Božji zakon

Stranica 3 / 13. Previous  1, 2, 3, 4 ... 11, 12, 13  Next

Go down

Re: Božji zakon

Postaj by laodikejac on ned pro 24 2006, 23:24

ljudima nisam ništa govorio da će spoznati Krista preko zakona ili sl. Zakon je samo ogledalo kako mi izgledamo, a vera je ono što nas čini decom Kristovom, tu veru izražavamo tako što smo prihvatili principe našeg Boga Isusa Krista! Zakon nikoga od nas neće spasti, zakon samo može da nas osudi, a Krist je taj koji nas pravda i pokazuje milost. Do Krista se ne može doći samo držanjem zakona-ovde je skroz neki nesporazum, ako neko drži 10 zapovesti odmah se ide na to da i taj isti želi da se zakon nametne ili spasi!

Ne! Ja se trudim da živim po Veri koja nije od zakona ili dela, ali koja je isto i mrtva ako nema dela! Mislim da je jasno!
avatar
laodikejac
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 155
Age : 42
Registration date : 22.11.2006

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Svjetlos on ned pro 24 2006, 23:26

Jasno, Lao, molim te pomoli se za mene, trebam bratsku molitvu. Vidim da si čovjek od djela i ja to cijenim. Noemi
avatar
Svjetlos
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by laodikejac on ned pro 24 2006, 23:46

Noemi, hoću! I to u krugu svoje obitelji! Samo ne zaboravi da uzajamna molitva mnogo može pomoći! zajedništvo
Ako su dela tu da se pohvalim onda mi to ne ide na blagoslov već na nešto drugo! Kaže pismo da se ne hvalimo u tome-jer nijednog nema pravednog!
Svi smo mi sagrešili i izgubili slavu Božju! Ali ako su dela prisutna mogu samo Bogu da dam Hvalu I Čast jer On to i zaslužuje! O je taj koji čini u nama! Bez Nj. ne možemo činiti ništa kaže Isus! Bez Nj. smo izgubljeni baš kao onaj sin iz priče ili dinar. On je taj koji je pustio prvi korak! On je mogo da kaže: Ja verujem da ću čoveka spasti! i da samo ostane vera! Naravno On to i može! Ali nije ostao samo pri Veri već je to i učinio, čak što više dao je sebe! Tako isto i mi-kad nešto obećamo ili verujemo, onda treba to da učinimo u skladu sa našom verom! Svako prema svom mogućstvu!

pozdrav cheers
avatar
laodikejac
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 155
Age : 42
Registration date : 22.11.2006

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Gost on pon pro 25 2006, 16:28I Pravda i opravdanje i žrtva i vrlina znanje i mudrost sila i država posredovanje Zakon i vjera i djela i ljubav i nada i milost i blagodat i dar i život i sloboda i radost i proroci , utjelovljenje , razapinjanje, ispaštanje , umiranje, uskrsnuće ,uznesenje, služba pomirenja, dolazak radosti i služba i čežnja vjekova od Boga su u punini koja je u Kristu , koji dolazi ..po zavjetu vječnom..i mnoštvo od punine dano da se radujemo ...sve se sastavlja u nama koji vjerujemo vjerom Njegovom..Ništa u punini se jedno drugome ne suproti - ni zakon ni vjera ni djela ni ljubav ni nada ni išta drugo...a sve u Duhu Svetom u Bogu i Kristu kako je On sam u nama koji nas ljubi i posreduje za nas..Naprijed Laodikejce u zivotu vjere u išćekivanju Njegovog dolaska!Alfa i Omega !
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Justin on uto pro 26 2006, 15:37

dominik je napisao:

Tehnicki to nije tocno. Very Happy Naime, te zapovijedi napisane Bozjim prstom Mojsije je razbio. Zatim mu je Bog rekao da te iste sam isklese na kamenu.

I inace Justine ne znam jesi li ti sve napisano sam napisao svojim prstima i svojim umom. U svakom slucaju ti uzivas u teoloskim raspravama. Ja ne i zato ne trebam citati tvoje postove - procitam jednog - dva i podosta znam sto zelis reci. Ja naime uzivam u sluzenju Bogu i uzivam u Bogu. Sve drugo mi je drugorazredna zabava i nije mi ispunjenje.

