Bog - sudac svih

Go down

Bog - sudac svih

Postaj by emanuel on čet ruj 27 2007, 01:52

U Božjoj riječi otkrivena su četiri principa božjeg suda.U Rimljanima 2,1-12 Pavao objašnjava četiri glavna principa, koji se mogu sažeti otprilike ovako.

Prvo, u Rimljanima 2,1-2 Pavao iznosi da je Božji sud u skladu sa istinom:

1Zato nemaš isprike, čovječe koji sudiš, tko god ti bio. Jer time što drugoga sudiš, sebe osuđuješ: ta to isto činiš ti što sudiš. 2 Znamo pak: Bog po istini sudi one koji takvo što čine.

Pavao se ovdje prvenstveno obraća religioznim ljudima, koji običavaju suditi druge ljude prema jednom standardu, a sebe prema drugom standardu.Pavao kaže da to nije način kako Bog sudi.Božji je su po istini.

Drugo, Božji sud je prema djelima.U Rimljanima 2,6 Pavao kaže da će Bog:

"...svakome dati prema njegovim djelima...

što se kao princip ponavlja u1 Petrovoj 1,17:

"...Otac...sudi po djelima svakog pojedinca

a također i u Otkrivenju 20,12:

"...I otvoriše se knjige...Tada su mrtvaci bili suđeni prema onom što je napisano u knjigama, "po svojim djelima".

Cjelokupna Biblija pokazuje da Bog u suđenju čovjeka uzima u obzir ne samo vanjsko ponašanje, nego isto tako najdublje i najskrivenije misli, pobude i motive srca.Pavao iznosi ovu misao u 1 Korinćanima 4,5:

"Zato ne sudite ništa prije vremena dok ne dođe Gospodin koji će iznijeti na vidjelo što je sakriveno u tami i razotkriti nakane srdaca. I tada će svatko primiti pohvalu od Boga."

Sličan princip vidimo i u Hebrejima 4,12-13 :

"12 Živa je, uistinu, Riječ Božja i djelotvorna; oštrija je od svakoga dvosjekla mača; prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca. 13 Nema stvorenja njoj skrivena. Sve je, naprotiv, golo i razgoljeno očima Onoga komu nam je dati račun."

Treći princip Božjeg suda nalazi se u Rimljanima 2,11:

"Jer u Boga nema pristranosti"

Postoje mnoge vanjske karakteristike, koje utiču na ljude pri njihovom formiranju suda o ljudima, kao što su: rasa,religiozno opredjeljenje,socijalno stanje,fizička pojava,bogatstvo,obrazovanje i td.Međutim , Božji sud nije pod utjecajem ni jedne od ovih stvari.Ovo je sažeto u izjavi iz 1 Samuelove 16,7:

"...Bog ne gleda kao što gleda čovjek; čovjek gleda na oči, a Jahve gleda što je u srcu."

Skoro da ne postoji još jedan biblijski princip toliko naglašen kao ovaj.Spomenut je devet puta u SZ, i sedam puta u NZ - ukupno šesnaest puta.

Četvrti princip Božjeg suda je: prema prosvjetljenju.To je naglašeno u Rimljanima 2,12:

12 Uistinu koji bez Zakona sagriješiše, bez Zakona će i propasti; i koji pod Zakonom sagriješiše, po Zakonu će biti suđeni.

U principu to znači da će svaka osoba biti suđena prema mjeri moralnog svjetla i razumijevanja koji su mu bili dostupni.Oni koji su imali puno znanje o Božjim moralnim standardima otkrivenim kroz Mojsijev zakon biti će suđeni prema tom zakonu.Ali oni koji nisu imali to otkrivenje kroz Mojsijev zakon neće biti suđeni prema zakonu, negom prema općenitom otkrivenju koje je Bog dao ljudskoj rasi u cjelini kroz čuda stvorenja.O ovom općenitom Božjem otkrivenju kroz stvorenje govori Pavao u Rimljanima 1,20:

20 Uistinu, ono nevidljivo njegovo, vječna njegova moć i božanstvo, onamo od stvaranja svijeta, umom se po djelima razabire tako da nemaju isprike.

