Jutarnji stih

Stranica 9 / 10. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on pon lis 18 2010, 08:25

"Ja sam došao da ovce imaju žiga imaju u izobilju." (Ivan 10,10)vot i da

Sva stvorena bića žive voljom i silom Božjom. Ona primaju život od Božjega Sina. Ma koliko bila sposobna i talentirana, ma koliko velike bile njihove mogućnosti, ona dobivaju život iz izvora svega života. On je izvor, zdenac života. Samo Onaj koji jedini ima besmrtnost, koji stanuje u svjetlosti i životu, može reći: "Imam vlast položiti svoj život, i vlast imam uzeti ga!" ...

Krist je dobio pravo da daruje besmrtnost. Život koji je položio kao čovjek, ponovno je uzeo i dao ga čovjeku. On kaže: "Ja sam došao da ... imaju život i da ga imaju u izobilju!" ...

Svi koji su jedno s Kristom u vjeri, u Njemu stječu iskustvo koje znači život za vječni život. ... "Jer ja živim, i jer ćete i vi živjeti!"

Krist je postao jedno s čovjekom, da bi čovjek mogao postati jedno u Duhu i životu s Njime. Zahvaljujući tom jedinstvu u poslušnosti Božjoj riječi, Njegov život je postao život čovjeku. On kaže pokajniku: "Ja sam uskrsnuće i život!" Krist gleda na smrt kao na spavanje — tišinu, tamu i san bez snova. On govori o smrti kao o kratkom predahu. "Tko god živi i vjeruje u me," kaže On, "sigurno neće nigda umrijeti." ... Onome koji vjeruje, smrt ne znači mnogo. Umrijeti s Njime znači samo otići na počinak. (YI, 4. kolovoza 1898.)

Ista sila koja je podigla Krista iz mrtvih, podignut će i Njegovu Crkvu i proslaviti je u Kristu kao Njegovu zaručnicu, koja je iznad svih poglavarstava i vlasti, iznad svakoga imena koje se daje ljudima ne samo na ovome svijetu, već i u nebeskim dvorima, u gornjem svijetu. Slavna će biti pobjeda zaspalih svetih u jutro uskrsnuća. (YI, 11. kolovoza 1898.)

avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on uto lis 19 2010, 20:06

"Ta na to ste i pozvani, jer je i Krist trpio za vas i ostavio vam primjer da idete njegovim stopama; on koji ne učini grijeha i u čijim se ustima ne nađe prijevare." (1. Petrova 2,21.22)

Krist je naš primjer u svemu. Po Božjoj providnosti rane godine života proveo je u Nazaretu, čiji su stanovnici bili takvi da je stalno bio izložen kušnjama. Zato je stalno morao biti na oprezu da bi ostao neporočan i bez mrlje usred tako velikog grijeha i bezakonja. Krist nije sam izabrao to mjesto za sebe. Njegov nebeski Otac izabrao je to mjesto za Njega da bi Njegov karakter bio stavljan na ispit i okušan na mnoštvo načina. Rane godine Isusovog života bile su vrijeme okrutnih kušnji, teškoća i sukoba da bi mogao razviti savršeni karakter koji će Ga učiniti savršenim primjerom za djecu, mladež i odrasle ljude. ...

Krist je svojim životom pokazao da neporočnost, nepokolebljivost i čvrstina ne ovise o tome je li život slobodan od teškoća, siromaštva i neugodnosti. Nevolje i odricanja, na koja se mnogi mladi tuže, Krist je trpio bez gunđanja. I upravo je ta disciplina iskustvo koje je potrebno mladima; iskustvo koje će dati čvrstinu njihovom karakteru i učiniti da postanu slični Kristu, jaki u duhu i sposobni da se odupru kušnji. Ako budu izloženi utjecaju onih koji će ih pokušati skrenuti s pravoga puta i pokvariti njihov moral, oni neće biti svladani sotonskim prijevarama. Zahvaljujući svakidašnjim molitvama, oni će steći mudrost i milost od Boga da podnose sukobe i neugodnu stvarnost života i da iziđu kao pobjednici. Vjernost i vedrina uma mogu se sačuvati samo budnošću i molitvom. Kristov život bio je primjer ustrajne energije koja nije dopuštala da je oslabe prigovori, ismijavanje, odricanja i teškoće. ... Upravo u onoj mjeri u kojoj će sačuvati poštenje karaktera kada budu izloženi obeshrabrenju, jačat će i njihova otpornost, stabilnost i snaga da izdrže, i oni će steći čvrstinu duha. (YI, ožujak 1872.)
http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=1900

avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on sri lis 20 2010, 15:39

"Zato je u svemu morao postati sličan svojoj braći da bude veliki svećenik milostiv (prema ljudima) i vjeran u odnosu prema Bogu da okajava grijehe (izabranoga) naroda." (Hebrejima 2,17)


Kao Brat ljudskoga roda, On stoji kod vječnog Božjeg prijestolja. On promatra svaku dušu koja upravlja svoj pogled k Njemu kao Spasitelju. On iz iskustva zna što su to ljudske slabosti, kakve su naše potrebe i gdje leži silina kušnji kojima smo izloženi. ... On bdije nad tobom, uzdrhtalo dijete Božje. Jesi li kušan? On će te izbaviti. Jesi li slab? On će ti uliti snagu. Nedostaje li ti znanje? On će te prosvijetliti. Jesi li ranjen? On će te iscijeliti. Gospodin "određuje broj zvijezda", a opet "liječi one koji su srca skrušena, i povija rane njihove" (Psalam 147,3.4).

Ma kakva da su tvoja strahovanja i kušnje, iznesi Gospodinu svoj problem. Tvoj duh će biti okrijepljen da ustraje. Ti ćeš se moći osloboditi prepreka i teškoća. Što si slabiji i bespomoćniji u vlastitim očima, postajat ćeš jačim u Njegovoj sili. Što su tvoji tereti teži, blagotvorniji će biti odmor kad ih baciš na Onoga koji nosi jarmove.