Ako stujes subotu radi toga sto je 10 zapovjedi - tada moras vrsiti SAV Mojsijev Zakon. Ako si pod Kristom - tada si slobodan od subote. Ali tada neka ti svaki dan bude posvecen Bogu. Wink

Ja nikome ne branim drzati subotu, ali mi se ne svidja sto ju ti zele drugima nametnuti kao nesto sto se MORA.


1. Istina, Mojsije je prve ploče razbio, ali opet je otišao na brdo, nakon što je isklesao nove ploče, te je BOG PONOVNO SVOJIM PRSTOM ISPISAO DRUGE DVIJE PLOČE!

2.Sve sam napisao sam, svojim umom i prstima. Naravno da sam neke stvari najprije morao proučiti, ali sastavio sam sve sam.

3. Nije točno da moram vršiti SAV Mojsijev zakon, ako štujem subotu. To bi ti možda bilo jasnije, kada bi pročitao moje prethodne postove, u koje sam uložio puno truda da upravo tu stvar objasnim, i to na temelju Biblije.

4. Namećem li ja ovdje nekome subotu? Ako ti se čini da forsiram svetkovanje subote, tada si u krivu.

5. Meni se čini, dragi prijatelju, da bismo ti i ja mogli imati jednu sasvim lijepu, kvalitetnu kršćansku raspravu na ovom forumu, kad bi si ti uzeo malo truda da pokušaš pročitati moje postove i shvatiti koji je moj točni stav po ovim pitanjima. Dok to ne učiniš, nemaš pravo na temelju svojih predrasuda ništa govoriti o meni ni o mojoj vjeri.

6. Simpatičan si ti momak, podsjećaš me na jednog mog dobrog prijatelja.
avatar
Justin
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1309
Age : 33
Localisation : Slavonski Brod
Registration date : 09.12.2006

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Justin on uto pro 26 2006, 16:05

Mnogi kršćani danas vjeruju i naučavaju da je cijeli «stari savez» prestao vrijediti, zastario i izgubio svaku važnost, kada je nastao «novi savez». A budući da je sedmi dan, subota, dio starozavjetnog zakona, logično je na temelju toga zaključiti da doslovno držanje subote više nije potrebno i da se više ne zahtijeva. Ovakvo stajalište su prihvatili mnogi kršćani.

Međutim, ova logika je bazirana na pretpostavci da Biblija naučava oštar prekid između religije «Starog» i «Novog» Zavjeta, tako da nema kontinuiteta između saveza koje oni predstavljaju. Ova pretpostavka ima duboki utjecaj na narav kršćanstva, tako da mnogi kršćani odbacuju božanski autoritet i važnost velikog dijela, ili čak cijelog Starog Zavjeta.Cijelo ovo razumijevanje temelji se na ključnoj pretpostavci, koja kaže da nema kontinuiteta između «starozavjetnog» i «novozavjetnog» saveza.Međutim, je li to točno??
avatar
Justin
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1309
Age : 33
Localisation : Slavonski Brod
Registration date : 09.12.2006

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by dominik on uto pro 26 2006, 22:42

Justin je napisao/la:1. Istina, Mojsije je prve ploče razbio, ali opet je otišao na brdo, nakon što je isklesao nove ploče, te je BOG PONOVNO SVOJIM PRSTOM ISPISAO DRUGE DVIJE PLOČE!

2. ....o suboti....

3. Simpatičan si ti momak, podsjećaš me na jednog mog dobrog prijatelja.

1. imas pravo, ja sam bio u krivu...

2. Stari Zavjet je zemaljska slika Novog Zavjeta. Zato jer on ispunjen u Kristu. I subota je ispunjena u Kristu. Nema potrebe je drzati zbog Zakona. Ako tko zeli imati dan odmora neka ima subotu - ali subotom je dopusteno ciniti dobro, cak i u Starom Zavjetu (sto sam vidio da neki ne uocavaju), a Krist je gospodar i subote. Toliko zelim reci o tome.

Ja bi s tobom rado proveo duge rasprave i citao tvoje postove, ali imam dva razloga zasto to ne cinim. Prvo, ne vjerujem da bi bilo na korist, vec naprotiv na svadju. A drugo, ne zelim to raditi radi Gospodina, koji je rekao da se medjusobno ne prepiremo. Tvoja odgovornost je pred Bogom, ne preda mnom. I zato ja necu se prepirati i voditi raspre.

