Kršćanstvo i yoga

Stranica 2 / 22. Previous  1, 2, 3 ... 12 ... 22  Next

Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by Mali princ on čet sij 25 2007, 21:20

Spoznaja brahmana kao Osobe i svog odnosa s Njime cilj je "kršćanske yoge".
Kao što sam rekao kršćanstvo je bliže Ramanuji nego Sankari.
avatar
Mali princ
team member
team member

Broj postova : 791
Age : 47
Registration date : 12.12.2006

Korisnički profil http://www.inet.hr/prince

[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by Fazlija on čet sij 25 2007, 23:09

Noemi je napisao/la:...svaki čovjek ima pristup u svetinju nad svetinjama a to je Duh Sveti, sila Božja i direktan odnos... Yoga se radi u svrhu očišćenja karme... Promijena se dogodi ODMAH, ne mora se raditi na sebi 20 godina da bi se dostiglo to što se može desiti u pet minuta.

Yoga naucava o Bogu, ali i Boga nazalost mnogi razumijevaju vrlo ograniceno kao neko vrlo veliko i mocno, ali ne i beskonacno i sveprisutno bice... Mozda cak ne niti svjesno, nego na podsvjesnoj razini. Stoga mi se svidja pojam Duh Sveti. Nesto apsolutno, beskonacno, jedna sveprisutna Sustina. To je yogicko razumijevanje...

Karma znaci subina, usud, posljedica dijela, rijeci, misli. Ne bih se slozio da yoga naucava ociscenju od takvog usuda. To je posve sporedno u yogi. Stovise, cak i na toj razini postoji temeljita slicnost yoge i krscanstva, jer yoga naucava upravo prihvacanje svoje sudbine (kao sto je Isus molio da Ga ne mimoidje Njegov kalez, i kao sto je molio da bude volja Oceva). To je sustinski razlicito od nekog prociscenja usuda s ciljem da bi ga se izbjeglo i sl.

Ono sto yoga doista naucava jeste prociscenje ne karme (usuda), nego sadrzaja uma (misli, osjecaja i sl.). Prvih par stihova Patanjalijevih YS kaze: yoga je obustava sadrzaja svijesti, tada dusa obitava u svojoj pravoj prirodi, inace se poistovjecuje sa sadrzajima svijesti... itd.

To znaci da je priroda covjekove duse beskonacna i neogranicena, cista i blazena. Ista je s Bogom, tj. Bog je Sam. U tome je yoga slicna opet s krscanstvom kada naucava da je sustina covjeka jednaka ili slicna s Bogom (Sin=Otac, ili covjek je nacinjen na sliku Bozju i sl.). Inace, ako se positovjeti sa svojim mislima, osjecajima, zeljama, strahovima, zudnjama... i ostalim sadrzajima, tada se positovjecuje s njima, a to nije njezina prava priroda.

Taj proces je naravno postupan, i ne dogadja se samo ako netko povjeruje u Isusa, Patanjalija, Buddhu, Krshnu ili Lao Cea. Vjera je dobra jer nas ohrabruje na putu prociscenja, ali sama ne vodi prociscenju. Po tome je yoga ipak razlicita od popularnog krscanstva (mozda misticno krscanstvo nije takvo i slicnije je s yogom?). Kao primjer toga mogu navesti teoriju o oprostu grijeha.

Sto je to grijesnost nego neuravnotezene i nekontrolirane skolonosti (sadrzaji) uma, svijesti? Uzmimo da je neki covjek u isto vrijeme iskren krscanin, musliman ili buddhist, ali da pati od neke slabosti... Recimo, alkoholicar je. Postoje mnogi primjeri iskreno religioznih i predanih ljudi koji su patili od nekih dusevnih problema i slabosti. Kada bi vjerovanje u trenutacni oprost grijeha bio tocno, onda bi smo vidjeli da su se svi krscani trenutno oslobodili svojih gresnih sklonosti cim su prihvatili Isusa kao svojeg izbavitelja. No, nazalost u stvarnom zivotu to nije tako.

Stoga, samo osvjestavanje sadrzaja svijesti i njihovo predavanje Bogu sve do razine dok ne predamo sve sto jeste i sto postoji Bogu jeste doista yoga. Konacno sjedinjenje svih ogranicenih sadrzaja i Beskonacnog, duse i Boga, Sina i Oca.
avatar
Fazlija
senior
senior

Broj postova : 724
Age : 49
Registration date : 21.01.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by Mali princ on pet sij 26 2007, 21:25

To znaci da je priroda covjekove duse beskonacna i neogranicena, cista i blazena. Ista je s Bogom, tj. Bog je Sam. U tome je yoga slicna opet s krscanstvom kada naucava da je sustina covjeka jednaka ili slicna s Bogom (Sin=Otac, ili covjek je nacinjen na sliku Bozju i sl.).

U tome je baš yoga suprotna kršćanstvu i svim abrahamovskim religijama. Duša čovjekova ima svoj izvor u Bogu, temelj i bitak, ali nije Bog, niti će ikad biti. Čovjek jest načinjen na sliku Božju, i može biti Posinjen, biti sudionikom transcendencije ali sam Bog neće biti.

Taj proces je naravno postupan, i ne dogadja se samo ako netko povjeruje u Isusa, Patanjalija, Buddhu, Krshnu ili Lao Cea.

