Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Stranica 16 / 19. Previous  1 ... 9 ... 15, 16, 17, 18, 19  Next

Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by jakob on sri svi 28 2008, 21:00

Da treba, ali da nam budejasno, danas mnogi ni neznaju da zastupaju neke gnostičke elemente o Adamu.Još je
"Ciparski biskup Epifan, čije je ključno djelo bilo "lijek" za sve bolesti hereze, opisuje svoj susret s gnosticizmom u Egiptu, otprilike u doba nastajanja zbirke Nag Hammadi:I sam sam naišao na tu sljedbu, ljubljeni, te sam ove stvari čuo osobno, iz usta gnostika. Te zabludjele žene nisu mi samo razotkrile svoj nauk, nego su me u svojoj besramnoj smjelosti pokušale zavesti ... No, milostivi me Bog spasio njihove zloće, stoga - pročitavši njihove knjige, shvativši njihove prave nakane i ne dajući se time zavesti - pobjegao sam ne zagrizavši mamac, te sam smjesta o svemu izvijestio tamošnje biskupe i pronašao one koji su se skrivali u crkvi. Njih otprilike osamdesetoro potom je protjerano iz grada konačno očišćenog od toga korova.”

Gnosticizam je bio iskorijenjen iz kršćanstva, izuzmemo li pojavu nekoliko podzemnih gnostičkih struja i slične afinitete prisutne u srednjovjekovnom misticizmu, kao i povremene krotke odjeke u književnosti, primjerice, u engleskom romantizmu:

Naše je rođenje tek san i zaborav:

Duša koja se s nama budi,

Zvijezda našega života,

Negdje drugdje zalazi

I dolazi izdaleka."

Citat iz Knjižnice Hamadi iz Uvoda Jamesa M.Robinsona


Hoću reči da ako ne protumačimo Pavlovljevu doktrinu o slavi ženinoj u okviru poretka glava kako je naveo u 1.Korinćanima 11 u opasnosti smo da mitologiziramo svoju logićnu izvornu transcendenciju izmišljene pobožnosti koja naginje ka gnosticimu koji je u suštini bio izraz opozicije ovome svijetu i imao asketske elemente u odnosima spolova..Tako u zanosu ljudskog mišljenja za projektiranjem svijeta dobra u svojoj nadi nadvisivanja svijeta zla i danas smo svjedoci gnostićke utopije koja ima svoju verziju spasitelja.. TakoOtkrivenje po Adamu sadrži niz nekršćanskih pripovijesti o dolasku spasitelja koje su veoma slične onima iz Otkrivenja 12, dijeleći tako mitološku pozadinu koja nije kršćanska.

Sklonost ljudskoga uma da izvan Biblijskog otkivenja riješ tajnu odnosa Adam-Eva po pitanjima jednakovrijednosti sa različitim ulogama u odnosu na smisao svećenstva sklon je sinkretizmu i eklekticizmu - spajanju koja nisu u skladu sa nadahnućem već su odstupanja od nadahnuća..No odakle strah muškog svećenstva da će žena ubaciti gnosticizam u kršćanstvo?
Evo , Otpadnik misli :
Medjutim, ja pokusavam da svrstam zene i muskarce u jednu siru sliku. Ono sto imaju muski, nemaju zene. I tu se mi razlikujemo.
Ni svi muskarci nisu sposobni za ulogu svestenika. Kao sto i neka zena moze biti svestenik, to jest, sigurno je da takvu funkciju moze obavljati daleko uspesnije od mnogih muskaraca.

Ali, poenta ove price je u tome sto je mnogo vise muskaraca sposobno da bude svesvetik, i to mnogo bolji i mnogih zena. Samo mali broj zena moze biti na visinu zadatka, ostale su nesposobne za takve funkcije.

Iz tog razloga, razviti sistem svestenica mora biti pogresan. Nastao bi haos i pometnja.