3. pa, hvala. Iako mi to nije cilj naravno. Ja zelim sluziti Boga.
avatar
dominik
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 871
Age : 31
Registration date : 08.12.2006

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Svjetlos on uto pro 26 2006, 23:37

Justine, i ja bih s tobom rado popričala, sviđa mi se kako si vjeran Bogu i kako si revan, . Al mi se ne sviđa što si rekao da se neće spasiti nitko tko zna subotu a ne drži je. Pogodio si me bio u srce i dušu, kao da si deset tisuća ljudi maknuo, ali ljubav je pobjedila, sad vidim da si nekako drugčiji.

Vidi, ja sam nedavno prvi put u životu dočekala subotnji blagoslov i to je neprocjenjivo iskustvo. Ali sam bila sigurna u svoje spasenje i prije tog iskustva nebeske ljubavi i zagrljaja Gospodnjeg.

Doživjela sam neopisivu ljubav i toplinu, ja, divljika božja i razmaženo dijete božje, koje i za lizalicu i žvaku ište od Oca, on se brine za mene i za čačkalicu, živim od vjere.....

Pa ti želim reći, spasiće se i svaki onaj koji imalo otvori srca za Krista, jer dalje On preuzima stvar u svoje ruke. Bog nije krut ko beton, On je osjećan, ON je ljubav i ne gasi slabu, malu svijeću....

Nemoj nas tako olako osuditi, molim te ljubljeni brate Justine, i nemoj nas diplomatski obrađivat , nego nam daj teološku ljubav, od toga se raste, ....

Za osam mjeseci otprilike, ako budem vrijedna i učila, i ja ću dobiti zvanje teologa u radnu knjižicu, pa kao kolege možemo duboko surađivati da pomognemo probuđenima u Kristu....

Voli te naša , vaša i tvoja Noemi....
avatar
Svjetlos
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Debora on čet sij 04 2007, 17:16

Isus je rekao da nije došao ukinuti zakon, već da ga ispuni:)
avatar
Debora
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 171
Age : 68
Registration date : 06.12.2006

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by samaritanka on čet sij 04 2007, 17:39

Tko voli bližnjega SVOGA...taj je ispunio zakon.. naročito kad znaš voljeti zavidnike i svoje zlobnike, podmuklice i neprijatelje...tada ti jesi ....lud za Kristom...jer ti ne vidiš to zlo, ti biraš ono dobro u srcu tih ljudi,,,e sad ima li netko takav u vašoj blizini, tako stopljen s Bogom tako.....dubok....na pljuske odgovara pitanjem, hrabro i izravno : Zašto?, ali ne udara ne uzvraĆA ...--


pa ako postoji takav čovjek u vašoj blizini, mene ne smeta kojoj crkvi i vjeroispovijedi pripada, da li je subotom ili nedjeljom njegov dan za Boga...to mi je sporedno...bitan mi je Kristov princip! Pa makar i taj čovjek ne pripadao kršćanskoj vjeroispovijedi, makar bio,,,ne znam...ali vodi se Kristovim zakonom i moralom...Bože da mi je takvoga upoznati...da nešto naučim...još....Question
avatar
samaritanka
početnik
početnik

Broj postova : 73
Age : 46
Registration date : 06.12.2006

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by mirjam on pet sij 05 2007, 11:35

Sigurno da je to jako važno, što si ti rekla samaritanka.
Sam Isus je rekao:

"Ljubi Gospoda Boga svojega, svijem srcem svojim i svom dušom svojom i svom misli svojom.
Ovo je rva i najveća zapovijest.
A druga je kao i ova: ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe.
O ovim dvijem zapovijestima visi sav zakon i proroci."
Matej 22, 37-40

Ta izreka o ljubavi prema Bogu i bližnjima nalazi se i u Božjem Zakonu, u deset Božjih Zapovijesti, samo puno opširnije.
avatar
mirjam
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 191
Age : 29
Registration date : 06.12.2006

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Debora on pet sij 12 2007, 12:54

Mislim da vrijede, čitajući stari zavjet i upoređujući ga sa novim zavjetom. Shvatila sam da je stari zavjet temelj,a novi zavjet samo potvrđuje stari. Matej 5 : 16 - 20; zar nebismo i mi trebali da Božiji zakon svakog dana ispunjavamo u nešem životu doslovno onako kako ga je Bog nama dao. On ga je napisao svojim prstom i dao ga nama. Ja osobno se ne bi usudila ništa mijenjati neka mi Bog pomogne da ga ispunjavam i neka On zakon bude usađen duboko u moje srce. Amen: Krizostom pomozite mi u mom razmišljanju. Hvala!
avatar
Debora
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 171
Age : 68
Registration date : 06.12.2006

