Božji zakon

Stranica 6 / 13. Previous  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 11, 12, 13  Next

Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Gost on pon ruj 17 2007, 16:41

Malo iz povijesti o Zakonu:


Sve doktrine, uključujući i doktrinu o Zakonu, razvile su se od osamanaestog do dvadesetog stoljeća u izrazitoj napetosti između tradicije i sumnje, dogme i relativizma. Religija je zadržala oblike razvijene tradicijom, ali s osjećajem nemirnog nezadovoljstva, posebice među baštinicima Reformacije. Posljedica toga je slika raširenog nejedinstva. John Bunyan (1628.–1688.), puritanski nasljednik radikalnih reformatora i kalvinista, zastupao je intergaciju Zakona i milosti. Kasnije su sljedbenici Wesleya zastupali njihovu najtješnju vezu u praktičnom kršćanskom životu.

Ortodoksni luterani nastavili su naučavati oštru odvojenost Zakona i milosti. Iz svog kuta gledanja optuživali su pijetističko krilo u svojoj crkvi za miješanje evanđelja sa Zakonom. Kao odgovor, pijetisti su inzistirali da unutar doktrine o milosti postoji nužnost da živimo u skladu s Božjim zakonom. Stoga ne bi trebalo postavljati jedno protiv drugoga kao paradoks.

U devetnaestom stoljeću formiranje Crkve adventista sedmog dana unijelo je u kršćansku raspravu svježi pogled na Zakon u cijeloj Bibliji, Starom i Novom zavjetu. Prvi adventisti nisu mnogo marili za integraciju Zakona i evanđelja, ili pitanje poslušnosti koja bi se računala kao dobra djela. Za njih je spasenje bilo dar od Boga po Kristovoj žrtvi, prihvaćenoj samo vjerom.

Premda su branili načelo Reformacije solascriptura, njihovo ozbiljno inzistiranje na poslušnosti Božjem zakonu, posebno Desetorim zapovijedima s njihovom subotnjom zapovijedi, izazvalo je snažnu reakciju kritičara o ulozi Zakona. Mnogi su tvrdili da je Zakon došao kraju u Kristovoj službi i žrtvi, i time tvrdili da subota više nije dio kršćanske teologije. Adventisti su razvili snažne odgovore na takav antinomijanizam, i njihov je broj brzo rastao, s tim što je jedan od ključnih elemenata njihovog učenja bio vječnost Božjeg zakona.

Pod utjecajem socijalnog evanđelja krajem devetnaestog stoljeća, s njegovom političkom teologijom, rasprava o Božjem zakonu izgubila je određenu svrhu; grijeh je poistovjećen sa sebičnošću. Tako gledano ljudi griješe protiv svog višeg ja, protiv dobrih osoba ili općeg dobra, ali ne izravno protiv Boga u klasičnom smislu. Uz takav razvoj svjetovnog mentaliteta i opadanja tradicionalnog protestantizma krajem dvadesetog stoljeća, grijeh se često definira kao stanje društvene nepravde, generalizirana društvena bolest, ukratko redefinira ga se političkim, ekonomskim, kulturalnim i psihološkim izrazima.Takav je razvoj doveo do smanjenja zanimanja, osim u ograničenim krugovima, za ulogu Božjeg zakona.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Gost on pon ruj 17 2007, 16:48

Istina je napisao/la:
simply je napisao/la:Poštovani molitelju,
drago mi je da možemo ovdje otvoreno razgovarati o Božjoj riječi, pa tako i o Božjem zakonu. Pročitao sam što si napisao i teks mi je vrlo zanimljiv. Daješ lijep opis duhovne dubine Božjeg zakona, navodeći da on nije samo slovo, nego on ima i svoju duhovnu dimenziju. Ipak ne znam da li sam dobro zaključio da ti ipak želiš reći da Deset zapovijedi više za nas nemaju obvezujuću funkciju - jer smo pod milošću??? Odnosno, da nam Deset zapovijedi više ne trebaju - jer imamo Krista???

Pišeš da je milost - Sveti Duh. To u Bibliji ne piše. Pišeš: Isus u nama je ispunjenje zakona. Ovo se može vrlo površno shvatiti kao: imam Krista - što će mi Božji zakon.

Ne znam da li sam te dobro razumio, što želiš reći? Pozdrav


Da i ja bi postavila isto pitnje?Znaci li to da sad 10 zapovjedi vise ne vrijedi?


Križ je najveći dokaz da se Deset zapovijedi ne mogu ukinuti ili proglase nevažnima. Ako je Bog naumio ukinuti moralni zakon, to je mogao lako učiniti prije križa. Reći da nije potrebno ispuniti Zakon prije no što bi ga ukinuo, značilo bi da se Bog potrudio poslati svog Sina na križ samo zato da grešnike opravda u njihovoj grešnosti. Spasenje bi se postizalo samo pravnom formalnošću, oslobađanjem od suda, a ne i od grijeha.

Ukidanje Zakona umjesto rješavanja problema grijeha produžilo bi opstanak grijeha kao stvarnost koju je sam Bog prihvatio. Na križu je Krist platio zahtjeve Zakona, u stvari Božje zahtjeve, Zakonodavca. Krist je došao da uništi grijeh, a ne da ukine moralni zakon. Kristova smrt ne oslobađa ljude od vlasti Zakona; naprotiv, ona pokazuje da je Zakon vječan kao i Božja pravda. Zbog toga je Isus Krist rekao da nije došao ukinuti Zakon, već ga ispuniti (Mt 5,17).

