Jutarnji stih

Stranica 10 / 10. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by slap on pon sij 10 2011, 12:38

Adamu je bio objašnjeno kako nijedan anđeo ne može platiti dug. … Ali Božji Sin, koji je zajedno s Ocem stvorio čovjeka, može pomiriti čovjeka i Boga dajući svoj život kao žrtvu i podnijevši Očev gnjev. Anđeli su obavijestili Adama da će, kao što je njegov prijestup donio smrt i jad, žrtva Isusa Krista donijeti život i besmrtnost. (The Story of Redemption, str. 46—48)
Primjetio sam češće citiranje iz ove knjige Ellen White nego same Biblije, pa bih volio čuti objašnjenje za jamstvo nadahnutosti njenih spisa.

slap
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 7
Age : 61
Registration date : 06.12.2010

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on pon sij 10 2011, 22:42

slap je napisao/la:
Adamu je bio objašnjeno kako nijedan anđeo ne može platiti dug. … Ali Božji Sin, koji je zajedno s Ocem stvorio čovjeka, može pomiriti čovjeka i Boga dajući svoj život kao žrtvu i podnijevši Očev gnjev. Anđeli su obavijestili Adama da će, kao što je njegov prijestup donio smrt i jad, žrtva Isusa Krista donijeti život i besmrtnost. (The Story of Redemption, str. 46—48)
Primjetio sam češće citiranje iz ove knjige Ellen White nego same Biblije, pa bih volio čuti objašnjenje za jamstvo nadahnutosti njenih spisa.
To nije tocno,da se vise citira EGW nego Biblija,jer njeni citati su samo komentar na redake iz Biblije,vjerujem da ces sad bolje primjetiti.
A o EGW mozemo komentirati na temi o njoj,ovdje molim ostavimo prostor za jutarnje stihove.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on pon sij 10 2011, 22:48

"Jedan je Bog, jedan je posrednik između Boga i ljudi: čovjek Krist Isus koji dade samog sebe kao otkup mjesto sviju." (1. Timoteju 2,5.6)


Božji Sin je po vlasti bio odmah do velikog Zakonodavca. On je znao da samo Njegov život može biti dostatan za otkup grešnog čovjeka. Njegove mogućnosti bile su mnogo veće od čovjekovih, a njegova plemenitost, besprijekoran karakter i visoki položaj Vrhovnog Zapovjednika nebeske vojske bile su daleko iznad onoga što je čovjek mogao učiniti. On je odražavao lik svojega Oca ne samo po vanjštini, već i u savršenosti karaktera.

Krv životinjskih žrtava pomirnica nije mogla udovoljiti Božje zahtjeve za prijestupnike Njegovog Zakona. Život životinje bio je manje vrijedan od života prekršitelja i grešnika, i prema tome nije mogao otkupiti grijeh. Bog je mogao prihvatiti samo ono što je ukazivalo na Žrtvu Njegovog Sina.

Čovjek nije mogao iskupiti čovjeka. Njegovo grešno poniženo stanje predstavljalo bi nesavršenu žrtvu, žrtvu pomirnicu koja je manje vrijedna nego što je bilo Adamovo stanje prije pada u grijeh. Bog je stvorio čovjeka savršena i čestita, i nakon njegovog prijestupa za Boga nije bilo prihvatljive žrtve, osim ako bi žrtva bila vrednija od čovjeka kakav je bio u svojoj savršenosti i bezazlenosti.

Sveti Božji Sin bio je jedina Žrtva dostatne vrijednosti da u potpunosti zadovolji zahtjeve Božjeg savršenog Zakona. … Kristu nisu postavljeni nikakvi uvjeti. On je imao moć dati svoj život i opet ga uzeti. Na Njemu nije bila nikakva obveza da preuzme djelo pomirbe. To je dobrovoljna žrtva koju je On učinio. Njegov život bio je dostatno vrijedan da spasi čovjeka iz njegovog grešnog stanja.

Božji Sin je bio u Božjem obličju i nije se otimao da bude jednak s Bogom. On je bio jedini koji je kao čovjek hodio Zemljom i koji je svim ljudima mogao reći: "Za koji grijeh me osuđujete?" On je zajedno s Ocem sudjelovao u stvaranju čovjeka i imao je moć da svojim božanski savršenim karakterom iskupi čovjekove grijehe, uzdigne ga i vrati mu njegovo prvobitno dostojanstvo.