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by laodikejac on pet sij 12 2007, 20:56

Gospodnje su zapovesti večne! Zašto? Zato što je On Večan! Vidite kakvu nam je ljubav dao, da se deca Božja nazovemo! U tome i jeste suština Božjih zapovesti, da se i nazovemo Nj. decom! jer ko ne živi po Nj. svetoj volji i ne ispunjava zapovesti o ljubavi-bile one u suženom(dve) ili u proširenom (10) obliku-neće naslediti carstva Božjega! Neka nam je na umu što kaže car Solomun: Boga se boj i zapovesti Nj. drži, jer je to sve čoveku! U ovome ima i istine i smisla! Jer kako kaže: da pod ovim nebom i suncem ne biva ništa novo! sve se ponavlja, što je bilo biće itd. Međutim Gospod nam je pripremio nebeske stanove, i to za sve one koji budu bili Nj. odani! Bog traži da mu služimo iz ljubavi (jer savršena ljubav izgoni strah) a ne iz straha! Jevrejske vođe su načinile da su Nj. zapovesti teret, međutim one su lako breme koje čoveku pokazuju smjernice u životu! Ljudi danas ne žive po Nj. smjernicama i služe se svim da bi pridobili nešto za svoj EGO!
Gospod želi da sa nama podeli ono što ima! Dao nam je i sebe, pa kako da sumnjamo i dalje! Koji sumnjaju oni su kao trska koju ljulja svaki vetar(lažne nauke)! budite mu odani kao i što je On bio svom ocu odan na ovoj zemlji (ja održah zapovesti Oca svojega...)

Pozdrav svima i želim Blagosloveno Vreme da provodite sa Gospodom Isusom Hristom!
avatar
laodikejac
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 155
Age : 42
Registration date : 22.11.2006

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Spart on pet sij 12 2007, 21:14

Za nas sve vrijedi i dalje 10 Božjih zapovijedi,to je sigurno al u Rimljanima 3:20 piše "jer nikoga neće opravdati pred Njim vršenje Zakona.Zakon,uistinu,služi samo točnoj spoznaji grijeha."
Zakon i dalje vrijedi za nas,čak i kad smo prihvatili Krista kao svog Spasitelja,ali mi smo pod Božjom milošću.To dakako ne znači da smijemo činiti ono što Zakon kaže da ne činimo ili ne činiti ono što Zakon kaže da činimo.Nadalje piše u Rimljanima 4:14 "Jer ako su zbilja baštinici samo oni koji imaju Zakon,vjera je bez značenja,a obećanje izvan snage."


Zadnja promjena: ; pet sij 12 2007, 21:25; ukupno mijenjano 1 put.
avatar
Spart
Mod
Mod

Broj postova : 1222
Age : 42
Registration date : 04.12.2006

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Svjetlos on pet sij 12 2007, 21:17

Daj pojasni , molim te, konkretno, na šta se to odnosi. Koji zakon, primjere, ovako mi je preopčenito. Please...znam ja da čovjek koji nije nanovorođen ne može izvršiti zakon. Razlikujem duhovni zakon od moralnog i ostalo, no pitam, o kojem zakonu govori gornji post Shocked
avatar
Svjetlos
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Gost on pet sij 12 2007, 21:21