Ispunjenje Zakona na križu je njegova apsolutna potvrda: potvrda njegove presude, izvršene kazne osude zbog grijeha (Rim 5,6-21); potvrda njegove pravde, plaće grijeha plaćene u potpunosti (Rim 6,23); potvrda njegove svrhe, potpunog postizanja poslušnosti Bogu (Fil 2,5-16), sa savršenom Božjom ljubavi u potpunosti primijenjenoj na čovječanstvo (Rim 8,31-39); i potvrda njegove zapovijedi, zahtjeva Zakona utvrđenog vjerom na križu (Rim 3,19-31).

Krist potvrđuje moralni zakon. "Ukidamo li tako vjerom Zakon? Daleko od toga! Naprotiv, tim Zakon utvrđujemo." (r. 31)

avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Molitelj on pon ruj 17 2007, 18:04

To je istina, sto si rekao Avrame. I ne moze biti drugacije.

Ali ja nisam o tome govorio, a moj brat po veri me uopste nije razumeo. Pa sam se svo vreme igrao sa njim da vidim njegovu duhovnu pronicljivost.

Ja govorim o procesu opravdanja. I kako se ono potize.

E tu slovo Zakona, morlani Zakon kao slovo nema onu ulogu kako to cesto neki misle, na primer legalisti, koji smatraju da se preko Zakona dostize Bozja pravednost.

Onaj koji zna vrednost Bozjeg Zakona u pravednosti vere, on bi brzo shvatio o cemu sam ja govorio.

Jer se spasenje postize samo verom, bez Zakona, ali ga naravno verom ne ukidamo. Samo verom, pravom verom ono se utvrdjuje.

Pa kada tako uskoci neki legalisticki adventista pa pocne da drzi pridike a nema pojma sta i o cemu pisac govori, dodje mi da odlepim od muke.

Pozdrav.
avatar
Molitelj
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by simply on uto ruj 18 2007, 00:11

Poštovani molitelju,
Nema razloga da ne «zakopamo ratne sjekire» jer ovaj ton razgovora između nas ne vodi u dobrom smjeru. To što imamo drugačija mišljenja, ne znači da trebamo onog drugog odmah prozivati nekakvim etiketama (tjelesan, legalist i slično). Imamo pravo misliti drugačije i to izraziti bez osude onog drugog. Ti misliš da ja nešto ne razumijem, a ja mislim isto to za tebe. Ali unatoč tome valjda možemo civilizirano razgovarati.

Evo da ti odgovorim na tvoje upite. Napisao si da ti ne negiraš ulogu Zakona u Novom zavjetu. U redu. Ali nisam siguran da unatoč tome, ispravno razumiješ koja je svrha Krista i Njegove milosti, te koja je uloga Zakona – oboje u Novom Savezu. Pa ako dozvoliš par riječi o tome.

Odmah ću tu povezati sa tvojim pitanjima: «kako se čovjek spašava?» i «Moramo li se držati zakona, da bismo se spasili?» Molim te da vrlo pažljivo i polako čitaš, jer svaka riječ ima ključni značaj.

Evo npr. jedan građanin u 20. stoljeću. Živi svoj život i ne zna ništa o Bogu i Bibliji. Njegova narav je grešna (po Adamu) i on živi u grijehu, a da toga nije ni svjestan. Jedanog dana on se susretne sa Biblijom i u Njoj pronađe odgovore na pitanja koja su ga mučila. Odjednom postaje svjestan, osvjedočenjem koje daje Sveti Duh, da nije dobar (kako je mislio o sebi), nego je zlo, sebično i nesretno biće. Postavlja se pitanje: tko ili što je njega razotkrilo kao grešnika?

To je Deset zapovijedi (slovo i duh Zakona). Dakle uloga Deset zapovijedi nije (niti je ikada bila) da spašava!!!!!!!! Ne, «Zakon samo služi točnoj spoznaji grijeha» Rimljanima 3,20. Vidiš, u tom istom tekstu piše: «jer nikoga neće opravdati pred Njim vršenje Zakona». Ponavljam: DESET ZAPOVIJEDI nisu, nemaju, niti će ikada imati ulogu opravdanja (spasenja). O tome sam ti već pisao (provjeri). Ponavljam još jednom: to što čovjek nije nikoga ubio, što ne krade, niti lažno svjedoči, to što svetkuje subotu i poštuje roditelje – nikada neće postići opravdanje za neki grijeh (ili mnoge grijehe) koje je čovjek učinio.

Uloga deset zapovijedi je da bude kriterij Božjeg morala (sustava vrijednosti). Svaki prekršaj toga kriterija Biblija naziva grijehom (1. Ivanova 3,4). Dakle, mi smo osuđeni, a ne spašeni Božjim zakonom. On ne spašava, nego osuđuje prekršitelja!!! On nema funkciju spasenja, nego razotkrivanja grešnika!!!

A sada o spasenju, koje Biblija naziva opravdanje. Dakle, naš izmišljeni građanin je osvjedočen Svetim Duhom da je grešnik, jer je živio kršeći Božji moralni zakon!!! Što tada poduzeti? Duh Sveti ne želi čovjeka SAMO osvjedočiti o grijehu, nego želi odmah ukazati i na ponuđeno spasenje!!! I tada se čovjek susreće sa Kristom!!! Tek sada Krist postaje ključan za njegovo spasenje.