Po nauku kršćanstva, odnosno prema Proslovu Ivanovog Evanđelja, svatko tko shvati tko je Isus Krist, tko spozna, a spoznaja je poklapanje subjekta i objekta, biva oslobođen, odnosno spašen. Jer, Isus je Svijetlo koje prosvjetljava.

U Yogi se to dešava spoznajom da je atman=brahman, a u ovom slučaju spoznaja, spasenje ili oslobođenje znači da se "osjeti" svoju dušu, svoj atman, u Brahmanu, koji je Isus. Ponavljam, sličnu školu u Indiji zastupa Ramanujin red. Doduše oni ne govore o Isusu, ali govore o kvalitativnom brahmanu, personalnom principu, koji se očituje kroz 'dobra djela dobrih ljudi' odnosno kroz sklad, vrlinu, ljepotu, ljubav...
avatar
Mali princ
team member
team member

Broj postova : 791
Age : 47
Registration date : 12.12.2006

Korisnički profil http://www.inet.hr/prince

[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by Fazlija on sub sij 27 2007, 14:51

Mali princ je napisao/la:U tome je baš yoga suprotna kršćanstvu i svim abrahamovskim religijama. Duša čovjekova ima svoj izvor u Bogu, temelj i bitak, ali nije Bog, niti će ikad biti...

Rekao bih da krscanske skole tu misao nisu domislile do kraja, zato im se dogadja neka vrsta dualizma u odnosu. Mislim da to nije namjenro, nego jednostvno nitko o tome nije na dosljedan nacin promislio od drevnih crkvenih otaca, ideologa danasnjeg krscanskog nauka.

Mali princ je napisao/la:Po nauku kršćanstva, odnosno prema Proslovu Ivanovog Evanđelja, svatko tko shvati tko je Isus Krist, tko spozna, a spoznaja je poklapanje subjekta i objekta, biva oslobođen, odnosno spašen. Jer, Isus je Svijetlo koje prosvjetljava...

Bilo bi to naravno odlicno da je tako, ali se nazalost ne desava u stvarnom zivotu...

Mali princ je napisao/la:U Yogi se to dešava spoznajom da je atman=brahman, a u ovom slučaju spoznaja, spasenje ili oslobođenje znači da se "osjeti" svoju dušu, svoj atman, u Brahmanu, koji je Isus.

Mala je razlika izmedju jedinstva i bivanja u necemu. Naravno, stvar je iskustva. Zasto povuci crtu iza koje se ne smije ici na putu prema Beskonacnome?

Mali princ je napisao/la:Ponavljam, sličnu školu u Indiji zastupa Ramanujin red. Doduše oni ne govore o Isusu, ali govore o kvalitativnom brahmanu, personalnom principu, koji se očituje kroz 'dobra djela dobrih ljudi' odnosno kroz sklad, vrlinu, ljepotu, ljubav...

No, indijska duhovnost ne staje samo na tom nacelu. Postoje mnoge skole koje idu dalje do konacnog monizma. Cak i kada bi bilo samo to, postoji slicnost. No, meni su misterije pretvorbe hrane (tvari) u tijelo Boga (duhovnu sustinu), parabole o jedinstvu Oca i Sina i mnoge druge ustvari samo poticaj za pretpostavku da su u izvornom Isusovom ucenju postojali i dublji misticni elementi... koji su kasnije zanemareni, neprimjeceni i izgubili na znacaju za danasnje krscane.
avatar
Fazlija
senior
senior

Broj postova : 724
Age : 49
Registration date : 21.01.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by Mali princ on ned sij 28 2007, 14:20

Rekao bih da krscanske skole tu misao nisu domislile do kraja, zato im se dogadja neka vrsta dualizma u odnosu. Mislim da to nije namjenro, nego jednostvno nitko o tome nije na dosljedan nacin promislio od drevnih crkvenih otaca, ideologa danasnjeg krscanskog nauka.

Bilo je kršćanskih mistika koji su govorili o apsolutnom jedinstvu, no takvi nisu bili dobro došli. Primjer nekih imamo na linku:

http://www.geocities.com/sinkronicitet/mistika.html

Mala je razlika izmedju jedinstva i bivanja u necemu. Naravno, stvar je iskustva. Zasto povuci crtu iza koje se ne smije ici na putu prema Beskonacnome?

Ne bih rekao! Biti u jedinstvu znači biti to s čime jesi u jedinstvu, dok bivanje u nečemu znači kohabitaciju, istovremeno postojanje, istovremenu sličnost ali i različitost.

No, indijska duhovnost ne staje samo na tom nacelu. Postoje mnoge skole koje idu dalje do konacnog monizma.

Jasno, najpoznatija je Sankarina škola apsolutnog monizma. Ja osobno milsim da monizam nije nastavak, nego početak nečega. To je i sam Sankara na samrti rekao kada se obratio Krsni, dakle personi, a ne impersonalnom brahmanu.

Cak i kada bi bilo samo to, postoji slicnost. No, meni su misterije pretvorbe hrane (tvari) u tijelo Boga (duhovnu sustinu), parabole o jedinstvu Oca i Sina i mnoge druge ustvari samo poticaj za pretpostavku da su u izvornom Isusovom ucenju postojali i dublji misticni elementi... koji su kasnije zanemareni, neprimjeceni i izgubili na znacaju za danasnje krscane.