Prinošenje žrtava i židovski svećenički sustav uspostavljeni su da ukazuju na Kristovu smrt i Njegovo posredničko djelo. Svi ovi obredi ne bi imali smisla ni važnosti da se nisu odnosili na Krista, koji je bio temelj svega i koji je uspostavio taj cjelokupni sustav. Gospodin je priopćio Adamu, Abelu, Šetu, Henoku, Noi, Abrahamu i posebno Mojsiju drevne vrijednosti da obredni žrtveni sustav i svećenstvo sami po sebi nisu dostatni za osiguranje spasenja duše...

Neizmjerna žrtva koju je Krist dragovoljno učinio za čovjeka ostaje tajna koju ni anđeli ne mogu u potpunosti dokučiti. (Review and Herald, 17. prosinca 1872.)
http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=2046
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on čet sij 13 2011, 18:29

"A nada ne razočarava, jer je ljubav Božja izlivena u našim srcima po Duhu Svetomu koji nam je dan. Krist je naime, dok smo još bili slabi, umro u pravo vrijeme za nas bezbožnike." (Rimljanima 5,5.6)
U dugim stoljećima "mraka i strave" i "tmina tjeskobnih" (Izaija 8,22), kojima je bila obilježena povijest čovječanstva od dana kad su naši praroditelji izgubili svoj edenski dom, do vremena kad se Božji Sin pojavio kao Spasitelj grešnika, nada grešnog roda bila je usredotočena na dolazak Izbavitelja koji će osloboditi ljude iz okova grijeha i groba.

Prvi nagovještaj takve nade bio je dan Adamu i Evi u osudi koja je izrečena nad zmijom u Edenu kad je Gospodin rekao Sotoni u njihovoj nazočnosti: "Neprijateljstvo ja zamećem između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu." (Postanak 3,15)

Dok je grešni par slušao ove riječi, nada je ispunila njihovo srce jer su u proročanstvu o raskidanju Sotonske vlasti prepoznali obećanje o izbavljenju od propasti izazvane prijestupom. Iako su morali trpjeti pod vlašću svojega suparnika, jer su popustili njegovom zavodničkom utjecaju i odlučili prestupiti jasnu Gospodnju naredbu, ipak se nisu morali prepustiti krajnjem očaju. Božji Sin se ponudio da svojom krvlju i životom plati cijenu njihovog prijestupa. Njima će se odrediti vrijeme kušnje i tada će moći, vjerom u Kristovu spasonosnu snagu, ponovno postati Božja djeca.

Uspjevši ljude odvratiti od puta poslušnosti, Sotona je postao "bog ovoga svijeta". (2. Korinćanima 4,4) Vlast koju je nekada dobio Adam, sada je pripala uzurpatoru. Ali Božji Sin ponudio se da dođe na ovaj svijet i da plati kaznu za grijeh; ne samo da otkupi čovjeka, već i da vrati izgubljenu vlast. Upravo o tome govori Mihej kad kaže: "I ti Kulo stada, Ofele Kćeri sionske, opet će se tebi vratiti prijašnja vlast ..." (Mihej 4,Cool

Ova nada u izbavljenje dolaskom Božjeg Sina kao Spasitelja i Kralja nikad nije nestala iz ljudskoga srca. Od samog početka bilo je nekih čija je vjera sezala iza sjena sadašnjosti prema budućoj stvarnosti. Adam, Šet, Henok, Metušalah, Noa, Šem, Abraham, Izak i Jakov — preko ovih i drugih velikana Gospodin je sačuvao dragocjena otkrivenja svoje volje. Na taj način je Bog Izraelcima … dao znanje o zahtjevima svojega Zakona i o spasenju koje se treba postići žrtvom pomirnicom Njegovoga ljubljenog Sina. (Izraelski proroci i kraljevi, str. 435,436)
http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=2051
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on pet sij 14 2011, 10:52

"Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu." (Postanak 3,15)
Neprijateljstvo koje se odnosi na proročanstvo dano u Edenu neće biti ograničeno samo na Sotonu i Kneza života. Ono će biti sveopće. Sotona i njegovi anđeli osjećat će neprijateljstvo prema svim ljudima. "Neprijateljstvo ja zamećem", rekao je Bog, "između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina."

Neprijateljstvo koje je nastalo između potomstva zmije i potomstva žene je nadnaravno. S Kristom se neprijateljstvo u jednom smislu činilo prirodno, a s druge strane činilo se nadnaravno — jer je ljudsko i božansko bilo ujedinjeno. I nikad se neprijateljstvo nije razvilo do tog stupnja kao kad je Krist postao stanovnik Zemlje. Nikad prije nije postojalo biće na Zemlji koje je do te mjere mrzilo grijeh kao što je to činio Krist. On je vidio njegovu prijevaru, zasljepljujuću moć nad svetim anđelima, i sve Njegove snage bile su upregnute protiv grijeha.