Budući da u sebi nema pravednosti (pred Bogom) – očekuje ga pravična kazna za grijeh: vječna smrt. Ali on je spoznao da je Krist ponudio sebe na žrtvu, kako bi spasio (opravdao) svakoga tko mu pristupi sa vjerom (povjerenjem). Dakle, on se tada vjerom (s povjerenjem) obraća Kristu i moli za oprost i milost. On se pouzdaje u Kristovu pravednost (što znači: bezgrešnost pred Bogom), jer svoje pravednosti NEMA. Tako Krist postaje njegov Spasitelj, i Njegova pravednost!!! Dakle, uloga vjere je prihvačanje Kristovih zasluga za spasenje, za razliku od legalističkog prihvačanja vlastitih pobožnih djela kao temelja spasenja (u tome je razlika između opravdanja vjerom, od opravdanja djelima /Zakona/).

Ali sada dolazimo do pitanja koje nisi postavio, ali je također ključno. Ti si pitao kako postati spašen? A ja sada postavljam pitanje: kako OSTATI spašen???


Samo na jedan način. Mi više ne smijemo prekršiti Božji moralni zakon, jer bismo tada ponovno postali grešnici. I dotadašnje spasenje koje smo ostvarili «u Kristu» bismo – bacili u vjetar!!! Zato nas Sveti Duh odmah osposobljava za život slobodan od grijeha. Kako???

Tako što mijenja našu narav, koja je bila zla i buntovna protiv Boga, kažemo: grešna. Ključ riješenja naše grešnosti pred Bogom je u promijeni naše naravi!!! Biblija to naziva «novorođenjem».

Budući da Biblija našu narav naziva našim «srcem» - potrebno nam je «novo srce» ili nova narav. I Duh Sveti tada čini da se «rodimo odozgo», da se «rodimo od Duha» čime naša narav postaje slobodna (od ropstva grijehu). Ali sloboda nikada nije bez pravila, nego je sloboda uvijek rezultat života po pravilima dobra. I zato Sveti Duh u naš um i u naše srce (narav) upisuje Deset zapovijedi kao «Zakon slobode» koji nas oslobađa od ropstva grijehu!!!

Sada konačno možemo živjeti životom slobodnim od grijeha – jer nas je Krist oslobodio osude za već učinjene (stare) grijehe, a Duh Sveti nas je osposobio da živimo slobodno od novih grijeha!!! To znači da u svome životu vršimo i slovo i duh Deset zapovijedi i sve druge Božje odredbe i pravila – jer smo već spašeni Kristovom milošću (ne zato da bismo tek postali spašeni, već zato jer već jesmo spašeni)!!!


Dakle, da bismo OSTALI spašeni, mi živimo po Deset Božjih zapovijedi – kako ne bismo više činili nove grijehe, i time obezvrijedili «krv Saveza» koja se prolila radi spasenja.

Meni je ova tema grešnosti i pravednosti potpuno jasna. Ako je ovo i tvoje mišljenje, tada smo se bar u nečemu složili. Pozdrav

simply
aktivan korisnik
aktivan korisnik

Broj postova : 335
Age : 47
Registration date : 21.03.2007

Korisnički profil http://www.virovitica.adventisti.info

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Molitelj on uto ruj 18 2007, 06:53

Jeste slazemo se u potpunosti, samo sto to ja vidim i malo dublje. Ili mi se mozda cini da taj predmet posmatram jasnije od nekih drugih.

Ja jos tu dodajem, a to te je zbunilo da mislis kako ja negiram Zakon, vec da mislim samo na milost koja nas oslobadja obaveze zivota po pravilima Bozjeg Zakona, a to je ljubav Bozja, to jest sam Bog sa svom svojom slavom, silom i velicanstvom, ulazi u nas, i On je tih deset zapovesti ili Zakon Bozji koji se stavlja u nase misli, i upisuje u nasa, kao sto si rekao, novo preporodjeno miloscu - Duhom Svetim, srce.

Mi se onda vise ne oslanjamo, to sam napisao, na slova Zakona i deset Zapovesti kao sto su to cinili Jevreji, ili mozda neki nas adventista koji ima problem pa spasenje povezuje sa ponasanjem. Zasto se vise ne oslanjamo na slovo Zakona, iako mozemo da gledamo u Njega i proveravamo svoj duhovni status pred Bogom? Iako mi, kao sto si to dobro rekao, vise necemo krsiti Bozju volju kako je ona otkrivena u deset Bozjih zapovesti.

Jer, sada Isus preuzima na sebe obavezu da ispuni nase spasenje KOJE nam je obecano od Boga. Mislim da shvatas da se spasenje nudi obecanjem kroz veru a ne kroz Zakon. To smo valda rascistili, ne?

Spasenje je samo verom u Isusa Hrista. Ali ne nasim drzanjem Zakona, vec primanjem Hrista u nasa srca da bi On u nama, sam Bog, ili olicenje Zapovesti Bozje ljubavi, ljubavlju svojom u nama, preko Sebe samog, ostvarivao Bozju pravednost.

Ako sam uopste jasan sta hocu da kazem, a to je da ja vidim u Bozjoj pravednosti Hrista u nama, bukvalno to govorim, kao sto je Otac bio u Njemu kada je bio na Zemlji, sada On ostvaruje Bozji Zakon u duhovnom smislu u nama i kroz nas, to jest Hristos cistom AGAPE ljubavlju zivi PRAVDU, mnogo sire i dublje, nego sto sam pisani Zakon, kako ga mi ljudi inteleknualno sada razumemo, ili smo u stanju da ga shvatimo i opisemo.

To je sam Bog u nama. Otac, Sin i Sveti Duh, kao sto sam na pocetku kazao.