Kazem da zena moze propovedati, moze obavljati mnoge duznosti u Crkvi i biti na blagoslov svima oko sebe, ali u velikoj vecini zene nisu sposobne da rade kao svestenice u Crkvi.
Kkao sam shvatio Otpadnika i većinu sugovornika - žena kao pomoćnica Adama pa i Novog Adama u Novom Jerzalemu je slabiji vizionar - bolje rećeno ima onu ulogu u zajedničkoj viziji vječnog života kojeg ne samo da Adam ne može ostvariti već bi i bilo protivno njegovoj prirodi vizionara?
Svećenstvo Adamovo, svećenstvo do dolaska Spasitelja će prestati i neće više biti potrebno, nastat će vremna Novog Jeruzalema kada će odnos Adama i Eve doživjeti renesansu predgriješnog odnosa ?!
avatar
jakob
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 185
Age : 59
Registration date : 22.10.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by Gost on sri svi 28 2008, 21:17

Zanimljiva rasprava , Otpadnik ima kritiku na žene, Dina je uputila kritiku da žena nije samo radi rađanja.
Početkom 4. stoljeća živio je pustinjak imena Hierakas, po zvanju pisar i učeni tumač Biblije, čija su gledišta bila toliko rigidna da je tvrdio kako brak pripada starom savezu, te da nitko tko je vjenčan ne može naslijediti kraljevstvo nebesko. Iako je zbog takvoga mišljenja bio označen heretikom, stekao je brojne sljedbenike. Svjedočanstvo istine iz knjižnice Nag Hammadi predstavlja slično gledište:
Nitko tko je pod zakonom neće moći vidjeti istinu, jer ne može služiti dvama gospodarima. Oskvrnuće Zakona je očito; no, čistoća pripada svjetlu. Zakon zapovijeda muškarcu da uzme ženu, a ženi da uzme muškarca, da rađaju i množe se poput morskoga pijeska. No, strast u kojoj uživaju zarobljava duše onih koji su ovdje rođeni, koji skrvnave i koji su oskvrnuti, kako bi kroz njih Zakon bio ispunjen. Oni pomažu svijetu; okreću se od svjetla i ne mogu se otrgnuti od arhonta tame dok ne plate i posljednji novčić.”

Strast je neprijatelj Svećenstva?!Da li se prokreacija ne slaže sa svećenstvom žena?Što to znači u katoličanstvu a što u protestantizmu?
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by magdalena on čet svi 29 2008, 22:17

Sveta Stolica prijeti izopćenjem svakome tko bude redio žene

Vatikan, 29.05.2008., 19:39 | Hina

Sveta
Stolica je u četvrtak objavila uredbu kojom trenutačnim izopćenjem
prijeti svakome tko bude redio žene za svećenice, kao i samim zaređenim
ženama.Papa Benedikt XVI.

U uredbi Kongregacije za nauk vjere objavljenoj u vatikanskom
dnevniku L'Osservatore Romano ističe se da se "svatko tko se odvaži da
ženama podijeli sveti red, kao i žena koja ga primi izlaže trenutačnom
izopćenju iz Crkve, ili latinski 'latae sentantiae'".Ređenje
žena tema je koja svako malo uzburka javnost. G. 2003. sedam katolkinja
- među kojima su bile Njemice, Austrijanke i Amerikanke - zaređene su u
okviru zajednice koju je 1975. u Buenos Airesu utemeljio bivši
katolički svećenik Romulo Antonio Braschi.Sveta Stolica ga je
izopćila nekoliko tjedana kasnije, ocijenivši da je počinio "težak
grijeh protiv Crkve kao božanske ustanove".Ivan Pavao II., prethodnik Benedikta XVI. potvrdio je 1994. stajalište Katoličke crkve da se žene ne mogu rediti za svećenice.
Rimokatolička crkva se o toj temi i dalje razilazi s Anglikanskom
crkvom koja pak omogućuje ženama da obnašaju svećeničku službu.

Preuzeto sa Dnevnik hr
avatar
magdalena
Mod
Mod

Broj postova : 277
Age : 47
Registration date : 15.05.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by Gost on čet svi 29 2008, 23:18

Latae sententie

"The Vatican issued its most explicit decree so far against the ordination of women priests today, punishing them and the bishops who try to ordain them with automatic excommunication.":
http://www.catholicnewsagency.com/new.php?n=12780

Vatican decrees excommunication for participation in 'ordination' of women


Dekret o direktnoj ekskomunikaciji:

Collaboration of Men and Women in the Church and in the World

http://www.catholicnewsagency.com/documents.php?aut_id=2


http://www.rifugiodelleanime.org/cic/


Prema Kanonu, 1331 § 1CIC.