Okolnosti mogu razdvojiti prijatelje; nemirne vode beskrajnog mora mogu navrijeti između nas i njih. Ali nas zato nikakva okolnost, nikakva udaljenost ne mogu razdvojiti od ljubavi Spasitelja. Gdje god se našli, On nam je s desne strane da nas podupre, podrži, osokoli i razvedri. Veća od ljubavi majke prema njezinom djetetu jest Kristova ljubav prema Njegovih iskupljenicima. Naša je prednost da počivamo u Njegovoj ljubavi i kažemo: "Uzdat ću se u Njega, jer je On za mene dao svoj život."

Ljudska se ljubav može promijeniti, ali Kristova ljubav ne zna za promjene. Kad zavapimo k Njemu za pomoć, Njegova je ruka ispružena da pomogne. (Put u bolji život, str. 36)

On želi da shvatimo da se vratio na Nebo kao naš Stariji Brat i da je neizmjerna snaga, koja je Njemu dana, stavljena nama na raspolaganje. (9T, str. 186)
http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=1901
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on pet lis 22 2010, 07:36

"Tada siđe s njima, dođe u Nazaret i bijaše im poslušan. Njegova majka sve je te događaje brižno čuvala u srcu. A Isus je napredovao u mudrosti, rastu i milosti 'pred Bogom i ljudima'." (Luka 2,51.52)
Bez obzira na svoju svetu misiju, na svoj uzvišeni odnos s Bogom, čega je bio potpuno svjestan, Kristu nije bilo ispod časti ispunjavati obične praktične životne dužnosti. On je bio Stvoritelj svijeta, ali je ipak priznavao svoje obveze prema svojim zemaljskim roditeljima pa kada ga je dužnost pozvala, pokorio se njihovim željama i vratio se nakon Pashe s njima iz Jeruzalema i bio im poslušan.

Pokoravao se zahtjevima roditeljskog autoriteta i priznavao obveze sina, brata, prijatelja i građanina. Ispunjavao je dužnosti prema svojim zemaljskim roditeljima uslužno i s dubokim poštovanjem. On je bio Veličanstvo Neba. On je bio glavni Zapovjednik Neba. Anđeli su dragovoljno ispunjavali Njegove naredbe. A sada je bio samo dragovoljni sluga, radosni, poslušni sin.

Nikakav utjecaj nije mogao djelovati na Isusa da zanemari vjernu službu koja se očekivala od Njega kao sina. Nikada nije poželio učiniti nešto veliko da bi se razlikovao od ostalih mladića ili objavio svoje nebesko podrijetlo. Čak ni Njegovi prijatelji i rođaci, tijekom svih godina koje je proveo s njima, nisu na Njemu primijetili nikakav posebni znak Njegovog božanstva. Krist je bio staložen, pun samoodricanja, ljubazan, raspoložen, blag i uvijek poslušan. ...

Roditelji i djeca mogu izvući važnu pouku iz šutnje Biblije o djetinjstvu i mladosti Isusa Krista. On je bio naš primjer u svemu. Kratki zapis o Njegovom djetinjstvu i mladosti dokaz je i za roditelje i za djecu da će djeca, što im smirenije i nezapaženije prođe razdoblje djetinjstva i mladosti, što prirodnije i slobodnije od svakog umjetnog uzbuđenja, imati više mogućnosti oblikovati neporočan karakter koji će se odlikovati prirodnom jednostavnošću i istinskom moralnom čvrstinom. (YI, veljača 1873.)
http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=1905

avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on sub lis 23 2010, 12:04

"Nemamo, naime, nekoga velikog svećenika koji ne bi mogao suosjećati s našim slabostima, nego jednoga koji je iskusan u svemu (kao i mi), samo što nije sagriješio." (Hebrejima 4,15)


Kristov dolazak na naš svijet bio je veliki događaj ne samo za ovaj svijet, već i za sve svjetove u Božjem svemiru. On je došao da uzme na sebe našu narav, da bude kušan u svemu kao i mi i da nam ostavi primjer savršene neporočnosti i neokaljanog karaktera. On je bio izložen kušnjama na svim područjima na kojima smo i mi izloženi. On zato zna u čemu nam treba pokazati suosjećanje. On zna u čemu treba razumjeti djecu i mlade i u čemu im treba pomoći jer je i On bio dijete, i zato razumije svaku nevolju i svaku kušnju kojoj su djeca izložena. ...

Njegove oči blistaju izrazom iste ljubavi koja Ga je navela da napusti nebeske dvore i dođe na Zemlju da umre umjesto grešnika. ... On sažalijeva i voli ne samo one koji nastoje biti poslušni i puni ljubavi, već i one koji su skrenuli s pravoga puta, koji su se izopačili. Isus se nije promijenio; On je isti jučer, danas i zauvijek, i On i sada voli i sažalijeva zalutale, pokušava ih privući k sebi da bi im ukazao božansku pomoć. On zna da se demonske sile bore u svakoj duši, da pokušavaju preuzeti vlast; ali je On došao slomiti Sotoninu silu i osloboditi njegove robove.

U Kristu se otkrio Očev karakter. Kada su djeca promatrala Njegovo lice, vidjela su neporočnost i dobrotu koja blista iz Njegovog pogleda. Na Njegovom licu miješali su se blagost, krotkost, ljubav i svjesna snaga. Ali iako su svaka riječ, svaki pokret, svaki izraz lica svjedočili o Njegovoj božanskoj nadmoćnosti, skromnost je obilježavala Njegovo držanje i ponašanje. On je došao samo s jednim jedinim ciljem: da nađe i spasi izgubljene. (YI, 23. lipnja 1892.) http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=1906
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on pon lis 25 2010, 13:33

"Jer anđelima svojim zapovjedi da te čuvaju na svim putima tvojim." (Psalam 91,11)
Svakom je Kristovom sljedbeniku dodijeljen anđeo čuvar. Ovi nebeski čuvari štite pravednike od sile Zloga. To je sam Sotona priznao rekavši: "Zar se Job uzalud boji Boga? Zar nisi ogradio njega, kuću mu i sav posjed njegov?" (Job 1,9.10) Način na koji Bog štiti svoj narod prikazan je riječima psalmista: "Anđeo Jahvin tabor podiže oko njegovih štovalaca da ih spasi." (Psalam 34,7) (Velika borba, str. 440)