Kristova čistoća i svetost, neokaljana pravednost Onoga koji je bio bez grijeha, bila je stalni ukor svakom grijehu u svijetu požude i pokvarenosti. U Njegovu životu svjetlo istine bljesnulo je usred moralne tame kojom je Sotona obavio ovaj svijet. Krist je razotkrio sotonske laži i obmanjujući karakter, i u mnogim srcima uništio Sotonin pokvareni utjecaj. To je bilo upravo ono što je kod Sotone izazivalo još jaču mržnju. Vojsci svojih palih bića naredio je da se još žešće bore; jer u svijetu se nalazi Onaj koji je savršeni predstavnik Oca, Onaj čiji karakter i način življenja opovrgava Sotonino pogrešno predstavljanje Boga. Sotona je Bogu pripisivao osobine koje je sâm posjedovao. Sada je vidio kako je Bog u Kristu otkrio svoj pravi karakter — samilosnog, milosrdnog Oca koji ne želi da itko propadne, već da svi dođu k Njemu u pokajanju i imaju vječni život.

Snažna sklonost užitcima ovoga svijeta jedna je od najuspješnijih sotonskih kušnji. On smišlja kako zadržati srce i um ljudi da budu tako zaokupljeni svjetovnom privlačnošću da nema mjesta za nebeske stvari. Zemaljske stvari zasjenjuju ono što je nebesko, i sklanjaju Gospodina iz vida i razumijevanja. …

Sotona dopire samo do pete; on nije mogao dodirnuti glavu. U Kristovoj smrti Sotona je shvatio da je poražen. Uvidio je kako je njegov pravi karakter jasno razotkriven pred cijelim svemirom, i da će nebeska bića i svijet kojega je Bog stvorio biti u potpunosti na Božjoj strani. … Kristova čovječnost otkrit će vječnim svjetovima sumnje koje su prouzročile taj sukob. (Selected Messages, knjiga 1, str. 254,255)
http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=2052
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on ned sij 16 2011, 13:05

"Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskom, za vrijeme kralja Heroda, dođoše s istoka magi u Jeruzalem i upitaše: 'Gdje je novorođeni kralj židovski?'" (Matej 2,1.2)


Kralj slave se tako ponizio uzevši ljudsku narav; anđeli, koji su bili svjedoci Njegova veličanstva u nebeskim stanovima gdje su Mu se klanjale sve nebeske vojske, bili su razočarani vidjevši božanskog Zapovjednika u tako velikom poniženju.

Židovi su tako daleko otišli od Boga … da im anđeli nisu mogli prenijeti vijest o dolasku Djeteta Otkupitelja. Bog je odabrao mudrace s Istoka da izvrše Njegovu volju. …

"Dođoše s istoka magi u Jeruzalem i upitaše: 'Gdje je novorođeni kralj židovski? Vidjesmo, naime, gdje izlazi njegova zvijezda, i dođosmo mu se pokloniti.'" (Matej 2,2) Ti ljudi nisu bili Židovi, ali čekali su prorečenog Mesiju. Oni su proučavali proročanstva i znali vrijeme kad će Krist doći; oni su bili uznemireni u očekivanju znaka ovog velikog događaja kako bi mogli biti prvi koji će zaželjeti dobrodošlicu Djetetu nebeskom Kralju i pokloniti Mu se.

Ovi mudraci bili su filozofi i proučavali su Božja djela u prirodi. U nebeskim čudesima, u veličanstvu Sunca, Mjeseca i zvijezda prepoznali su Božji prst. Oni nisu bili idolopoklonici. Živjeli su od svjetlosti koje ih je obasjavalo. … Ovi mudraci vidjeli su nebo obasjano svjetlošću koje je zastrla nebeska vojska što je najavljivala Mesijin dolazak poniznim pastirima. Nakon što su se anđeli vratili na Nebo, pojavila se sjajna zvijezda koja se polako kretala svodom.