Bog u nama, koji zivi u nama svoju licnu pravednost, je ono sto sam ja otkrivenjem Bozjim razumeo da je vece i bolje od samih slova Zakona kako ih mi vidimo u Pismu, i objasnjavamo. To je pravi Duhovni Bozji zakon koji je u skladu sa deset Zapovesti a i mnogo vise i slavnije od toga. To je sam Hristos u nasem novorodjenom, preporodjenom srcu. Kako sam ja to rekao, to je imati Bozje srce u sebi.

Zato ce slava slova Zakona na plocama napisanim, isceznuti pred slavom Hrista, koji ulazi u nasa srca sa novim zakonom u nase misli i nase srce, te slava drugog Zaveta ce uciniti prvi Zavet nistavnim, tako da ce on jednom nestati. A to i Pavle govori.
Nece biti unisten Zakon Bozji, pa ni slova, nego Hristos kao ZIVA ljubav Bozja, ili Zakon samog Boga, u nama, je nesto vise od slova napisanim na kamenim slovima.

O da, znam da ces me tesko razumeti.

Brate, potrudi se da me razumes, jer je Hristos pravi Zakon Bozji, koji predstavlja stvarnost na prema senki zakona deset Zapovesti koje su napisane na kamenu.

Tu je ta kljucna razlika. I zato je pravednost vere visa i vaznija u Novom Zavetu od, onog starog Zaveta koji je ucinjen preko Mojsija.
avatar
Molitelj
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Molitelj on uto ruj 18 2007, 07:13

Upravo je to razlog sto se spasenje dobija samo verom.

Bog je obecao svakome ko veruje da je On podigao Hrista iz mrtvih da ce mu tu veru uracunati u pravdu. Tako je ucinio i Avraamu. Kada mi poverujemo da je Bog podigao Hrista iz mrtvih, kaze Pavle, to nam se isto kao i Avraamu uracunava u pravdu.

A onda u desetoj glavi Rimljanima Pavle dalje objasnjava. Da svako ko ispoveda ustima svojim da je Hristos Gospod, i veruje u srcu da GA je Bog podigao iz mrtvih, bice spasen.

Dok za pravednost, u toj istoj glavi, koja je od slova Zakona, kaze da se ona dobija samo ako odrzimo taj zakon. Sto je gresnom coveku, zbog slabosti gresnog tela, naravno nemoguce da ucini. Jer mi mozemo telesno da izgledamo savrseno ispravni pred Zakonom, ali Zakon name snagu da izvadi greh sam po sebi, i ocisti nas od njega.

Dok Hristos to oslobodjenje od greha i ciscenje greha iz tela i srca, svojom prolivenom krvlju bez problema cini. On nas oslobadja od greha i cisti od krivice.

Zatim, dolazi Njegovo vaskrsenje, u kome ako smo se sa Njim razapeli onda cemo sa Njim, istom silom kojom je Njega podigao iz mrtvih, ustati i mi na novi zivot.

Krstenje vodom, je ustvari simbolika ali i u neku ruku i stvarnost tog dogadjaja koji mi primamo verom.

Od trenutka kada mi vaskrsnemo sa Hristom na novi zivot, od tada sila Hristovog vaskrsenja i nas podize na novi zivot. Mi postajemo novorodjena Bozja deca.
Od tog trenutka Isus u nama ostvaruje pravedne zahteve duhovnog Zakona, upisuje nam u srca i stavlja u nase misli Bozju AGAPE ljubav, to jest Njega samog i mi vise ne gresimo. Ili kako to mi adventisti, govorimo ne krsimo odredbe moralnog Zakona, koji je objavljen na Sinaju kao deset Zapovesti.

Ali to je nije nase sracunato delo, vec Hristovo, koje On ostvaruje u nama samim Sobom. Bog zivi u nama, cineci da hocemo i ucinimo kako MU je ugodno.

Umoran sam, nisam celu noc spavao, pa ako bude nekih falinki ispravicu ih u toku dana.
avatar
Molitelj
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Molitelj on uto ruj 18 2007, 07:18

I ne ljuti se za one primedbe, legalista, i tako to, malo sam te probao, to jest hteo sam da vidim hoces li planuti. Ali ostao si cvrst i dosledan, i polozio si sve ispite. To mu je bas drago.

Nije bilo iz zlog srca, jedino mi je smetalo sto ne vidis da ja uopste ne negiram Zakon, ili deset pisanih Zapovesti. Ja ih samo usporedjujem sa Svetim Bogom u nasim srcima, i u pisanom obliku smatram manje slavnim zbog njegove ogranicenosti da prikaze svu dubinu, visinu, sirinu i duzinu Hristove ljubavi, preteznije od razuma.

A i to o razumu cu objasniti na sta mislim.

Veliki pozdrav za mog brata adventistu.
avatar
Molitelj
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by simply on uto ruj 18 2007, 10:42

Svako dobro želim i Božji blagoslov.

simply
aktivan korisnik
aktivan korisnik

Broj postova : 335
Age : 47
Registration date : 21.03.2007

Korisnički profil http://www.virovitica.adventisti.info

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Justin on sri lip 04 2008, 20:47

Biblija je jasna da se čovjek ne moze opravdati vrsenjem Bozjeg zakona
(Psalam 143:2 - "nitko živ nije pravedan pred tobom!"; Rim 3:20.23-24 - "Jer se djelima zakona neće opravdati ni jedan čovjek pred njim...Jer svi sagriješiše i nemaju slave Božje. I opravdavaju se zabadava milošću njegovom po otkupu, koji je u Kristu Isusu.").