1331. § 1. Excommunicatus vetatur:
1_ ullam habere participationem ministerialem in celebrandis Eucharistiae Sacrificio vel quibuslibet aliis cultus caerimoniis;
2_ sacramenta vel sacramentalia celebrare et sacramenta recipere;
3_ ecclesiasticis officiis vel ministeriis vel muneribus quibuslibet fungi vel actus regiminis ponere.
§ 2. Quod si excommunicatio irrogata vel declarata sit, reus:
1_ si agere velit contra praescriptum § 1, n. 1, est arcendus aut a liturgica actione est cessandum, nisi gravis obstet causa;
2_ invalide ponit actus regiminis, qui ad normam § 1, n. 3, sunt illiciti;
3_ vetatur frui privilegiis antea concessis;
4_ nequit valide consequi dignitatem, officium aliudve munus in Ecclesia
5_ fructus dignitatis, officii, muneris cuiuslibet, pensionis, quam quidem habeat in Ecclesia, non facit suos.


Pogledaj:
http://www.ireland.com/newspaper/breaking/2008/0529/breaking107.htm
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by Gost on pet svi 30 2008, 08:28

Dobar dan ! Pripadnik sam Kršćanske Adventističke Crkve i moram reći da u mojoj crkvi žene ne samo da propovijedaju već mogu biti i pastori. Takav se stav temelji na Riječi Božjoj u kojoj nikome nije zabranjeno, ako su mu pobude čiste i prave, da propovijeda Krista. Svoju izjavu temeljim na tesktu koji se nalazi u Ivanovom Evanđelju 4 glava 1-42 odlomak nosi naslov "Isus se objavljuje Samarijancima" iz teksta bih htio naglasiti retke 25-30 te 39-40 koji glase :

Žena mu odvrati: Znam da ima doći Mesija koji se zove Pomazanik. Kad on dođe, sve će nam objaviti.To sam ja koji govorim s tobom, reče joj Isus. Uto stigoše njegovi učenici te su se čudili da govori sa ženom. Ali ipak ni jedan ga ne upita: Što želiš? ili: Što govoriš s njom? Tada žena ostavi svoj krčag i ode u grad pa rekne ljudima: Dođite da vidite čovjeka koji mi reče sve što sam učinila! Da on nije Mesija? Oni iziđoše iz grada i dođoše k njemu.

MNOGI SAMARIJANCI IZ ONOGA GRADA POČEŠE VJEROVATI U NJ ZBOG ŽENINA SVJEDOČANSTVA: REČE MI SVE ŠTO SAM UČINILA. Pa kad Samarijanci dođoše k njemu, zamoliše ga da ostane kod njih. I ostade ondje dva dana.

Svi znamo kakva je bila ta žena ali je Krist u njoj vidio mnogo više. Ona mu je otvorila svoje srce kroz koje je on obratio srca cijeloj grada. Pa ako je Krist upotrebljavao žene u svojoj misiji za propovijedanje, Krist koji je temelj kršćanstva, tko smo mi da im to zabranjujemo? Otkud bilo kojoj crkvi pravo da uzme određivati tko će a tko neće propovijedati Krista? Hvala. Obilje vam Božjih blagoslova!study study study study study
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by otpadnik on pet svi 30 2008, 14:34

Jednom sam preko radio stanice "Glas Nade" slusao propoved jedne adventisitcke propovednice. Ona je, ako sam dobro zapamtio, bila Pastor u nekoj Crkvi.

Sve je ona lepo rekla, sve je izrazila na najbolji moguci nacin. Sto se tice same poruke i poente njene price zaista nisam imao nikakve primedbe.

Medjutim, kada god slusam zene da propovedaju, ostaje mi neka praznina u dusi. Kao da nesto nedostaje.
Mozda ja to sada nesto umisljam, mozda zenama u Crkvi trebaju bas takve propovedi, propovedi koje ce dotaci ono zensko u njima, propovedi koje iznose ono sto zena najbolje razume?

I ja protiv toga nemam nista.

Jednog dana razgovarao sam u Madjarskoj sa sestrom koja je bila propovednica. Jeste da me je, pokusavajuci da stekne o meni neki zakljucak, stalno bockala svojim cudnim izrazima lica i pogledima, ostavila na mene porazavajuci utisak, upitala me je:
"Da li vama smeta sto sam ja Pastorica Crkve?"