Vidjela sam kako Bog nježno i silno voli svoj narod. Vidjela sam kako anđeli šire svoja krila nad svetima. Svaki sveti imao je anđela pratioca. Kad bi sveti plakali zbog razočaranja ili bi se našli u opasnosti, anđeli koji im služe brzo bi odletjeli gore noseći vijesti, a anđeli u gradu bi prestali pjevati. ... Oni bi vijest o tome ponijeli gore i svi anđeli u gradu bi zaplakali, a nakon toga glasno rekli: "Amen." Ali ako bi sveti uprli pogled na nagradu koja ih čeka i slavili Boga, anđeli bi prenijeli radosnu vijest u grad i anđeli u gradu bi dotaknuli svoje zlatne harfe i glasno zapjevali: "Aleluja!" tako da bi nebeski svod odzvanjao njihovim umilnim pjesmama. (Rani spisi, str. 52)

Njegovi su anđeli postavljeni da bdiju nad nama i ako se stavimo pod njihovu zaštitu, u svakom trenutku opasnosti oni će biti s naše desne strane. Kada se nesvjesno nađemo u opasnosti da širimo nepovoljan utjecaj, anđeli će se naći pokraj nas, pokrenuti nas u boljem smjeru, birati riječi za nas, utjecati na naše postupke. I tako će naš utjecaj postati tiha, nesvjesna ali moćna sila, privlačeći druge Kristu i nebeskom svijetu. (R&H, 15. veljače 1906.)

http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=1908
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on uto lis 26 2010, 11:01

"Anđeo Jahvin tabor podiže oko njegovih štovalaca da ih spasi." (Psalam 34,7)
Danas ... nebeski vjesnici prolaze Zemljom uzduž i poprijeko tražeći da utješe žalosne, zaštite nepokajane, zadobiju srca ljudi za Krista. Mi ih ne možemo osobno vidjeti, ali su oni ipak s nama, vode nas, upućuju i štite. ...

Ovi anđeli svjetla stvaraju oko duše nebesko ozračje uzdižući nas prema nevidljivome i vječnome. Mi ih svojim prirodnim očima ne možemo vidjeti; samo duhovnim vidom možemo razabrati nebeske stvarnosti. Samo duhovno uho može čuti sklad nebeskih glasova. ...

Koliko su puta anđeli razgovarali s ljudima kao što čovjek razgovara s prijateljem i vodili ih na zaštićena mjesta. Koliko su puta ohrabrujuće riječi anđela obnavljale klonuli duh vjernih i, uzdižući njihov um iznad zemaljske stvarnosti, pomogli da vjerom gledaju bijelu odjeću, krune, pobjedničke palmine grane koje će pobjednici primiti kad se okupe pred velikim bijelim prijestoljem.

Zadaća je anđela da priđu onima koji su u nevolji, koji pate i koji su izloženi kušnjama. Oni neumorno rade u prilog onima za koje je Krist umro. (Djela apostolska, str. 95,96)

Anđeli su uvijek prisutni na mjestima na kojima su najpotrebniji. Oni su s onima koji vode najžešće bitke, s onima koji se bore sa sklonostima i naslijeđenim manama, čije su životne okolnosti najbeznadnije. (R&H, 16. travnja 1895.)

Nebeska bića su postavljena da obavljaju svoju službu — da vode, čuvaju i usmjeravaju one koji će postati baštinici spasenja. ... Vjerni stražari su budni i spremno će povesti duše na pravi put. (YI, 14. veljače 1901.)

http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=1909
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on sri lis 27 2010, 11:14

"Zar nisu svi (anđeli) službujući duhovi što se običavaju slati da služe onima koji imaju baštiniti spasenje?" (Hebrejima 1,14)

Radosna poruka teksta u Hebrejima 1,14 upućena je svima. Cijelo poglavlje je prekrasno ohrabrenje svakoj nevoljnoj i kušanoj duši. "A upravi li na kojega od anđela riječi: 'Sjedi mi s desne dok postavim neprijatelje tvoje podnožjem nogama tvojim'? Zar nisu svi (anđeli) službujući duhovi što se običavaju slati da služe onima koji imaju baštiniti spasenje?" Ove se poruke upućuju kroz vjekove sve do našeg vremena svima onima koji će baštiniti spasenje. Anđeli stvarno dolaze na naš svijet, ali nisu uvijek nevidljivi. Oni ponekad prikrivaju svoje anđeoske oblike i pojavljuju se kao ljudi, razgovaraju s ljudima i prosvjetljuju ih. ...

Dok se neki nalaze u dolini odluke, anđeli se ujedinjuju s istinskim, odanim Kristovim slugama da pomognu tim dušama u potrebi. (MS, 29, 1900.)

Da su anđeli umjesto ljudi radili na širenju Evanđelja, ne bi se dogodilo da cijela područja ostanu u tami i sjenci smrti. Djelo bi se obavljalo upravo onako kao što je prikazano anđelom koji leti posred neba i objavljuje vječno Evanđelje onima koji žive na Zemlji. Međutim, Bog ništa ne čini bez suradnje s ljudima. Kada bi se velika zainteresiranost koju anđeli pokazuju prema ljudima pretvorila u glasnu viku koja bi odjeknula u ušima ljudskih oruđa, kakvim bi plamenim riječima oni bližnjima prenosili ono što je Nebo njima objavilo! (Letter 45, 1892.)

Bog je pokazao svoju ljubav prema ljudima time što ih je učinio svojim suradnicima u djelu spasenja. Svima kojima je došlo nebesko nadahnuće, povjereno je Evanđelje. "Mi smo Božji suradnici", pozvani da Ga predstavimo kao ambasadori ljubavi. Mi trebamo surađivati u djelu koje obavljaju predstavnici Neba. ... Preko službe anđela Bog šalje svjetlo svojem narodu, a preko Njegovog naroda svjetlo se treba objaviti svijetu. (MS 21, 1900.)
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on čet lis 28 2010, 12:34

"Blagoslivljajte Jahvu, svi anđeli njegovi, vi jaki u sili, što izvršujete naredbe njegove, poslušni riječi njegovoj!" (Psalam 103,20)

Iako nevidljive, anđeoske sile surađuju s vidljivim ljudskim silama tvoreći zajedno s ljudima udruženje za pružanje pomoći nevoljnima. Zar nas ne pokreće i ne nadahnjuje već i sama pomisao da ljudsko oruđe može stajati kao vidljivo sredstvo za prenošenje blagoslova anđeoskih sila? I budući da na taj način postajemo Božji suradnici, djelo nosi pečat božanstva. S kakvom radošću i uživanjem cijelo Nebo gleda na te sjedinjene utjecaje koji su priznati i u nebeskim dvorima! Ljudska oruđa postaju ruke nebeskih oruđa, jer nebeski anđeli zapošljavaju ljudske ruke u praktičnoj službi. Njihova djela nesebične službe čine ih sudionicima u uspjehu koji je posljedica ukazane pomoći. To je nebeski način uporabe spasonosne sile. Znanje i djela nebeskih radnika, sjedinjeni sa znanjem i silom koje su dobila ljudska oruđa, donose olakšanje potlačenima i nevoljnima.