Isus je na mnogo mjesta govorio o nepodvojenosti, posebice u Ivanu. No, to nije monizam. Isus radi razliku kada moli Oca da Njegovi učenici budu jedno kao što su On i Otac jedno. Nije molio da svi budu jedno. Jedinstvo na koje su pozvani kršćani a na koje je mislio Isus moleći, jest da mi postanemo Sinovi, djeca Božja, utjelovljenja kroz koje živi Druga Božanska osoba. Tako govori i Meister Eckhart sa gore navedenog linka:

«…Izašavši iz sebe, ušavši ponovo u sebe, u dno same sebe, duša može tada čuti Boga i razgovarati s njim u savršenom jedinstvu. Tog trena se Sin rađa u duši; po tom rođenju zbiva se mijena, duša se upravo može imenovati “djetetom Božjim”. Utjelovljenje se produžuje, ono se ponavlja u svakoj duši koja je ispražnjena od nje same, koja je potpuno razgrađena, jer su raskinute njezine veze s osjetilnim. Za tu dušu zbiva se prijelaz iz vremena u vječnost, misterij toga događanja postaje prisutan. Bog čeka da duša bude prazna kako bi se rodio njegov Sin. “Cilj je Boga… da mi budemo jedini Sin….»
avatar
Mali princ
team member
team member

Broj postova : 791
Age : 47
Registration date : 12.12.2006

Korisnički profil http://www.inet.hr/prince

[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by Mali princ on ned sij 28 2007, 14:24

Molio bih moderatora ovog dijela foruma da ovu temu premjesti na neku drugu lokaciju, jer nema smisla ovako važnu temu voditi u rubrici Zabava....

Hvala
avatar
Mali princ
team member
team member

Broj postova : 791
Age : 47
Registration date : 12.12.2006

Korisnički profil http://www.inet.hr/prince

[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by Svjetlos on ned sij 28 2007, 14:42

Meister Eckhart pridaje izvanredno mjesto unutarnjem životu i slobodi kojom on rađa. Čovjek ponire u misterij kada se odjeljuje od svega stvorenoga. Napuštanje stvorenoga iziskuje napuštanje vremena i povijesti, tijela koje je uključeno u trajanje i dvojstvo. Čovjek treba da, dakle, napusti samoga sebe, izađe iz samoga sebe, prodre u vječnost da bi postao jedan. Kad je to izlaženje iz sebe posvemašnje, čovjek se može vratiti u sebe; on se više neće naći u istome položaju kao prije, već će se približiti drugoj obali i posve drugoj razini, dubini koju je nemoguće opisati. Ostavljanje sebe i vraćanje u sebe nije rezultat naizmjeničnog kretanja, jedno prati drugo: izlazak iz vanjskosti uronjen je u unutarnjost.

Napuštanje sebe označava stanje siromaštva, apsolutnog lišavanja, ulazak u najbezdaniju prazninu.
Nadahnutim riječima Meister Eckhart govori o važnosti tog izlaska ovako: “Tamo gdje završava stvorenje počinje Božji bitak. Sve što Bog od tebe traži jest da što prije izađeš iz samoga sebe utoliko ukoliko si stvorenje i da pustiš Boga da bude Bog u tebi” (Rasprave i propovjedi). Ta praznina mora završiti nestankom slika, jer i najmanja slika zagrađuje put Bogu: “Izađi posvema iz sebe radi Božje ljubavi, i Bog će izaći posvema iz samoga sebe za ljubav prema tebi… Ono što tada ostaje jest jednostavno jedinstvo” (isto). Taj izlazak iz stvorenoga jest ništenje; ostvari li se ono, bar za kratak tren, susret je neizbježan: “Kad bi se ti mogao poništiti, makar i za tren, tada bi pripalo tebi kao tvoje sve ono što počiva u tom nestvorenom misteriju unutar tebe samoga” (isto).

Izašavši iz sebe, ušavši ponovo u sebe, u dno same sebe, duša može tada čuti Boga i razgovarati s njim u savršenom jedinstvu. Tog trena se Sin rađa u duši; po tom rođenju zbiva se mijena, duša se upravo može imenovati “djetetom Božjim”. Utjelovljenje se produžuje, ono se ponavlja u svakoj duši koja je ispražnjena od nje same, koja je potpuno razgrađena, jer su raskinute njezine veze s osjetilnim. Za tu dušu zbiva se prijelaz iz vremena u vječnost, misterij toga događanja postaje prisutan. Bog čeka da duša bude prazna kako bi se rodio njegov Sin. “Cilj je Boga… da mi budemo jedini Sin.” Kad čovjek izgubi svoje ime posvemašnjim razvlaštenjem stvorenoga, Riječ može u njemu primiti ljudsku narav. U tom smislu Utjelovljenje Riječi ne prestaje se događati u ljudima i nikada neće biti dovršeno sve dok bude stvorenja koja se razgrađuju i preobražavaju u vječnosti.