Ne zeleci da je uvredim, odgovorio sam da nemam predrasude povodom tog pitanja. Samo to se desilo pre mnogo godina. Danas vidim da to nije bio u potpunosti moj pravi stav. Moj stvarno, promisljen stav, oko uloge zene kao propovednice.

Posle dugog razmisljanja oko tog pitanja, citanja Biblije i analizirajuci sta Bog govori o zeni, promenio sam, ili jos bolje receno, zauzeo sam stav da zena mnogo toga moze ciniti, ali joj Bog nije dao da bude Pastorica Crkve. Nije dobila od Boga pravo da pase stado Hristovo!

Ovaj zakljucak je jednostavno doneti, jer u Bilbiji nigde ne vidimo da je ikada Bog pozvao zenu da radi takav posao. A Biblija je jedini kriterijum pomocu koga to mozemo da odredimo. Zeni ne pripada uloga, po Svetom Pismu, da rukovodi Bozjom Crkvom kao pastirica.

Niko mi do sada iz Biblije nije dokazao da nisam u pravu. Cak sta vise, mnogi se slazu sa mnom povodom ovog pitanja!
avatar
otpadnik
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 174
Age : 63
Registration date : 09.05.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by lapillus on pet svi 30 2008, 19:13

Niko mi do sada iz Biblije nije dokazao da nisam u pravu. Cak sta vise, mnogi se slazu sa mnom povodom ovog pitanja!

Nitko nikome nikada nije niti dokazao ništa. A iz Biblije svako avakome može dokazati što želi.
Bitan je Duh kojeg osoba ima.

Što se tiče slaganja nekoga s nekim, svatko tko nešto govori naći će nekoga tko se slaže s njim. Što više govora o nečemu, to više i slagača.

lapillus
početnik
početnik

Broj postova : 59
Age : 49
Registration date : 09.05.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by Gost on pet svi 30 2008, 20:55

Dokumentom - Decretum generale de delicto attentatae sacrae ordinationis mulieris -koji je dovršen još 19.12.2007
a sada objavljen, kongregacija za nauk vjere nastoji zaštititi sakrament svećenstva koji isključivo pripada svećenicima - muškarcima kako to stoji u Canonu 1024.Još je 1994 ppa Ivan Pavle II u apostolskom pismu Ordinatio Sacerdotalis naglasio pripadnost svećenstva muškarcima..Kardinal Angelo Amato sekretar kongregacije za nauk vjere upozorio je da u više regiona u svijetu susrećemo se sa pojavom žena svećenica u katoličkoj crkvi i da ovaj dokument olakšava rješavanje ovih slučajeva automatske ekskomunikacije koja pogađa i vjernike tih crkvi..
Izvor:
http://www.kipa-apic.ch/meldungen/sep_show_fr.php?id=4369

http://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/index_ge.htm


Zadnja promjena: abraham; pet svi 30 2008, 21:16; ukupno mijenjano 1 put.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by otpadnik on pet svi 30 2008, 20:56

Dobro receno.

Medjutim, tako isto mozemo reci da i pristalice redjenja zena za svestenice, ima svoje sledbenike.

Danas se ljudi okupljaju za svakakve ideje i spremni su za to da daju i svoj zivot.

Nego nije mi jasno ( bolje receno neznam ) kako su to adventisti dosli do zakljucka da je Bog dao pravo Crkvi da zene postavlja za Pastorice?
avatar
otpadnik
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 174
Age : 63
Registration date : 09.05.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by Gost on pet svi 30 2008, 21:22

U adventističkoj crkvi nije baš navala vjernica da budu pastorice..To je rijetka pojava uz posebne uvjete kako je odlučila generalna konferencija u Utrechtu..Zahtjevi su teološki obrazloženi kao i kod katoličkih svećenica , pogledaj mnoštvo pisama upućenih Papi Ivanu Pavlu II i Benediktu XVI..
Zato sam i inzistirao na doktrini i teološkoj obradi dokaza za svećenstvo...
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by Gost on pet svi 30 2008, 23:26

