Riječ Života

Stranica 19 / 21. Previous  1 ... 11 ... 18, 19, 20, 21  Next

Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Južnjak on pet kol 22 2008, 01:50

[quote="Caesar"]
magdalena je napisao/la:
Poštujem Mariju kao majku mog Gospodina i Spasitelja.Smatram je primjerom vjere,poslušnosti i predanja Bogu.Ne molim joj se,niti klečim pred njenom slikom ili kipom, jer za mene je moj Gospodin jedini posrednik i za mene jedini pred kojim klečim i klanjam Mu se.
"Bog je Duh,i koji mu se klanjaju,moraju mu se klanjati u duhu i istini."(Iv 4:24)
Ne vidim smisao u molitvi Mariji.Isus je umro za mene,prolio svoju svetu krv da bi sve nas spasio i jasno nam kaže da je On u Ocu i Otac u Njemu.Tko ima Njega ima Oca.
Marija je i sama rekla:"Što god vam rekne,učinite!"(Iv 2:5)

Dobro je ako tako i činite, ali odmah ispod to niječete sa svecima.

[quote="Caesar"]
magdalena je napisao/la:Upravo tako - klanjamo se jedino Bogu, dok Mariju i svece poštujemo kao Božje prijatelje koja su Ga svojim životom proslavili i ostavili nam primjer kako nasljedovati Krista, kao što uostalom i sam apostol Pavao svjedoči (1 Kor 1,11). Mislim da je glavni problem uskogrudno poimanje Božje veličine i nerazvijena predodžba o općinstvu svetih - da ćemo Krista staviti negdje u stranu ako molimo svete na nebesima da nas zagovaraju, no to je vrlo daleko od toga da bude točno. Ako poštujemo nečijeg prijatelja, a još više njegovu majku,te znamo da među njima vladaju osnosi neizmjerne ljubavi, zar neće tom istu prijatelju biti posebno drago ako vidi da poštujemo njegovu obitelj? I koliko li će više Isusi biti drago ako vidi da osim što Njega samoga kojeg slavimo kao pravog Boga i pravog čovjeka, poštujemo njegovu majku i prijatelje?

Sv. Pismo uostalom na brojnim mjestima potvrđuje opravdanost takve prakse, gdje se Božjim poslanicima iskazuje počast:

''Kad se Jošua približio gradu Jerihonu, podiže oči i ugleda čovjeka kako pred njim stoji s isukanim mačem u ruci. Jošua mu pristupi i upita ga: "Jesi li ti s nama ili s našim neprijateljima?" A on odgovori: "Ne, ja sam vođa vojske Jahvine i upravo sam došao ..." Tada Jošua pade ničice, pokloni mu se i reče: "Što zapovijedaš Gospodaru, sluzi svome?" A vođa vojske Jahvine odgovori Jošui: "Skini obuću s nogu svojih, jer je sveto mjesto na kojem stojiš." I Jošua učini tako.'' (Jš 5, 13-15)

I kad je Obadija bio na putu, eto mu u susret Ilije; poznavši ga, pade ničice i reče: "Jesi li to ti, gospodaru Ilija?" (1 Kr 18,7)

Uto dođe David do Ornana, a on, pogledavši i opazivši Davida, dođe s gumna i pokloni se Davidu licem do zemlje. (1 Ljet 21,21)

Nato kralj Nabukodonozor pade ničice i pokloni se pred Danielom. Naredi da mu prinesu dar i kad. (Dn 2,46)

Zatim ustade David, iziđe iz pećine i vikne za Šaulom: "Gospodaru kralju!" A kad se Šaul obazre, David se baci ničice na zemlju i pokloni mu se (1 Sam 24,9)

Poštovanje je jedna stvar, koja se vidi u ovim stihovima, a klanjanje pred Bogom je druga stvar, umjesto pred ljudima i oni su padali ničice iz poštovanja pred njima, a nisu im se se molili i bili su im poslušni kao prema stariješinama. Zar bi se Židov klanjo čovjeku kada mu je u srcu bila prva zapovijed. Mrtvima se ne moli i to je po Bibliji zabranjeno i uvid na zemlju ima samo Isus i nitko drugi.Južnjak je napisao/la:Da, mislim i to u potpunosti jer je sve pokrijepljeno Biblijom, a ako vama nije Božja Riječ pisana u Bibliji autoritet nego crkvena predaja odnosno tradicija, onda se uopće ne možemo razumijeti.Caesar je napisao/la:Apostolutno da Biblija jest autoritet vjere, ali je isto tako točno da usmena Predaja vjere - nauk koji je primljen od apostola i prenosi se usmenim putem, također važi kao izvor Božje objave (1 Kor 11,2; 2 Sol 2,15; 2 Sol 3,6; 2 Tim 1,13; 2 Tim, 2, 1-2). To znači da u knjigama sv. Pisma nije zapisana kompletna objava i postoji mogućnost da neke vjerske istine u njoj nisu eksplicitno navedene. Kako god, na temelju Biblije može se dobiti bitno drkčija slika od onoga što stoji u članku:

http://ecclesiaesuaesanctae.blog.hr/2008/08/index.html#dan10

Misliš li da je tumačenje tvoje zajednice u svakom slučaju ispravno ili postoji mogućnost za drukčiji rasplet?

Ma koji članak prijatelju, jedini "članci" su napisani u Pismu. Kakv je to stav o Bogu koji nije kompletan i savršen pa mu treba čovjek da nadopuni ono čega je On autor po Duhu Sv.
Da, mislim da je tumačenje moje zajednice u svakom slučaju ispravno jer u njoj djeluje Duh Sv. sa svojim darovima i darovima službe, pa stoga imamo i učitelje koji su nadahnuti Duhom Sv. i kojima je dano na uvid sve što je Istina.

Južnjak je napisao/la:Za nas je Biblija autoritet i smatramo da bi trebala biti za svakog istinskog vjernika. Nigdje u Bibliji ne piše da se Mariju štuje niti da je se stavlja u poziciju posrednice jer lijepo kaže Riječ, Ivan 14:6
"Ja sam Put i Istina i Život:nitko ne dolazi Ocu osim po meni.

Caesar je napisao/la:Dok je točno da je Isus jedini Spasitelj i Otkupitelj svijeta te savršeni posrednik novoga saveza, isto je tako točno da su svi kršćani na neki način pozvani da sudjeluju u njegovom posredništvu, što se tiče molitve i posebnih službi koje je uspostavio Gospodin:

''A i vi ćete nam pomagati molitvom da bi mnogi za nas zahvaljivali Bogu na milosti koja nam je darovana posredovanjem mnogih.'' (2 Kor 1:11)

''Tako ćete se u svemu obogatiti za svakovrsnu darežljivost koja se, našim posredovanjem, izvija u zahvalnicu Bogu.'' (2 Kor 9:11)

Posredovanje koje se ovdje spominje je posredovanje u molitvi za braću, tako da ne vidim što nije jasno tu. Posredničaka molitva je kada posredujete za nekoga i to je to.

Zar mislite da vam Isus neće dati pristup bez Marije, ma gdje to piše u Bibliji i ako piše i ja ću se tako moliti!? To je glupost, bez uvrijede jer mi to nije namjera.
Koja Gospa od La Salettea? Pa i da postoji Gospa, zar nije zbunjujuće, koliko imena ima i to vašoj mladeži nikako nije jasno kako nije bilo i meni i kad sam doznao Istinu i oslobodio se te konfuzije nitko sretniji nije bio od mene.

Caesar je napisao/la:Gospa od La Sallettea nije naziv koji bi određivao neku drugu osobu, već značajke djelovanja po kojima je ista Gospa poznata vezano za određenu lokaciju. Nije stvar u tome da bi netko mislio da neće dobiti pristup Ocu bez marije već jednostavno smatramo da dajemo posebnu hvalu Bogu time što poštujemo njegove prijatelja koje su ga svojim životom proslavili ovdje na zemlji. Ništa drugo.