Ova svjetlost bila je udaljena skupina svijetlih anđela, a činila se kao svijetleća zvijezda. Neobična pojava velike sjajne zvijezde koju nikada ranije nisu zapazili bio je znak na nebu koji je privukao njihovu pozornost. Oni nisu imali prednost čuti naviještanje anđela pastirima. No, Božji Duh ih je potaknuo da traže nebeskog Posjetitelja koji je došao na ovaj grešni svijet. Mudraci su se kretali u smjeru kamo se činilo da ih vodi zvijezda. I dok su se približavali Jeruzalemu, zvijezda je bila zaogrnuta tamom i više ih nije vodila. …

Mudraci su bili vrlo iznenađeni uvidjevši nevjerojatnu nezainteresiranost za temu o dolasku Mesije. … Imali su jasno utvrđenu zadaću: tražili su Isusa, židovskog Kralja, jer su vidjeli Njegovu zvijezdu na istoku i došli su Mu se pokloniti. …

Kristov dolazak bio je najveći događaj koji se dogodio od stvaranja svijeta. … Božje oko bilo je svakog trenutka na Njegovu Sinu. … Darovi koje su mudraci donijeli pomogli su im [Josipu i Mariji] u održavanju života dok su bili u Egiptu. (Review and Herald, 24. prosinca 1872.)
http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=2054
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on pon sij 17 2011, 11:10

"Svake godine su njegovi roditelji išli u Jeruzalem o blagdanu Pashe. Kad je Isusu bilo dvanaest godina, hodočastili su s njim prema običaju Blagdana." (Luka 2,41.42)Josip i Marija išli su svake godine u Jeruzalem na blagdan Pashe, u skladu sa zahtjevima židovskog Zakona. Kristovi dani djetinjstva su završili i On je ušao u razdoblje mladosti. Josip i Marija su se, prema običaju, pripremali za dugo putovanje u Jeruzalem. Na to putovanje su sa sobom poveli Isusa. Pridružili su se mnogima koji su isto tako putovali za Jeruzalem kako bi proslavili ovaj svečani blagdan.

Ljudskom umu nemoguće je shvatiti razmišljanje Božjeg Sina kad je po prvi put ugledao Hram, i kako ga je s velikim zanimanjem promatrao. Dok je prolazio njegovim predvorjem, Njegove oči promatrale su službu svećenika, oltar sa žrtvom koja je krvarila, sveti tamjan koji se podizao Bogu i tajne Svetinje nad svetinjama iza zastora. Dok je shvaćao stvarnost koju su ovi obredi predstavljali, ne možemo ni pretpostaviti kakve su se misli probudile u Njegovim grudima. Krist je bio ključ za otvaranje ovih svetih tajni koje Josip i Marija nisu u potpunosti razumjeli. Sve ovo uspostavljeno je da bi predstavljalo Krista i našlo svoje ispunjenje je u Njegovoj smrti.

Ovom obredu je dano ime Pasha, u sjećanje na veliki događaj izlaska hebrejskog naroda iz Egipta. One noći kad su napuštali Egipat, anđeo zatornik ušao je u svaku kuću i ubijao prvence, od prvenca kralja koji je trebao sjediti na prijestolju pa sve do prvenca roba. …

Gospodin je dao posebne upute Hebrejima; svaka obitelj trebala je zaklati janje i krvlju poprskati dovratnike, tako da je, kad je anđeo zatornik prolazio izvršavajući svoju zadaću uništavanja, krv na dovratniku bila znak da su oni koji su u kući štovatelji pravog Boga. Anđeo smrti prolazio je pored kuća koje su bile tako obilježene. Nakon te burne noći Hebreji su bili usmjereni na pripremu za svoje putovanje. …

Prema uputama koje su dobili od Boga, svi su bili spremni za putovanje, spremni poslušati nalog i izići iz Egipta. …

Dok je ustanova Pashe ukazivala unatrag na čudesno izbavljenje Hebreja, isto tako je upućivala unaprijed, ukazujući na smrt Božjeg Sina koja se treba dogoditi. Na zadnjoj Pashi koju je naš Gospodin svetkovao sa svojim učenicima, uspostavio je umjesto nje obred Gospodnje večere, koju treba proslavljati u spomen na Njegovu smrt. Više nisu imali potrebu za Pashom, jer je On sâm to jedinstveno Janje spremno da bude žrtvovano za grijehe svijeta. Simbol je našao svoje ispunjenje u Kristovoj smrti. (Youth's Instructor, svibanj 1873.)
http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=2055
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on uto sij 18 2011, 12:01

"Ponizi sam sebe postavši poslušan do smrti, i to do smrti na križu." Filipljanima 2, 8

Kako je moralo biti veliko poniženje za Božjeg Sina živjeti u prezrenom i poročnom gradu Nazaretu. Najsvetije mjesto na svijetu bilo bi počašćeno samo jednom godinom boravka Otkupitelja svijeta. Palače u kojima borave kraljevi bile bi počašćene Kristom kao gostom. Ali Spasitelj svijeta zaobišao je kraljevske dvorove i za svoj dom odabrao prezreno mjesto u kojemu će boraviti trideset godina, ne podcjenjući tako prezreni Nazaret.