Ja bih se ogradio što tko kaže mimo najvišeg autoriteta tj. Riječi Božje i Kristovog primjera kojeg je on u njoj dao. Kršćaninu kao kršćaninu Krist je primjer i kršćanin će živjeti po uzoru na njegov život jer je ipak Krist temelj kršćanstva. A otkud današnjem modernom svećenstvu i bilo kome drugome pravo da određuje tko će propovijedati a tko neće ja se stvarno ne bih mješao jer to pravo ima svatko koga Krist potakne i kome da darove razumijevanja i propovijedanja Riječi. A to što si je čovjek uzeo pravo da Bogom dano pravo daje i oduzima ići će na dušu onima koji se tako i ponašaju tj. prmit će za to svoju plaću. Krist je svojim životom zorno sve pokazao a sve ostalo što nije nadahnuto od Krista i nije utemeljeno na Riječi je plod ljudske volje koju nemožemo poistovjetiti sa Božjom voljom iskazanom preko Krista. Takve stvari samo odvuku čovjeka u ljudsku teologiju i onda čovjek skrene sa puteva Božjih u neke svoje nauke što se već puno puta pokazalo fatalno i za čovjeka i za njegovu okolinu. Hvala. Obilje vam Božjih blagoslova i mir u Isusu Kristu Gospodinu našemu.


Zadnja promjena: Mrvek; ned lip 01 2008, 15:20; ukupno mijenjano 1 put.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by otpadnik on sub svi 31 2008, 12:37

Pisuci o ovoj temi treba uvek paziti da ne povredimo zenu. Zene su veoma osetljive i zato imajmo razumevanja i pazimo na njihova osecanja.


Voleo bih da se objasni sta se pod svestenstvom podrazumeva. Smatram da tek tada, kada to shvatimo, svako od nas samostalno ce prihvatiti da zena nije nikada pozvana da bude svestenica.

Ako bi smo krenuli od naseg Velikog Prvosvestenika, od Njegovog licnog zaredjenja videli bi smo da Otac Bog nije namenio u svom planu takvu ulogu za zenu kojom bi ona bila pozvana od Hrista na mesto svestenicke uloge.

Ipak moramo biti oprezni kada govorimo o ovoj temi, jer ima naznaka u Novom Zavetu da smo svi mi zajedno, i musko i zensko, sveti narod, narod dobitka i svestenstvo sveto.

Da li svestenstvo naroda, cele celine, govori o svestenstvu i muskog i zenskog roda?

Ovo nisu laka pitanja.
avatar
otpadnik
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 174
Age : 63
Registration date : 09.05.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by Gost on sub svi 31 2008, 14:08

Medjutim, kada god slusam zene da propovedaju, ostaje mi neka praznina u dusi
Ovo mogu razumjeti.Zasto?Zato sto nisi ustanju shvatiti da preko sile Duha Svetiga,Bog moze upotrebiti zenu.
Kad pogledam kako mi zena trosi sve ono sto zaradim, ne da joj ne bih dao da bude zajednicka glava naseg doma, vec joj nikada ne bih u ruke stavio ni cent. Najbolje bi bilo zabraniti joj da rukovodi novcem.
To tvoja zena,zato sto verojatno nije naucena sto je domacinstvo i kako se treba voditi po Bogu,a i i EGW u knjizi.... Temelji sretng doma... upravo govori o posljedicama ovakvih zena.Te se s tobom u potpunosti slazem.Ono sto te mogu utjesiti je da ima socialhilfe i ne brini.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by otpadnik on sub svi 31 2008, 15:57

Uvek se radujem kada mogu pomoci. Ovaj svet oskudeva upravo u toj osobini.

Zena nema taj nivo, kazimo tako, umnih sposobnosti ili umne kreativnosti kao muskarac. Ono sto ima zena, opet, nema muskarac. Ali, je muskarac sposobniji da bude svestenik od zene. U vecini slucajeva je tako. I genetski je to vec postala primarna osobina kod muskog roda.

Zato i pokusavam pomoci da svaka zena prepozna svoje prednosti i kvalitete. Kao sto zelim da joj pomognem kako bi se angazovala tamo gde joj je Bog dao svoje mesto. A to nisu beznacajne i ponizavajuce uloge.

Zena ima veliku vrednost, i za to treba biti zahvalna Bogu!!!!
avatar
otpadnik
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 174
Age : 63
Registration date : 09.05.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by Gost on sub svi 31 2008, 18:37

otpadnik je napisao/la:Pisuci o ovoj temi treba uvek paziti da ne povredimo zenu. Zene su veoma osetljive i zato imajmo razumevanja i pazimo na njihova osecanja.


