Uloga subote

Stranica 3 / 3. Previous  1, 2, 3

Go down

Re: Uloga subote

Postaj by Gost on ned svi 06 2007, 20:46

nastavak:

Znamenitom tvrdnjom “subota je stvorena radi čovjeka” Krist ne ukida prvobitnu zapovijed o suboti niti nagovještava uvođenje nekog novog blagdana, već On, u razdoblju nakon izgnanstva, skida verige nametnute rabinskom teologijom subote koja je uzvisila subotu iznad ljudskih potreba. Zahtijevati od učenika da se odriču svojih potreba da bi držali subotu zlouporaba je njezine svrhe, naime, da bude dan blagoslova, a ne patnje.

[size=12]Neki tvrde da Krist izjavom da je subota stvorena radi čovjeka želi osuditi od Židova općeprihvaćenu isključivu zamisao da subota nije za neznabošce, već samo za Izraelce, i da time nagovještava njezinu sveopću namjenu.[/size]104 Iako je nesumnjivo da Krist sveobuhvatnije gleda na subotu, ovaj je smisao stran kontekstu ovoga ulomka u kojemu se ne raspravlja o sveopćoj namjeni subotnjeg počinka, već o njegovoj temeljnoj funkciji.105

Da bi svojim mesijanskim autoritetom potvrdio svoje tumačenje subote, Krist dodaje znamenitu izreku koju su zabilježili svi sinoptici: “Stoga je Sin Čovječji gospodar i od subote.” (Marko 2,18) Neki drže da ovaj zaključak u Marku nije logično povezan s prethodnom tvrdnjom (2,27) gdje je subota povezana s čovjekom općenito, a ne s Kristom. Budući da su optuženi učenici, a ne Sin Čovječji, dokazuje se da Kristova tvrdnja o vlasti nad subotom ne bi opravdala kršenje subote od strane učenika. Stoga se ukazuje da je izraz “Sin Čovječji” pogrešan prijevod aramejske riječi barnaša što može značiti i “čovjek” i “sin čovječji”. U tom bi slučaju Kristove izvorne riječi glasile: “Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote. Stoga je čovjek gospodar i od subote.” (Marko 2,27.28)106 Zamjenu izraza “Sin Čovječji” imenicom “čovjek” navodno je izvršila rana Crkva jer se nije usudila preuzeti osobnu odgovornost za kršenje subote te je stoga stidljivo samo u Kristu tražila oslobođenje od svojih obveza.107

Misao da je izraz “Sin Čovječji” pogrešan prijevod aramejske riječi posve je proizvoljna. “Ako je aramejski tekst pogrešno preveden u 28. retku,” dobro primjećuje D. E. Nineham, “zašto nije i u 27. retku?”108 Štoviše, nalazimo da se ovaj izraz pojavljuje već ranije u poglavlju (2,10) kad se Krist u sličnoj raspravi s farizejima naziva “Sinom Čovječjim” da bi potvrdio svoju vlast opraštati grijehe. To je, zapravo, Kristov omiljeni opis samoga sebe (u evanđeljima se pojavljuje oko osamdeset puta) jer njime označava svoje mesijanstvo. Stoga tumačenje da je izraz “Sin Čovječji” jednak riječi “čovjek”, kao što to dobro uočava Josef Schmid, “proturječi ne samo dosljednom tumačenju Evanđelja po Marku u kojem se izraz “Sin Čovječji” koristi samo kao titula kojom se naziva Krist, već i činjenici da je sam Isus priznao subotu kao ustanovu koju je Bog uspostavio.”109 Bilo bi doista teško pomiriti Kristovu tvrdnju da je Bog uspostavio subotu radi čovjeka (27. redak) sa zaključkom da je čovjek gospodar subote, to jest, da je slobodan od njezinih obveza.110 U tom slučaju 28. redak ne bi činio 27. razumljivijim, već bi on, upravo suprotno, nijekao njegovo načelo.