Međutim, znači li to da Božji zakon čovjek ne treba držati?
Znači li to da je Deset zapovijedi Bog dao samo starim Izraelcima da drže, a da smo mi danas slobodni da imamo druge bogove, klanjamo se kipovima i slikama, obeščašćujemo Božje ime, zanemarujemo subotu, nepoštivamo roditelje, ubijamo, činimo preljub, krademo, svjedočimo lažno i zavidimo?
avatar
Justin
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1309
Age : 33
Localisation : Slavonski Brod
Registration date : 09.12.2006

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by magdalena on sri lip 04 2008, 21:01

Smatram da netko tko je ispunjen Duhom i poslušan Duhu ne može činiti išta od toga što si nabrojio.
Nitko nije bez grijeha,ali ako smo poslušni Duhu ne možemo činiti takve stvari.Poslušnost se uči,duhovna borba postoji,ali ako je vjera i ljubav prema Gospodinu jaka ništa ne može biti teško.
Njegov jaram je lak i sladak.
Vjera je ta koja opravdava,a vjera je i ta koja nas tjera da preziremo grijeh.Božji zakon je dan da bi spoznali grijeh,da bi ga čovjek postao svjestan i priznao da je jadan i bijedan.
Hvala Gospodinu što mi je otvorio oči i izvukao me iz tog blata! cheers
avatar
magdalena
Mod
Mod

Broj postova : 277
Age : 47
Registration date : 15.05.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Justin on sri lip 04 2008, 21:06

Amen sestro! cheers
avatar
Justin
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1309
Age : 33
Localisation : Slavonski Brod
Registration date : 09.12.2006

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Justin on sri lip 04 2008, 21:18

Kad se govori o vršenju zakona, zanimljiv je jedan starozavjetni tekst:

Hošea 11:1-4:

"Dok Izrael bijaše dijete, ja ga ljubljah, iz Egipta dozvah sina svoga. Al' što sam ih više zvao, sve su dajle od mene odlazili; baalima su žrtvovali, kadili kumirima. A ja sam Efrajima hodati učio, držeći ga za ruke njegove; al' oni ne spoznaše da sam se za njih brinuo. Užima za ljude privlačio sam ih, konopcima ljubavi; bijah im k'o onaj koji u čeljustima njihovim žvale opušta; nad njega se saginjah i davah mu jesti."

Dakle, sve što je Bog za Izraelce radio, bilo je iz najdublje ljubavi. Njegov savez koji je s njima uspostavio bio je savez ljubavi (hebrejska riječ je "hesed", jako bogata riječ i jedna od najmisterioznijih u cijelom SZ-u, koristi se u mnogim tekstovima, npr. Pnz 7:9, Dan 9:4).

Prema tome, zakon koji je Bog dao Izraelcima, također je bio za njihovo dobro i blagostanje, kao kad otac uči svoje dijete hodati.

Zbog toga mi je žao kad vidim kako mnogi današnji kršćani zanemaruju važnost odgovornosti u životu kršćanina, te obezvrjeđuju važnost Božjeg zakona, prvenstveno Deset zapovijedi.

Bog želi da i nas nauči hodati.
Bog želi da svoj savez sklopi sa svakim čovjekom.
avatar
Justin
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1309
Age : 33
Localisation : Slavonski Brod
Registration date : 09.12.2006

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Gost on sri lip 04 2008, 21:22

Što li ćemo misliti kao supravednici Kristovi, kao suslićnici Kristovi, kao sunasljednici - hoćemo li proturječiti milosti - pomišljati pobunu, prijestupe..? Daleko od toga, zaista - daleko..Kao što smo suslićni bili nalikovanjem na Njegovu smrt - tako nalikujemo i Njegovom životu.Budući smo u svemu suslićnici Njegovi ,tako i u pravednosti ne pomišljamo nepravednost, bezakonje, prijestupe, bune, lažnu slobodu - slobodu bez zakona!Kako će sloboda biti u slasti ako nije u svetosti?Kako ćemo se naslađivati svetošću mrzeći a ne ljubeći?Kako ćemo ljubiti a griješiti ?Ako smo suslićnici u pravednosti - ne možemo biti prijestupnici zakona jer nam je srce suslićno Njegovom, ono mrzi na grijeh, polaže radije život jer ne može zgriješiti ni umom , ni dušom, ni srcem ni tijelom, budući smo mrtvi grijehu a živi Kristu.A budući živi Bogu kako ćemo još kao oni koji su bili mrtvi u grijesima biti sada protivnici života - znamo da zakon ne oživljava , budući smo živi po pravednosti - ne suprotimo se Zakonu , mi ga ispunjavamo Kristoim ispunjenjem po kojemu smo pravednici po milosti..Nismo primili milost uzalud, primili smo je sa snagom i ljubavlju vršenja zakona..Znamo da samo svetosti pripada život vjećni..Hoće li suvječnici života odbacivati pravednost?Kako li će pravednost odbaciti ispunjenje zakona - ljubav?Ćime će i kako ljubiti?
Ima ih koji su nerazumni o pravednosti jer ne govore iz pravednosti.Njima je po njima - zakon ukinut jer ne razumiju da je Krist postao nama kletva da bi se njegova pravednost pokazala na nama i u razumu..
Pravednici ne osuđuju Zakon jer su opravdani Pravednikom koji ga e ispunio.Ako se povedu neki da se prikažu pravednicima time što će suditi zakonu - po kojem će mu zakonu suditi?Nadvisili su zakon - čime?!Pravednošću bez zakona?Ako mogu ukinuti zakon - mogu ukinuti i pravednost Zakonodavca?Kako će ukinuti Zakon ako ne postave Novi zavjet , neki novi - koji nije kao ovaj , pravi Novi koji je u zavjetu krvi koja se tražila po prvome..Imaju li bolju žrtvu nego žrtve Jagnjetove?!
Oni su neprijatelji križa jer su neprijatelji zakona a time antikristi koji propovjedaju neko drugo "evanđelje"..koje nije po milosti koja nam je dana ispunjenjem Zakona - Ljubavlju - otkupljenjem i izbavljenjem od kletve zakonske ispunjenjem pravednosti po volji Zakonodavca - Oca..Ispunjenje zakona mržnja je na grijeh..No koja snaga vrši zakon ako ne snaga života koja se protivi smrti koja kraljuje grijehom..Kako ćemo kraljevati nad kušnjom ako li ne svetošću , silom slave pravednosti!Možemo li ljubiti griješnika kao što je On - koji nije bio griješnik a učinjen grijehom da bi podnio smrt za nas , koja se tražila po zakonu , oslobodivši nas osude svojom pravednošću -a da ne mrzimo grijeh kao što ga je mrzio Zakonodavac koji nam je po milosti i dao zakon da nas čuva do dolaska sjemena nepropadljivog..I kada je sjeme , kao jagnje prineseno po svojoj Ljubavi uskrsnulo - ono nas je usličilo sebi da bi i mi mogli ljubiti kao i On - ljubiti griješnika a mrziti grijeh, sila je pravednosti koja je tražena od zakona ispunjena silom života koji nam je darovan Njegovom pravednošću..Život koji je u nama -Krist - ljubi griješnika u svršetku vremena Objave milosti..