laodikejac je napisao/la:Gospodnje su zapovesti večne! Zašto? Zato što je On Večan! Vidite kakvu nam je ljubav dao, da se deca Božja nazovemo! U tome i jeste suština Božjih zapovesti, da se i nazovemo Nj. decom! jer ko ne živi po Nj. svetoj volji i ne ispunjava zapovesti o ljubavi-bile one u suženom(dve) ili u proširenom (10) obliku-neće naslediti carstva Božjega! Pozdrav svima i želim Blagosloveno Vreme da provodite sa Gospodom Isusom Hristom!
"A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja, onima koji vjeruju u njegovo ime, koji su rođeni
ne od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževljeve,
nego od Boga."Ivan1,12.13.
1.Ivanova poslanica: 3,1:
Gledajte koliku nam je ljubav darovao Otac:
djec se Božja zovemo i jesmo"
Suština je u ovome: "Koji ga primiše dade im moć da postanu djeca Božja!"
On nam je dao moć čuvati zapovjedi, a osobito - ljubav.
Moć čuvati Zakon - pravda Kristova!Dakle koji primiše pravdu dobiše moć da budu djeca i da se zovu, ili kako ti kažeš nazovemo, treba još i da kažeš , da budemo, tj da jesmo.Vršenje zapovijesti ne daje moć.Već moć koju primismo od Krista daje nam ljubav prem zakonu - da čuvamo zapovijesti - da ljubimo One za koje je umro.Time se, po toj moći ispunjava zakon..od 1-10.Za takvo ispunjenje potrebna nam je sila istine, Krist, kao svojina naše duše = ljubav prema dušama za koje je Krist umro predstavlja raspinjanje svoga ja.Djeca su Božja koja su se raspela..
Mnogi sebe lako nazivaju djecom Božjom a da ne koriste moć jer nisu primili moć neodvojivu od imena.Oni se zovu ali ne žive tako kao da jesu, ne žive moć držanja zakona ..
Da se zovemo i da jesmo.Kada jesam onda se i zovem.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Gost on čet sij 18 2007, 10:48

Dajte,molim vas,objasnite mi da li svi krscani imaju ovu zapovjed:,,Ne svjedoci lazno na bliznjega svoga'' i koje segmente zivota ona obuhvata?Da li smo duzni kao krscani uvijek se drzati zapovijedi?
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Mucenik on čet sij 18 2007, 12:42

Novo rodjeni hriscanin Duhom prima zakon u svoje srce i on ga voli i izvrsava.
Mi se ne spasavamo zakonom, nego je bit u duhu zakona, jer duh zakona o kome govorimo objasnjava SILU zakona a to je ljubav. Ljubav je ispunjenje zakona; Duh Sveti se uliva u srce i u Rimljanima 5,5 stoji da On uliva ljubav Bozju u nasa srca. A ljubav je izvrsenje zakona. Duh zakona je prema tome ljubav Bozja. A ko ljubi Boga i bliznjega svoga ispunjava zakon.

Tako vidimo da duh zakona je Duh Bozji koji je ljubav Bozju izilio u nasa srca. Mi ljubimo Boga i zato Mu se u svemu sto je zapovedio pokoravamo.

A zakon nikoga ne moze opravdati jer je suvo slovo na papiru. Zakon o kome citamo, koji mozemo da studiramo, ne daje zivot niti opravdava. On ne moze oziveti. To cini Duh Sveti. On kada dodje mi ljubimo Boga, Njegovom ljubavlju koju Duh Sveti izliva u nasa srca.
Tada je zakon, ziv, jer ima duha, ima zivu Bozju ljubav kao pokretac i silu.
Tako sve Bozje moralne zapovesti, postaju izvor srece i blagoslova za svakog hriscanina.
avatar
Mucenik
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Gost on čet sij 18 2007, 14:18

Da li zakon utjece na nasu osobnost.?
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Mucenik on čet sij 18 2007, 14:23

Moze li ta osobnost, na srpskom, malo sam se spetljao u tom izrazu.

Da li se pod osobnost odnosi na posebnost ili licnost?

Nemojte mi se rugati zbog ovog.
avatar
Mucenik
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Gost on čet sij 18 2007, 14:38


Jevrejin je napisao/la:Moze li ta osobnost, na srpskom, malo sam se spetljao u tom izrazu.

Da li se pod osobnost odnosi na posebnost ili licnost?

Nemojte mi se rugati zbog ovog.
Moze osobnost ili licnost,da li menja mene drzanje zakona recimo u vertikali ili horizontali ljubavi,bliznji-Krist?
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Mucenik on čet sij 18 2007, 14:47

Ako gledamo na zakon kao napisane reci, one me ne menjaju vec samo osvedocavaju o gresnosti.

Ako mislimo na Bozju ljubav ozivljenu preko Duha Svetoga, i posedovanje duh zakona, samu izvornu Bozju ljubav, zakon me menja i u vertikali ali i u horizontali.
Ja ljubim Boga, dokaz je sto postujem od srca Njegov zakon, ali i volim bliznjeg svog kao samog sebe, takodje dokaz drzanje Bozjeg zakona iz srca ispunjenog Bozjom ljubavlju.
avatar
Mucenik
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by καιros on sub vel 17 2007, 23:21

a. Neuniverzalni zakoni. Izraelu su dani neuniverzalni zakoni da ih
se drže građani i tuđinci koji
žive s njima. Ovi se obredni i građanski zakoni nisu odnosili na one koji nisu
pripadali Božjem narodu.