Pavao ovdje govori da je općenito otkrivenje Božje prirode dano kroz stvorenje svim ljudima, bez obzira na rasu ili religiju, koji razmišljaju na normalan način.To je dakle, osnovni standard po kojem će ljudi biti suđeni.Međutim, oni koji prime dodatno i specijalno otkrivenje kroz Božju Riječ biti će suđeni prema višem standardu moralnog zakona koje im je dano.
Na nas i našu generaciju odnose se riječi iz Luke 12,48:

"...Komu je mnogo dano, od njega će se mnogo tražiti; komu je mnogo povjereno, od njega će se više iskati".

Dakle ovdje su glavni principi božanskog suda.Postoje i dvije različite i odvojene etape Božjeg suda ljudske rase.Povijesni sud i vječni sud.O njima naknadno.
Molio bih poštovane sugovornike da dadu svoj prilog ovoj temi i naravno svoje viđenje teme.
Božji blagoslov.
avatar
emanuel
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 175
Age : 68
Localisation : virginia us
Registration date : 14.09.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Bog - sudac svih

Postaj by Sinke on čet ruj 27 2007, 19:01

Dodao bih i ove Biblijske citate:

Reče Gospodin: "Tko li je onaj vjerni i razumni upravitelj što će ga gospodar postaviti nad svojom poslugom da im u pravo vrijeme daje obrok? Blago onome sluzi kojega gospodar kada dođe, nađe da tako radi. Uistinu, kažem vam, postavit će ga nad svim imanjem svojim." "No rekne li taj sluga u srcu: 'Okasnit će gospodar moj' pa stane tući sluge i sluškinje, jesti, piti i opijati se, doći će gospodar toga sluge u dan u koji mu se ne nada i u čas u koji i ne sluti; rasjeći će ga i dodijeliti mu udes među nevjernicima."
Luka 12:42

"I onaj sluga što je znao volju gospodara svoga, a nije bio spreman ili nije učinio po volji njegovoj, dobit će mnogo udaraca. A onaj koji nije znao, ali je učinio što zaslužuje udarce, dobit će malo udaraca. Kome je god mnogo dano, od njega će se mnogo iskati. Kome je mnogo povjereno, više će se od njega iskati."
Luka 12:47

Sinke
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1237
Age : 36
Registration date : 13.02.2007

Korisnički profil http://defensorfidei.blog.hr/

[Vrh] Go down

Re: Bog - sudac svih

Postaj by Ime on sri sij 26 2011, 01:45

Hvala ti Bože na imenu Isusa Krista i ovoj riznici znanja vjernih mu apostola.

Nek nas Duh Sveti sabere u jedno.

Pravednost, mir i radost sa svima vama!

Moj prvi upis nek vas ohrabri u daljnjem gorljivom širenju Radosne Vijesti.

Ovaj forum uistinu odiše bogatstvima spoznaja i snagom moćne Riječi pa vam najprije svima zahvaljujem na učešću i doprinosu. Velika su i nadasve potrebna ta djela, usavršavaju vjeru, bogate srce, osvjetljuju um, vjetar su Duha Svetoga.
Želim se pridružiti na svoj način, po Duhu koji mi je darovan.

Pregledavajući teme i svakojake argumentacije primjetio sam isuviše prosudbi o svemu i svačemu pa radi toga i svakovrsna rječoborstva i nepomirljivosti, neradosti i nepravednosti.
Mislim da to ne priliči i da značajno zasjenjuje izvrsnost Riječi Božije.

Zato podsjećam NE SUDITE nego PORAVNITE PUT GOSPODNJI... i ljubite, zemlju napunite Smile

Empatija mi osjetljiva na nemire među braćom u Kristu, morao sam izraziti smetnje.

Pozdrav iz Dalmacije sunny
Ime
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 4
Age : 39
Localisation : Vukovarska
Registration date : 26.01.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Bog - sudac svih

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.