Zadnja promjena: abraham; sri lip 04 2008, 22:04; ukupno mijenjano 2 put/a.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by magdalena on sri lip 04 2008, 21:41

AMEN! amen
avatar
magdalena
Mod
Mod

Broj postova : 277
Age : 47
Registration date : 15.05.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by misliti on pet lip 06 2008, 17:50

Zakon je Svet Pravedan Dobar
Čovjek je Nesvet Nepravedan Loš
Isus je Svet Pravedan Dobar
Čovjek odlučuje da živi u Isusu ili da Isus živi u njemu.
Isus je u čovjeku Svet Pravedan i Dobar .
Zlo je nadvladano dobrim dali to sada znači da nemoramo više biti Sveti Pravedni i Dobri jer nas zakon više ne osuđuje
avatar
misliti
početnik
početnik

Broj postova : 81
Age : 39
Registration date : 04.06.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by misliti on pet lip 20 2008, 20:16

Pregled Božjeg Zakona iz knjige Izlazak

(prema Bibliji Starog i Novog Zavjeta, Kršćanska Sadašnjost, Zagreb 1994. str 58.59.)

I ploča Dekaloga (odnos između Boga i čovjeka)1.Zapovijed (koga obožavati)

(Izlazak 20,1-3.)

“1. Onda Bog izgovori sve ove riječi:

2. Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.

3. Nemoj imati drugih bogova uz mene.”2.Zapovijed (kako obožavati)

(Izlazak 20,4.5.)

“4. Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom.

5. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena,

6. a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.”3.Zapovijed (pristup obožavanju)

(Izlazak 20,7.)

“7. Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.”4.Zapovijed (vrijeme obožavanja)

(Izlazak 20,8-11.)

“8. Sjeti se da svetkuješ dan subotni.

9. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao.

10. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata.

11. Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni.”II ploča Zakona (odnos između čovjeka i čovjeka)5.Zapovijed (roditelji i djeca)

(Izlazak 20.12.)

“12. Poštuj oca svoga i majku svoju, da imadneš dug život na zemlji koju ti da Jahve, Bog tvoj.”6. Zapovijed (život)

(Izlazak 20,13.)“13. Ne ubij!”7. Zapovijed (brak)

(Izlazak 20,14.)“14. Ne učini preljuba!”8. Zapovijed (imovina)

(Izlazak 20,15.)“15.Ne ukradi!”9. Zapovijed (ugled)

(Izlazak 20,16.)“16.Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!”10. Zapovijed (razmišljanje)

(Izlazak 20,17.)“17.Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga: ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegava, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga.”

Pregled Božjeg Zakona iz knjige Ponovljeni zakon

(prema Bibliji Starog i Novog Zavjeta, Kršćanska Sadašnjost, Zagreb 1994. str 146.)I ploča Dekaloga (odnos između Boga i čovjeka)1.Zapovijed (koga obožavati)

(Ponovljeni zakon 5,4.6.7.)

“4. Licem je u lice Jahve govorio s vama na brdu isred ognja.

6. Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.

7. Nemoj imati drugih bogova uz mene.”2.Zapovijed (kako obožavati)

(Ponovljeni zakon 5,8.)

“8. Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom.

9. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena,

10. a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.”3.Zapovijed (pristup obožavanju)

(Ponovljeni zakon 5,11.)

“11. Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.”4.Zapovijed (vrijeme obožavanja)

(Ponovljeni zakon 5,12-15.)

“12. Dan subotni obdržavaj i svetkuj, kako ti je naredio Jahve, Bog tvoj.

13. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao.

14. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni vol tvoj, ni magarac tvoj, niti ikakvo živinče tvoje, niti došljak koji je unutar tvojih vrata: Tako da mogne otpočinuti i sluga tvoj, i sluškinja tvoja kao i ti.