Ne bih baš rekao da je tako jer poslije Očenaša ide Zdravo Marijo i na taj način se obraćate mrtvome koji nema ovlast nad zemljom nego slavi Isusa na nebu sa drugim svetima.

Možete dobiti sve "blagoslove" ovoga svijeta, ali ako niste sigurni u vaše spasenje i život vječni, Duha tu nema.

Caesar je napisao/la:“Nego krotim svoje tijelo i zarobljavam da sam ne budem isključen pošto sam drugima propovijedao.” (1 Kor 9, 27)

“Ne bih li kako, suobličen smrti njegovoj, prispio k uskrsnuću od mrtvih. Ne kao da sam već postigao ili dopro do savršenstva, nego - hitim ne bih li kako dohvatio jer sam i zahvaćen od Krista. Braćo, ja nipošto ne smatram da sam već dohvatio. Jedno samo: što je za mnom, zaboravljam, za onim što je preda mnom, prežem, k cilju hitim, k nagradi višnjeg poziva Božjeg u Kristu Isusu. (Fil 3, 11-14)

Je li Pavao bio pod utjecajem Duha Svetoga kad je zapisivao ove riječi?

Jedno je spasenje, a drugo je nagrada koju ćemo primiti jer nije svejedno što ko radi dok je u Kristu znajući da ćemo mu svi dati račun kada dođemo k Njemu i nagradu po dijelima koje smo napravili. Znači spasenje je zagarantirano jer je Isus uzeo i prošle i buduće grijehe naše inače nebi bilo molitve da nam Otac oprosti kada nešto zgriješimo. Naravno da je bio pod utjecajem, inače nebi ovo bilo napisano jer je Duh Sv. autor Biblije.Caesar je napisao/la:Ovdje nema onoga što se traži. Pozdrav u Gospodinu.

Ne znam što se traži, vjerodostojnost dokumenta!? Dovoljno je da znate da ova zajednica slijedi Krista i da svi mi znamo da ćemo dati račun Isusu i da se stoga ne bavimo lažima i da sve što stavimo na svoju stranicu, prije provjerimo. Zar u vas ima mogućnost manipulacije? U nas nema.

Blagoslov.

Južnjak
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 38
Age : 51
Registration date : 05.08.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Caesar on sub kol 23 2008, 02:13

Južnjak je napisao/la:Poštovanje je jedna stvar, koja se vidi u ovim stihovima, a klanjanje pred Bogom je druga stvar, umjesto pred ljudima i oni su padali ničice iz poštovanja pred njima, a nisu im se se molili i bili su im poslušni kao prema stariješinama. Zar bi se Židov klanjo čovjeku kada mu je u srcu bila prva zapovijed.

Jednako tako katolici poštuju svoje starješine i pitaju druge ljude - kako ona na zemlji, tako i na nebu, da se za njih mole Bogu. Ne radi se o tome da bi netko mislio da bilo tko osim Boga ima tu moć da uslišava molitve sam po sebi, nego vjerujemo da nas sveti koje se nalaze u Božjem zajedništvu mogu Njemu preporučiti i svojim zagovorom pomoći da bude uslišana naša molitva. Poput, primjerice, situacije na svadbi u Kani Galilejskoj - kada je Marija u ime svatova zamolila Isusa da reagira. Na istom se principu temelji molitva Mariji danas, s razlikom da se radnja više ne odvija na zemlji.

Postoji li običaj u Riječi života da vjernici jedni druge pitaju da se za njih mole Boga? Ako da, zašto ne bi istu molbu uputili svecima ili Majci Božjoj, čija je moć zagovora - budući da su u Božjoj prisutnosti, znatno veća i djelotvornija. Uostalom, opravdanost je takve prakse nebrojeno puta potvrđena - brojne je milosti Bog udijelio upravo po zagovoru svetaca i Majke Božje i nema razloga zašto bi trebali osjećati nepovjerenje.

Južnjak je napisao/la:Mrtvima se ne moli i to je po Bibliji zabranjeno

U Starom zavjetu zabranjeno je baviti se magijom, tj. okultnim praksama čiji je cilj staviti nadnaravne sile pod svoju kontrolu i njima upravljati. Tu spada zazivanje duhova i vračanje, no molitva je nešto posve drugo. Nitko ne želi zazvati duhove ili se koristiti magijom već se radi o poniznoj molbi da nas sveti zagovaraju pred Bogom, a to je velika razlika.

Južnjak je napisao/la:uvid na zemlju ima samo Isus i nitko drugi.

Neće ići. Sv. Pismo nam govori da se anđeli raduju na nebesima pri obraćenju grešnika, što znači da moraju biti jako dobro svjesni onoga štose događa na zemlji:

"Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih najmanjih jer, kažem vam, anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima." (Mt 18,10)

''Tako, kažem vam, biva radost pred anđelima Božjim zbog jednog obraćena grešnika." (Lk 15,10)

A sveti koji su u zajedništvu s Bogom imaju identičnu spoznaju:

''Doista, sada gledamo kroza zrcalo, u zagonetki, a tada - licem u lice! Sada spoznajem djelomično, a tada ću spoznati savršeno, kao što sam i spoznat!'' (1 Kor 13,12)

''Ljubljeni, sad smo djeca Božja i još se ne očitova što ćemo biti. Znamo: kad se očituje, bit ćemo njemu slični, jer vidjet ćemo ga kao što jest.'' (1 Iv 3,2)

...što znači da nas mogu čuti i preporučiti Bogu svojom molitvom.

Južnjak je napisao/la:Kakv je to stav o Bogu koji nije kompletan i savršen pa mu treba čovjek da nadopuni ono čega je On autor po Duhu Sv.

Nismo se razumijeli. Ne radi se o nadopunjivanju od strane ljudi - javna objava završena je smrću posljedneg apostola, a njihov nauk se prenosi na dva načina: pismeno i usmeno, kao što nam uostalom svjedoči Pismo i logika stvari. Dakle u knjigama Biblije nije zapisana kompletna objava i trebamo svoju pažnju usmeriti nesamo na Pismo, nego i na apostolsku usmenu Predaju koja je predana Crkvi i u njoj se čuva.

Južnjak je napisao/la:Da, mislim da je tumačenje moje zajednice u svakom slučaju ispravno jer u njoj djeluje Duh Sv. sa svojim darovima i darovima službe, pa stoga imamo i učitelje koji su nadahnuti Duhom Sv. i kojima je dano na uvid sve što je Istina.

Počnimo od činjenica da danas u svijetu prema navodu Svjetske kršćanske enciklopedije postoji više od 35 tisuća kršćanskih zajednica i crkvi. U tom košmaru postoji na stotine različitih interpretacija Pisma, a ti tvrdiš da upravo Riječ života sadrži onaj nauk koji su nam predali apostoli. Na temelju čega me možeš u to uvjeriti? Vjerojatno ćeš odgovoriti na temlju Pisma, no recimo da pričaš s osobom koja je posve neutralna u ocjeni i traži istinu unutar kršćanstva - zašto bi se baš trebala odlučiti za Riječ života? Naime, osim što svaka denominacija tvrdi da je upravo njezin nauk ispravan, na jednak se način svaka poziva na Pismo i tvrdi da je upravo njezino tumačenje Pisma najispravnije. Po čemu možeš jamčiti da je upravo tumačenje Pisma unutar Riječi života apsolutno točno i da je Riječ života ona ista crkva kakvu nalazimo na stranicama Novoga zavjeta?