Obredni zakoni su bili propisi kojima se Bog poslužio da
pomoću simbola i kultne prakse podučava o planu spasenja Stari zavjet jasno pokazuje da su ovi zakoni stupili na snagu ubrzo nakon pada u grijeh, kako se to vidi iz izvještaja o Abelu i Kajinu (Post 4,3-7). Nakon izlaska iz Egipta, kultni su propisi prošireni i zapisani u Levitskom zakoniku u kome je opisan čitav obredni sustav izraelskog Svetišta i,
kasnije, židovskog hrama.


Obredni sustav bio je uspostavljen da ukaže
na Kristovu savršenu žrtvu na križu. Krist je bio njegov temelj, njegova vijest i njegovo očekivanje, a bio je i izraz vjere u Krista. No
taj sustav nije bio savršen, jer je bio samo sjena ili simbol stvarne žrtve za
grijeh. On nije mogao očistiti grešnike od grijeha. Bio je samo
obećanje da će spasenje doći prinosom žrtve Božjeg Janjeta i izrazom
vjere u to obećanje (Heb 10,1-10).


Građanske zakone je Bog dao izraelskom
narodu preko Mojsija da upravljaju životom društvene zajednice. Ovi su zakoni većinom bili primjena univerzalnih
načela sadržanih na drugoj ploči Deset zapovijedi, koja su ravnala odnosima
među ljudima. Temeljno
načelo građanskih zakona bila je
pravda u javnoj službi vladara i sudaca, i pravednost u svim postupcima naroda Saveza (Izl 23,1-9; Pnz
16,18-20; Lev 19,9-18).


b. Univerzalni zakoni.
Božje zanimanje za ljude očitovalo se u zakonima koje je dao za sve
ljude i koji se mogu primijeniti na sve ljude, a važe za sva vremena i u svim
prilikama. Primjeri ovih univerzalnih zakona su prirodni zakoni, zdravstveni i
prehrambeni zakoni, seksualni zakoni i moralni zakon Deset zapovijedi. Svi oni imaju značajno mjesto u pravnom materijalu Biblije, ali
u Deset zapovijedi susrećemo jedinstveni Zakon upravljanja moralnim
životom svih ljudskih bića u sva vremena i na svim
mjestima.

_________________
"Da, dolazim ubrzo!" Amen! Dođi, Gospodine Is
avatar
καιros
Admin
Admin

Broj postova : 1666
Localisation : u vremenu
Registration date : 21.11.2006

Korisnički profil http:// http://krscanski.motionsforum.com/

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Gost on ned vel 18 2007, 15:10

Povezanost između ceremonijalnog i moralnog zakona je vrlo značajna za razumijevanje povezanosti Boga i Čovjeka.Na osnovu kojeg zakona je opravdan postupak zamjene žrtvom i što je to prenošenje grijeha na žrtvu?Što vrijedi ako kaznu prima onaj koji nije učinio grijeh - što to znači uzeti grijehe svijeta, uzeti na sebe....Što je to u pravnom smislu što je vezalo dva zakona...
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by ILIJA on čet srp 19 2007, 06:08PRVA ZAPOVJEDJa sam Gospod, Bog tvoj, koji te je izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.

GAL 5:1 K slobodi nas je vodio Krist. Stojte dakle čvrsto i ne dajte se opet u jaram ropstva uhvatiti!

IVA 4:25 Žena mu odgovori: "Znam, da dolazi Krist - to jest Pomazanik. Kad on dođe, sve će nam reći."

IVA 4:26 Tada joj reče Isus: "Ja, koji govorim s tobom, sam On."Neimaj drugih bogova uz mene!

DJE 4:10 To neka je na znanje svima vama i svemu narodu Izraelovu: U ime Isusa Krista Nazarećanina, kojega vi raspeste, kojega Bog oživi od mrtvih, po njemu stoji ovaj pred vama zdrav.

DJE 4:11 Ovo je kamen, koji vi graditelji odbaciste, a koji postade kamen ugaoni.