Otkupitelj svijeta pješačio je po brežuljcima i brdima, po velikim ravnicama sve do dolina među planinama. Uživao je u prekrasnom krajoliku prirode. Bio je oduševljen poljima s prekrasnim procvjetalim cvijećem, slušao je pjev nebeskih ptica i s njima ujedinjavao svoj glas u radosnoj pjesmi hvale. Povlačio se na molitvu u lugove i planine, a često je proveo cijelu noć u zajednici s Ocem. …

Bez obzira na sveto Kristovo poslanje i Njegov uzvišeni odnos s Bogom kojeg je bio u potpunosti svjestan, On nije zanemarivao obavljanje svakodnevnih životnih dužnosti. Bio je Stvoritelj svijeta, a ipak je priznavao svoje obveze prema zemaljskim roditeljima, i na poziv dužnosti, u skladu sa željama svojih roditelja, vratio se s njima iz Jeruzalema nakon Pashe i postao Onaj kojega su promatrali.

Bio je poslušan roditeljskom autoritetu i priznavao je sinovske, bratske, prijateljske i građanske obveze. S poštovanjem i ljubaznošću izvršavao je dužnosti prema svojim zemaljskim roditeljima. Bio je veličanstvo Neba i veliki Zapovjednik kojega su voljeli anđeli i izvršavali Njegove naredbe. A sad je bio voljan služiti i biti veseo i poslušan sin.

Ništa nije moglo utjecati na Isusa da vjerno ne izvršava dužnosti koje se očekuju od sina. On nije htio učiniti ništa neuobičajeno što bi Ga izdvojilo od drugih mladih i očitovalo Njegovo nebesko podrijetlo. Svih tih godina života koje je Krist proveo s njima, Njegovi prijatelji i rodbina nisu uopće uočili nikakve posebne znakove Njegovog božanstva. Krist je bio miran, nesebičan, nježan, veseo, ljubazan i uvijek poslušan. Izbjegavao je isticanje, ali u načelima je bio čvrst kao stijena. …

U malo izviješća koje imamo o Njegovu djetinjstvu i mladenačkom životu On je primjer i roditeljima i djeci. Što mirnije i neopaženije razdoblje djetinjstva i mladenaštva prolazi, što je ono prirodnije i bez umjetnih uzbuđenja, to će biti sigurnije za djecu i povoljnije za njihovo oblikovanje neporočnog karaktera, prirodnih jednostavnosti i istinskih moralnih vrijednosti. (Youth's Instructor, veljača 1873.)
http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=2056
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on pet sij 21 2011, 09:40

"Da, Sin Čovječji došao je da traži i spasi što je izgubljeno." (Luka 19,10)


Pojavio se od Neba određeni Učitelj, a bio je nitko drugi već veličanstveni Sin Beskonačnog Boga. Razvijte svitak i čitajte o Njemu. Mojsije je objavio izraelskom narodu: "Nato mi reče Jahve: 'Pravo su rekli. Podignut ću im proroka između njihove braće, kao što si ti. Stavit ću svoje riječi u njegova usta, da im kaže sve što mu zapovjedim. A ne bude li tko poslušao mojih riječi što ih prorok bude govorio u moje ime, taj će odgovarati preda mnom.'" Ovo proročanstvo najavljuje dolazak koji je po nečemu izdvojen. Njegove riječi ne bi trebalo zanemariti, jer Mu je autoritet vrhovni i moć nepobjediva.

Razvijte svitak dalje i pročitajte što Izaija kaže o Njegovu radu: "Duh Jahve Gospodina na meni je, jer me Jahve pomaza, posla me da radosnu vijest donesem ubogima, da iscijelim srca slomljena; da zarobljenima navijestim slobodu i oslobođenje sužnjevima; da navijestim godinu milosti Jahvine i dan odmazde Boga našega; da razveselim ožalošćene na Sionu i da im dadem vijenac mjesto pepela, ulje radosti mjesto ruha žalosti, pjesmu zahvalnicu mjesto duha očajna. I zvat će ih hrastovima pravde, Nasadom Jahvinim — na slavu njegovu." (Izaija 61,1-3) …

Ponovno čitamo o Kristu kao vjesniku Saveza koji dolazi, kao Suncu Pravde koje će se tek pojaviti. Za proroke On je bio prva i posljednja tema. …

Kad je došao, [Židovi] Ga nisu primili jer su bili zaokupljeni pogrešnim zamislima o načinu Njegova dolaska. Taj Isus, seljak i stolar, nejasnog podrijetla, da je Božji Sin, Mesija? Ne, to ne može biti!