Kažeš: kod vas djeluje Duh Sveti. Ali ja znam neke druge denominacije u kojima djeluje Duh Sveti, i koje također tvrde da je upravo njihovo tumačenje Pisma apsolutno točno i da upravo one sadrže puninu istine. Primjerice, i u Katoličkoj, i u Pravoslavnoj crkvi djeluje Duh Sveti, i kod adventista, baptista ili kalvina djeluje Duh Sveti u karizmatskim susretima, a sve one imaju različit nauk. Dakle netko u cijeloj priči, ili bolje rečeno - svi osim maksimalno jednoga, moraju biti u krivu, a taj jedan samo može imati apsolutno točan nauk. Svi ostali moraju biti u manjoj ili većoj mjeri u krivu i samim time ne mogu imati onu identičnu vjeru koju su nam predali apostoli. I na temalju čega možeš uvjeriti da je upravo Riječ života ta denominacija koja imavjeru identilnu apostolima, vjeru koja je u potpunosti istinita?

Nemojmo zaboraviti da govorimo o iznimno važnom pitanju. Naime, Isus je kao uvjet za spasenje postavio vjeru i krštenje (Mk 16,16) i da bismo ga ispunili, moramo posjedovati onu istu vjeru koju su nam predali apostoli jer svaka nas pa i najmanja zabluda (ako o tom možemo govoriti) može vrlo lako odvesti na krivi put. No, gdje je ta vjera, u kojoj je denominaciji sadržana? Cijenio bih dobiti od tebe odgovor zašto bi baš ''Riječ života'' trebala biti ta.

Što se tiče ''učitelja koji su nadahnuti Duhom Sv. i kojima je dano na uvid sve što je Istina'', doista bih bio vrlo oprezan na tvome mjestu. Osim zbog već navedenih razloga, ima tu dosta vjerovanja koja mi se čine onako, pomalo sumnjivima u najmanju ruku i htio bih na neka dobiti odgovor, no o tom potom.

Južnjak je napisao/la:Posredovanje koje se ovdje spominje je posredovanje u molitvi za braću, tako da ne vidim što nije jasno tu. Posredničaka molitva je kada posredujete za nekoga i to je to.

Upravo tako, kako su i nebeska i zemaljska Crkva sastavni dio Kristova Tijela, općinstva svetih, to znači da i nebeska Crkva može za nas posredovati u molitvi na jednak način kao zemaljska.
Južnjak je napisao/la:
Jedno je spasenje, a drugo je nagrada koju ćemo primiti jer nije svejedno što ko radi dok je u Kristu znajući da ćemo mu svi dati račun kada dođemo k Njemu i nagradu po dijelima koje smo napravili. Znači spasenje je zagarantirano jer je Isus uzeo i prošle i buduće grijehe naše inače nebi bilo molitve da nam Otac oprosti kada nešto zgriješimo. Naravno da je bio pod utjecajem, inače nebi ovo bilo napisano jer je Duh Sv. autor Biblije.

Pavao nam piše da bi mogao biti isključen, odnosno izgubiti spasenje, ako skrene sputa kojim je hodio – iako je već učinio mnoge zasluge za širenje kršćanstva, što znači da bi spasenje mogao prokockati i da ne vrijedi ''jednom spašen – zauvijek spašen''. Ovo s očenašem je pomalo konfuzno sročeno – ako molimo da nam grijesi budu otpušteni, to znači da oni nisu oprošteni prije nego trebaju biti, a budući da je plaća grijeha smrt (Rim 6,23), definitivno znači da imaju još neki grijesi biti oprošteni nakon ponovnog rođenja.

Južnjak je napisao/la:
Ne znam što se traži, vjerodostojnost dokumenta!?

Traže se detalji one mistične vizije izvjesne Kolumbijke s kojom smo se bavili.

Južnjak je napisao/la:
i da se stoga ne bavimo lažima i da sve što stavimo na svoju stranicu, prije provjerimo. Zar u vas ima mogućnost manipulacije? U nas nema.

Ako je tako, zašto Riječ života propagira brošuru ''Katolička Biblija ima odgovor'' koja je prepuna makinacija i lažnih svjedočanstava o katoličkim vjerovanjima? Da se sadržaji provjeravaju i da imate namjere širiti samo istinu, takvog materijala ne bi bilo na vašim policama

http://defensorfidei.blog.hr/2008/05/index.html#dan18

Ipak, koji je razlog da Riječ života propagira literaturu prepunu laži o katoličkim vjerovanjima? Misliš li da je to opravdan način evangelizacije i može li se to uopće nazvati evangelizacijom – jer znamo tko je otac svake laži.

Pozdrav.
avatar
Caesar
aktivan korisnik
aktivan korisnik

Broj postova : 378
Age : 31
Registration date : 08.05.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Južnjak on ned kol 24 2008, 05:39

Sve je Istina što piše u Katolička Biblija...a vi što imate krivo poimanje Riječi, to je vaša stvar.

Volio bi da se javite na našu stranicu rijeczivota.hr i tamo u rubrici "kontakt" napišete što i ovdje i dobiti ćete detaljne informacije.

Hvala na razumijevanju.

Južnjak
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 38
Age : 51
Registration date : 05.08.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Sinke on pet kol 29 2008, 22:21

Južnjak je napisao/la:Molim te pročitaj ovo ako ti išta znači mada sumnjam, ali eto još jedan pokušaj.


Slijedi isječak iz pisanog svjedočanstva jedne
mlade djevojke iz Kolumbije kojoj se skupa sa još šestero mladih ljudi
ukazao Isus te im pokazao pakao i raj.

--

...stigli smo do vrata koja su bila
poluotvorena i Gospodin mi je rekao, "Slugo dođi ovamo, dođi ovamo jer
iza ovih vrata je Marija. Priđi bliže i poslušaj što govori, tako da
možeš reći mom narodu, tako da možeš reći ljudima koliko Marija pati.
Približila sam se i ugledala mladu djevojku, tako predivnu, njeno lice
je bilo tako lijepo. Gledala je kroz jedan vrlo malen prozor. Klečala
je i gledala prema Zemlji. Plakala je sa ogromnom boli. Govorila je:
"Zašto me štujete? Zašto, kao da ja imam nekakvu moć? Ja ne činim
ništa! Ne obožavajte me! Ne klečite predamnom! Jer ja vas ne mogu
spasiti! Jedini koji vas može spasiti je Isus koji je umro za cijelo
čovječanstvo! Mnogi ljudi govore da ja imam moć, da ja mogu činiti
čudesa, ali to je laž! Ja ne činim ništa! Svemogući Bog je bio
zadovoljan samnom i upotrebio moju utrobu da bi Isus mogao biti rođen i
spasiti svakoga, ali ja nemam nikakvu moć! Ja ne mogu učiniti ništa! Ne
klanjajte mi se! Ne štujte me! Jer ja nisam dostojna štovanja! Jedini
koji je dostojan, jedini kome se trebate klanjati i obožavati ga jest
Isus! On je jedini koji iscjeljuje i spašava!"

Mogla sam
vidjeti kako ta mlada djevojka plače u takvoj boli, puna tuge. "Ne! Ne!
Nemojte me štovati! Zašto klečite predamnom! Ja ne činim ništa!" Vidite
draga braćo, bila je strašno gledati kako ova mlada dama plače u
tolikoj boli i tuzi.

Ako netko Mariju smatra spasiteljicom uz Krista, i ja bih plakao na takvo što.

Mene zanima zašto je u viđenju Marija mlada djevojka? Marija je bila vrlo mlada kad je rodila Isusa, ali Isus je već bio u apsolutno zreloj dobi kad je počeo propovijedati, da ne spomenem raspeće.

Znači li to da vjerujete da se ljudi "pomlade" kad im duše odu u Raj? Stari se Zavjet ne bi složio, ali zanima me vaše mišljenje....

Sinke
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1237
Age : 35
Registration date : 13.02.2007

Korisnički profil http://defensorfidei.blog.hr/

[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Sinke on sub kol 30 2008, 00:55

A zašto ti ne pošalješ mejl Riječi Života da nam bolje objasne svoje vjere?