Mistika Meistera Eckharta ovisi o tom rađanju “Boga u duši i duše u Bogu”. Kada se zbude taj misterij Božića, Bog doživljava ugodu i savršenu radost u čovjeku, a čovjek spoznaje, ljubi i postaje ono što Bog jest. Bog rođen u duši nije Bog sa svojim atributima, on se, štoviše, više ne može smatrati trojstvenim Bogom. To je boštvo koje se nalazi u dnu duše, to je Jedno. Eckhart razlikuje Boga (Gott) od božanstva (Gottheit). O Bogu možemo govoriti tako da mu pridijevamo atribute, jednako kao i njegovu stvoriteljskom dijelu. U pogledu božanstva ne može se, međutim, reći ništa, nema drugog jezika osim šutnje.

Eckhart se žalosti zbog “brbljanja” o Bogu, jer “Bog bez imena jest neizraziv i duša je u svom dnu također neizraziva, kao što je i on sam neizraziv.” Postavši praznim hramom, čovjek je nastanjen Bogom, i ne postoji u “nutrini ništa drugo osim njega sama”.
Drugi put ili, točnije, novo napuštanje postaje nužnim. Budući da je suptilnije, može se učinit da ga je teško shvatiti; duša je pozvana da napusti Boga: “Najuzvišenije napuštanje i najposvemašnije što ga čovjek može izvršiti jest napuštanje Boga za Boga.” Ako duša nije napustila Boga, ona nije posvema odriješena, ona je pokretana željama, ona se prisiljava na napore, ona djeluje kao stvorenje dvojnosti, trpeći i radujući se, razlikujući bića oko sebe, dajući prednost nekima od njih. Ona ne uspijeva shvatiti jednakost stvorenja u Bogu. Duša je još u podijeljenosti, ne shvaćajući da mora ljubiti sve istom ljubavlju, sunčanom ljubavlju koja je nesposobna praviti razlike. Ona nužno mora dospjeti do radikalno drukčijega gledanja, koje će joj omogućiti da shvati jedinstvo stvorenja: anđela, ljudi, insekata; oni su jednaki u Bogu jer anđeo, čovjek, insekt nisu u svom posebnom, individualnom postojanju, oni su gledani u Bogu.


“Muha je u Bogu savršenija nego najuzvišeniji anđeo izvan Boga.” Stoga Fernand Brunner, govoreći o Meisteru Eckhartu, može napisati u vezi s tom jednakošću stvorenja u Bogu: “Jednakost stvorenja s Bogom jest, dakle, jednakost stvorenja s njima samim, jednakost Sina s Ocem, jer je jednakost jedno od tradicionalnih imena Druge Osobe.”
Postavši sposobnom da dospije do tog jedinstva, do toga savršenog jedinstva između stvorenja, duša ih ljubi istom ljubavlju kojom ljubi samu sebe: “Treba da ljubiš sve ljude kao samoga sebe, u jednom jedinom čovjeku sve ljude, a taj čovjek jest Bog i čovjek” (XII. njemačka propovijed). Čovjek je ujedinjen s Bogom kao što je ujedinjen s ljudima u Bogu. Kada dospije u to stanje, on izgleda “nestvorenim i nestvorivim” i, dosljedno tome, on ne ljubi Boga i ne pristaje uza nj ako je stvorenje. On je u Bogu jer je napustio Boga za Boga; ujedinjen s Bogom, postavši jedan u Bogu, on ga ne mora tražiti i nalaziti, on nije izvan njega jer je u njemu; nikakvo pripajanje nije moguće za čovjeka koji je postigao jedinstvo. “Može se smatrati čudnom tvrdnja da duša mora izgubit sve do samoga Boga… Da bi postala savršenom…, duši je potrebnije da izgubi Boga nego da izgubi stvorenje.

Istina, potrebno je izgubiti sve jer mjesto duše treba da bude u slobodnom ništavilu. U stvari, sve dok duša još ima Boga, poznaje Boga, posjeduje i najmanji pojam o Bogu, ona je još udaljena od Boga. Stoga je samo formalna želja Boga da se on sam uništi u duši kako bi se duša izgubila u njemu… Najveću čast što je duša može iskazati Bogu jeste da ga prepusti njemu samome i da se oslobodi od njega.

Upravo u tom smislu treba razumjeti najintimniju smrt duše, smrt koja joj omogućuje da postane božanskom.” (isto, propovijed ‘Zašto se moramo osloboditi samoga sebe) Osloboditi se sebe, zatim se osloboditi Boga, to je postupak “plemenita čovjeka”, to jest savršenog mistika koji ostvaruje posvemašnje siromaštvo, lišavanje stvorenoga i samoga Boga.” “…U tom siromaštvu čovjek ponovo nalazi vječni bitak.” Po tom siromaštvu čovjek postaje mjestom u kojemu se kreće i djeluje Bog. Bog ne djeluje u čovjeku, nego u samome sebi, a čovjek ne treba da zna kako se Bog kreće i djeluje.

“Onaj tko je siromašan duhom treba da se liši svega vlastitoga znanja, tako da apsolutno ništa ne zna ni o Bogu, ni o stvorenju, ni o samome sebi. Odatle nužnost da čovjek teži da ništa ne zna, da ništa ne spozna o božanskim djelovanjima.” (isto) Štoviše, čovjek lišen svega prestaje biti mjesto u kojemu se zadržava Bog, jer u tom tajnom dnu ništa ne može biti odsječeno, niti dodano, “ono nema ni prošlosti ni budućnosti, ono ne može ništa dobiti ni izgubiti”.