Dopustimo li, štoviše, kako to Richard S. McConnell izvrsno ističe u svojoj disertaciji, da je “prvobitni smisao Isusovih riječi bio da je čovjek gospodar subote, upitno je znači li to da zakon o suboti više ne obvezuje kao što tvrdi Rordorf. To može značiti da je Isus dao učenicima pravo da odluče kako će proslavljati i štovati subotu. Učenici nisu bili sluge Zakona, već je njima dana vlast da prema primjeru svoga Učitelja sami odrede kako će ispuniti svrhu zakona o suboti.”111

Tumačiti ove Kristove riječi kao pokušaj rane Crkve da opravda zamjenu subote novim danom bogoslužja znači čitati ono čega u ulomku nema. Ne raspravlja se o pitanju subote i nedjelje, već o ponašanju učenika koji, prema optužbi farizeja, “u subotu čine što nije dopušteno” (Marko 2,24). Spomenuli smo da Krist pobija ovu kritiku iznoseći nekoliko dokaza kojima pokazuje da je čin utaživanja gladi trganjem klasja bio u skladu sa svrhom subote. Pošto je iznio temeljnu svrhu subote, naime, da je uspostavljena da osigura čovjekovu dobrobit, Krist zaključuje govor potvrđujući svoju vlast nad ovim danom.

Tvrdi se i da se dvije rečenice “Subota je stvorena radi čovjeka i stoga je Sin Čovječji gospodar i od subote” ne slažu budući da ova potonja znači “slabljenje i ograničenje”112 prve. Ovaj zaključak počiva isključivo na usporedbi “čovjeka sa Sinom Čovječjim” ne uzimajući u obzir ono što je o njima rečeno. Međutim, misaoni niz postaje jasniji kad se usredotočimo na ono što je rečeno o njima. O čovjeku se kaže da je subota stvorena za njega, a o Sinu Čovječjem da je On Gospodar subote. Zaključak stoga ovisi o činjenici da je Sin Čovječji Gospodar subote (28. redak) jer je On stvorio dan za čovjekovu dobrobit (27. redak). Zapravo, u grčkoj rečeničnoj konstrukciji naglasak nije na Sinu Čovječjem, već na predikatu “Gospodar” koji je ispravno na prvom mjestu u rečenici. Doslovni bi prijevod onda glasio: “Stoga je Gospodar Sin Čovječji i od subote.”113 Kristova vlast nad subotom temelji se na prethodnoj tvrdnji da je subota stvorena radi čovjekove dobrobiti.

Netko može pitati kako uspostavljanje subote za čovjekovu dobrobit može biti temelj Kristove vlasti nad tim danom? Odgovor se nalazi u činjenici da Sin Božji s pravom tvrdi da je stvorio čovjeka i uspostavio subotu da bi osigurao njegovu dobrobit. Konačno, Kristova vlast nad subotom znači i Njegovu vlast nad samim čovjekom.

Ako ih se promatra iz ovoga ugla, dvije se rečenice logično slažu, pa potonja tvrdnja ne slabi, već jača prethodnu. Nekoliko tumača priznaje logičnu uzajamnost ovih dviju rečenica. Na primjer, Henry Barclay Swete piše: “Misaoni je slijed u Markovom evanđelju jasan. Subota, stvorena za čovjekovu dobrobit, podložna je nadzoru idealnog predstavnika čovjeka, komu ona pripada.”114 Joseph Huby slično tumači vezu između dviju rečenica kad kaže: “Subota, načinjena za dobrobit čovjeka, ovisi o vlasti Sina Čovječjeg koga je Bog postavio da prosuđuje što je prikladno za duhovnu dobrobit i spasenje čovjeka.”115 Stoga, kad se proglasio “Gospodarom subote”, Krist ne daje učenicima “temeljnu slobodu u vezi sa subotom“,116 već potvrđuje da On, kao što tvrdi Richard S. McConell, “ima vlast odrediti na koji se način ima držati subota tako da se poštuje Bog i čini dobro čovjeku”.
abraham

avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Uloga subote

Postaj by Gost on ned svi 06 2007, 20:59

Još malo himne o Sionu:
“To whom is the arm of the Lord revealed?” Isaiah 53:1


Ovdje pokreni:


portrait("Thomas Kelly (1769-1855)"

Franz J. Haydn (1732-1809)
Ovdje poslušajmo:Franz J. Haydn, 1797
(MI­DI, score).
portrait("Franz J. Haydn (1732-1809)
Thomas Kelly (1769-1855)
Thom­as Kel­ly, Hymns on Var­i­ous Pass­ag­es of Scrip­tures, se­cond edi­tion, 1806.
Music: Aus­tria (Hay­dn), ar­ranged by
bio("Franz J. Haydn","h/a/y/haydn_fj")
Zion’s King shall reign victorious,
All the earth shall own His sway;
He will make His kingdom glorious,
He will reign through endless day.
Refrain
Mighty King, Thine arm revealing,
Now Thy glorious cause maintain,
Bring the nations help and healing,
Make them subject to Thy reign.
Nations now from God estrangèd,
Then shall see a glorious light,
Night to day shall then be changèd,
Heaven shall triumph in the sight.
Refrain
Then shall Israel, long dispersèd,
Mourning seek the Lord their God,
Look on Him Whom once they piercèd,
Own and kiss the chastening rod.
Refrain
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Uloga subote

