Pavlov sarkofag

Go down

Pavlov sarkofag

Postaj by καιros on pon pro 11 2006, 23:56

Pokazao se sarkofag svetog Pavla
Da bi se približili grobu apostola i mučenika Pavla vjernici su se dosad morali zavlačiti u rupu ispod oltara i viriti kroz prozorčić. O provjeri sadržaja sarkofaga odlučuje papa.

RIM - Tijekom radova u Bazilici svetog Pavla izvan zidina u Rimu postao je vidljiv sarkofag svetog Pavla, koji se tamo nalazi od 390. godine kada je bazilika posvećena.
O razotkrivanju groba, za koji se oduvijek zna gdje je i "bez ikakve sumnje" smatra da je u njemu sahranjen sveti Pavao govorili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare, u uredu za tisak Svete Stolice, kardinal Andrea Cordero Lanza di Montezemolo, odgovoran za tu baziliku, upravitelj vatikanskih muzeja, arhitekt Giorgio Filippi i odgovorni inženjer za radove Pier Carlo Visconti.Kardinal di Montezemolo pokazuje slike razotkrivenog sarkofaga svetog Pavla
Sarkofag je bio 'omotan' u kameni blok još od početka 19. stoljeća, a ovim radovima je jedan dio obloga odstranjen tako da je sada vidljiva jedna njegova strana i može ga se dotaknuti. Dosad su vjernici morali zavlačiti glavu u uski prolaz ispod oltara i otvoriti prozorčić da bi vidjeli grob.Prema ocjeni vatikanskih arheologa sarkofag je zasigurno onaj svetog Pavla, a na papi je da donese odluku hoće li biti otvoren radi provjere sadržaja. No, bez obzira što se u kamenom kontejneru pronađe, "to je sigurno grobnica svetog Pavla, kako nam dokazuje obilna povijesna dokumentacija", rekao je upravitelj vatikanskih muzeja Giorgio Filippi.

Filippi je ipak objasnio da takav sarkofag ima funkciju mučeničkog groba kojega se štuje i stoga u njemu može biti svašta, možda neki simboli svetog Pavla, ali s povijesnog gledišta nema sumnje da je 390. godine cijelom svijetu ukazan kao njegov grob. "Jasno je da će sarkofag biti dostupan i znanstvenicima, ali nema nikakve potrebe da se dokazuje ili pobija da to doista jest grob svetog Pavla jer o tome se svi slažu već 20 stoljeća", dodao je.Unutrašnjost bazilike Svetog Pavla izvan zidina u Rimu
Sarkofag je dug 2,55 metara, širok 1,25 metara i visok 0,97 metara . Na poklopcu je vidljiv natpis "sveti Pavao, apostol i mučenik"

Kardinal di Montezemolo obavijestio je novinare da će papa Benedikt XVI. u četvrtak predati pravoslavnom nadbiskupu Atene, Christodoulosu, prsten s lanca kojim je sveti Pavao bio vezan u zatvoru u Rimu. Pavao je tamo bio zatočen zajedno sa svetim Petrom, a pogubljen je 67. godine odsijecanjem glave.

_________________
"Da, dolazim ubrzo!" Amen! Dođi, Gospodine Is
avatar
καιros
Admin
Admin

Broj postova : 1666
Localisation : u vremenu
Registration date : 21.11.2006

Korisnički profil http:// http://krscanski.motionsforum.com/

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.