Globalna kontrola i mini kontrola

Go down

Globalna kontrola i mini kontrola

Postaj by Gost on ned svi 20 2007, 22:26

Našao sam jedan članak koji ukazuje na fobiju od kontrole.Da li samo na fobiju ili na nešto strašnije?

Planet Pretvoren U Zatvor!
Živimo u vremenu gdje naša privatnost i sloboda imaju tek fiktivno značenje, u vremenu gdje čovjekova prava prešutno postaju idilična uspomena više nego nešto na što se možemo pozvati! Jeste li svjesni toga? Jeste li svjesni toga da nam se stvari jednostavno 'događaju' bez našeg znanja, bez naše volje, a prodaje nam se priča koja opravdava ono za što nema opravdanja, i mi ju, što je najstrašnije, privhaćamo zdravo za gotovo! Oko nas se svakim danom postavlja još jedna nevidljiva rešetka oko ovog planeta Zemlje koji se pretvara u zatvorski planet, a mi, ljudi, postajemo robovi tihog totalitarizma!
George Orwell je u svojoj knjizi '1984.' prije 58 godina iznio jednu, za ono vrijeme 'fantastičnu' viziju svijeta kojim vlada Big Brother, koji se svakom pojedincu obraća preko televizijskog ekrana! Pojmovi kao što su 'misaoni zločin' i 'novogovor' danas više nimalo ne zvuče fantastično, zapravo, zvuče sasvim realno, ili štoviše, kao logički nastavak plana koji današnja 'međunarodna politika' (reptilijanska politika) Novog Svjetskog Poretka provodi.
Naravno, dok šećete gradom po predivnom sunčanom danu, a oko vas ptičice radosno cvrkuću, ne primjećujete da bilo što ne štima, zar ne? Sve je super, kakav totalitarizam?
Međutim, osjetit ćete to indirektno, ako pogledate za vrijeme te svoje šetnje predivnim danom u čisto plavo nebo i vidite da je prošarano i izrešetano debelim bijelim tragovima smrti koji se raspršuju u oblake, a da vi ništa o tim tragovima ne znate, da nitko o njima javno ne govori (pa ih upravo zbog toga ni ne smatrate nečim lošim ili neobičnim). Osjetit ćete to kada vašim kućnim ljubimcima počnu bezrazložno ugrađivati čipove da se 'ne bi izgubili' a vi se u čudu pitate zašto oni to sad uopće rade. Osjetit ćete to kada u dućanima počne pristizati samo GMO hrana (za koju već ni sada ne možete biti sigurni da nije u ponudi, samo što nema oznaku!) Zatim, kada samo pogledate nesrazmjer između troškova života i mjesečnih primanja, kada shvatite da vas taj nesrazmjer tjera na podiznanje kredita na koji vam se nemilosrdno nabijaju kamate, vrijednost koja uopće ne postoji, shvaćate da postajete suvremeni i modernizirani robovi vaših kredita, i da ćete to najvjerojatnije biti dugi niz godina, ako ne i cijeloga života!! Naravno, vaša vam banka, koja djeluje po principu 'Dok te mamim, šećerom te hranim', neće doći i u lice vam reći: 'Ti si naš rob, i mi te posjedujemo', ali vi ćete to znati čak i dok vam se smiješe i oslovljavaju vas sa 'Poštovani'! Osjetit ćete to kada pogledate oko sebe i shvatite da velika većina ljudi svakog jutra ustaje u isto vrijeme i da ide na posao, da, poput zombija, radi bespogovrno za tisuću ili dvije tisuće kuna s kojima jedva preživljava i da je spremna otrpjeti svakojaka šikaniranja i eksploataciju pod prijetnjom vječne mantre 'Ako ti ne želiš raditi, ima ih na tisuće koji će raditi sa entuzijazmom za tih tvojih bijednih 2000 kn!' Drugim riječima, ti si samo još jedna radilica koju se u svakom trenutku može zamijeniti.' Osjetit ćete to možda jasnije nego ikada, kada pogledate kako na svakom koraku u vas napadno i hladno pilji bešćutno oko kamere! Što god radili, bilo da kupujete u šoping centru, bilo da neobavezno pregledavate izloge, bilo da ispijate kavu s prijateljima, bilo da putujete u tramvaju, ili avionom, sve se pohranjuje u neku od tisuća baza podataka koje znaju sve o vama! Naravno, oni će vam uvijek reći da su to 'mjere sigurnosti' protiv kradljivaca ili potencijalnih terorista, međutim, ostaje činjenica da najviše promatraju upravo vas, nedužne građane! Ako vam mozak još uvijek funkcionira u svim tim okolnostima, shvatit ćete da je većina stvari tako postavljena da djeluje protiv čovjeka i njegove slobode bez njegovog znanja!
Slijede navodi iz jedne knjige koja se bavi detaljnjim istraživanjem tehnologije nadzora u svijetu koja vam možda pomogne da postanete više svjesni koliko ste zapravo (ne)slobodni! Knjiga se zove 'Tko vas promatra?' autora Johna Gibba (više o knjizi možete pronaći na linku u stupcu sa strane!).