Postaj by dragomir on ned svi 06 2007, 21:48

Svaka čast muškarcima koji su civilizirani i znaju da sva Priroda ima svoje poslanje, no Bog neće jednoj sposobnoj ženi zavezati usta da ne bi propovijedala Evanđelje kad joj je dao taj dar, samo zato da bi ugodio muškarcu pavlovskog svjetonazora.

Noemi izvini na komentaru ali svaka osoba koja ima Svetog Duha, ili je pod njegovim uticajem ovo sebi ne bi smela dozvoliti.

Pavle je bio veoma jasan u svojim recima, veoma precizan u svom ucenju, i ako zene danas zele za propovedaonicu neka idu, ja samo kazem jednu stvar neka nam ne prodaju pricu da veruju Bbiliji i da slede poslanice apostola Pavla.

Nemoj vredjati inteligenciju svakom razboritog coveka, i zaista da je Bog zeleo da zene naucavaju On bi ih uzeo u svestenicku sluzbu od Levita do apostola ali On to nikada nije uradio. Pavle je veoma jasno rekao i zasto.

No ti si u tom klubu, postovalaca te zene, pa ok ona je mogla biti nekakav prorok, ucitelj sta vec, ali Bibliju kao podlogu iza sebe nije mogla imati.
avatar
dragomir
Gost


[Vrh] Go down

Re: Uloga subote

Postaj by Gost on ned svi 06 2007, 22:15

Poslušaj
YOUR MISSION

Što rade ove griješnice - skupljaju sjeme...
No žene nisu samo za osjemenjivanje..pomočnica muškom čovjeku..
Ti ženu još držiš u zamkama drveta poznanja dobra i zla a Isus je Njeno osloboditelj..Žena je u Kristu novo biće..Ona nije više pod Sotonom!
abraham


Zadnja promjena: ; ned svi 06 2007, 22:25; ukupno mijenjano 1 put.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Uloga subote

Postaj by Aladin on ned svi 06 2007, 22:21

Sestro Dina,

Vrlo rado ću se moliti za svaku bolesnu osobu za koju budem imao prilike i ka kojoj me vodi Bog.

A što se tiče Božije Reči i onoga što vrlo jasno piše u Bibliji, to nije mlaćenje prazne slame već VEČNI ŽIVOT. Odbaciti ono što vrlo jasno kaže Božija Reč, vodi u velike probleme svaku osobu. Možeš se za nekog moliti ceo život,ali ako osoba odbacuje Božiju Reč, onda molitva ništa ne pomaže!

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

Aladin
senior
senior

Broj postova : 714
Age : 50
Registration date : 06.03.2007

Korisnički profil http://www.nevesta-hristova.org

[Vrh] Go down

Re: Uloga subote

Postaj by Gost on ned svi 06 2007, 22:32


Aladin je napisao/la:Sestro Dina,

Vrlo rado ću se moliti za svaku bolesnu osobu za koju budem imao prilike i ka kojoj me vodi Bog.

A što se tiče Božije Reči i onoga što vrlo jasno piše u Bibliji, to nije mlaćenje prazne slame već VEČNI ŽIVOT. Odbaciti ono što vrlo jasno kaže Božija Reč, vodi u velike probleme svaku osobu. Možeš se za nekog moliti ceo život,ali ako osoba odbacuje Božiju Reč, onda molitva ništa ne pomaže!