DJE 4:12 I nema ni u jednom drugom spasenja; jer nema drugoga imena pod nebom danoga ljudima, u kojem treba da se spasimo."

IVA 10:7 Tada im reče Isus opet: "Zaista, zaista, kažem vam: "Ja sam vrata k ovcama.


IVA 10:8 Svi koji dođoše prije mene, tati su i razbojnici, i ovce ih nijesu slušale.

IVA 10:9 Ja sam vrata. Tko uđe kroza me, spasit će se. On će ulaziti i izlaziti i pašu nalaziti.

IVA 10:10 Tat ne dolazi, nego da krade, ubija i upropašćuje. Ja dođoh, da imaju život i obilatije imaju.

IVA 10:11 Ja sam pastir dobri, Pastir dobri daje život svoj za ovce.

IVA 10:12 A najamnik i koji nije pastir, kojemu nijesu ovce njegove, vidi vuka gdje dolazi, i ostavlja ovce, i bježi, a vuk grabi ih i razgoni.

IVA 10:13 A najamni bježi, jer je najamnik i ne mari za ovce.

IVA 10:14 Ja sam pastir dobri i poznajem svoje (ovce), i mene poznaju moje.

IVA 10:15 Kao što mene poznaje Otac, i ja poznajem Oca, i život svoj polažem za ovce svoje.

IVA 10:16 I druge ovce imam, koje nijesu iz ovoga ovčinjaka, i one mi valja dovesti, i čut će glas moj, i bit će jedno stado i jedan pastir.

IVA 10:17 Zato me ljubi Otac, jer ja život svoj polažem, da ga opet uzmem.KR 17:36 Nego Gospoda, koji vas je izveo iz Egipta silom velikom i mišicom podignutom, njega imate štovati, njemu se klanjati i njemu žrtvovati.

JER 25:6 Ne trčite za drugim bogovima, da im služite i da im se klanjate! Ne dražite me na srdžbu lošim djelima ruku svojih, da vas ne udarim nesrećom!

2KR 17:37 Propise i pravila, zakone i zapovijedi, što vam ih je napisao, imate vazda točno ispunjavati. Druge bogove ne smijete štovati.

2KR 17:38 Zavjet, što ga je učinio s vama, ne smijete zaboraviti, niti druge bogove štovati,

2KR 17:39 Nego imate štovati samo Gospoda, Boga svojega. Tada će vas on izbaviti iz ruke svih neprijatelja vaših."

HEB 9:11 Ali Krist se je pojavio kao veliki svećenik budućih dobara i ušao u veći i savršeniji šator, koji nije rukom načinjen, to jest, nije od ovoga svijeta;

HEB 9:12 Niti je s krvlju jaraca, ni junaca, nego sa svojom krvlju ušao jednoć zauvijek u Svetinju nad svetinjama i stekao vječni otkup.

HEB 9:13 Jer ako krv jaraca i junaca i pepeo junice, poškropivši njom okaljane, posvećuje na izvanju čistoću;

HEB 9:14 Koliko će više krv Krista, koji je Duhom Svetim samoga sebe prinio neokaljana Bogu, očistiti savjest našu od mrtvih djela, da služimo Bogu živomu!

HEB 9:15 I zato je Novome Zavjetu posrednik, da po smrti, koju podnese za otkup od prestupaka u prvome zavjetu, prime pozvani obećanje vječne baštine.

HEB 9:16 Jer gdje je oporuka, valja da bude i smrt onoga, koji čini oporuku.

HEB 9:17 Jer je oporuka po smrti utvrđena, a nema nikakve snage, dok je živ onaj, koji ju je načinio.

HEB 9:18 Zato i prvi zavjet nije posvećen bez krvi. HEB 9:19 Jer kad Mojsije izgovori sve zapovijedi po zakonu svemu narodu, uze krvi junaca i jaraca s vodom i vunom crvenom i hisopom, te poškropi i knjigu i sav narod

HEB 9:20 Govoreći: "Ovo je krv zavjeta, koji s vama načini Bog."2KR 17:40 Ali oni nijesu bili to poslušali, nego činiše po svojemu prijašnjem običaju.

2KR 17:41 Tako su štovali ovi narodi Gospoda, a služili su ujedno i svojim idolima. I djeca njihova i djeca djece njihove čine do današnjega dana tako, kako su činili oci njihovi.HOS 13:4 A ja, Gospod, jesam Bog tvoj od Egipta. Ne poznaš Boga osim mene. Osim mene nema pomoćnika.