No, neobično židovsko izdvajanje od drugih naroda nestalo je u Kristu. On se stavio u okolnosti u kojima će svim društvenim slojevima moći uputiti pouke. Često im je govorio da je povezan s cijelom ljudskom obitelji, Židovima i poganima. "Jer ja nisam došao da pozovem pravednike, nego grešnike", izjavio je. Došao je "da traži i spasi što je izgubljeno". Zato je ostavio devedeset i devet; zato je odložio svoje kraljevske haljine i zaogrnuo božansko ljudskim. Cijeli svijet je Kristovo područje rada. Područje manje od toga nikada nije došlo u Njegove misli. (Signs of the Times, 24. lipnja 1897.)
http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=2061
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on sub sij 22 2011, 12:52

"Oče pravedni, svijet te nije upoznao, a ja sam te upoznao, i ovi su spoznali da si me ti poslao. Objavio sam im tvoje ime, i ubuduće ću ga objavljivati, da u njima trajno bude ljubav kojom si me ljubio, i ja u njima." (Ivan 17,25.26)

Krist je došao na ovaj svijet kako bi predstavio nebeskog Oca čovjeku; Sotona Ga je ranije predstavio u lažnom svjetlu. Zato što je Bog, Bog pravde i nedokučive veličanstvenosti, koji ima moć uništiti a isto tako sačuvati čovjeka, Sotona je kod ljudi izazvao da na Njega gledaju sa strahom i da Ga smatraju tiraninom. Isus je bio s Ocem od vječnih vremena, prije nego što je stvoren čovjek, i On je došao otkriti Oca, izjavljujući da je "Bog ljubav". Isus je predstavljao Boga kao ljubaznog Oca koji se brine za sva stvorenja u svojemu kraljevstvu. On je izjavio kako nijedan vrabac ne pada na zemlju bez znanja Oca, i kako je ljudski rod u Njegovim očima mnogo dragocjeniji od vrabaca te da je čak i svaka vlas na njihovoj glavi izbrojena.
Bog koji je predstavljen u Starom i u Novom zavjetu nije samo Bog pravde, već je i Otac beskrajne ljubavi. Psalmist kaže: "Jahve čini pravedna djela i potlačenima vraća pravicu. … Milosrdan i milostiv je Jahve, spor na srdžbu i vrlo dobrostiv. … Ne postupa s nama po grijesima našim niti nam plaća po našim krivnjama. Jer kako je nebo visoko nad zemljom, dobrota je njegova s onima koji ga se boje." (Psalam 103,6.8. 10.11) …

Sotona je Bogu pripisao sve svoje mane, ali Krist je otkrio svoje prave osobine dobrohotnosti i ljubavi. U načinu na koji je Krist predstavio Boga svijetu nalazi se novi dar koji je On dao čovjeku. …

Božji Sin je izjavio da svijet ima osiromašeno znanje o Bogu. Ali znanje o Bogu je od najveće vrijednosti, ono je Božji osobiti dar i neprocjenjivo blago koje je Isus donio svijetu. Koristeći se svojom beskrajnom vlašću, On je svojim učenicima objavio znanje o Božjem karakteru, kako bi ga oni mogli prenijeti svijetu. … Svatko tko vjeruje u tu Božju poruku treba uzvisivati Isusa, uputiti ljude na Isusa i reći: "Evo Jaganjca Božjeg koji uzima grijeh svijeta!" …

Duša prožeta Kristovom ljubavlju je jedno s Njim; ona je u zajednici s Kristom, Krist u njoj oblikuje nadu slave te kršćanin ide i objavljuje svijetu Oca i Sina. (Signs of the Times, 27. lipnja 1892.)
http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=2062
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on ned sij 23 2011, 22:02

"Zvat će te popravljačem pukotina, i obnoviteljem cesta do naselja." (Izaija 58,12)

Božji Sin je došao na ovaj svijet kao Obnovitelj. On je Put, Istina i Život. Svaka riječ koju je izgovorio bila je duh i život. Govorio je s autoritetom, svjestan svoje moći da blagoslovi i oslobodi zarobljene koje je Sotona svezao; svjestan da svojom nazočnošću može svijetu donijeti puninu radosti. On je želio pomoći svakom članu ljudske obitelji koji je pod teretom briga i patnji, i pokazati kako Mu je najvažnije blagosloviti, a ne osuditi.