Brat Aladin
[url=http://www.nevesta-hristova.org
www.nevesta-hristova.org[/quote[/url]]
Mislim da grjesis,jer se nedavno krstio covjek za koga se molila njegova zena cjeli zivot.Mi nikad ne znamo kad je kome upucen poziv za spasenje,i hvala Bogu da,je tako.Inace kad bi mi ljudi odredjivali vrijeme spasenja,mnoge bi nam krpe stajale na putu.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Uloga subote

Postaj by Gost on ned svi 06 2007, 22:38

Molim poslušajmo i pomolimo se i za zabludjele:
 1. O Glavo Puna Rana

 2. O Glavo puna rana,
  na Tebi trnjev splet,
  o Glavo krunisana,
  a ruga Ti se svijet!
  O Čelo s koga teče
  u muci krvav znoj,
  pred Tobom ja se klanjam,
  i priznajem dug svoj!
  Za bol i muke Tvoje,
  o Kriste, ja sam kriv,
  jer Ti si radi mene
  na kri?u raspet ?iv.
  O, sad se kajem gorko,
  svom du?om kajem se;
  oposti, Kriste Spase,
  sad moje grijehe sve!
  O, hvala, Tebi hvala,
  ?to za me ispi ?uč,
  jer smrt je Tvoja dala
  spasenja meni ključ!
  O, daj da uvijek mislim
  o svetoj ?rtvi toj,
  na kri?u da Te gledam
  i vječno budem Tvoj!

 3. Radujte Se Narodi

 4. Radujte se narodi, kad čujete glas,
  da se Isus porodi u bla?eni čas.
  Svaki narod čuj, čuj,
  i Betlemu pristupljuj, pristupljuj.
  Vidi Bo?je otajstvo u podrtoj ?talici
  I tko trpi ubo?tvo na toj tvrdoj slamici.
  To otajstvo čuj, čuj,
  i k jaslicam pristupljuj! Pristupljuj!
  Raduje se Marija s Josipom gledeći
  Anđeo pjeva "Glorija" po zraku leteći
  I ti, svijete čitavi,
  Spasitelja pozdravi! Pozdravi!
 5. U Miru Gospodnjem

  U miru Gospodnjem, kroz oluje sve,
  Ne plaši me bura ni grom!
  U vjeri i nadi ja pjevam već sad:
  Dobro mi je u Gospodu mom!

  Refren

  Dobro u Bogu mom,
  Dobro mi je u Gospodu mom!
  Kad Sotona prijeti i plaši me tu,
  U Kristu se tješim jer znam
  Da On je na križu pobjedio Zlog,
  I za mene je umro On sam!

  Refren
  U Kristu sad živim i slušam mu glas,
  O sreća je slušati ga!
  U njemu je odmor i nebeski mir,
  I u njemu sad sretan sam ja!

  Refren

Vaš abraham
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Uloga subote

Postaj by Aladin on ned svi 06 2007, 23:15

Nisi me razumela, sestro Dina!

Rekao sam ako osoba ne prihvata Božiju Reč, možeš se moliti za nju ceo život, i to ne mora značiti ništa. A hvala Bogu za svaku spašenu dušu, bilo gde i bilo kad!

Inače pesma je vrlo lepa, često smo se je pevali!

Brat Aladin

Aladin
senior
senior

Broj postova : 714
Age : 50
Registration date : 06.03.2007

Korisnički profil http://www.nevesta-hristova.org

[Vrh] Go down

Re: Uloga subote

Postaj by Velikomucenik on pon svi 07 2007, 16:16

2 Dragan

Kazes: "Zašto je posvećena, sa kojom svrhom? Šta se to ticalo Adama i Eve? Šta se tiče nas danas?".

Nije se ni najmanje ticalo Adama i Eve. Zakon, dekalog, se prvi put spominje tek sa Mojsijevom pojavom i to u odredjenom kontekstu. Dalje, danas nas taj zakon ne tice, niti se ikada ticao ne-Jevreja. Nigde se u Starom zavetu ne spominje da je subota drzana od strane drugih naroda. Sto se tice posvecenja, to najbolje da pitas Jevreje, oni bolje barataju Starim zavetom Smile No, pitas zasto je posvecena? Pa ti bi meni trebalo da das odgovor na to pitanje.

2 Abraham

Nije mi najasnije sta si hteo da kazes sa ova dva poduza posta.
Nisi mi odgovorio na pitanje kako ti tumacis II Knjigu Mojsijevu 31:12-17. rtmf

Pozdrav obojici victory Smile

Velikomucenik
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 42
Age : 48
Localisation : Ni tamo - ni tu
Registration date : 02.05.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Uloga subote

Postaj by Euro on pon svi 07 2007, 16:41

Dina je napisao/la:

Mislim da grjesis,jer se nedavno krstio covjek za koga se molila njegova zena cjeli zivot.Mi nikad ne znamo kad je kome upucen poziv za spasenje,i hvala Bogu da,je tako.Inace kad bi mi ljudi odredjivali vrijeme spasenja,mnoge bi nam krpe stajale na putu.