Oni isti anđeli koji su u vrijeme kada je Sotona pokušavao zadobiti prevlast na Nebu vodili bitku u nebeskim dvorima i pobijedili na Božjoj strani; oni isti anđeli koji su se sa svoga uzvišenog položaja radovali stvaranju našega svijeta i naših praroditelja, kojima je bilo naređeno da napuče Zemlju ... najiskrenije su zainteresirani za suradnju s grešnim, otkupljenim rodom na razvijanju one sile koju Bog upućuje kao pomoć svakom čovjeku koji se želi ujediniti s nebeskim silama u traženju i spašavanju ljudskih bića koja propadaju u svojim grijesima. ...

Ljudska oruđa su pozvana da postanu ruke pomoćnice, da primijene znanje i uporabe sposobnosti nebeskih anđela. Sjedinjujući se s tim silama koje su svemoćne, dobivamo prednost da se koristimo njihovim višim obrazovanjem i iskustvom. ... Takva će suradnja obaviti djelo koje će poslužiti na čast i slavu velikom Bogu. (MS 65, 1900.)
"Blagoslivljajte Jahvu, svi anđeli njegovi, vi jaki u sili, što izvršujete naredbe njegove, poslušni riječi njegovoj!" (Psalam 103,20)

Iako nevidljive, anđeoske sile surađuju s vidljivim ljudskim silama tvoreći zajedno s ljudima udruženje za pružanje pomoći nevoljnima. Zar nas ne pokreće i ne nadahnjuje već i sama pomisao da ljudsko oruđe može stajati kao vidljivo sredstvo za prenošenje blagoslova anđeoskih sila? I budući da na taj način postajemo Božji suradnici, djelo nosi pečat božanstva. S kakvom radošću i uživanjem cijelo Nebo gleda na te sjedinjene utjecaje koji su priznati i u nebeskim dvorima! Ljudska oruđa postaju ruke nebeskih oruđa, jer nebeski anđeli zapošljavaju ljudske ruke u praktičnoj službi. Njihova djela nesebične službe čine ih sudionicima u uspjehu koji je posljedica ukazane pomoći. To je nebeski način uporabe spasonosne sile. Znanje i djela nebeskih radnika, sjedinjeni sa znanjem i silom koje su dobila ljudska oruđa, donose olakšanje potlačenima i nevoljnima.

Oni isti anđeli koji su u vrijeme kada je Sotona pokušavao zadobiti prevlast na Nebu vodili bitku u nebeskim dvorima i pobijedili na Božjoj strani; oni isti anđeli koji su se sa svoga uzvišenog položaja radovali stvaranju našega svijeta i naših praroditelja, kojima je bilo naređeno da napuče Zemlju ... najiskrenije su zainteresirani za suradnju s grešnim, otkupljenim rodom na razvijanju one sile koju Bog upućuje kao pomoć svakom čovjeku koji se želi ujediniti s nebeskim silama u traženju i spašavanju ljudskih bića koja propadaju u svojim grijesima. ...

Ljudska oruđa su pozvana da postanu ruke pomoćnice, da primijene znanje i uporabe sposobnosti nebeskih anđela. Sjedinjujući se s tim silama koje su svemoćne, dobivamo prednost da se koristimo njihovim višim obrazovanjem i iskustvom. ... Takva će suradnja obaviti djelo koje će poslužiti na čast i slavu velikom Bogu. (MS 65, 1900.)
http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=1911
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on pet lis 29 2010, 20:31

"Tada Petar dođe k sebi i reče: 'Sad znam uistinu da je Bog poslao svog anđela da me izbavi iz ruke Herodove i od svega što je očekivao narod židovski." (Djela 12,11)

Petar je bio zatvoren u ćeliji isklesanoj u kamenu, vrata su bila zatvorena i zaključana. ... Ali zasuni, brave i rimska straža, koji su isključivali svaku mogućnost pružanja ljuske pomoći, još su više trebali istaknuti Božji trijumf u oslobađanju Petra. ...

Posljednja je noć prije namjeravanog pogubljenja. Silni je anđeo poslan s Neba da izbavi Petra. Čvrsta vrata koja drže zatvorenog Božjeg sveca otvaraju se bez pomoći ljudskih ruku. ... Ulazi u ćeliju gdje Petar spava mirnim snom savršenog povjerenja. ...

On se budi tek kad osjeti dodir anđelove ruke i čuje glas koji govori: "Ustani brzo"; vidi zatvorsku ćeliju osvijetljenu nebeskim svjetlom, a pred sobom sjajnog anđela. Mehanički sluša riječi koje su mu upućene, i kada diže ruke, maglovito je svjestan da su mu s ruku spali okovi. ...

Anđeo kreće prema vratima; inače brbljavi Petar sad ga slijedi potpuno smućen od iznenađenja. Prekoračuju preko stražara i dolaze do teških okovanih vrata koja se sama od sebe otvaraju i odmah zatvaraju. ...

Dolaze do drugih vrata. ... Ona se otvaraju ... bez škripe šarki ili štropotanja željeznih zasuna. ... Na isti način prolaze kroz treća vrata i izlaze na ulicu. ... Anđeo klizi ispred njega, okružen zasljepljujućim svjetlom. ... Tako prolaze jednu ulicu i onda, pošto je obavio svoju zadaću, anđeo iznenada nestaje.