15. Sjeti se da si i ti bio rob u zemlji egipatskoj i da te odande izbavio Jahve, Bog tvoj, rukom jakom i ispruženom mišicom. Zato ti je zapovjedio Jahve, Bog tvoj, da držiš dan subotni.”II ploča Dekaloga (odnos između čovjeka i čovjeka)5.Zapovijed (roditelji i djeca)

(Ponovljeni zakon 5,16.)

“16. Poštuj oca svoga i majku svoju, kako ti je Jahve, Bop tvoj, zapovjedio, da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji koju ti Jahve, Bog tvoj, daje.”6. Zapovijed (život)

(Ponovljeni zakon 5,17.)“17. Ne ubij!”7. Zapovijed (brak)

(Ponovljeni zakon 5,18.)“18. Ne učini preljuba!”8. Zapovijed (imovina)

(Ponovljeni zakon 5,19.)“19.Ne ukradi!”9. Zapovijed (ugled)

(Ponovljeni zakon 5,20.)“20.Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!”10. Zapovijed (razmišljanje)

(Ponovljeni zakon 5,21.)“21.Ne poželi žene bližnjega svoga! Ne poželi kuće bližnjega svoga, ni njive njegove, ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegava, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga.”Unatoč tome što mnogi eminentni teolozi sugeriraju da je Mojsije autor i pisac Dekaloga Biblija nas upućuje da je Bog, Jahve, jedini i istinski autor i pisac. O tome nas nedvosmisleno izvještava Božja riječ, Biblija, i to na više različitih mjesta:

Izlazak 34,1. “Reče Jahve Mojsiju: Okleši dvije kamene ploče kao i prijašnje pa ću ja na ploče napisati riječi koje su bile na prvim pločama što si ih razbio.”

Izlazak 34,28. Mojsije ostade ondje s Jahvom četrdeset dana i četrdeset noći. Niti je kruha jeo niti je vode pio. Tada je na ploče ispisao riječi Saveza - Deset zapovjedi.
avatar
misliti
početnik
početnik

Broj postova : 81
Age : 39
Registration date : 04.06.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Gost on pon srp 14 2008, 20:22

Što znači da je Isus ispunio Zakon?
Što je tražio zakon a čovjek ga nije mogao ispuniti?
Koja je svrha ispunjenja Zakona po Kristu?
Kako glasi punina Zakona i kako je razumijemo i koristimo?
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by jakob on pon srp 14 2008, 21:07

Apostol Pavao daje odgovor
- jedan od puteva za razumjevanje je:
31 Obeskrepljujemo li dakle Zakon po vjeri? Nipošto! Naprotiv, Zakon utvrđujemo.

Ali zapazimo riječ je o uskrsnuću:
13 Doista, obećanje da će biti baštinik svijeta nije Abrahamu ili njegovu potomstvu dano na temelju nekog zakona, nego na temelju pravednosti vjere. 14 Jer ako su baštinici oni iz Zakona, prazna je vjera, jalovo obećanje. 15 Ta Zakon rađa gnjev; gdje pak nema Zakona, nema ni prekršaja.
16 Zato - zbog vjere da bude po milosti to obećanje zajamčeno svemu potomstvu, ne potomstvu samo po Zakonu, nego i po vjeri Abrahama, koji je otac svih nas - 17 kao što je pisano: Ocem mnoštva naroda ja te postavljam - pred Onim komu povjerova, pred Bogom koji oživljuje mrtve i zove da bude ono što nije. 18 U nadi protiv svake nade povjerova Abraham da postane ocem naroda mnogih po onom što je rečeno: Toliko će biti tvoje potomstvo. 19 Nepokolebljivom vjerom promotri on tijelo svoje već obamrlo - bilo mu je blizu sto godina - i obamrlost krila Sarina. 20 Ali pred Božjim obećanjem nije nevjeran dvoumio, nego se vjerom ojačao davši slavu Bogu, 21 posve uvjeren da on može učiniti što je obećao. 22 Zato mu se i uračuna u pravednost. 23 Ali nije samo za nj napisano: Uračuna mu se, 24 nego i za nas kojima se ima uračunati, nama što vjerujemo u Onoga koji od mrtvih uskrisi Isusa, Gospodina našega, 25 koji je predan za opačine naše i uskrišen radi našeg opravdanja.

Ne bismo mogli biti opravdani da nije bio uskrišen!
avatar
jakob
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 185
Age : 59
Registration date : 22.10.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Gost on čet srp 17 2008, 21:04

Kada zaista ljubimo tada je naša ljubav čista jer ljubimo bez namjere da iskorištavamo ili ostvarujemo ciljeve..ako težimo pravednosti po opravdanju vjerom - tada žeđamo za pravednošću radi same svete pravednosti a ne radi života vječnog...Zadovoljstvo ljubavi prema svetosti dovoljno je da nahrani dušu zauvijek i duša bi radije da joj se uskrati život vječni a da ostane u svetosti čiste ljubavi...A ljubav je prema svetosti - ljubav prema Kristu..
Kako vidimo tu ljubav ?
Tako što zaista volimo braću...
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Gost on ned kol 17 2008, 20:06

Bozji Zakon je dan radi nas.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Gost on sri kol 20 2008, 16:20

crusadercro je napisao/la:Bozji Zakon je dan radi nas.
Da nas sacuva od grijeha,priblizi Bogu,i sacuva sa susret s Kristom.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by apostol on sub ruj 06 2008, 16:39

"8 Nikomu ništa ne dugujte, osim da jedni druge ljubite. Jer tko drugoga ljubi, ispunio je Zakon. 9 Uistinu: Ne čini preljuba! Ne ubij! Ne ukradi! Ne poželi! i ima li koja druga zapovijed, sažeta je u ovoj riječi: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. 10 Ljubav bližnjemu zla ne čini. Punina dakle Zakona jest ljubav."