Hajdemo biti realni i iskreni. Neke stvari se već tisućljećima znaju, a to je činjenica da se mnogi ljudi znaju promijeniti, pa čak i odbaciti sve svoje zablude, u onim starijim i zrelim godinama.
Postoji jedna lijepa indijska izreka u vezi toga:
"Kada se približava vrijeme starosti i smrti, tada čak i pas odlazi do Hrama, kako bi slušao pobožne pjesme upućene Bogu!"

pozdrav

Euro
avatar
Euro
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 863
Age : 51
Registration date : 31.03.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Uloga subote

Postaj by Gost on pon svi 07 2007, 16:48

Velikomucenik je napisao/la:2 Dragan

Kazes: "Zašto je posvećena, sa kojom svrhom? Šta se to ticalo Adama i Eve? Šta se tiče nas danas?".

Nije se ni najmanje ticalo Adama i Eve. Zakon, dekalog, se prvi put spominje tek sa Mojsijevom pojavom i to u odredjenom kontekstu. Dalje, danas nas taj zakon ne tice, niti se ikada ticao ne-Jevreja. Nigde se u Starom zavetu ne spominje da je subota drzana od strane drugih naroda. Sto se tice posvecenja, to najbolje da pitas Jevreje, oni bolje barataju Starim zavetom Smile No, pitas zasto je posvecena? Pa ti bi meni trebalo da das odgovor na to pitanje.

2 Abraham

Nije mi najasnije sta si hteo da kazes sa ova dva poduza posta.
Nisi mi odgovorio na pitanje kako ti tumacis II Knjigu Mojsijevu 31:12-17. rtmf

Pozdrav obojici victory Smile
Zašto si izostavio 18.stih?
No , Hebreji su u smislu gornjih stihova trebali graditi šator od sastanka i nisu smjeli pasti u zamku raditi šator subotom..
Originalni šator je na Nebesima u kojem Krist obnaša svoju Prvosvećeničku službu..U Svetinji nad svetinjom - jeste original kovčeg zavjeta..Vidi Otkrivenje..Nebeski hram - kao mjesto predadventnog suda tiće se svih ljudi svih vremena, i predpotopnih i poslijepotopnih do kraja svijeta..
abraham
koja Ti se himna dopada od ovih:
THAT MAN OF CALVARY
THEE, O CHRIST, THE FATHER’S SPLENDOR
THEE, O IMMANUEL, WE PRAISE
THEE WE ADORE, ETERNAL LORD
THEE WE ADORE, O HIDDEN SAVIOR, THEE
THEE WILL I LOVE, MY STRENGTH, MY TOWER (Wesley)
THEE WILL I LOVE, MY STRENGTH, MY TOWER (Winkworth)
THEE WILL I LOVE, O LORD, MY STRENGTH
There Are Days So Dark That I Seek in Vain
THERE ARE LONELY HEARTS TO CHERISH
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Uloga subote

Postaj by dragan on pon svi 07 2007, 19:20

Velikomucenik je napisao/la:2 Dragan

Kazes: "Zašto je posvećena, sa kojom svrhom? Šta se to ticalo Adama i Eve? Šta se tiče nas danas?".

Nije se ni najmanje ticalo Adama i Eve. Zakon, dekalog, se prvi put spominje tek sa Mojsijevom pojavom i to u odredjenom kontekstu. Dalje, danas nas taj zakon ne tice, niti se ikada ticao ne-Jevreja.

Hajde da nejdemo na Jevreje. To si na spomenutoj stranici objasnio, i tvoj stav o tim događajima mi je jasan. Ono što mi nije jasno jeste tvoje viđenje tog teksta sa kraja stvaranja.

Velikomucenik je napisao/la:
Nigde se u Starom zavetu ne spominje da je subota drzana od strane drugih naroda.

Jesi siguran?

IZA 56:6 A tuđine, koji pristanu uz Gospoda, da mu služe, da ljube ime Gospodnje i da budu sluge njegove, sve, koji drže subotu i ne oskvrne je i drže se zavjeta mojega:
IZA 56:7 Njih ću dovesti k svetoj gori svojoj i razveseliti ih u kući svojoj molitvenoj. Žrtve paljenice njihove i žrtve zaklanice njihove ugodne su na žrtveniku mojemu, jer će se kuća moja zvati kuća molitve za sve narode.