HOS 13:5 Brinuo sam se za te u pustinji, u zemlji suhote.Suha i bezvodna mjesta u Bibliji simbol su sotoninog carstva u pustinji je Sotona kusao Krista u pustinji je vrebao Izrailja da gundja protiv Boga svojega u pustinji ih je drazio da cine likove od zlata.Jovan je u pustinji bio glas Bozji.MAT 12:43 Kada nečisti duh izađe iz čovjeka, luta kroz pustoši i traži kakvo mjesto pokoja, ali ga ne nalazi

PSA 81:10 Ja, Gospod, tvoj sam Bog, koji te izvedoh iz zemlje egipatske; otvori usta svoja, i ja ću ih napuniti!"

Ispunjeno je obecanje.

IVA 6:32 Isus im reče: "Zaista, zaista, kažem vam: ne dade vam Mojsije kruha s neba, nego vam Otac moj daje kruh istiniti s neba.


IVA 6:33 Jer je kruh Božji onaj, koji silazi s neba i daje život svijetu."

IVA 6:34 Tada mu rekoše: "Gospodine, daj nam svagda taj kruh!"

IVA 6:35 Isus im reče: "Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; i tko vjeruje u mene, neće nikad ožednjeti.

IVA 6:36 Ali vam rekoh: vi me vidjeste, a ipak ne vjerujete.

IVA 6:37 Sve, što meni daje Otac, k meni će doći, i onoga, koji dolazi k meni, neću istjerati van.IVA 6:38 Jer siđoh s neba, ne da činim volju svoju, nego volju onoga, koji me posla.

IVA 6:39 A ovo je volja onoga, koji me posla, da od svega, što mi dade, ništa ne izgubim, nego da ih uskrsnem u posljednji dan.

IVA 6:40 A ovo je volja Oca mojega, koji me posla, da svaki, koji vidi Sina i vjeruje u njega, ima život vječni, i ja ću ga uskrsnuti u posljednji dan."


IZA 43:3 Jer ja, Gospod, tvoj sam Bog, Svetac Izraelov tvoj je spasitelj. Dao bih Egipat za te kao otkup, Etiopiju i Sebu mjesto tebe.

IZA 43:4 Jer si mi tako drag, tako vrijedan i tako mio, dao bih ljude za te, narode za život tvoj.

IZA 43:5 Ne boj se, jer sam ja s tobom! Od istoka dovodim djecu tvoju, od zapada skupljam te.

IZA 43:6 Kažem sjeveru: 'Daj!' jugu: 'Ne zadržavaj ih!' Sinove moje dovedi izdaleka, kćeri moje s kraja zemlje,

IZA 43:7 Sve, koji se zovu mojim imenom, koje sam na slavu svoju stvorio, sazdao, načinio!

IZA 43:8 Neka naprijed stupi narod, koji je slijep, a ipak ima oči, koji je gluh, a ima uši!

IZA 43:9 Svi narodi neka se skupe! Plemena neka se skupe! Tko između njih može tako što objaviti, učiniti da čujemo što je prije unaprijed kazano? Neka dovedu svjedoke svoje, da dokažu pravo svoje, da se čuje i kaže: 'Istina je!'

IZA 43:10 Vi ste moji svjedoci, veli Gospod, i sluga moj, kojega sam izabrao, da spoznate i vjerujete mi i uvidite, da sam ja, prije mene nije bilo boga, niti će ga poslije mene biti.

IZA 43:11 Ja, jedino ja jesam Gospod, osim mene nema pomoćnika.

IZA 43:12 Ja sam objavio i spasenje donio. Učinio sam da se čuje o meni, kad još nije bilo među vama nikakva boga tuđega, vi ste moji svjedoci", veli Gospod, "i samo sam ja Bog.

IZA 43:13 I ubuduće ja sam to, i itko ne izbavlja iz moje ruke; ja to činim, i tko može to promijeniti?"

VELICANSTVENO JE I SVETO IME BOZJE NIKO NIJE KAO BOG NAS.
avatar
ILIJA
senior
senior

Broj postova : 696
Age : 31
Registration date : 26.06.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 3 / 13. Previous  1, 2, 3, 4 ... 11, 12, 13  Next

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.