Misionstvo

Go down

Misionstvo

Postaj by Gost on pon lip 04 2007, 11:23

Svi su kršćani pozvani biti misionari, i svjedočiti Evanđelje u ovom našem vremenu – poticaj je pape Benedikta XVI. sadržan u danas objavljenoj poruci za Svjetski misijski dan, koji se ove godine obilježava 21. listopada, na temu „Sve Crkve za cijeli svijet“. Dokument, koji je Sveti Otac potpisao 27. svibnja, na svetkovinu Duhova, ističe žurnu potrebu novoga misionarskog zanosa, a to je zadaća koju Crkva ne može izbjeći.
Svaka je kršćanska zajednica misionarska, i upravo se na temelju hrabrosti za evangelizaciju mjeri ljubav vjernika prema Gospodinu – istaknuo je Sveti Otac u poruci. Misionarsko zalaganje ostaje prva usluga koju Crkva treba pružiti današnjem čovječanstvu, kako bi usmjerila i evangelizirala kulturne, društvene i etičke promjene. Na taj način Crkva nudi Kristovo spasenje čovjeku našega doba, koji je na raznim krajevima svijeta ponižen i potlačen zbog siromaštva, nasilja i sustavnoga nijekanja ljudskih pravâ – stoji nadalje u poruci. Budući da je Krist misionarsku zadaću na prvome mjestu povjerio Petru i apostolima, ona danas pripada prije svega Petrovu nasljedniku i biskupima koji su izravno odgovorni za evangelizaciju. S druge strane, - napomenuo je u poruci Sveti Otac - još jedan razlog koji nas potiče na novi misionarski zanos je 50. obljetnica enciklike 'Fidei donum' Pija XII., koja promiče i ohrabruje suradnju među Crkvama za misije 'ad gentes'.
Papa je u poruci nadalje istaknuo kako je pred raznolikim i ozbiljnim izazovima našega doba žurno potrebno ponovno privući pozornost na misionarsko djelovanje. Gospodin na tu zadaću na prvome mjestu poziva takozvane Crkve stare tradicije. Pred širenjem sekularizirane kulture, koja, kako se ponekad čini, sve više prodire u zapadna društva, te uzimajući, osim toga, u obzir krizu obitelji i smanjenje broja zvanjâ, te bi se Crkve mogle zatvoriti u sebe, na budućnost gledati ograničenom nadom, te usporiti svoje misionarsko zalaganje – napisao je Sveti Otac. Međutim, upravo je sada trenutak za pouzdano otvaranje Božjoj Providnosti, koja snagom Duha Svetoga vodi svoj narod prema ostvarenju svojega vječnog nauma spasenja. Na misije 'ad gentes' Gospodin poziva i nedavno evangelizirane Crkve – dodao je Sveti Otac. Neke od tih zajednica obiluju svećenicima koje se šalje da svoju pastoralnu službu vrše u zemljama stare evangelizacije. Na taj se način podupire providnosna razmjena darova – istaknuo je Sveti Otac te pozvao na jačanje misionarske suradnje, u svijesti da je cijela Crkva, i svaka Crkva, poslana narodima.
Sveti je Otac u poruci spomenuo i plodove misionarske suradnje u Africi, te podsjetio na mnoštva svećenikâ, redovnikâ i laikâ koji su ostavili vlastitu zajednicu kako bi svoju snagu stavili u službu, katkada tek rođenih, zajednica na siromašnim područjima. Među njima je – istaknuo je Sveti Otac – i nemali broj mučenika, koji su svjedočenje riječi i apostolsko zalaganje sjedinili sa žrtvovanjem života. Neka njihov primjer posvuda pobudi nova zvanja i novu misionarsku svijest kršćanskoga naroda, te podupre rast zajedništva među zajednicama – potaknuo je Papa te na koncu podsjetio da je molitva prvi i prvenstveni prinos koji smo pozvani pružiti misionarskome djelovanju Crkve.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Misionstvo

Postaj by magdalena on pon lis 13 2008, 18:29

Ovo za mene znači ljubiti bližnjega!
Koliko je nas danas spremno iskazati ovakvu ljubav?Glad,strahote rata....Najveću bol u mom srcu stvara pogled na umiruću,gladnu djecu.Kako?Na koji način pomoći?Dati djelić sebe za bližnjega....Kroz nas i dio našeg vremena,novca...Bog se čudesno proslavlja,a bližnji bivaju blagoslovljeni,kroz njih i mi.Da je više ljubavi a manje prepucavanja i uvjeravanja u neke stvari ovaj svijet bi bio ljepši.Da živimo Kristovu ljubav mnoge bi duše doveli Kristu prije nego na način uvjeravanja i mudrovanja.
Ovo je primjer te i takve ljubavi!avatar
magdalena
Mod
Mod

Broj postova : 277
Age : 47
Registration date : 15.05.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.