Danas, kao i u apostolske dane, nebeski vjesnici prolaze Zemlju uzduž i poprijeko. ... Mi ih ne možemo osobno vidjeti, ali su oni ipak s nama, vode nas, upućuju i štite. (Djela apostolska, str. 92—96)
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on sub lis 30 2010, 11:56

"Šaljem, evo, svog anđela pred tobom, da te čuva na putu i dovede te u mjesto koje sam priredio." (Izlazak 23,20)

Cijelo Nebo je uključeno u djelo pripremanja naroda da opstane u dan Gospodnje pripreme. Veza između Neba i Zemlje izgleda veoma bliska. ...

Nebeske sile čekaju s nestrpljenjem i ozbiljnošću da Isusa objave ljudskim oruđima kako bi ljudi postali suradnici s ovim nebeskim anđelima u objavljivanju Isusa, Otkupitelja svijeta, koji je pun milosrđa i istine. ...

Prva suza pokajanja zbog grijeha izazvala je radost među nebeskim anđelima u nebeskim dvorima. Nebeski vjesnici spremni su poletjeti u službu dušama koje traže Isusa. ...

Bog je pripremio velike i slavne stvari za one koji Ga vole. Anđeli očekuju s velikim nestrpljenjem konačnu pobjedu Božjeg naroda, kada će serafini i kerubini i "deset tisuća puta deset tisuća i tisuću tisuća" bića zapjevati pjesmu blaženih i proslaviti pobjedu posredničkih dostignuća u izbavljenju čovjeka. (Letter 45, 1892.)

Isus je izračunao troškove spasenja svakog Adamovog sina i Adamove kćeri. On je osigurao obilje sredstava da nitko, ako prihvati uvjete, ne propadne, već da dobije vječni život. ... Svako nebesko biće djeluje kao Njegov predstavnik u zadobivanju ljudi za Boga. (YI, 1. rujna 1892.)

Anđeli slave nalaze svoju radost u ... davanju ljubavi i neumornom bdjenju nad dušama koje su pale i izgubile svoju svetost. Nebeska bića pokušavaju zadobiti ljudska srca; ona ovom mračnom svijetu donose svjetlost iz nebeskih dvorova. Ljubaznom i strpljivom službom ona djeluju na ljudski duh tako da izgubljene dovode u zajednicu s Kristom, koji im je mnogo bliži no što to oni mogu pretpostaviti. (Isusov život, str. 8 )

http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=1913http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=1913
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on pet stu 05 2010, 09:25

"U svemu uzmite veliki štit — vjeru; njime ćete moći ugasiti sve goruće strijele Zloga!" (Efežanima 6,16)

Vjera u Božju riječ, proučavanu uz molitvu i praktično primijenjenu, bit će naš štit od sotonske sile i učinit će nas pobjednicima krvlju Kristovom. (1T, str. 302)

Kada se duše obrate Bogu, njihovo spasenje još nije dovršeno. One tek trebaju trčati utrku, njima tek predstoji teška bitka: "Bori se u dobroj borbi vjere!" — kaže apostol. One tek trebaju potrčati prema cilju, prema nagradi gornjega zvanja u Isusu Kristu. Nema odmora u ovoj borbi, bitka traje cijeloga života, mora se voditi odlučno i snažno u skladu s vrijednošću cilja za kojim težimo, a to je vječni život. U pitanju su neizmjerno veliki interesi. Mi smo postali dionici Kristove žrtve ovdje u ovom životu, ali smo dobili i obećanje da ćemo biti dionici svih blagoslova budućeg besmrtnog života, pod uvjetom da početak svoje vjere održimo čvrsto sve do kraja. Mislite o tome.

Obećanje glasi: "Bog je vjeran i neće dopustiti da budete kušani preko vaših snaga, nego će vam zajedno s kušnjom dati sretan ishod, da je možete podnijeti." Sačuvajte sve do kraja svoje kršćansko poštenje i nemojte gunđati protiv Boga. ... Imajte na umu da su ovdje u pitanju vječni interesi. Ne možete sebi dopustiti da postanete obeshrabreni ili da odbacite svoje povjerenje. Gospodin vas voli, oslonite se na Njega. Gospodin Isus Krist je vaša jedina nada. Osigurajte svoje djelo za vječnost. Ne smijete gunđati, prigovarati ili osuđivati sebe. Nemojte zanemariti nijedno sredstvo milosti. Ohrabrite svoju dušu da vjeruje i uzda se u Boga. (Letter 33, 1895.)

U Gospodinu imamo pravednost i jakost. Oslonite se na Njega i Njegovom ćete snagom moći ugasiti sve raspaljene strijele neprijatelja i postati više nego pobjednikom. (4T, str. 213)
http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=1919
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on ned stu 07 2010, 09:34

"Prihvatite kacigu — ono čim se spašava — i mač Duha, to jest riječ Božju." (Efežanima 6,17)

Mi znamo da opasnosti i kušnje koje navaljuju na mlade našeg vremena nisu ni malobrojne ni male. ... Mi živimo u vremenu kada moramo biti neprestano budni i na molitvi da bismo se oduprli kušnji. Božja dragocjena Riječ je mjerilo za mlade koji žele biti odani Kralju Neba. Neka zato proučavaju Pisma. Neka pamte redak po redak i neka stječu znanje o kojemu je Gospodin rekao. ... U nevolji/kusnji neka mladi stave pred sebe Božju riječ i neka skromno i u vjeri potraže od Gospodina mudrost da otkriju Njegov put i snagu da njime hode. ...

Neka naši mladi ljudi objave rat svakoj navici koja i u najmanjoj mjeri odvodi dušu od dužnosti i vjernosti. Neka odrede sebi vrijeme molitve i neka ga nikad ne propuštaju ako je to ikako moguće. Ako se budu borili protiv svojih zlih navika kojima popuštaju isto onako kao što su to činili prije sklapanja zajedništva s Kristom, vrlo brzo će pasti kao lak plijen Sotoninih lukavstava. Međutim, ako se naoružaju Božjom riječju, ako je stave u svoje srce i svoj um, nikakvi napadi Božjeg i ljudskog neprijatelja neće im moći nauditi. ...

U Božje ime podignite zastavu istine i pravednosti — Zapovijedi Božjih i vjere Isusove. Nama je upravo sada potreban savršeni oklop istine, mač Duha, čija se oštrica nikada neće istupiti, već će prosijecati svoj put kroz slojeve grijeha i nepravednosti. (YI, 3. kolovoza 1887.)