Sinke
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1237
Age : 35
Registration date : 13.02.2007

Korisnički profil http://defensorfidei.blog.hr/

[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Južnjak on sub kol 30 2008, 03:48

Sinke, ti stalno u nešto sumnjaš i tražiš razloge da nebi vjerovao.

Što bi ti htio da ja pišem tvoja pitanja i da ti budem posrednik?

Mislim da to nema smisla niti bi to radio jer nisam ničiji posrednik.
Imaš sve podatke gdje ćeš se obratiti i molim te tako i učini.

Južnjak
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 38
Age : 51
Registration date : 05.08.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Sinke on sub kol 30 2008, 13:29

Južnjak je napisao/la:Sinke, ti stalno u nešto sumnjaš i tražiš razloge da nebi vjerovao.

Što bi ti htio da ja pišem tvoja pitanja i da ti budem posrednik?

Mislim da to nema smisla niti bi to radio jer nisam ničiji posrednik.
Imaš sve podatke gdje ćeš se obratiti i molim te tako i učini.

Ali ovo stalno čujem od pripadnika Riječi Života. Uvijek je odgovor "negdje drugdje" i nitko mi nije spreman posvjedočiti svoju vjeru i objasniti razlog svojeg vjerovanja kad ga se pita.

Pročitaj prvi post na ovome topicu- cura je rekla da sve što nas zanima u vezi "Riječi Života" možemo pitati i da će nam rado odgovoriti. Sad odjednom trebamo ići na web, vući ljude za rukav, slušati o čudima i vizijama koje ne zvuče suviše argumentirano (Zašto si ti morao ići moliti pored Račana, kad si takvo što mogao učiniti i pred bolnicom? Zašto je Marija mlada djevojka i znači li to da ćemo svi biti mladi kad umremo ? ) i čitati o odavno prokazanim netočnostima o Katoličkoj Tradiciji.

Meni je osobno čudno da se razgovaraš s Duhom Svetim i da ti On veli da moraš ići Račanu, ali ti nikad ne veli da su anđeli svjesni što se dešava s osobama na Zemlji, mada takvih stvari ima i u Starom i u Novom Zavjetu. Meni je čudno što se tvoja Crkva zanosi vizijama, ali im niti u jednoj viziji Bog ne veli da Katolici ne smatraju papu bezgrešnim ( što je objektivna činjenica) . Čudno mi je da se pozivate na nadahnuće Duhom Svetim, ali niti vi, niti jedan drugi Kršćanin sličnih tvrdnji mi ne odgovara gdje se spominje rasprava nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona u Starom Zavjetu ( mjesto koje su iz Kršćanstva izbacili Reformatori ). Ako se razgovarate s Bogom, zašto vam On ne objašnjava ove stvari?

Ne smatram te posrednikom, ali ne znam čemu služi ovaj topic ako ne razgovoru s vama. Ako je svrha ovog topica da vi na svako pitanje usmjeravate na svoj web, tada se ne radi o dijalogu već reklami.

Sinke
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1237
Age : 35
Registration date : 13.02.2007

Korisnički profil http://defensorfidei.blog.hr/

[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Gost on sub kol 30 2008, 15:08

Ako se razgovarate s Bogom, zašto vam On ne objašnjava ove stvari?
Sinke,ovo nije posteno u dijalogu,ovo bi ti se moglo uzeti kao opomena.
A barem sto se web seite tice,mislim da je na ovom forumu tolerancija velika,pa da ih ima vise katolickih nego protestanskih,i Juznjak ima prava postaviti svoj website isto káo i ti.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Južnjak on ned kol 31 2008, 11:38

Duhovno se ne može objasniti nego s vjerom primiti u svoj duh.

A ovdje bi volio razgovarati s ljudima koji su iz Riječi Života, ali očito je da su se maknuli jer su vidjeli da se treba prepirati s nekim, a ne komunicirati.

Vidim da nisi svjestan što govoriš kad me pitaš "Zašto Bog meni ne govori o nekim stvarima..." To je kritiziranje Boga s jedne strane što ti ne preporučujem, a s druge On nam govori o onome što nas zanima i što nam je potrebno za naš put s Njim, a ono što nije ne zamaramo se s tim i za što nismo sazreli ostavljamo za doba kada budemo da to i primimo od Njega u to vrijeme.

Sinke, po ko zna koji put ti govorim, pusti me na miru i obrati se onome tko je kompetentan da KONAČNO dobiješ odgovor.

Južnjak
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 38
Age : 51
Registration date : 05.08.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Sinke on ned kol 31 2008, 23:10

Dina je napisao/la:
Ako se razgovarate s Bogom, zašto vam On ne objašnjava ove stvari?
Sinke,ovo nije posteno u dijalogu,ovo bi ti se moglo uzeti kao opomena.
A barem sto se web seite tice,mislim da je na ovom forumu tolerancija velika,pa da ih ima vise katolickih nego protestanskih,i Juznjak ima prava postaviti svoj website isto káo i ti.

Krivo si shvatila: uopće nije problem s web stranicom, problem je što su ljudi započeli ovaj topic s namjerom da odgovaraju na pitanja. Sad imaju pitanja, i šalju ljude na svoj web po odgovore. Zašto ih jednostavno ne koriste u argumentaciji? Zašto moram s tvog foruma ići nekud drugdje, kad se ljudi ponude da ovdje raspravljaju?

Što se tiče razgovora s Bogom, jednostavno sam pitao na koji je način moguće da nekog Bog nadahne da ide Račanu, ali mu nikad u trenutku Nadahnuća Bog ne veli da Katolici ne obožavaju papu i da bi trebalo prestati s time.

Sinke
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1237
Age : 35
Registration date : 13.02.2007

Korisnički profil http://defensorfidei.blog.hr/

[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by jakob on ned kol 31 2008, 23:20

[quote=\"forestsilvy\"]sto vas god zanima, bilo bi suvisno ovdje navesti, nego eto najbolji nacin jeste stranica crkve Wink

www.rijeczivota.hr

p.s ako imate eventualnih pitanja a niste nasli na stranicama,slobodno Wink[/quote]

forestsily se više zaletila sa promidžbom..te to ne obvezuje Južnjaka osim ako ne misli drugačije..

U dio jedne ruke imas Sinke pravo ali bi se moglo teolozima Riječi života postaviti pitanja ali ih nema ovdje..No ne bismo zbog toga trebali vršiti presing na sugovornika već blaže izreći kritiku..ili kako si pokazao ukazati na nedoumice..


Zadnja promjena: jakob; ned kol 31 2008, 23:30; ukupno mijenjano 1 put.
avatar
jakob
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 185
Age : 59
Registration date : 22.10.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Sinke on ned kol 31 2008, 23:24

A ovdje bi volio razgovarati s ljudima koji su iz Riječi Života, ali očito je da su se maknuli jer su vidjeli da se treba prepirati s nekim, a ne komunicirati.

Ja se ispričavam ako sam počeo prepirku. Pitat ću, stoga, još jednom- uljudno- zašto ljudima dajete letak "Katolička Biblija ima odgovor" u kojem se govore objektivne neistine o mojoj vjeri?

Vidim da nisi svjestan što govoriš kad me pitaš "Zašto Bog meni ne govori o nekim stvarima..." To je kritiziranje Boga s jedne strane što ti ne preporučujem, a s druge On nam govori o onome što nas zanima i što nam je potrebno za naš put s Njim, a ono što nije ne zamaramo se s tim i za što nismo sazreli ostavljamo za doba kada budemo da to i primimo od Njega u to vrijeme.

Ne kritiziram Boga, već sa skepsom promatram navode Riječi Života u vezi nekih stvari. Ako mi ih uspiješ objasniti, oboje ćemo imati konstruktivan i smislen dijalog.