To siromaštvo duhom odgovara praznome, ništavilu koje duši omogućuje da uđe “u svjetlo bez miješanja, prenesena u svoje Ništa, i u tom Ništa ona je tako daleko od svoga stvorenoga ja da joj njezina vlastita snaga nije dovoljna da je ponovo privede svom stvorenom ja. Tada Bog koji nije stvoren shvaća Ništa duše i prima tu dušu u samoga sebe.” (isto)
Ako bi trebalo jednim imenom imenovati mistiku Meistera Eckharta, mogla bi se nazvati mistikom siromaštva u duhu, tog siromaštva na koje cilja jedno od Blaženstava, riječima: “Blago siromasima u duhu jer je njihovo kraljevstvo nebesko!” (Mt 5,3).

Takva mistika izazvat će nespokojstvo u duhovima koji nisu kadri primiti takav dah, koji ne znaju tu dubinsku dimenziju, to bezdano “dno” duše na koje neprestano cilja Eckhart. Ipak, Meister Eckhart je utjecao na mistike koji su osjećali određenu unutarnju srodnost s njime. Upravo se u krilu najdublje unutarnjosti smješta mistika Meistera Eckharta. To je mistika koja je u isti mah spekulativna i afektivna, bez ikakvog kompromisa s intelektualizmom njegova vremena.
avatar
Svjetlos
Gost


[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by Gost on ned sij 28 2007, 18:05

Ljudi ne mogu razumjeti Meistera Eckharta ako ne poznaju Plotina- /međutim to nema veze sa Jogom.../
U 13 stoljeću se paralelno sa skolastičkim učenjem razvija pravac koji koji pomoću fantazije želi osmisliti vjerovanje.To je njemačka mistika, koja je bila pučka filozofija religije,ona ide svojimpopsebnim putem i razlikuje se od teologije.Začetnik i ostvaritelj te "gnoze srca" je Meister Eckhart - rođen vjerojatno u Thuringenu oko1260 , a umro u Koelnu 1327.O tome, o filozofskom misticizmu ću pisati malo kasnije.Sada naglašavam Pavlov princip suobličavanja sa Kristom putem razapinjanja u milosti.
Ako vrijedi njegovo naćelo u pogledu susličnosti sa Kristom tada vrijedi i suuduhovljenje sa Svetim Duhom.Današnjim egzistencijalistima koji su rezignirani iz različitih uzroka vrlo je bliska bilo koja mistika koja izbjegava razapinjanje jer se stari čovjek drži privida svoje smrti kako bi prevario um koji se slaže sa Zakonom.Savjetujem, bolje je iskustvo razapinjanja jer se zadržavaju istovremeno obje dimenzioje
- racionalna i transcendentna u skladu sa Istinom.Vizije u takvoj ravnoteži su dar Božji.Narušena ravnoteža koristi se od strane sotone, a posljedice su lažne sluge..Ulazak u dušu ispražnjavanjem od Ja može se stvarno samo razapinjanjem...Tradicionalno nismo nastavili susličnost Duhu te danas imamo čudna pentakostalna učenja - ona ne mogu pokriti vjekovnu prazninu nedostatka pravog misticizma koji stoji u ravnoteži racionalnog i transcendentalnog uma u iskustvu sa trojstvom..Na primjer čitajte djela Hildegarde kako osuđuje pokvarenost svećenstva koje je otklanjalo pažnju vjernika od Nebeske svetinje a usmjeravalo pažnju na sebe..


Zadnja promjena: ; ned sij 28 2007, 21:41; ukupno mijenjano 1 put.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by Mali princ on ned sij 28 2007, 21:32

Abrahame, da bi čovjek došao do iskustava kakve opisuje Eckhart i da bi ista razumio, mora proći itetako mnoga razapinjanja prije tih iskustava a još više poslije njih kada vidi da je među rijetkima na ovom svijetu koji su prošli ono što nas Krist uči.
avatar
Mali princ
team member
team member

Broj postova : 791
Age : 47
Registration date : 12.12.2006

Korisnički profil http://www.inet.hr/prince

[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by Gost on ned sij 28 2007, 21:40

Mali princ je napisao/la:Abrahame, da bi čovjek došao do iskustava kakve opisuje Eckhart i da bi ista razumio, mora proći itetako mnoga razapinjanja prije tih iskustava a još više poslije njih kada vidi da je među rijetkima na ovom svijetu koji su prošli ono što nas Krist uči.
Isplati se i može se ovdje tražitiosnovne upute u Pavlov model susličnosti
kako bi na sSveti Duh vodio u školovanju dubinske introspekcije preko križa
u područje između dva JA - staroga i novoga - kako bi pratili sebe u iskustvu prestanka i nastanka - svlačenja staroga i oblačenja novoga..
Idemo prvo izložiti Pavlov put u kojem on naglašava težnju biti sličan Kristovoj smrti..Što to znači i kako se to postiže i u koju svrhu..
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by Mali princ on ned sij 28 2007, 21:44

Prije svega, zašto stavljati Pavla ispred nekih mistika koji su kasnije živjeli i njegovom viđenju davati prednost?
Zar nije Isus rekao da će doći oni koji će činiti i veća djela nego je i On sam činio?
avatar
Mali princ
team member
team member