Neka uzmu Riječ istine kao svoj savjetnik, i postanu vješti u uporabi "mača Duha". Sotona je mudar vojskovođa, ali skromni, odani vojnici Isusa Krista mogu ga pobijediti. (R&H, 28. veljače 1888.)
http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=1921
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by amos on sri pro 15 2010, 11:05

Psa 30:5 Gnjev je njegov za trenuće oka, a do života milost njegova, večerom dolazi plač, a jutrom radost.
avatar
amos
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 969
Age : 38
Registration date : 12.11.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Diana on čet pro 16 2010, 08:09

Psalam 37,18
Jahve se brine za život čestitih, dovijeka će trajati baština njihova.
Psalam 37,19
Neće se postidjeti u vrijeme nevolje, bit će siti u danima gladi.
avatar
Diana
početnik
početnik

Broj postova : 54
Age : 42
Registration date : 14.12.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Diana on sub pro 18 2010, 06:48

Joel 2,23
Sinovi sionski, radujte se, u Jahvi se veselite, svojem Bogu; jer vam daje kišu jesensku u pravoj mjeri, izli na vas kišu, jesensku i proljetnu kišu kao nekoć.
avatar
Diana
početnik
početnik

Broj postova : 54
Age : 42
Registration date : 14.12.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by amos on uto pro 21 2010, 20:33

Jer 29:11 Jer ja znam misli koje mislim za vas, govori Gospod, misli dobre a ne zle, da vam dam pošljedak kakav čekate. Tada ćete me prizivati i ići ćete i molićete mi se, i uslišiću vas.I tražićete me, i naći ćete me, kad me potražite svijem srcem svojim. I daću vam se da me nađete, govori Gospod
avatar
amos
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 969
Age : 38
Registration date : 12.11.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by amos on pon pro 27 2010, 10:43

1Co 13:11 Kad ja bijah malo dijete kao dijete govorah, kao dijete mišljah, kao dijete razmišljavah; a kad postadoh čovjek, odbacih djetinjstvo.
avatar
amos
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 969
Age : 38
Registration date : 12.11.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on sub sij 01 2011, 11:54

Uzvisimo Isusa tijekom godine kao Božjeg Sina01. 01. 2011.

"Sve što je čestito, sve što je dično, što je pravedno, što je nevino, što je ljubazno, što je na dobru glasu, i sve što je kreposno i hvale vrijedno, to neka bude sadržaj vaših misli." (Filipljanima 4,8

Na ulasku smo u novu godinu. Ipak, prije nego što pozdravimo njezin dolazak, zastanimo i upitajmo se: Što je u prošloj godini, sa svim teretom njezinog povijesnog zapisa, prešlo u vječnost? Opomena apostola dopire do svakoga od nas: "Sami sebe ispitajte da li ste u vjeri! Sami sebe istražite!" (2. Korinćanima 13,4.5) Bog nam zabranjuje da u ovo značajno vrijeme budemo tako zaokupljeni drugim stvarima i da nemamo vremena za ozbiljno, iskreno i samokritično ispitivanje! Ono što je manje važno ostavimo otraga, a u prvi plan stavimo ono što je za nas od vječnog značaja. …

Nitko od nas ne može svojom vlastitom snagom predstaviti karakter Isusa Krista; ali ako Isus živi u našem srcu, duh koji boravi u Njemu bit će otkriven u nama, i sve naše potrebe bit će zadovoljene. Tko će u početku ove nove godine tražiti novo i istinsko iskustvo u Božjim stvarima? Ispravite nepravdu koju ste nanijeli najviše što možete. Priznajte svoje pogreške i grijehe jedni drugima. Odbacite svu gorčinu, bijes i zlobu; a strpljivost, podnošenje, ljubaznost i ljubav neka postanu dijelom vašeg bića. I tada će sve što je čestito, ljubazno i na dobru glasu postati vaše iskustvo. …

Kakav rod smo donosili u godini koja je prošla? Kakav je bio naš utjecaj na druge? Koga smo doveli u Kristov tor? Oči svijeta uprte su u nas. Jesmo li živa Kristova poslanica koju poznaju i čitaju svi ljudi? Slijedimo li primjer Isusa u samoodricanju, blagosti, poniznosti, strpljivosti, nošenju križa i pobožnosti? Hoće li ovaj svijet biti prisiljen priznati da smo Kristove sluge? …

Ne bismo u novoj godini trebali težiti ispraviti pogreške iz prošlosti? Zar ne dolikuje nama kao pojedincima da gajimo Kristovu milost, da budemo blaga i ponizna srca, da budemo čvrsti, nepokolebljivi i utemeljeni u istini; jer samo tako možemo napredovati u svetosti i biti dostojni naslijeđa svetih u svjetlu. Otpočnimo ovu godinu s potpunim odricanjem sebe, molimo se za jasno razlučivanje kako bismo mogli razumjeti zahtjeve našega Spasitelja te da uvijek i na svakome mjestu možemo biti svjedoci za Krista. (Signs of the Times, 4. siječnja 1883.)

Uzvisite Isusa, vi koji poučavate narod. Uzvisite Ga u opomenama, u propovijedima, u pjesmama, u molitvi. Svi vaši napori neka budu usmjereni na ukazivanje na "Jaganjca Božjeg koji uzima grijeh svijeta" dušama koje su smetene, zbunjene i izgubljene. Pozovite ih da vide i žive. (Review and Herald, 12. travnja, 1892.)
http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=2036
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on pon sij 03 2011, 17:40

"Isus im odvrati: 'Zaista, zaista, kažem vam, prije nego je Abraham bio, Ja Jesam.'" (Ivan 8,58)

"'Abraham, otac vaš, treptio je od radosti u želji da vidi moj Dan. Vidio ga je i obradovao se.' Tada mu rekoše Židovi: 'Nije ti ni pedeset godina, a vidio si Abrahama!' Isus im odvrati: 'Zaista, zaista, kažem vam, prije nego je Abraham bio, Ja Jesam.'" (Ivan 8,56-58)

Krist ovdje ukazuje Židovima da, iako su mogli izraćunati kako je mlađi od pedeset godina, Njegov božanski život se ne može izraćunati ljudskim raćunanjem. Kristovo postojanje prije Njegovog utjelovljenja nije mjerljivo brojkama. (Signs of the Times, 3. svibnja 1899.)