Moraš me shvatiti da sa vrlo velikom skepsom čitam tvoje tvrdnje o viđenju Kolumbijke koja se razgovara s mladom Marijom o njenom obožavanju. Katolici ne obožavaju Mariju, i ne smatraju je posrednikom Boga i čovjeka na način na koji je Isus Krist utvrdio Svoje Posredništvo. Zato sumnjam u autentičnost te vizije, i u najboljem bi se slučaju radilo o izmišljotini Jacka Chicka.

Ti pričaš o nadahnuću za svjedočenjem Račanu, ali u isti tren govoriš da anđeli ne posjeduju znanje o ovozemaljskim stvarima ( suprotno vrlo jasnim Biblijskim navodima ). Takve tvrdnje me zbunjuju, i umanjuju tvoju vjerodostojnost predamnom.

Sinke, po ko zna koji put ti govorim, pusti me na miru i obrati se onome tko je kompetentan da KONAČNO dobiješ odgovor.

Jadnog te mučim, ha? Izvini.

Idi u miru. Nadam se da ga imaš barem upola poput mene nakon ovakvih razgovora, i nadam se da ćeš svojoj braći priopćiti opasnosti knjižice "Katolička Biblija ima odgovor".

Sinke
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1237
Age : 35
Registration date : 13.02.2007

Korisnički profil http://defensorfidei.blog.hr/

[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Sinke on ned kol 31 2008, 23:26

jakob je napisao/la:
forestsilvy je napisao/la:sto vas god zanima, bilo bi suvisno ovdje navesti, nego eto najbolji nacin jeste stranica crkve Wink

www.rijeczivota.hr

p.s ako imate eventualnih pitanja a niste nasli na stranicama,slobodno Wink

Imam, da Wink !

Sinke
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1237
Age : 35
Registration date : 13.02.2007

Korisnički profil http://defensorfidei.blog.hr/

[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by jakob on ned kol 31 2008, 23:34

Ja se ispričavam ako sam počeo prepirku. Pitat ću, stoga, još jednom- uljudno- zašto ljudima dajete letak "Katolička Biblija ima odgovor" u kojem se govore objektivne neistine o mojoj vjeri?
To nije dobro raditi...tj djeliti letke sa neistinama - oni koji su to napisali bi se trebali ispričati..
avatar
jakob
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 185
Age : 59
Registration date : 22.10.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Sinke on ned kol 31 2008, 23:58

jakob je napisao/la:
Ja se ispričavam ako sam počeo prepirku. Pitat ću, stoga, još jednom- uljudno- zašto ljudima dajete letak "Katolička Biblija ima odgovor" u kojem se govore objektivne neistine o mojoj vjeri?
To nije dobro raditi...tj djeliti letke sa neistinama - oni koji su to napisali bi se trebali ispričati..

Meni je mnogo važnije da uvide što rade, jer ne vjerujem da šire neistine namjerno.

Sinke
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1237
Age : 35
Registration date : 13.02.2007

Korisnički profil http://defensorfidei.blog.hr/

[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Gost on pon ruj 01 2008, 00:36

Sinke je napisao/la:
jakob je napisao/la:
Ja se ispričavam ako sam počeo prepirku. Pitat ću, stoga, još jednom- uljudno- zašto ljudima dajete letak "Katolička Biblija ima odgovor" u kojem se govore objektivne neistine o mojoj vjeri?
To nije dobro raditi...tj djeliti letke sa neistinama - oni koji su to napisali bi se trebali ispričati..

Meni je mnogo važnije da uvide što rade, jer ne vjerujem da šire neistine namjerno.
Vidi Sinke,to ne bi smjeli niti po ljudskim pravima jedni o drugima siriti neistine,a zamisli kako je tek Bogu nepravo,kad neki uporno govore kako samo oni imaju prava,sto mislis koliko ima blogova koji su puni neistina o drugima.
Trbam li neke navessti?


Član 18: Svatko ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere; to pravo uključuje slobodu da promijeni svoju vjeru ili vjerovanje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, ispoljava vjera ili vjerovanje učenjem, vršenjem, obredima i održavanjem.

http://www.dadalos.org/kr/Menschenrechte/Grundkurs_MR2/Dokumente/dokument1.htm
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Sinke on pon ruj 01 2008, 00:51

Ne kužim o čemu pričaš, iskreno. Naravno da ima mnogo svega i svačega, ali zato baš treba raditi na dijalogu.

Sinke
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1237
Age : 35
Registration date : 13.02.2007

Korisnički profil http://defensorfidei.blog.hr/

[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Južnjak on pon ruj 01 2008, 12:25

Sinke je napisao/la:
Ja se ispričavam ako sam počeo prepirku. Pitat ću, stoga, još jednom- uljudno- zašto ljudima dajete letak "Katolička Biblija ima odgovor" u kojem se govore objektivne neistine o mojoj vjeri?


Član 19: Svatko ima pravo na slobodu
mišljenja
i izrazavanja; ovo pravo uključuje slobodu mišljenja bez tuđeg mišljenja, a
isto tako i traženje, primanje i saopćavanje obavjestenja i ideja bilo kojim
sredstvima i bez obzira na granice.


Moj Sinke ti ne želiš čuti što trebaš i već sam ti odgovorio da je sve što piše u "Kat. Bibl. ima odg." ISTINA i ti se trebaš propitati što rade tvoje svećenici i u što vjeruju, pa onda reći što je istina, a što ne jer ti očito nisi informiran, a i davao sam ti ime knjige gdje se objavljuje Marija kao Spasiteljica i pisao je RIMOKATOLIČKI SVEĆENIK, a to ne želiš čitati i to ti nije bitno što se širi laž.

Sam si rekao da sumnjaš da bi djelili svjesno neistinu i to je točno i nebi jer mi svjesno djelimo Istinu i djelit ćemo je, slava Bogu gdje god stignemo.

Molim te iznesi Isusu sve što te muči i traži da ti pokaže Istinu, a On je vjeran i pokazat će ti je i dovesti te gdje trebaš doći.

Južnjak
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 38
Age : 51
Registration date : 05.08.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Sinke on pon ruj 01 2008, 16:27

Moj Sinke ti ne želiš čuti što trebaš i već sam ti odgovorio da je sve što piše u"Kat. Bibl. ima odg." ISTINA i ti se trebaš propitati što rade tvoje svećenici i u što vjeruju, pa onda reći što je istina, a što ne jer ti očito nisi informiran, a i davao sam ti ime knjige gdje se objavljuje Marija kao Spasiteljica i pisao je RIMOKATOLIČKI SVEĆENIK, a to ne želiš čitati i to ti nije bitno što se širi laž.


Opa, iznebuha smo mjerodavni govoriti o Riječi Života i njenim tiskovinama. Dosad smo molili da se pustimo na miru, da sve imamo na stranici Riječi Života, da nismo kompetentni, da nismo ne znam što....

U ime Katoličke Crkve- jasno i odgovorno- tvrdim da knjižica "Katolička Biblija ima odgovor" ( autori: obitelj Kapor tisak: Riječ Života ) iskrivljuje Katoličku vjeru i velika je prijetnja istini te toleranciji. Bilo koji Katolik koji bi vjerovao išta od tamo napisanog bio bi ekskomuniciran iz Katoličke Crkve.Sam si rekao da sumnjaš da bi djelili svjesno neistinu i to je točno i nebi jer mi svjesno djelimo Istinu i djelit ćemo je, slava Bogu gdje god stignemo.

A mi ćemo odgovarati na vašu "istinu" u našim tiskovinama. Evo što vele Katolički svećenici o vašoj knjižici:
Zašto lažu o katoličkoj vjeri?

Ovih dana u ruke mi je dospjela knjižica »Katolička Biblija ima
odgovor«. Ona se, zapravo, dijeli i u kapelici (katoličkoj?) na Glavnome
kolodvoru u Zagrebu, a možda je prisutna i na drugim mjestima za koja ne znam.
Sada je dostavljam vama, i molim vas za odgovore: Je li doista riječ o »katoličkoj
Bibliji« i što mislite o sadržaju te knjižice? Meni se čini, nakon što sam je
prelistao, da vrvi lažima o katoličkoj vjeri i Crkvi.