Broj postova : 791
Age : 47
Registration date : 12.12.2006

Korisnički profil http://www.inet.hr/prince

[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by Fazlija on ned sij 28 2007, 21:59

Yoga i krscanstvo teze istom cilju, barem ja tako razumijevam tu problematiku. Sjedinjenju (ili barem priblizavanju) s Bogom. Djela karmelicana (Ivana od Kriza i Tereze Avilske) su jako bliska jeziku yoge (naravno i buddhizma). Mislim da to oni nazivaju unico mistica ili unio mistica... tako nekako. Zaruke duse s Bogom, potom misticno vjencanje i konacno sjedinjenje...
avatar
Fazlija
senior
senior

Broj postova : 724
Age : 49
Registration date : 21.01.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by Gost on ned sij 28 2007, 22:12

Mali princ je napisao/la:Prije svega, zašto stavljati Pavla ispred nekih mistika koji su kasnije živjeli i njegovom viđenju davati prednost?
Zar nije Isus rekao da će doći oni koji će činiti i veća djela nego je i On sam činio?
Bez Krista ne možemo činiti djela veća od Njegovih.Pavla navodim zato da bi nam olakšao put u kršćansku mistiku.On sam je naglasio da je Grcima križ ludost a hebrejima sablazan.Biti u Bogu, u Kristu, u Duhu, zajedno sa sobom koji prestaje i ujedno sa sobom koji nastaje onome koji ne poznaje Plotina, Akvinskoga, pa na primjer i Jaspersa , jeste bolji put. No, onima koji su napredni neka podučavaju osamostaljivanju u Duhu u granicama kršćanske mistike koji neupučeni zaobilaze sinkretizmom istočnih filozofija
na primjer uzmimo sinkretizam Iranske misli, zarattustrizma i egzistencijalističke filozofije dekadencije koja prodire u bitak odbacivanjem dijalektike a prihvatanjem fatalizma bačenosti u svijet...koji kasnije postaje
varijanta evolucionizma - pravo jačeg nad slabijim..što se ponovo rađa u nacionalističkim pokretima.
U suvremenoj školi kršćanske mistike - najbolje je polaziti od racionalnog u iracionalno a od iracionalnog u racionalno uvijek se držeći proširenja dimenzije prodora vidika i stanja duše po Duhu Svetom koji čuva naš iracionalni i racionalni um u strahu Božjem i dušu u posjedu istine po Kristu.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by Fazlija on pon sij 29 2007, 14:04

Yoga je kao sustav duhovnog rada na sebi stariji sustav i od indijskih Veda. Postojala je u Indiji i prije dolaska Arijaca. Prozela je sve sustave s kojima je dosla u vezu.

Prvo je prozela vedsku religiju, tako da je nastalo ono sto danas znamo kao vedanta (kraj veda ili vrhunac veda). Buddhizam je 400-500 god postojao kao nezavisan sustav, da bi se i on poceo prozimati sustavom yoge. tako su nastale tzv. sjeverne skole mahayana buddhizma. Krscanstvo i yoga koegzistiraju vec oko 150-200 godina i postoje mnoge dodirne tocke. Osobno vjerujem da je yoga kao sustav duhovnog razvoja koristan i za krscanstvo te da ce doci do njihovog ispreplitanja.

Za yogu ciji je cilj sjedinjenje duse s Bogom je sastvim svejedno da li Boga netko naziva Isus, Krist, Allah, Buddha, Tao, Shiva ili Vishnu. Svaka filozofija moze koristiti yogu kao svoju unutrasnju praksu samospoznaje... Kako ce nazivati krajnje nacelo svoje spoznaje je posve nevazno.
avatar
Fazlija
senior
senior

Broj postova : 724
Age : 49
Registration date : 21.01.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by Mali princ on pon sij 29 2007, 15:39

abraham je napisao/la:U suvremenoj školi kršćanske mistike - najbolje je polaziti od racionalnog u iracionalno a od iracionalnog u racionalno uvijek se držeći proširenja dimenzije prodora vidika i stanja duše po Duhu Svetom koji čuva naš iracionalni i racionalni um u strahu Božjem i dušu u posjedu istine po Kristu.