"Prije nego je Abraham bio, Ja Jesam." Krist je prapostojeći, samopostojeći Sin Božji. Poruka koju je On dao Mojsiju za Izraelce bila je: "Ovako kaži Izraelcima: Ja Jesam posla me k vama." (Izlazak 3,14)

Prorok Mihej objavio je o Kristu: "A ti, Betleheme Efrato, najmanji među kneževstvima Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će vladati Izraelom; njegov je iskon od davnina, od vjećnih vremena." (Mihej 5,1)

Preko Salomona Krist je objavio: "Jahve me stvori kao poćelo svoga djela, kao najraniji od svojih ćina, u pradoba. … Kad je postavljao moru njegove granice, da mu se vode ne preliju preko obala, kad je polagao temelje zemlji, bila sam kraj njega, kao graditeljica, bila u radosti, iz dana u dan." (Izreke 8,22.29.30)

Govoreći o svojem prapostojanju, Krist vodi um u vrijeme beskonaćnosti. On nas uvjerava kako nikad nije postojalo vrijeme a da nije bio u bliskom zajedništvu s vjećnim Bogom. On, ćiji su glas Židovi tada slušali, bio je jedno s Vjećnim Bogom.

Krist je govorio s tihim dostojanstvom, sa sigurnošću i moći koja je osuđivala književnike i farizeje. Oni su osjećali snagu poruke poslane s Neba. Bog je kucao na vrata njihova srca, moleći ih da uđe. (Signs of the Times, 29. kolovoza 1900.)

On je bio jednak Bogu, beskonaćan i svemoguć. … On je vjećan, samopostojeći Sin. (Manuscript 101, 1897.)

U Kristu je iskonski, nepozajmljeni, nestećeni život. "Tko ima Sina, ima život." (1. Ivanova 5,12) Kristovo Božanstvo je pouzdano obećanje vjećnog života vjerniku. "Tko vjeruje u mene," rekao je Isus, "ako i umre, živjet će. Tko god živi i vjeruje u me, sigurno neće nigda umrijeti. ..." Krist ovdje unaprijed gleda u vrijeme svojega drugog dolaska. (Isusov život, str. 435)
http://adventisti.info/jutarnji.php
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on uto sij 04 2011, 12:26

"Težite među sobom za onim za ćim treba da težite u Kristu Isusu! On, božanske naravi, nije se ljubomorno držao svoje jednakosti s Bogom." (Filipljanima 2,5.6)

Lucifer je na Nebu, prije svoje pobune, bio otmjeni i uzvišeni anđeo, prvi u ćasti do Božjeg dragog Sina. Njegovo je lice, poput lica drugih anđela, bilo blago i izražavalo sreću. ćelo mu je bilo visoko i široko, što je pokazivalo snažan intelekt. Njegov stas bio je savršen, a držanje plemenito i velićanstveno. Poseban snop svjetlosti osvjetljavao mu je lice i sjao oko njega jaće i ljepše nego oko drugih anđela. Ipak Krist, Božji dragi Sin, imao je nadmoćnost nad svom anđeoskom vojskom. On je bio jedno s Ocem prije nego što su stvoreni anđeli. Lucifer je bio zavidan Kristu i postupno je preuzeo zapovjedništvo koje je pripadalo samo Kristu.

Veliki Stvoritelj okupio je nebesku vojsku kako bi u nazoćnosti svih anđela dodijelio posebnu ćast svojemu Sinu. Sin je bio postavljen na prijestolje s Ocem, i mnoštvo nebeskih svetih anđela okupilo se oko njih. Otac je tada obznanio da je On dodijelio Kristu, svojemu Sinu, da bude jednak Njemu; što znaći: gdje god je prisutan Njegov Sin, kao da je prisutan i On sâm. Rijeć Sina treba poslušati jednako kao rijeć Oca. Svojemu Sinu dao je ovlasti da zapovijeda nebeskom vojskom. Njegov Sin je radio zajedno s Njime kod stvaranja Zemlje i svih živih stvorenja koja će postojati na njoj. Njegov Sin će iznositi Njegovu volju i ciljeve, ali neće ništa ćiniti sâm od sebe. Oćeva volja bit će ispunjena u Njemu.

Lucifer je bio zavidan i ljubomoran na Isusa Krista. Ipak, kad su se svi anđeli poklonili Isusu da priznaju Njegovu nadmoć, visoki autoritet i zakonito pravo, i on se poklonio s njima, ali mu je srce bilo ispunjeno mržnjom i zavišću. …

Anđeli koji su bili odani Bogu, istinski su težili privesti ovog moćnog pobunjenog anđela volji njegovog Stvoritelja. Opravdavali su Božji ćin dodjele posebne ćasti Kristu, i energićnim rasuđivanjem nastojali uvjeriti Lucifera da nije imao ništa manju ćast i prije nego što je Otac objavio dodjelu ćasti svojemu Sinu. Bilo im je jasno da je Krist Božji Sin koji je bio prije no što su stvoreni anđeli, da je uvijek stajao zdesna Bogu, da Njegova blaga i mila vlast nikad nije bila upitna, da nikad nije izdavao naredbe i da Mu je nebeska vojska s radošću služila. Poziv Boga Oca da anđeli budu nazoćni dodjeli posebne ćasti Kristu nije ništa umanjio ćast koju je Lucifer dosad imao. Anđeli su plakali. Puni zabrinutosti tražili su naćina da ga odvrate od njegove zle namjere i da se pokori svojemu Stvoritelju, jer je do sada vladao mir i sklad. … Lucifer je odbio poslušati. (The Story of Redemption, str. 13—16)
http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=2039
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by amos on čet sij 06 2011, 12:08

Psa 84:5 Blago onima kojima je sila u tebi, i kojima su u srcu putovi tvoji!
Psa 84:6 Idući dolinom plačevnom, pretvaraju je u izvore, i dažd je odijeva blagoslovima.
avatar
amos
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 969
Age : 38
Registration date : 12.11.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on pet sij 07 2011, 16:52

"Kao što je zmija zavela Evu svojim lukavstvom." (2. Korinćanima 11,3)

Sotona je ušao u zmiju, smjestio se na drvetu spoznaje i počeo ležerno jesti plod.