Velikomucenik je napisao/la:
Sto se tice posvecenja, to najbolje da pitas Jevreje, oni bolje barataju Starim zavetom Smile No, pitas zasto je posvecena? Pa ti bi meni trebalo da das odgovor na to pitanje.

Pa ja tebi mogu dati svoj odgovor, no ti moj odgovor već znaš, a ja tvoj neznam. Kako ja sad shvaćam tvoju teoriju je otprilike ovako:
Bog kaže šta ima o posvećenju i blagoslovu za subotu. A na to Adam:
Adam: Molim, kakva subota?
Bog: Ups, malo sam se izgubio u vremenu. Ovo sam trebo reći koju tisuću godina kasnije. Zaboravi.
avatar
dragan
web - designer
web - designer

Broj postova : 336
Age : 39
Registration date : 29.03.2007

Korisnički profil http://www.adventisti.info

[Vrh] Go down

Re: Uloga subote

Postaj by Velikomucenik on uto svi 08 2007, 09:33

2 Abraham:

Nisam izostavio 18 stih sa nekom namerom (na sta aludiras?). Sta vise, jos bolje da mi odgovoris zakljucno sa tim stihom.

Jos mi nisi odgovorio na pitanje:

Mozda sam dosadan, ali, kako ti tumacis II Knjigu Mojsijevu 31:12-18., s obzirom da smatras da je subota dana svim ljudima da je svetkuju ("Isus ne kaže da je subota stvorena radi židova, već radi čovjeka..."). Da li ona predstavlja nesto specijalno kod Jevreja, s obzirom da se kaze da je subota (i uopste ceo moralni zakon) data Jevreima kao znak izmedju njih i Gospoda.

2 Dragan:

Nije mi jasno kako si uspeo da jednim (pogresno protumacenim) stihom ustvrdis da ne-Jevreji ne samo da su znali za subotu nego su je i drzali. Cisto sam znatizeljan: da li imas neki sekularni izvor za ovakvu tvrdnju.

Sto se tice stiha i drugih slicnih stihova, jasno je da se ovde radi o ne-Jevrejinu koji je pristupio judaizamu. Inicijacija u judaizam bila je obrezivanje, a "posledica" je bila da se drzao svega cega se jedan Jevrejin drzao (ukljucujuci suobtu).

Velikomucenik
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 42
Age : 48
Localisation : Ni tamo - ni tu
Registration date : 02.05.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Uloga subote

Postaj by καιros on uto svi 08 2007, 09:43

Jedno pitanje, jesu Adam i Eva Židovi, ili predstavnici čovječanstva...tako kad Isus kaže da je subota stvorena čovjeka radi, ne misli na Židove, nego na cjelokupni ljudski rod....

_________________
"Da, dolazim ubrzo!" Amen! Dođi, Gospodine Is
avatar
καιros
Admin
Admin

Broj postova : 1666
Localisation : u vremenu
Registration date : 21.11.2006

Korisnički profil http:// http://krscanski.motionsforum.com/

[Vrh] Go down

Re: Uloga subote

Postaj by No Nick on uto svi 08 2007, 09:59

Hm, da li to znaci da se mi danas ne moramo zeniti, jer je to samo za jevreje?? Ili, ako smo i ozenjeni, da li to znaci da bi svako od nas uzivao da ga zena vara, posto je zapovest o preljubi data samo jevrejima i ne tice se ne jevreja?? Smile
avatar
No Nick
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1236
Age : 42
Localisation : Beograd
Registration date : 15.02.2007

Korisnički profil http://www.svetlostistine.com

[Vrh] Go down

Re: Uloga subote

Postaj by Velikomucenik on uto svi 08 2007, 09:59

Btw., Dragane, zasto bi se od jednog tudjina trazilo da postuje subotu, kada je ovaj vec drzao subotu!?!?! Paradoksalno.

Velikomucenik
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 42
Age : 48
Localisation : Ni tamo - ni tu
Registration date : 02.05.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Uloga subote

Postaj by Velikomucenik on uto svi 08 2007, 10:23

2 Krizostom:

Kazes: "Jedno pitanje, jesu Adam i Eva Židovi, ili predstavnici čovječanstva...tako kad Isus kaže da je subota stvorena čovjeka radi, ne misli na Židove, nego na cjelokupni ljudski rod....".