Jerko Š., Zagreb

Kao što ste mogli pročitati već iz samoga naslova, autori ove knjižice - koja
nije »katolička Biblija« nego se samo tako neiskreno predstavlja - odlučili su
se poigrati s vjerničkom (katoličkom) pameću, pa i katoličkim osjećajima i
dovesti u sumnju niz istina Katoličke Crkve. Već u samom naslovu kažu da je iz
Biblije moguće dati odgovore na niz pitanja, ali kada bismo je tumačili kako to
čine u ime izdavača, tj. »Kristove Crkve 'Noina arka'« iz Zapadne Australije,
onda ne bismo dobili niti odgovore, niti saznali istinu. I to ne samo o katoličkoj
vjeri.

Sami autori i izdavači pozivaju se na »katoličku izdavačku kuću
'Stvarnost'«, a svaki imalo informiran vjernik zna da »Stvarnost« nije katolička
izdavačka kuća, premda je točno napisano da su Bibliju na hrvatski, među
ostalima, preveli i katolički bibličari - dr. Bonaventura Duda i dr. Jerko Fućak
i drugi. Autor zato zaključuje: »Zato ću je nazvati Katolička Biblija«, te
poziva da je svi pročitaju. Kako bi vjernike katolike »ulovili na svoju udicu«,
odmah se kao »dokaz« da Bibliju treba pročitati navode citati pape Benedikta
XVI. i Pija X. Potom na više stranica autori nastoje zloupotrijebiti biblijske
navode, pokazujući ne samo zlonamjernost nego i neznanje u tumačenju, pa čak i
u prepisivanju pojmova. Tako riječ »transupstancijacija« pišu kao
»transabstinacija« i stavljaju je u kontekst pitanja »je li moguće ponovno
žrtvovati Sina Božjega«, nastoje izvrnuti nauk o Kristovu posredništvu za čovjeka
i pitaju mogu li Majka Božja i sveci ili svećenici biti naši »posrednici«,
umjesto da govore o tome da su nam oni zagovornici kod Boga.

Jednako tako, ne vodeći računa o elementarnome znanju, pitaju piše li u
»Katoličkoj Bibliji da obožavamo kipove i slike svetaca, da klečimo pred njima
i molimo im se«. Svaki vjernik zna da se vjernici ne mole slikama niti se
klanjaju kipovima (kao što su učinili Izraelci sa zlatnim teletom), već se mole
osobi sveca kojega ta slika ili kip prikazuju kao što svaki čovjek zna da na
osobnoj iskaznici nije on nego samo njegova slika. Ali, takvo što je doista
mogao napisati samo netko tko Tridentski koncil naziva »Vijeće Trent«, a uzima
si za pravo držati lekcije i druge poučavati o tome što bi i kako trebalo
vjerovati.

Pritom se autori i izdavači ne libe tobože u prvi plan staviti Bibliju i
svetopisamski tekst, okomljujući se na ustanovu - Crkvu, zaboravljajući
namjerno da Katolička Crkva dijelom svog poklada vjere smatra i Predaju, dakle
svoju tradiciju. U svakom slučaju, neobično je pa čak i neprimjereno, protivno
elementarnoj pristojnosti, govoriti o drugima loše, iznoseći tek svoja ogorčena
viđenja o Crkvi kao ustanovi, o njezinoj hijerarhiji i vjernicima. Ako u Crkvi
i postoji nešto s čime se autori i »Kristova Crkva 'Noina arka'« ne slažu, onda
se to može reći i na drukčiji, pristojniji način. Ovako sebi za pravo uzimaju
da samo oni posjeduju »pravu istinu« o Katoličkoj Crkvi i njezinu nauku, a
zapravo o njemu znaju jako malo. Ono malo što znaju, to pogrešno tumače.

Štoviše, čak imaju i popis »poganskih običaja koji su ušli u nauk Katoličke
Crkve«, kao i »kronologiju nekih dogma uvedenih u tradiciju Katoličke Crkve«. U
toj se »kronologiji« ne nalazi popis dogma, ali ima puno gluposti. Tako se,
recimo, tvrdi da su vjernici katolici misu počeli slaviti (kažu: »govoriti«)
394. godine, da su 431. počeli »obožavati Mariju«, da iz 786. potječe
»obožavanje slika i kipova«, da je od 1186. inkvizicija - »Katolička Crkva
ubijala prave kršćane«, da je 1215. »Papa proglašen bez grijeha«, da od 1534.
postoji »jezuitski red, vatikanska vojska za represiju«, i tako redom.

Prava je šteta, pa i uvreda ljudskoj pameti, da se našao izdavač koji je
objavio i takvo nešto, kao i oni koji te objede i laži na račun katoličke vjere
i Crkve onda i šire svijetom. S autorima se, ipak, slažemo u jednoj stvari:
naši najveći neprijatelji mogu biti ponos i neznanje. Ponos koji nam ne dopušta
da iskreno upoznamo one koje ne poznajemo, pa onda iz neznanja i oholosti o
njima ružno pišemo ili govorimo i te laži širimo.


Glas Koncila, 11.06.2006.


Molim te iznesi Isusu sve što te muči i traži da ti pokaže Istinu, a On je vjeran i pokazat će ti je i dovesti te gdje trebaš doći.

Dok ja to pitam Isusa, ti pitaj Šićka Alića zašto se on boji istine.

Katolici ne vjeruju u stvari koje se objavljuju u vašoj knjižici - ti sad ovo znaš, i dijeliš letke Riječi Života nadalje isključivo na svoju savjest.

Objašnjeno ti je iz nekolicine Katoličkih izvora da širite neistine- vjerujem da to niste činili iz mržnje, već iz neznanja. Ali sada je došla istina, da rastjera neznanje, i mora se odabrati. Hoćete li ići dalje svijetom i govoriti da je Katolicima papa važniji od Biblije, ili ćete priznati, kao i mi Katolici, da je papa smrtan, grešan čovjek ( s autoritetom ).

I da ponovim, ovdje je detaljni pregled neistina iznesenih u knjižici "Katolička Biblija ima odgovor":

http://defensorfidei.blog.hr/2008/05/index.html#dan18

Sinke
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1237
Age : 35
Registration date : 13.02.2007

Korisnički profil http://defensorfidei.blog.hr/

[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Gost on pon ruj 01 2008, 16:53

Mislim da je došlo vrijeme za održavanje interdenominaciskog kongresa ili koncila religijskih foruma kako bi se obuzdao apologetski rat i apologetski terorizam i ukazalo na štetne posljedice tih "ratova" za mir i slobodu savjesti ukazivanjem na široke mogućnosti i dobrobiti od kulturnog kršćanskog dijaloga i interdenominacijskih dijaloga ...
Talibaniziranje apologetike u bilo kojoj formi ne bi se smjelo skrivati iza neznanja ..Tako bi svaki forumaš trebao imati neku denominacijsku licencu ili atest kako bi se osobna odgovornost ozbiljnije zaštitila a ne skrivala i zanemarivala..
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Sinke on pon ruj 01 2008, 19:23

abraham je napisao/la:Mislim da je došlo vrijeme za održavanje interdenominaciskog kongresa ili koncila religijskih foruma kako bi se obuzdao apologetski rat i apologetski terorizam i ukazalo na štetne posljedice tih "ratova" za mir i slobodu savjesti ukazivanjem na široke mogućnosti i dobrobiti od kulturnog kršćanskog dijaloga i interdenominacijskih dijaloga ...
Talibaniziranje apologetike u bilo kojoj formi ne bi se smjelo skrivati iza neznanja ..Tako bi svaki forumaš trebao imati neku denominacijsku licencu ili atest kako bi se osobna odgovornost ozbiljnije zaštitila a ne skrivala i zanemarivala..