Dok je radila, Eva se nesvjesno odvojila od svojega muža. Kad je postala svjesna te činjenice, osjetila je da bi mogla biti u opasnosti. A onda se počela osjećati sigurnom, čak iako nije ostala u neposrednoj blizini svojega muža. Imala je mudrost i snagu prepoznati zlo i suprotstavi mu se. Ali baš su je na to anđeli upozoravali da ne čini. …

Sotona će im priopćiti zamisao kako će jedenjem ploda sa zabranjenog drveta dobiti novu i plemenitiju spoznaju od one koju su do tada stekli. To je njegov poseban način rada kojim postiže velike uspjehe od svojega pada, vodeći ljude da propituju tajne Svevišnjega i da ne budu zadovoljni onim što je sâm Bog otkrio niti pažljivi u poslušnosti onome što je On zapovjedio. Sotona će ih voditi da budu neposlušni Božjim zapovijedima, a onda će ih natjerati da vjeruju kako su ušli u prekrasno područje znanja. Ovo je čisto nagađanje i bijedna prijevara. Ljudi su propustili shvatiti ono što je Bog otkrio i zanemarili Njegove jasne zapovijedi; težili su za mudrošću neovisno o Bogu, i tražili su da razumiju ono što je On u svojoj mudrosti uskratio smrtnicima. Bili su ushićeni svojim naprednim zamislima, zaneseni svojim taštim mudrovanjem, i u odnosu na istinsku spoznaju pipali su u mrkloj noći. Oni uvijek uče, a nikad ne mogu doći do prave spoznaje istine.

Božja volja nije bila da bezgrešni par treba steći spoznaju o zlu. On im je poklonio dobro, a zadržao je zlo. …

Eva je pomislila kako sama može razlučiti između dobra i zla. Laskava nada o ulasku u više područje spoznaje dovela ju je u stanje da pomisli kako joj je zmija osobiti prijatelj koji se zanima za njezino dobro. Da je potražila svojega muža, i da su riječi koje im je rekla zmija prenijeli svojemu Stvoritelju, odmah bi bili izbavljeni od lukavog kušača. (The Story of Redemption, str. 32—37)

Pobuna i otpadništvo nalaze se u zraku koji udišemo. Ukoliko se vjerom ne oslonimo na Krista i predamo Mu svoju bespomoćnu dušu, bit ćemo zahvaćeni njima. Ako su ljudi danas tako lako zavedeni, kako će opstati kad se Sotona bude predstavljao da je Krist i kad će činiti čudesa? Tko će ostati postojan pored njegovog lažnog predstavljanja i izjavljivanja da je Krist, iako je sâm Sotona koji se pretvara i prividno čini Kristova djela? Što će zadržati Božji narod da ne povjeruje lažnim kristima? "Ne odlazite i ne trčite tamo!" (Luka 17,24) (Selected Messages, knjiga 2, str. 394,395)
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by amos on sub sij 08 2011, 11:30

Psalm 119.9 Kako će mladić čistim sačuvati put svoj? Čuvajući riječi tvoje.
avatar
amos
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 969
Age : 38
Registration date : 12.11.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Gost on ned sij 09 2011, 13:45

"Mi smo gledali i svjedočimo da je Otac poslao Sina kao Spasitelja svijeta." (1. Ivanova 4,14)

Božji anđeli dobili su dužnost da posjete grešni par i obavijeste ih da, iako više ne mogu zadržati sveto stanje i svoj edenski dom — zbog prekršaja Božjeg zakona — ipak njihov slučaj nije beznadan. Oni su tada obaviješteni kako se Božji Sin, koji je s njima razgovarao u Edenu, sažalio kad je vidio njihovo beznadno stanje te je dobrovoljno preuzeo kaznu umjesto njih, i umrijet će za njih kako bi čovjek ipak mogao živjeti kroz vjeru u pomirenje koje je Krist ponudio za njega.

Kroz Krista su čovjeku otvorena vrata nade; bez obzira na svoj veliki grijeh, čovjek ne bi trebao zauvjek ostati pod vlašću Sotone. Vjera u zasluge Božjeg Sina uzdići će čovjeka i osposobiti ga da odolijeva Sotoninim varkama. Bit će mu dane probe pomoću kojih će moći, dok prolazi kroz život pokajanja i vjere u pomirbu preko Božjeg Sina, biti otkupljen od prekršaja Božjeg zakona i na taj način vraćen u položaj da njegovi napori držanja tog Zakona budu prihvaćeni.

Anđeli su im pričali o tuzi koja je zavladala na Nebu kad je objavljeno da su prekršili Božji zakon, što je zahtijevalo da Krist podnese veliku žrtvu polaganja svojega dragocjenog života.
Kad su Adam i Eva shvatili koliko je uzvišen i svet Božji zakon, i kako je za prijestup koji su počinili potrebna tako skupa žrtva kako bi oni i njihovi potomci bili spašeni od potpunog uništenja, molili su da oni umru, ili da oni i njihovo potomstvo prime kaznu za svoj prijestup radije negoli da ljubljeni Božji Sin mora podnijeti tako veliku žrtvu. Adamova tjeskoba se povećavala. Shvatio je da su njegovi grijesi tako golemi budući da uključuju tako strašne posljedice. Mora li biti tako da poštovani nebeski Zapovjednik, koji je s njima šetao i razgovarao dok su bili u svetoj nevinosti i kojega su anđeli poštovali i služili Mu, mora napustiti svoj uzvišeni položaj i umrijeti zbog njihovog prijestupa?

Adamu je bio objašnjeno kako nijedan anđeo ne može platiti dug. … Ali Božji Sin, koji je zajedno s Ocem stvorio čovjeka, može pomiriti čovjeka i Boga dajući svoj život kao žrtvu i podnijevši Očev gnjev. Anđeli su obavijestili Adama da će, kao što je njegov prijestup donio smrt i jad, žrtva Isusa Krista donijeti život i besmrtnost. (The Story of Redemption, str. 46—48)
http://adventisti.info/jutarnji.php?itemid=2045
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Jutarnji stih

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 9 / 10. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.