Krist nije morao izvršiti Božje djelo; ali cilj Njegova dolaska s Neba bio da ga izvrši, i za to su sva blaga vječnosti bila pod Njegovim zapovjedništvom. U raspolaganju darovima bio je bez ograničenja. Zaboravio je na samouzvišenje, čast i bogatstvo i družio se sa siromašnima i potlačenima, donoseći u njihov život vedrinu, nadu i težnju koja im dotad nije bila poznata. On je izrekao blagoslov na sve koji će trpjeti zbog Njega, govoreći: "Blago vama kad vas budu grdili i progonili i kad vam zbog mene budu lažno pripisivali svaku vrstu opačine!" (Matej 5,11) …
Kristu nedvojbeno pripada pravo na vlast i odanost. "Vi mene zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite, jer to jesam." (Ivan 13,13) "Jer imate samo jednog Vođu, Krista!" (Matej 23,10) Tako je On zadržao dostojanstvo koje pripada Njegovom imenu, i vlast i moć koju je imao na Nebu.

Bilo je prigoda kad je On govorio s dostojanstvom o svojoj pravoj veličini. "Tko ima uši, neka čuje!" rekao je. U ovim riječima je samo ponovio zapovijed koju je Beskonačni Bog objavio u svojoj veličanstvenoj slavi: "Ovo je Sin moj, Ljubljeni moj, koga sam odabrao! Njega slušajte!" (Matej 17,5) Stojeći usred namrgođenih farizeja, kojima je bilo stalo samo do njihove vlastite važnosti, Krist se nije oklijevao očitovati kao najistaknutiji predstavnik ljudi koji su hodili Zemljom, tražeći pravo prvenstva nad svima.

Jona je bio jedan od ljudi koje je židovski narod visoko cijenio. … U namjeri da svoje slušatelje podsjeti na Joninu poruku i kako je on bio oruđe u spašavanju ljudi, Krist je rekao: "Ninivljani će na Sudu ustati s ovim naraštajem i osudit će ga, jer su se obratili na Jonino propovijedanje. A evo, ovdje je nešto više od Jone!" (Matej 12,41)

Krist je znao da Izraelci smatraju Salomona najvećim kraljem koji je ikad držao žezlo i kraljevao zemaljskim kraljevstvom. … Ipak, Krist je izjavio: "A evo, ovdje je nešto više od Salomona!" (Matej 12,42) (Youth's Instructor, 23. rujna 1897.)
http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=2063
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on pon sij 24 2011, 20:04

"Ta, poznato vam je milosrđe Gospodina našega Isusa Krista, kako je radi vas od bogataša postao siromah da vi postanete bogataši njegovim siromaštvom." (2. Korinćanima 8,9)
Ako ima onih koji misle da su velike žrtve to što se mnogo zalažu za Djelo, neka se prisjete žrtve koju je Krist učinio za njih. Ljudski rod bio je pod kaznom smrti, ali je Božji Sin zaodjenuo svoje božanstvo ljudskim, došao na ovaj svijet i umro umjesto nas. Došao se suprotstaviti vojsci palih anđela. Mi moramo imati Branitelja; ali kad je naš Branitelj došao, bio je zaodjenut u ljudsko i morao je biti izvrgnut svim kušnjama koje su opsjedale čovjeka, da bi mogao razumjeti kako izbaviti pobožne iz kušnji. On je stao na čelo palog ljudskog roda da bi muškarcima i ženama omogućio pristup izgubljenom položaju.

Krist nije došao na ovaj svijet s legijom anđela. Odloživši svoj kraljevski plašt i kraljevsku krunu, sišao je sa svog visokog položaja i zbog nas postao siromašan da bismo mi Njegovim siromaštvom postali bogati. To je bio plan načinjen u nebeskim dvorima. Otkupitelj čovječanstva trebao se roditi u siromaštvu i trebao je raditi svojim rukama. On je radio sa svojim ocem Josipom u stolarskoj radionici, i u sve što je radio unosio je savršenstvo. Njegovi drugovi pokušavali su Mu pronaći manu, ali On je bio temeljit u svemu. "Koja je korist biti tako poseban?" — pitali su se. Ali On je radio sve dotle dok ono što je radio nije doveo do savršenstva, a onda bi to promatrao ozaren nebeskom svjetlošću koja je sjala s Njegova lica; a oni koji su Ga kritizirali povukli bi se posramljeno. Umjesto da se osvećuje onima koji bi Mu što zamjerali, On bi počeo pjevati jedan od psalama, i prije nego što bi i zamijetili, oni su i sami počeli pjevati.