Deset Zapovjedi u kontekstu načela vječnosti možemo smatrati sekundarnim zakonom..Na pr. izričaj protiv preljube neće uvjek postojati jer grijeha neće biti, ali će postojati vječno naćelo - koje?
Isus nam je dao uvid u veliku skupinu načela svetosti - Ljubav:
Natej 22,37-40 tj u Zakon nad zakonima koji je vremenski dao smisao dekalogu kako bi se upoznala strahota grijeha, osjetila krivnja i poželjela milost na osnovu činjenice Zakona nad zakonima - da samo svetosti pripada život i život vječni..
Zato je Sud nebeski ujedno i sud milosti prema kojemu odbacivanje milosti ljubavi - opravdanje života - isključuje iz egzistencije...
Ako u srcu ne postoji zakon nad zakonima - već samo njegova izvedenica koja je pridodana radi grijeha - tada je to srce vrlo siromašno...bez evanđeoskoga blaga pravednosti i svetosti pop vjeri...Jer ako u srcu nema ljubavi, tj nema sile da se čini zlo tada ono neće imati snage da poželi iako to ne ostvaruje u prijestupu ...I takva se požuda upisuje kao grijeh jer bi takav to učinio da je za to bilo prilike...

Koji je Zakon ispunio Krist - Dekalog ili Zakon nad zakonima?
Da li je tako deklaog prestao ili ?
Prestankom grijeha - prestat će i deklaog?
Čemu deklaog u Novom Jeruzalemu ako je u srcima ljudi Zakon nad zakonom tj svetost?
Hoće li sloboda odstupati od svetosti ili se prijestup slobode neće računati kao prijestup?
avatar
apostol
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 167
Age : 55
Registration date : 31.12.2006

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Gost on sub lis 04 2008, 10:28

References for the 9 "moral" commandments reiterated in the New Testament:

1st - Worship God -

(53 times) Matthew 2:2; 2:8; 2:11; 4:9; 4:10; 14:33; 15:9; 28:9; 28:17, Mark 7:7, Luke 4:7; 4:8; 24:52, John 4:20,21,22(x2),23,24(x2); 9:38; 12:20, Acts 7:43; 8:27; 16:14; 17:23(x2); 18:7; 18:13; 19:27; 24:11, Romans 1:25; 12:1, 1 Corinthians 14:25, Philippians 3:3, Colossians 2:18, Hebrews 1:6; 9:1; 9:6; 10:2; 11:21, Revelation 4:10; 5:14; 7:11; 9:20; 11:1; 11:16; 14:7; 15:4; 19:4; 19:10; 22:8; 22:9

2nd - No Idolatry -

(20 times) Acts 15:20,29, Romans 1:25, 1 Corinthians 6:9; Chapter 8; 10:7,14; 12:2, 2 Corinthians 6:16, 1 Thessalonians 1:9, Galatians 5:20, Ephesians 5:5, Colossians 3:5, 1 Peter 4:3, 1 John 5:21, Revelation 2:14, 20; 9:20; 21:8; 22:15

3rd - No Profanity -

(4 times) Matthew 12:36, Ephesians 5:4, Romans 2:24, Revelation 16:9

5th - Honor Parents -

(6 times) Matthew 15:5, Matthew 19:19, Mark 7:10; 10:19, Luke 18:20, Ephesians 6:2

6th - Murder -

(7 times) Matthew 5:21; 19:18, Mark 10:19, Luke 18:20, Romans 1:29; 13:9, James 2:11

7th - Adultery -

(12 times) Matthew 5:27,28,32; 19:9,18, Mark 10:11,19, Luke 16:18; 18:20, Romans 13:9, James 2:11, 2 Peter 2:14

8th - Stealing -

(6 times) Matthew 19:18, Mark 10:19, Luke 18:20, Romans 2:21; 13:9, Ephesians 4:28

9th - Lying -

(4 times) Matthew 15:9; 19:18, Mark 10:19, Luke 18:20

10th - Don't Covet -

(9 times) Mark 7:22, Luke 12:15, Romans 1:29; 7:7; 13:9, Ephesians 5:3, Colossians 3:5, Hebrews 13:5, 2 Peter 2:14
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by mikic on sub lis 04 2008, 16:39

Isus je sam rekao da nije došao da ukine Zakon, nego da ga ispuni.
Ljudima je lakše da žive bez zakona, jer tada nisu odgovroni Bogu, mogu da čine što žele, a svoju savest uljuljkuju da to nije greh, jer nisu odgovorni pred Zakonom.
Ako ljudi upoznaju Zakonodavca, neće im biti teško da žive po Zakonu, jer je taj Zakonodavac - Ljubav. Ništa nam nije teško da učinimo nekome ko nam je drag, koga volimo i ko nas neizmerno voli. Kada upoznamo Isusa, nama neće padati na pamet da kršimo Zakon, jer nas voli, a kako mi možemo ne mariti tada za tu ljubav?
avatar
mikic
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 42
Age : 59
Localisation : Vojvodina
Registration date : 16.04.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Gost on sub lis 04 2008, 16:48

Slazem se, Isus ga je ispunio.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Božji zakon

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 6 / 13. Previous  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 11, 12, 13  Next

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.