Voleo bih da se objasni sta se pod svestenstvom podrazumeva. Smatram da tek tada, kada to shvatimo, svako od nas samostalno ce prihvatiti da zena nije nikada pozvana da bude svestenica.

Ako bi smo krenuli od naseg Velikog Prvosvestenika, od Njegovog licnog zaredjenja videli bi smo da Otac Bog nije namenio u svom planu takvu ulogu za zenu kojom bi ona bila pozvana od Hrista na mesto svestenicke uloge.

Ipak moramo biti oprezni kada govorimo o ovoj temi, jer ima naznaka u Novom Zavetu da smo svi mi zajedno, i musko i zensko, sveti narod, narod dobitka i svestenstvo sveto.

Da li svestenstvo naroda, cele celine, govori o svestenstvu i muskog i zenskog roda?

Ovo nisu laka pitanja.
Idemo utvrditi biblijski sadržaj svećenstva u planu spasenja za razliku od paganskog svećenstva na pr

Svećenica kulta zmije sa Krete..

Cremonijalni zakon je nezaobilazno sredstvo objašnjenja svećenstva , idemo redom objasnti ovu sliku:Ukazivanje na kovćeg zvjeta i prijestolje milosti iz zavjese u Svetinji..

Potražimo u poslanici Hebrejima:
(2) The Greatness of MelchizedekHebrews 7:4-10

<< Poslanica Hebrejima 7 >>
Hebrews 7 Croatian Bible


1 Doista, taj Melkisedek, kralj šalemski, svećenik Boga Svevišnjega što je izašao u susret Abrahamu koji se vraćao s poraza kraljeva i blagoslovio ga, 2 i komu Abraham odijeli desetinu od svega; on koji u prijevodu znači najprije kralj pravednosti, a zatim i kralj šalemski, to jest kralj mira; 3 on, bez oca, bez majke, bez rodoslovlja; on, kojemu dani nemaju početka ni život kraja - sličan Sinu Božjemu, ostaje svećenik zasvagda.
4 Pa promotrite koliki li je taj komu Abraham, rodozačetnik, dade desetinu od najboljega. 5 Istina, i oni sinovi Levijevi, koji primaju svećeništvo imaju zakonsku zapovijed da ubiru desetinu od naroda, to jest od svoje braće premda su i ona izašla iz boka Abrahamova. 6 Ali on, koji nije iz njihova rodoslovlja, ubra desetinu od Abrahama i blagoslovi njega, nosioca obećanja! 7 A posve je neprijeporno: veći blagoslivlja manjega. 8 K tome, ovdje desetinu primaju smrtni ljudi, a ondje onaj, za kojega se svjedoči da živi. 9 I u Abrahamu se, tako reći, ubire desetina i od Levija koji inače desetinu prima 10 jer još bijaše u boku očevu kad mu u susret iziđe Melkisedek.
11 Da se dakle savršenstvo postiglo po levitskom svećeništvu - jer na temelju njega narod je dobio Zakon - koja bi onda bila potreba da se po redu Melkisedekovu postavi drugi svećenik i da se ne imenuje po redu Aronovu? 12 Doista kad se mijenja svećeništvo, nužno se mijenja i Zakon. 13 Jer onaj o kojemu se to veli pripadao je drugom plemenu, od kojega se nitko nije posvetio žrtveniku. 14 Poznato je da je Gospodin naš potekao od Jude, plemena za koje Mojsije ništa ne reče s obzirom na svećenike. 15 To je još očitije ako se drugi svećenik postavlja po sličnosti s Melkisedekom: 16 postao je svećenikom ne po Zakonu tjelesne uredbe, nego snagom neuništiva života.
17 Ta svjedoči se: Zauvijek ti si svećenik po redu Melkisedekovu.
18 Dokida se dakle prijašnja uredba zbog njezine nemoći i beskorisnosti - 19 jer Zakon nije ništa priveo k savršenstvu - a uvodi se bolja nada, po kojoj se približujemo Bogu. 20 I to se nije zbilo bez zakletve. Jer oni su bez zakletve postali svećenicima,
21 a on sa zakletvom Onoga koji mu reče: Zakleo se Gospodin i neće se pokajati: Zauvijek ti si svećenik.
22 Utoliko je Isus i postao jamac boljega Saveza.
23 K tomu, mnogo je bilo svećenika jer ih je smrt priječila trajno ostati. 24 A on, jer ostaje dovijeka, ima neprolazno svećeništvo. 25 Zato i može do kraja spasavati one koji po njemu pristupaju k Bogu - uvijek živ da se za njih zauzima.
26 Takav nam Veliki svećenik i bijaše potreban - svet, nedužan, neokaljan, odijeljen od grešnika i uzvišeniji od nebesa - 27 koji ne treba da kao oni veliki svećenici danomice prinosi žrtve najprije za svoje grijehe, a onda za grijehe naroda. To on učini jednom prinijevši samoga sebe. 28 Zakon doista postavi za velike svećenike ljude podložne slabosti, a riječ zakletve - nakon Zakona - Sina zauvijek usavršena.
÷ISUSA
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by Gost on uto lip 03 2008, 22:48

avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by Gost on ned lip 15 2008, 19:38

Nalaz :
Pronađeni ostaci svećenice stare gotovo 3000 godina Piše: Kazimir Balog/EPEHA
Foto: Teao Blašković/Slavonski dom
POŽEGA/ KAPTOL - Ovogodišnja arheološka istraživanja tumula ili grobnih humaka iz starijeg željeznog doba kod mjesta Kaptol gdje je prije gotovo 3000 godina živjela moćna zajednica ratničkog naroda, još jednom su iznenadila stručnu javnost.

Prije tri godine tamo je otkriven najbogatiji kneževski grob onog doba na području Hrvatske u kojem je pronađen golem broj rijetkih i jedinstvenih nalaza među kojima se ističu dvije kompletne ratničke opreme koje uključuju željezna koplja i sjekire, pojasne garniture i komplete brončane i željezne konjske opreme, te i dva mača što je do sada nezabilježen slučaj u ovom dijelu Europe.

Ove godine su arheolozi predvođeni dr. Hrvojem Potrebicom sa Zavoda za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji već godinama ovdje provodi sustavna istraživanja otvorili jedan od najvećih tumula, sa svojih 30 m promjera ravan kneževskom, u kojem je prema grobnim nalazima bila sahranjena žena.

- Svoje su pokojnike spaljivali a njihove ostatke pohranjivali u urne i polagali u tumule. Prema nalazima na spalištu koje je također bilo pod tumulom, pronašli smo brojne uporabne predmete, brončane fibule, perle, ulomke kvalitetne keramike te jedinstveni nalaz do sada, 15 piramidalnih keramičkih utega tkalačkog stana.

Sve to upućuje na to da smo pronašli i prvi tumul u kojem je pokopana žena. Kako su u to vrijeme mogle tkati samo pripadnice visokog statusa, a s obzirom na to je riječ o velikom tumulu u koji je pokapana elita tog društva, pokojnica je imala važnu, najvjerojatnije religijsku ulogu svećenice - smatra dr. Potrebica.

Svojedobno su u susjednoj Mađarskoj pronađene posude iz istog vremena na kojima su likovi triju žena od kojih jedna prede, druga tka, a treća reže nit, što odgovara simbolici tri moire, grčkih boginja sudbine. Dr. Potrebica najavljuje za iduću godinu i početak arheoloških istraživanja na samom naselju iz istog vremena koje se nalazi nedaleko od grobnih humaka i prostiralo se na čak 7 hektara.

Očekuje da će i oni pružiti uvid u način života naroda koji je nastanjivao prostor sjevernog dijela Požeške kotline od 8. do 5. st. pr. Kr. jer su u grobovima njihovih plemenskih poglavara pronađeni prestižni i luksuzni predmeti iz svih središta moći ondašnje Europe, od Italije i Alpa, do istočnih ravnica, Balkana i Grčke.

- Kaptol je izuzetno važan i u europskim razmjerima, jer je predstavljao razmeđu civilizacijskih krugova srednje Europe, Balkana i Sredozemlja i igrao ključnu ulogu u kulturnom transferu rezultat kojeg je i zajednička europska kulturna baština - zaključio je dr. Hrvoje Potrebica.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by otpadnik on pon lip 16 2008, 07:33

Od starih vremena je poznato da su zene sluzile u neznabozackom sistemu kao svestenice. Ta praksa nije bila nepoznata Bozjem narodu.