Kako interpretacija mističnog iskustva ovisi o putu do njega nemoguće ga je objektivno verificirati i dokazati. Istine koje iznosi mistik su samo njegove istine i one su doživljaj jedne zbilje. Tu istu zbilju će neki drugi mistik drugačije doživjeti i pri iznošenju iskustva imati drugačiji pristup. No ta zbilja koja se doživljava dana je unaprijed prije samog iskustva ljudskom interpretacijom. Put do iskustva određuje narav iskustva kroz interpretaciju i odjek doživljenog kroz život. Iako se mistično iskustvo može odrediti kao jedinstveno po sebi, ipak ga način života mistika po izlasku iz mističnih stanja određuje kao različito od osobe do osobe. Mistično iskustvo samo produbljuje dotadašnja uvjerenja i put osobe koja ga doživljava. Spuštajući se kroz strukture svijesti koje određuju čovjekovo znanje do najdubljih slojeva, mistik silazi sve do iskustva svijesti po sebi. Na isti način, putem kojim se spuštao opet prolazi pri povratku u radno stanje. Tako svo znanje i iskustvo sakupljeno prije mističnog zanosa biva produbljeno i osvježeno trenucima ushita. Ne postoji mogućnost da se temeljitije promjeni svjetonazor samim doživljajem nego se svjetonazor mijenja uslijed nemogućnosti implementacije unutarnjih stanja kroz vanjski svijet. Mistično iskustvo osnažuje trenutnu svijest koja je određena znanjem na razini razuma te ako neuravnotežena osoba doživi spontano mistično iskustvo može imati problema pri kasnijem odnosu s okolinom. Osobnost čovjeka ne mijenja se unutarnjim iskustvom nego jedino vanjskim kada dolazi u dodir subjektivno i objektivno. Stoga je jedino vanjski svijet dokaz istinitosti mističnog doživljaja te se kroz odnos s njime vidi radi li se o lažnoj ili istinskoj mistici. Odnosno, možemo li uopće reći da se radi o mistici budući da sama riječ označuje produbljivanje znanja o stvarnosti. Razumijevanje stvarnosti se stječe putem razuma, dok se kroz mistiku to znanje produbljuje i dobiva na prohodnosti kroz strukture svijesti koje ga određuju.
avatar
Mali princ
team member
team member

Broj postova : 791
Age : 47
Registration date : 12.12.2006

Korisnički profil http://www.inet.hr/prince

[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by dominik on pet vel 02 2007, 00:14

joga je sjedinjenje i povezivanje s demonima i rezultira prije ili poslije zlim i gorkim krajem.

svakoga tko se time bavi upozoravam i molim da s time prekine i okrene se Kristu da ga On spasi od vlasti Zloga kojem se ta osoba koja prakticira jogu predala.

Isus je bolji od joge. Isus je bolji od bilo kakvog idola!

Slava Mu!
avatar
dominik
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 871
Age : 31
Registration date : 08.12.2006

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by Mali princ on pet vel 02 2007, 19:06

Dominik, jel ti sve što ne poznaješ tako sotoniziraš?
avatar
Mali princ
team member
team member

Broj postova : 791
Age : 47
Registration date : 12.12.2006

Korisnički profil http://www.inet.hr/prince

[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by Gost on pet vel 02 2007, 22:12

Mali princ je napisao/la:
abraham je napisao/la:U suvremenoj školi kršćanske mistike - najbolje je polaziti od racionalnog u iracionalno a od iracionalnog u racionalno uvijek se držeći proširenja dimenzije prodora vidika i stanja duše po Duhu Svetom koji čuva naš iracionalni i racionalni um u strahu Božjem i dušu u posjedu istine po Kristu.

Kako interpretacija mističnog iskustva ovisi o putu do njega nemoguće ga je objektivno verificirati i dokazati. Istine koje iznosi mistik su samo njegove istine i one su doživljaj jedne zbilje. Tu istu zbilju će neki drugi mistik drugačije doživjeti i pri iznošenju iskustva imati drugačiji pristup. No ta zbilja koja se doživljava dana je unaprijed prije samog iskustva ljudskom interpretacijom. Put do iskustva određuje narav iskustva kroz interpretaciju i odjek doživljenog kroz život. Iako se mistično iskustvo može odrediti kao jedinstveno po sebi, ipak ga način života mistika po izlasku iz mističnih stanja određuje kao različito od osobe do osobe. Mistično iskustvo samo produbljuje dotadašnja uvjerenja i put osobe koja ga doživljava. Spuštajući se kroz strukture svijesti koje određuju čovjekovo znanje do najdubljih slojeva, mistik silazi sve do iskustva svijesti po sebi. Na isti način, putem kojim se spuštao opet prolazi pri povratku u radno stanje. Tako svo znanje i iskustvo sakupljeno prije mističnog zanosa biva produbljeno i osvježeno trenucima ushita. Ne postoji mogućnost da se temeljitije promjeni svjetonazor samim doživljajem nego se svjetonazor mijenja uslijed nemogućnosti implementacije unutarnjih stanja kroz vanjski svijet. Mistično iskustvo osnažuje trenutnu svijest koja je određena znanjem na razini razuma te ako neuravnotežena osoba doživi spontano mistično iskustvo može imati problema pri kasnijem odnosu s okolinom. Osobnost čovjeka ne mijenja se unutarnjim iskustvom nego jedino vanjskim kada dolazi u dodir subjektivno i objektivno. Stoga je jedino vanjski svijet dokaz istinitosti mističnog doživljaja te se kroz odnos s njime vidi radi li se o lažnoj ili istinskoj mistici. Odnosno, možemo li uopće reći da se radi o mistici budući da sama riječ označuje produbljivanje znanja o stvarnosti. Razumijevanje stvarnosti se stječe putem razuma, dok se kroz mistiku to znanje produbljuje i dobiva na prohodnosti kroz strukture svijesti koje ga određuju.
Meister Eckharth je napisao jednu pjesmu- molitvu u kojoj naglašava potrebu prema objektivnom znanju..Preveo sam tu molitvu i prepisat ću je..
Osim Pavlovog, Ivanovog, našao sam i Petrov put kao osnovu za objektivni kršćanski misticizam..susretanja sa Kristom kroz Duha Svetog..
Prema Solomunu - razum je poznavanje svetih stvari...Želja da se prodre u tajnu Božju mora biti osnovana U granicama Otkrivenja ..Vizija , gledanje onoga što se ne vidi a vidimo kao opipljivu stvarnost - Nebo otvoreno , Božji je dar koji se može izmoliti od Boga u dubokoj molitvi...
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by Fazlija on sub vel 03 2007, 14:54

dominik je napisao/la:joga je sjedinjenje i povezivanje s demonima i rezultira prije ili poslije zlim i gorkim krajem. svakoga tko se time bavi upozoravam i molim da s time prekine i okrene se Kristu da ga On spasi od vlasti Zloga kojem se ta osoba koja prakticira jogu predala. Isus je bolji od joge. Isus je bolji od bilo kakvog idola!