U našim ustanovama nikad ne bi trebao biti dopušten loš proizvod bilo koje vrste. Svakog studenta treba poučavati da si postavi cilj izgraditi savršeni karakter i biti vjeran u malim povjerenim dužnostima. "Vi ste Božja njiva, Božja građevina", i posao koji obavljate trebate obavljati tako kao da vas promatra sâm Bog. Učinite najbolje što možete, a nebeski anđeli će vam pomoći da posao dovedete do savršenstva. … Krist je napustio nebeske dvore i došao na ovaj svijet da za nas izvrši obred pomirenja. Svima koji dolaze k Njemu u živoj vjeri bit će omogućen pristup izgubljenom položaju. …

Stoga neka naš karakter bude čist i svet da nas Krist s radošću može predstaviti svojemu Ocu. Neka bude ispunjen živućim načelima istine za ovo vrijeme. Živimo takvim životom koji će grešnike voditi k Spasitelju. … Mi možemo biti potpuni u Njemu. Kako? Time što ćemo biti dionici božanske naravi. (Review and Herald, 1. lipnja 1905.)
http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=2064
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on uto sij 25 2011, 12:40

"Budući da je sam trpio i bio kušan, može pomoći onima koji stoje u kušnji." (Hebrejima 2,18)
Ako se u teškim okolnostima duhovno snažni ljudi, pritisnuti preko mjere, obeshrabre i klonu duhom, ako katkad ne vide cilj za kojim bi u životu težili, ne događa im se ništa čudno ili novo. Neka se takvi sjete da je i jedan od najvećih proroka pobjegao pred srdžbom razbješnjele žene da spasi život. Prognan, umoran i iscrpljen od puta, dok mu je gorko razočaranje kršilo moralne snage, poželio je umrijeti. Međutim, upravo u trenutku kad ga je nada napustila, kad je njegovo životno djelo prividno bilo pred porazom, naučio je jednu od najdragocjenijih pouka u životu. U času svoje najveće slabosti shvatio je da se treba i može uzdati u Boga i u najtežim okolnostima.

Oni koji svoju životnu energiju troše u požrtvovnom radu i dolaze u kušnju da se prepuste obeshrabrenju i sumnji, neka se ohrabre Ilijinim iskustvom. Božja brižna skrb, Njegova ljubav i Njegova snaga posebno dolaze do izražaja u životu onih Njegovih slugu čija se revnost pogrešno tumači ili podcjenjuje, čiji se savjeti i ukori odbacuju, i čiji se reformatorski napori nagrađuju mržnjom i protivljenjem.

U trenucima kad je duša najslabija, Sotona je napada najžešćim kušnjama. Nadao se da će tako svladati i Božjega Sina, jer je upravo tom metodom postizao mnoge pobjede nad ljudima. Kad im je snaga volje popustila i vjera oslabila, tada su i oni koji su dugo i hrabro stajali na strani pravde popuštali kušnji. Mojsije, umoran od četrdeset godina lutanja i nevjerstva, za trenutak se prestao oslanjati na neizmjernu Snagu. Bio je poražen na samoj granici Obećane zemlje. Tako je bilo i s Ilijom. Onaj isti koji je sačuvao povjerenje u Gospodina u godinama suše i gladi, koji je nepokolebljivo stajao pred Ahabom, koji je kao jedini svjedok pravoga Boga stajao cijeli dan pred cijelim izraelskim narodom na Karmelu, u trenutku umora dopustio je strahu od smrti da nadvlada njegovu vjeru u Boga. Tako je i danas. …

Oni koji se nalaze u prvim borbenim redovima, kojima Sveti Duh povjerava posebne zadaće, često će osjetiti reakciju kad im se tereti smanje. Klonulost može uzdrmati čak i najherojskiju vjeru i oslabiti i najčvršću volju. Međutim, Bog razumije, On i dalje sažalijeva i voli. On čita pobude i nakane srca. Strpljivo čekati, uzdati se i onda kad sve izgleda mračno — to je pouka koju trebaju naučiti vođe u Božjem djelu. Nebo ih neće iznevjeriti u dan njihove muke. Ništa nije naizgled tako bespomoćno, a stvarno tako nepobjedivo kao duša koja je svjesna svojega ništavila i koja se potpuno oslanja na Boga. (Izraelski proroci i kraljevi, str. 111,112)
http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=206
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 10 / 10. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.