Ali Bog nikada nije uspostavio zensko svestenstvo u okrilju svestenstva koje je On osmislio. I ovo bi trebalo zamisliti one koji odobravaju svestenstvo zena u Bozjem narodu danas.
avatar
otpadnik
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 174
Age : 63
Registration date : 09.05.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by Gost on uto lip 17 2008, 17:54

otpadnik je napisao/la:Od starih vremena je poznato da su zene sluzile u neznabozackom sistemu kao svestenice. Ta praksa nije bila nepoznata Bozjem narodu.

Ali Bog nikada nije uspostavio zensko svestenstvo u okrilju svestenstva koje je On osmislio. I ovo bi trebalo zamisliti one koji odobravaju svestenstvo zena u Bozjem narodu danas.
A kako tumacis redak....vi ste kraljevsko svecenstvo,narod dobitka...1. Petrove 2,9 je li se ovo odnosi samo na muskarce?
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by otpadnik on uto lip 17 2008, 19:15

Uzmimo li da ovaj stih iz 1 Petrove 2,9; tumacimo uopsteno, na sve, upascemo u problem. Primenimo li ga na sve, onda po njemu sam i ja svestenik to jest svestenici su svi koji veruju.

Mi ovde govorimo o svestenstvu, u smislu, polozaja zene kao rukopolozene za propovednicku ulogu u Crkvi. Ona, ja kao i sve zene smo svi svestenici Hristu, ali pitanje se odnosi na drugu vrste uloge koju zena dobija kada postane Pastor. To jest, zasto Isus u apostolstvo nikada nije pozvao ni jednu zenu.

Pa toliko zena je bilo oko Njega.
avatar
otpadnik
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 174
Age : 63
Registration date : 09.05.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by Gost on uto lip 17 2008, 20:23

A što je sa Samarjankom na izvoru? Zar ona nije propovijedala svima u gradu O Isusu Kristu? I uputila grad ka Kristu i susretu kojeg je doživjela sa njim i svojoj spoznaji tko On zapravo jest? Kako to tumačiš?
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by otpadnik on uto lip 17 2008, 20:31

Slazem se da zena moze uvek imati i mora imati ulogu Samarjanke. Ali nikada nije bila pozvana u Apostolstvo. Nadam se da me razumes.
avatar
otpadnik
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 174
Age : 63
Registration date : 09.05.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by Gost on uto lip 17 2008, 20:45

Istina. Ali svi smo pozvani širiti evanđelje te upoznati svijet sa Kristovim karakterom i sa Kristovom ljubavlju tako da ne vidim u čemu je problem.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by Domenika on uto lip 17 2008, 21:44

Gubavac je napisao/la:A što je sa Samarjankom na izvoru? Zar ona nije propovijedala svima u gradu O Isusu Kristu? I uputila grad ka Kristu i susretu kojeg je doživjela sa njim i svojoj spoznaji tko On zapravo jest? Kako to tumačiš?

...Vidiš "Gubi"...ta žena na Jakovljevu zdencu,
kojoj Isus reće...da nema muža...jer pet ih je već imala,
dovela je svoje sumještane Njemu i ostavila ih pred Njim.
Tako je kao svjedok, postala izvrsna... Vjeroućiteljica...
i izvrstan ćlan vjernićke zajednice...a svećenica...nikada...!
avatar
Domenika
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1417
Age : 37
Registration date : 09.01.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by Gost on uto lip 17 2008, 21:53

Domenika je napisao/la:
Gubavac je napisao/la:A što je sa Samarjankom na izvoru? Zar ona nije propovijedala svima u gradu O Isusu Kristu? I uputila grad ka Kristu i susretu kojeg je doživjela sa njim i svojoj spoznaji tko On zapravo jest? Kako to tumačiš?

...Vidiš "Gubi"...ta žena na Jakovljevu zdencu,
kojoj Isus reće...da nema muža...jer pet ih je već imala,
dovela je svoje sumještane Njemu i ostavila ih pred Njim.
Tako je kao svjedok, postala izvrsna... Vjeroućiteljica...
i izvrstan ćlan vjernićke zajednice...a svećenica...nikada...!
A vidi Domenika,
zasto ova zena ne vrsi volju Bozju?
http://www.kathtube.com/player.php?men=2&typ=V
Mozda zato sto nas mentalni sklop ne moze to prihvatiti?
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 16 / 19. Previous  1 ... 9 ... 15, 16, 17, 18, 19  Next

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.