Ignoriranje i ubijanje biblijskih proroka-danas?

Go down

Ignoriranje i ubijanje biblijskih proroka-danas?

Postaj by Gost on uto tra 03 2007, 23:40

Matej 23,37; Luka 13,34:
"Jeruzaleme, Jeruzaleme! Ti ubijaš proroke i kamenuješ one koji su k tebi poslani!...."

Zašto su Jeruzalemljani ubijali proroke?
Koju smo pouku za sadašnje vrijeme naučili od povijesti ubijanja biblijskih proroka ?Što činimo proroku?
abraham


Zadnja promjena: ; pon svi 28 2007, 07:25; ukupno mijenjano 1 put.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Ignoriranje i ubijanje biblijskih proroka-danas?

Postaj by Gost on sub svi 26 2007, 15:04

Kamenovanje danas - baš danas:
OKRUTNA ŠKOLA:
Suvremeno kamenovanje
http://www.kriz-zivota.com/dan_gospodnji/2240/suvremeno_kamenovanje/

7. uskrsna nedjelja - godina C

Uskrsno vrijeme teži svojoj punini, a to su Duhovi. Duh Sveti je Očev dar Sinu, a Sin ga daruje onima koji su njegovi. Daruje ga nama, svojoj Crkvi. Svojim uskrsnućem Krist nas uvodi u otajstvo Presvetog Trojstva.

Prva mučenička krv prolivena je za vjeru u Presveto Trojstvo. Hrabrost kojom su kršćani prve Crkve išli u smrt ima svoje korijene u iskustvu vjere. Stjepan, prvi kršćanski mučenik, pun Duha Svetoga vidi Sina čovječjega s desne Bogu. Vidi nebesa otvorena. Zbog tog svjedočanstva mora umrijeti najokrutnijom smrću - kamenovanjem. Snažno iskustvo vjere prve Crkve, što je djelo Duha Svetoga, čini ih neustrašivima i pred najvećim mukama. Tako je nastala izreka: ''Krv mučenika sjeme kršćanstva.'' I doista, što su progoni bili okrutniji to se kršćanstvo više širilo.

Prvi kršćanski mučenik moli za svoje mučitelje. On moli i za budućeg apostola naroda Pavla, koji je čuvao haljine onih koji su vršili okrutnu egzekuciju. Tada se još zvao Savao i plamtio je mržnjom na kršćane. Tko zna, možda je upravo mučenička smrt sv. Stjepana bila zalogom njegova obraćenja.

Fanatizirana svjetina hvata kamenje i obredno ubija nevinog čovjeka zbog vjere. Tako nešto bi se možda još uvijek moglo ponoviti u nekim zemljama Bliskog istoka, ali na Zapadu nitko ne bi nekoga kamenovao zbog vjere, što nikako ne znači da svojevrsnih kamenovanja nema. Zar nije svojevrsno kamenovanje kada se ljude zlostavlja zbog rasne ili nacionalne različitosti? Ta okrutna škola započinje već u mladosti. Trenira se na stadionima, u raznim ekstremističkim grupama mladih koji fizički napadaju ''obilježene'' koje se smije udarati jer su ''smeće, izrod i sramota nacije''. Zar političari na svoj način ne kamenuju jadni narod lažnim obećanjima, poslodavci sirotinju mizernim plaćama? U uredima vise raspela i krunice i to u onim istim u kojima se prima mito, u kojima se primaju pacijenti preko veze, dok sirotinja satima čeka na hodnicima tražeći pravdu, zdravlje, posao… Sve je to kamenovanje i to još okrutnije jer se događa po braći iste vjere. Ili vjera i onako ne igra nikakvu ulogu pa se jedino zbog vjere nikoga i ne bi kamenovalo?

Stoga Isusova velikosvećenička molitva koju čitamo u Evanđelju, za našu sredinu zvuči tuđe, daleko i odsutno kad moli, ''da svi budu jedno''. Kao da mi više i nismo ta Crkva za koju Spasitelj tako žarko moli, jer smo više svijet negoli oni koji su njegovi. Kod Ivana svijet znači one koji Krista ne poznaju. Jednostavno svjetina, koja ima svoje zakone, svoja pravila i svoj moral a sve se svodi na korist i pravo jačega.

Isus moli za Crkvu koja vjeruje. On moli za Crkvu koja je spremna biti kvasac u svijetu. Koja je stijena iz koje teče ''voda života''. Čitamo u Otkrivenju Ivana apostola: ''I Duh i Zaručnica govore: ''Dođi!'' I tko ovo čuje, neka rekne: ''Dođi!'' Tko je žedan, neka dođe, tko hoće, neka zahvati vode života zabadava.'' Duh je Duh Sveti, a zaručnica je Crkva. Voda života je sakramentalna milost kojom nas Krist preko Crkve napaja Duhom Svetim. Živa voda koja teče iz duhovne stijene, a ne ustajala kaljuža ili žabokrečine! Ako se već više od jednog stoljeća čuje slogan: Krist da, Crkva ne! - onda se treba zapitati, nije li to poziv na buđenje i katarzu?

Otvoriti se Duhu da nas pročisti, ne da budemo čistunci nego u poniznosti i iskrenosti njemu poslušni. Dopustiti mu da nas on vodi. To će se dogoditi kada siđemo s prijestolja vlastite mudrosti te molimo da nas ispuni svojom mudrošću. Dogodit će se onda kada shvatimo koliko smo jadni, slabi i bespomoćni i da nam nitko ne može pomoći osim duhovne stijene iz koje teče voda života - milosni dar Duha Svetoga.

Kristova Crkva još uvijek nastaje, rađa se za novi svijet koji je u nastanku, u Božjem planu. U tom smislu žarka Kristova molitva; ''Da svi budu jedno'' ima itekako duboki smisao. Stoga molimo da se u nama dogodi čudo Duhova, da se obučemo Silom odozgo i budemo kršteni ognjem Duha Svetoga, te odgovorimo pozivu koji Bog ima s nama u ovom svijetu.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Ignoriranje i ubijanje biblijskih proroka-danas?

Postaj by zivotjeIsus on sri vel 11 2009, 09:38

Ovo je dobro pitanje. Poruka iz ove price nije samo istorijska. Mozda danas nosi istu vest svima nama, ne? Treba se zapitati. Da li smo naucili nesto od Jerusalima iz proslosti?

zivotjeIsus
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 16
Age : 43
Registration date : 11.02.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Ignoriranje i ubijanje biblijskih proroka-danas?

Postaj by Stella Shine on sub pro 25 2010, 13:20


Ovo je dobro pitanje. Poruka iz ove price nije samo istorijska. Mozda danas nosi istu vest svima nama, ne? Treba se zapitati. Da li smo naucili nesto od Jerusalima iz proslosti?

Ma ja mislim da se to nama nemože dogoditi ,ipak smo mi napredniji od ljudi nekad,znamo prepoznat Very Happy
avatar
Stella Shine
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 15
Age : 38
Registration date : 25.12.2010

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Ignoriranje i ubijanje biblijskih proroka-danas?

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.