'Prije mnogo godina, svakodnevica je bila jednostavna. Otišli biste na posao, odvezli biste se u grad po voće i povrće u voćarnicu, kupili kruh u pekarnici. Zamisao da bi vas jednoga dana netko mogao snimati dok idete na posao, fotografirati u automobilu, nadzirati dok birate i plaćate namirnice, digitalno prepoznavati vašu odanost i obnavljati bazu podataka o vama kad platite račune, bila bi nezamisliva. No to se sada događa. Gotovo sve što radimo snima se i pohranjuje. I čini se kako nas nije briga za to. Možda stoga što ne shvaćamo koliko se privatnosti odričemo svakoga dana. Uostalom, nismo učinili ništa krivo, pa se nemamo čega bojati. Ili imamo?'

'Sada morate paziti i što govorite na ulici, jer ako se snimi vaš razgovor na mobitel, to se može analizirati i pripisati vam se kao vaše stajalište, i mogli bi završiti na listi koja vas povezuje s osobama koje Država smatra nepoželjnima. Pravi 'privatni razgovor' bez mogućnosti da vas netko čuje postao je zaboravljeni san. Više ne postoji nešto što bi se moglo smatrati sigurnim telefonom, Internet je širom otvoren za presretanje podataka, e-pošta je postala svačije vlasništvo. Čak iako koristite sve znane mjere opreza, ne možete osigurati svoju privatnost. Uređaj za prisluškivanje ili praćenje može se skrivati negdje u zemlji po kojoj hodate ili u obližnjem grmu. Možda vas snima satelit ili mala lebdeća buba lebdi negdje u blizini i sluša vas ili snima pokrete vaših usana i prevodi ih u govor.
Opasnost za ljudska prava je u tome što omogućuje službama za provedbu zakona – a time i Državi – da izgrade opširnu sliku našeg kretanja i ponašanja, te na temelju snimljenog materijala donesu svoje zaključke. Jedan od primjera je sustav Carnivore [color=#000000](stvarno prikladan naziv, nema što)
kojega koristi FBI, a koji bilježi čitalačke navike pojedinaca na temelju knjiga posuđenih iz knjižnice ili kupljenih u knjižarama. Jednom kad znaju što čitamo, ne treba im puno da zauzmu stav o našim političkim kvalifikacijama i prikladnosti. I to je kraj slobode.' Ne čini li vam se ovo vrlo blizu Orwellovom konceptu 'Misaonog zločina'?

'Znamo da nas snimaju dok putujemo željeznicom (kod nas još ne, ali u bliskoj budućnosti hoće), dok vozimo, u supermarketima, garažama i bankama, dok gledamo nogometnu utakmicu, koristimo bankomat, vježbamo u teretani, idemo na sud ili šećemo središtem grada. No nitko od nas ne može niti približno zamisliti koliko često nas tajno snima policija ili službe sigurnosti, ili koliko nas često pojedinci snimaju protuzakonito, iz financijskih razloga. Nemamo točnih podataka o tajnom nadzoru, pa što? Službeno zadiranje u vašu privatnost kamo god krenete dovoljno je zabrinjavajuće da postanete neprestano svjesni da je u vas, primjerice, dok čekate autobus, uperena kamera. Dovoljno je obratiti pozornost dok prolazite kraj dućana u kojoj god ulici u središtu grada da otkrijete tko snima vaše kretanje i zašto. Većina maloprodaje pripada udruženjima koja razmjenjuju podatke o nadzoru. Bude li potrebno, surađivat će u praćenju određenih osoba u dužim vremenskim periodima i načiniti potpun digitalni zapis o tome gdje su sve bili dok su šetali tom ulicom. Postoje mnogi načini praćenja ljudi.'

avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.