Nemam nikakvih problema glede toga- ali apologetika nije nešto što umanjuje dijalog i razumijevanje. Apologetika doprinosi racionaliziranju odnosa denominacija i precizira razlike koje se moraju prihvatiti.

Ako Šićko Alić tvrdi da Katolici misle da je papa bez grijeha, apologetika ga neće "napasti" što govori neistine, već će ustanoviti činjenično stanje: da Katolici takvo što ne vjeruju i da se ne radi o nečem što se mora objasniti s Katoličke strane, već Alić treba uskladiti svoje navode s istinom.

Sinke
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1237
Age : 35
Registration date : 13.02.2007

Korisnički profil http://defensorfidei.blog.hr/

[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Gost on pon ruj 01 2008, 21:33

Sinke
Nemam nikakvih problema glede toga- ali apologetika nije nešto što umanjuje dijalog i razumijevanje. Apologetika doprinosi racionaliziranju odnosa denominacija i precizira razlike koje se moraju prihvatiti.

Apologetika u formi fundamentalne teologije ne može se svesti na osnovne elemente herezologije što neupućeni čine te zapadaju u nenaučnu argumentaciju pa je s te strane i potrebna apologetska racionalizacija u kojoj je moderno učiteljstvo kao sastavnica evangelizma vrlo potrebno kako bi nas održalo u okviru podsticanja kretanja sugovornika ka izvoru jedinstva vjere i razuma u srži Kristove ljubavi koja oplemenjuje racionalizaciju i znanstveno traženje argumenata kao i nove puteve nadahnuća - na primjer kao što je poziv pape Benedikta XVI mladima u Sidneju o njihovom odnosu prema Novoj pedesetnici...
Takva apolgetika je usmjerena kreativno u krčenju puteva objavi djelom i riječju vječnog evanđelja u svijetu prepunog cinizma u kojem se svaka razlika tumači neprijateljski i razvija rezignacija prema istini što trba prepoznati kao djelo antikrista da bi izazvalo nijekanje Sina, Oca, Duha Svetoga u njihovoj spsiteljskoj stvarnosti..Ovo antikristovsko odvraćanje u neko drugo evanđelje i putem deformacije apologetike na crusadersku praktičnu herezologiju vrlo je privlačno onima koji ne žele vidjeti denominacijske vrijednosti kao i zablude kojih se treba kloniti ..
U tom smislu apologetika nije samo fundamentalna obrana križa Kristovog od neprijatelja križa već i milosni poziv na iskustvo križa u suobličavanju sa Kristom..
Pojava cinizma u konkretnoj apologetici može se držati za nedostatak iako je europska apologetska baština prepuna savjeta za izbjegavanje omalovažavanja sugovornika..
Velike apologete nikada nisu omalovažavali već napućivali podučavanjem u kojjem je istina bila izmješana sa milosrdnošću što je daleko daleko od današnjih talibaniziranja koja brane neprosvjećenost i svoju anksioznost koje nisu baš nenamjerno nesvjesni..
Etika fundamentalne teologije traži ozbiljnost i izlazi iz substancijalnosti vjere koja je praktična u svojoj izvornoj ljubavi i vidi u sugovorniku vlasništvo Božje a ne neprijateljski subjekt..
Zato je dobro da se iz apologetike ne izgubi evanđeoska toplina pod pritiskom apologetskog terorizma - jer " evo, napadaju nas heretičari, treba im pokazati, treba ih spasiti..." i td..
Ako Šićko Alić tvrdi da Katolici misle da je papa bez grijeha, apologetika ga neće "napasti" što govori neistine, već će ustanoviti činjenično stanje: da Katolici takvo što ne vjeruju i da se ne radi o nečem što se mora objasniti s Katoličke strane, već Alić treba uskladiti svoje navode s istinom.
Isto tako apologetika bi trebala ispraviti zablude o tome što nekatolici i katolici misle o takvim spoticanjima ućenih ili neukih vjernika..Dakle treba razlikovati znanstvenu od neznanstvene apologetike i izbjegavati generalizacije ...
Zato držimo se savjeta:
"13 Pa tko da vam naudi ako revnujete za dobro? 14 Nego, morali i trpjeti zbog svoje pravednosti, blago vama! No ne bojte se njihova zastrašivanja i ne plašite se! 15 Naprotiv, Gospodin - Krist neka vam bude svet, u srcima vašim, te budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama, 16 ali blago i s poštovanjem, dobre savjesti da oni koji ozloglašuju vaš dobar život u Kristu, upravo onim budu postiđeni za što vas potvaraju. 17 Ta uspješnije je trpjeti, ako je to Božja volja, čineći dobro, nego čineći zlo. 18 Doista, i Krist jednom za grijehe umrije, pravedan za nepravedne, da vas privede k Bogu - ubijen doduše u tijelu, ali oživljen u duhu."1.Petrova 3,15

Ovo je prvo i osnovno apologetsko pravilo da bez svećenja Krista u srcima ne može biti evanđeoske spremnosti na odgovor svakome tko zataži obrazloženje nade koja je u nama..
a drugo - koje se ne može od ovoga odvojiti je namjerna blagost i namjerno poštovanje dobre savjesti prema onima koji ozloglašuju dobar vaš život u Kristu kako bi bili ne samo postiđeni već i podučeni i upućeni..
U tome nije se dobro žuriti kako bi se obranili već kako bi one koji nas upituju za nadu mogli uvesti u podnožje križa kao jedinstva vjere i razuma te da bi mogli i mi sami pretrpjeti i za njih jer nam nije stalo da ih postiđujemo već da ih privedemo Kirstu makar oni i tvrdili da su Njemu blizu a mi daleko ...
U ovoj Petrovoj uputi nalazimo jedinstvo fideistične i racionalne apologetike u trpljenju za druge kao što nam je pokazao Krist..Ono što objedinjuje vjeru i razum je realnost susličenja s Kristom kroz iskustvo nalikovanja Kristovoj smrti..Svaki bi dobar apologeta trebao ostati u toj sličnosti kako bi oni koji nas ruže hvalili Kristovu smrt da bi se i drugi našli u uskrsnuću pravednika..ne samo mi..te odustali od ruženja snagom istine u ljubavi koja nadmašuje vaku silu..
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Sinke on pon ruj 01 2008, 23:44

Apologetika u formi fundamentalne teologije ne može se svesti na osnovne elemente herezologije što neupućeni čine te zapadaju u nenaučnu argumentaciju pa je s te strane i potrebna apologetska racionalizacija u kojoj je moderno učiteljstvo kao sastavnica evangelizma vrlo potrebno kako bi nas održalo u okviru podsticanja kretanja sugovornika ka izvoru jedinstva vjere i razuma u srži Kristove ljubavi koja oplemenjuje racionalizaciju i znanstveno traženje argumenata kao i nove puteve nadahnuća - na primjer kao što je poziv pape Benedikta XVI mladima u Sidneju o njihovom odnosu prema Novoj pedesetnici...
Takva apolgetika je usmjerena kreativno u krčenju puteva objavi djelom i riječju vječnog evanđelja u svijetu prepunog cinizma u kojem se svaka razlika tumači neprijateljski i razvija rezignacija prema istini što trba prepoznati kao djelo antikrista da bi izazvalo nijekanje Sina, Oca, Duha Svetoga u njihovoj spsiteljskoj stvarnosti..Ovo antikristovsko odvraćanje u neko drugo evanđelje i putem deformacije apologetike na crusadersku praktičnu herezologiju vrlo je privlačno onima koji ne žele vidjeti denominacijske vrijednosti kao i zablude kojih se treba kloniti ..
U tom smislu apologetika nije samo fundamentalna obrana križa Kristovog od neprijatelja križa već i milosni poziv na iskustvo križa u suobličavanju sa Kristom..
Pojava cinizma u konkretnoj apologetici može se držati za nedostatak iako je europska apologetska baština prepuna savjeta za izbjegavanje omalovažavanja sugovornika..
Velike apologete nikada nisu omalovažavali već napućivali podučavanjem u kojjem je istina bila izmješana sa milosrdnošću što je daleko daleko od današnjih talibaniziranja koja brane neprosvjećenost i svoju anksioznost koje nisu baš nenamjerno nesvjesni..
Etika fundamentalne teologije traži ozbiljnost i izlazi iz substancijalnosti vjere koja je praktična u svojoj izvornoj ljubavi i vidi u sugovorniku vlasništvo Božje a ne neprijateljski subjekt..
Zato je dobro da se iz apologetike ne izgubi evanđeoska toplina pod pritiskom apologetskog terorizma - jer " evo, napadaju nas heretičari, treba im pokazati, treba ih spasiti..." i td..
Ako Šićko Alić tvrdi da Katolici misle da je papa bez grijeha, apologetika ga neće "napasti" što govori neistine, već će ustanoviti činjenično stanje: da Katolici takvo što ne vjeruju i da se ne radi o nečem što se mora objasniti s Katoličke strane, već Alić treba uskladiti svoje navode s istinom.