Cime ove tvrdnje podkrijepljujes?
avatar
Fazlija
senior
senior

Broj postova : 724
Age : 49
Registration date : 21.01.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by dominik on sub vel 03 2007, 20:32

Fazlija je napisao/la:
dominik je napisao/la:joga je sjedinjenje i povezivanje s demonima i rezultira prije ili poslije zlim i gorkim krajem. svakoga tko se time bavi upozoravam i molim da s time prekine i okrene se Kristu da ga On spasi od vlasti Zloga kojem se ta osoba koja prakticira jogu predala. Isus je bolji od joge. Isus je bolji od bilo kakvog idola!

Cime ove tvrdnje podkrijepljujes?

http://www.crkva-radosne-vijesti.hr/literatura/Smrt_jednog_gurua.zip

evo...pa procitaj zasto tako vjerujem Exclamation
avatar
dominik
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 871
Age : 31
Registration date : 08.12.2006

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by Fazlija on sub vel 03 2007, 21:18

Ne ocekujes valjda da citam 121 stranicu texta?! Pokusaj to sazeti svojim rijecima. Povrsno gledajuci cini mi se da je to onaj slucaj tzv. hinduistickog gurua kojeg opisuje fra. Blazevic u knjizi Krsacnstvo i yoga. Ako je o tome rijec, onda mogu samo reci da se radi o obicnom seoskom sarlatanu koji je cijeli zivot jurio za okultnim mocima (kakvim je baratao i njegov otac itd.) kako bi mogao od njih profesionalno zivjeti. Dobro je za njega da se preobratio na krscanstvo, jer je konacno pronasao nesto duhovno. No, to ima veze s yogom jednako kao i wudu s krscanstvom. Takvi likovi su posve nepoznati u yoga svijetu, i postoje mnoge price i svejdocanstva da su se u dodiru s pravim yoga guruima ostavili svojih praksi i poceli se baviti izvornom yogom. Kao i ovaj koji je dosao u dodirom s Isusom.
avatar
Fazlija
senior
senior

Broj postova : 724
Age : 49
Registration date : 21.01.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by dominik on sub vel 03 2007, 21:34

ah fazlija...sto da ti kazem? tko ce platiti za sve zlo sto si u zivotu ucinio? i znas li koja je kazna?
avatar
dominik
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 871
Age : 31
Registration date : 08.12.2006

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by Fazlija on sub vel 03 2007, 21:50

dominik je napisao/la:ah fazlija...sto da ti kazem? tko ce platiti za sve zlo sto si u zivotu ucinio? i znas li koja je kazna?

Nemoj skretati s teme. Prvo moram ti reci da o yogi gotovo nista ne znas ako svoje stavove temeljis na onakvim izvorima. Dakle, baratas s totalnim dezinformacijama. Ako zelis nesto suvislo reci o yogi, onda je moras prvo upoznati, makar informativno. Inace, sam robujes nezanju i lazima koje siris dalje. Na toj razini ja osobno ne zelim ni sa kim pricati i inace u zivotu o bilo kojoj temi.

Drugo, ako hoces pricati o temi iskupljenja ili putu prociscenja, o tome mozemo pricati i na ovoj temi, ili na nekoj koja je primjerenija. Imao bih o tome mnogo toga za reci s pozicija tantre, vedante i buddhizma... triju istocnjackih religija koje jednako koriste yogu na svojem putu duhovnog postignuca.
avatar
Fazlija
senior
senior

Broj postova : 724
Age : 49
Registration date : 21.01.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by dominik on sub vel 03 2007, 22:40

Drago mi je robovati Kristu i neznanju o okultnome. Smile I dalje cu tako ciniti.

I znaj, nikad neces naci mir dok ne dodjes Kristu, samo On te moze spasiti. Wink
avatar
dominik
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 871
Age : 31
Registration date : 08.12.2006

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by Fazlija on ned vel 04 2007, 10:14

dominik je napisao/la:Drago mi je robovati Kristu i neznanju o okultnome. Smile I dalje cu tako ciniti.

Dobro, to je sasvim u redu. Samo nemoj zato druge napadati iz vlastitog neznanja.

dominik je napisao/la:I znaj, nikad neces naci mir dok ne dodjes Kristu, samo On te moze spasiti. Wink

Izgradi svoju vjeru na pozitivnom iskustvu, a ne na kritici drugih. To je jedino bitno.
avatar
Fazlija
senior
senior

Broj postova : 724
Age : 49
Registration date : 21.01.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Kršćanstvo i yoga

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 2 / 22. Previous  1, 2, 3 ... 12 ... 22  Next

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.