Adam i Eva, svakako, nisu bili Jevreji; niti je njima dat zakon. Zakon je dan Jevrejima, i Sveto pismo nedvosmisleno govori o tome. Ne zelim da se raspravljam oko necega sto je u Bibliji ocigledno.

Primedba da je "subota stvrena coveka radi", ne sugerise da su Adam i Eva znali za subotu!!! rool

Velikomucenik
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 42
Age : 48
Localisation : Ni tamo - ni tu
Registration date : 02.05.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Uloga subote

Postaj by dragan on uto svi 08 2007, 12:17

Velikomucenik je napisao/la:
Nije mi jasno kako si uspeo da jednim (pogresno protumacenim) stihom ustvrdis da ne-Jevreji ne samo da su znali za subotu nego su je i drzali. Cisto sam znatizeljan: da li imas neki sekularni izvor za ovakvu tvrdnju.

Sto se tice stiha i drugih slicnih stihova, jasno je da se ovde radi o ne-Jevrejinu koji je pristupio judaizamu. Inicijacija u judaizam bila je obrezivanje, a "posledica" je bila da se drzao svega cega se jedan Jevrejin drzao (ukljucujuci suobtu).

Ovim stihom je iznešena Božja namjera da drugi narodi drže subotu, a ne samo Židovi. Koliko je ta namjera ostvarena, to je drugo pitanje.

No još mi nisi ogovorio na ovo:
dragan je napisao/la:
Velikomucenik je napisao/la:
Sto se tice posvecenja, to najbolje da pitas Jevreje, oni bolje barataju Starim zavetom Smile No, pitas zasto je posvecena? Pa ti bi meni trebalo da das odgovor na to pitanje.

Pa
ja tebi mogu dati svoj odgovor, no ti moj odgovor već znaš, a ja tvoj
neznam. Kako ja sad shvaćam tvoju teoriju je otprilike ovako:
Bog kaže šta ima o posvećenju i blagoslovu za subotu. A na to Adam:
Adam: Molim, kakva subota?
Bog: Ups, malo sam se izgubio u vremenu. Ovo sam trebo reći koju tisuću godina kasnije. Zaboravi.
avatar
dragan
web - designer
web - designer

Broj postova : 336
Age : 39
Registration date : 29.03.2007

Korisnički profil http://www.adventisti.info

[Vrh] Go down

Re: Uloga subote

Postaj by No Nick on uto svi 08 2007, 13:04

Velikomucenik je napisao/la:2 Krizostom:

Kazes: "Jedno pitanje, jesu Adam i Eva Židovi, ili predstavnici čovječanstva...tako kad Isus kaže da je subota stvorena čovjeka radi, ne misli na Židove, nego na cjelokupni ljudski rod....".


Adam i Eva, svakako, nisu bili Jevreji; niti je njima dat zakon. Zakon je dan Jevrejima, i Sveto pismo nedvosmisleno govori o tome. Ne zelim da se raspravljam oko necega sto je u Bibliji ocigledno.

Primedba da je "subota stvrena coveka radi", ne sugerise da su Adam i Eva znali za subotu!!! rool

Ovo malo ne razumem.

Sta znaci biti zidov?? da li je Abraham bio zidov?? Josif??

Osim toga, izjava:

Zakon je dan Jevrejima, i Sveto pismo nedvosmisleno govori o tome. Ne zelim da se raspravljam oko necega sto je u Bibliji ocigledno.

me pobudjuje na pitanje: gde to Sveto Pismo jasno i nedvosmisleno govori o tome? Odnosno, jos bolje receno, koji kontext je u pitanju?? Jer, naravno da je Bozjem narodu dat Zakon, pa kome drugom, samo sto ocito ovde postoji pitanje: sto je Zakon, koja je bila njegova uloga/funkcija, zasto je dat, koje su okolnosti u kojma je dat...itd.??

Primedba da je "subota stvrena coveka radi", ne sugerise da su Adam i Eva znali za subotu!!! rool

Mozda je tako, ali isto tako je nategnuto reci da se to odnosi na nesto drugo. Bar je u pitanju subota, pa sad, zanimljivo je sto je Isus htio kazati. Gospodar subote, to je On, zar ne??

Pozdrav.
avatar
No Nick
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1236
Age : 42
Localisation : Beograd
Registration date : 15.02.2007

Korisnički profil http://www.svetlostistine.com

[Vrh] Go down

Re: Uloga subote

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 3 / 3. Previous  1, 2, 3

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.