Isto tako apologetika bi trebala ispraviti zablude o tome što nekatolici i katolici misle o takvim spoticanjima ućenih ili neukih vjernika..Dakle treba razlikovati znanstvenu od neznanstvene apologetike i izbjegavati generalizacije ...
Zato držimo se savjeta:
"13 Pa tko da vam naudi ako revnujete za dobro? 14 Nego, morali i trpjeti zbog svoje pravednosti, blago vama! No ne bojte se njihova zastrašivanja i ne plašite se! 15 Naprotiv, Gospodin - Krist neka vam bude svet, u srcima vašim, te budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama, 16 ali blago i s poštovanjem, dobre savjesti da oni koji ozloglašuju vaš dobar život u Kristu, upravo onim budu postiđeni za što vas potvaraju. 17 Ta uspješnije je trpjeti, ako je to Božja volja, čineći dobro, nego čineći zlo. 18 Doista, i Krist jednom za grijehe umrije, pravedan za nepravedne, da vas privede k Bogu - ubijen doduše u tijelu, ali oživljen u duhu."1.Petrova 3,15

Ovo je prvo i osnovno apologetsko pravilo da bez svećenja Krista u srcima ne može biti evanđeoske spremnosti na odgovor svakome tko zataži obrazloženje nade koja je u nama..
a drugo - koje se ne može od ovoga odvojiti je namjerna blagost i namjerno poštovanje dobre savjesti prema onima koji ozloglašuju dobar vaš život u Kristu kako bi bili ne samo postiđeni već i podučeni i upućeni..
U tome nije se dobro žuriti kako bi se obranili već kako bi one koji nas upituju za nadu mogli uvesti u podnožje križa kao jedinstva vjere i razuma te da bi mogli i mi sami pretrpjeti i za njih jer nam nije stalo da ih postiđujemo već da ih privedemo Kirstu makar oni i tvrdili da su Njemu blizu a mi daleko ...
U ovoj Petrovoj uputi nalazimo jedinstvo fideistične i racionalne apologetike u trpljenju za druge kao što nam je pokazao Krist..Ono što objedinjuje vjeru i razum je realnost susličenja s Kristom kroz iskustvo nalikovanja Kristovoj smrti..Svaki bi dobar apologeta trebao ostati u toj sličnosti kako bi oni koji nas ruže hvalili Kristovu smrt da bi se i drugi našli u uskrsnuću pravednika..ne samo mi..te odustali od ruženja snagom istine u ljubavi koja nadmašuje vaku silu..

U svemu se slažem i žao mi je ako sam bio ciničan, ali namjera mi je bila više ironičan odmak na dramatiziranje pojedinih članova. Možda je i to bila pretjeran navod, tako da se ispričavam svima koje sam uznemirio.

Radi se o vrlo konkretnoj situaciji koja zahtijeva dijalog. Pripadnik jedne denominacije raspačava literaturu o drugoj denominaciji- i ta literatura nema uporište u objektivnim činjenicama vezanih za vjersku zajednicu o kojoj piše. Pravilo da svatko može pisati što želi formirano je pod pretpostavkom da se pisci tekstova drže istina i proučavaju stanje kakvo jest, ne kakvo bi željeli i kakvo bi im koristilo.

Dao sam dokaz iz "Glasa Koncila" da službeni Katolički listovi knjižicu koju štampa "Riječ Života" smatraju namjernim iskrivljavanjem naših učenja. Posvetio sam mnogo vremena pišući o toj knjižici, i ne razumijem što se još treba učiniti da bi Južnjak prestao govoriti da lažem. Naša se vjera može proučiti iz objektivnih izvora i usporediti s Biblijom- mi nemamo straha od toga- mi se bojimo da će netko podvaliti laži kao Katolička učenja i usporediti ih s Biblijom. Nemam namjeru voditi apologetske ratove, ali niti dopustiti da dezinformacije naruše Evanđelje i kvalitetu dijaloga.

Postoji jedno pravilo u apologetici: "Ne tražite od apologetike da
postane ratnica. Ako tako činite, postat će tupa i neće postići svoj
cilj, širenje Evanđelja. Tražite od apologetike da vam bude sestra na
putu Kristovom, njegujte je s ljubavlju za bliske i mirom kojeg želite
uvesti. Tada će apologetika postati ratnica, i rušiti će protivničke
argumente, donoseći slavu Božju i sreću braći svojoj."

Sinke
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1237
Age : 35
Registration date : 13.02.2007

Korisnički profil http://defensorfidei.blog.hr/

[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Gost on uto ruj 02 2008, 23:21

Sinke, odlićno:
Postoji jedno pravilo u apologetici: "Ne tražite od apologetike da
postane ratnica. Ako tako činite, postat će tupa i neće postići svoj
cilj, širenje Evanđelja. Tražite od apologetike da vam bude sestra na
putu Kristovom, njegujte je s ljubavlju za bliske i mirom kojeg želite
uvesti. Tada će apologetika postati ratnica, i rušiti će protivničke
argumente, donoseći slavu Božju i sreću braći svojoj."
Da bi nam bila sestra potrebno je da nam i filozofija bude službenica teologije ..Sav taj pomoćni rod nam je tek koristan po milosti ljubavi kojom bismo trebali voljeti..
Dakle u redak postati ratnica - dodao bih ratnica ljubavi koja srcem stoji u mudrosti a umom u strahu Božjem spremna da se žrtvuje za druge kako bi i oni primili milost...
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Sinke on sri ruj 03 2008, 00:58

abraham je napisao/la:Sinke, odlićno:
Postoji jedno pravilo u apologetici: "Ne tražite od apologetike da
postane ratnica. Ako tako činite, postat će tupa i neće postići svoj
cilj, širenje Evanđelja. Tražite od apologetike da vam bude sestra na
putu Kristovom, njegujte je s ljubavlju za bliske i mirom kojeg želite
uvesti. Tada će apologetika postati ratnica, i rušiti će protivničke
argumente, donoseći slavu Božju i sreću braći svojoj."
Da bi nam bila sestra potrebno je da nam i filozofija bude službenica teologije ..Sav taj pomoćni rod nam je tek koristan po milosti ljubavi kojom bismo trebali voljeti..
Dakle u redak postati ratnica - dodao bih ratnica ljubavi koja srcem stoji u mudrosti a umom u strahu Božjem spremna da se žrtvuje za druge kako bi i oni primili milost...

Naravno. Bez ljubavi, apologetika ne postoji.

Sinke
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1237
Age : 35
Registration date : 13.02.2007

Korisnički profil http://defensorfidei.blog.hr/

[Vrh] Go down

Re: Riječ Života

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 19 / 21. Previous  1 ... 11 ... 18, 19, 20, 21  Next

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.