Da li vjerujete u čistilište?

Stranica 27 / 28. Previous  1 ... 15 ... 26, 27, 28  Next

Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by Gost on uto stu 10 2009, 02:13

 Također proturjeći i ovim Kristovim riječima: "Neće li onda Bog obraniti svoje izabrane koji dan i noć vape k njemu sve ako i odgađa stvar njihovu? Kažem vam, ustat će žurno na njihovu obranu. Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?" (Kakve vjere??)
-----------------------------------------------------------------------
Da, dobro pitanje: kakve vjere? Zar druge religije ne vjeruju u Boga?
Vidiš, to se desi kada izdovojiš stih iz konteksta, i onda daš pravo svojoj sumnji da nadvlada mogućnost objašnjenja odgovra u kontekstu u kojemu je pisan, time (ne)svjesno postavljaš zid toj mogučnosti, tako da ako objašnjenje i postji, nema nikakvoga prodora u tvoje već kreirano shvaćanje koje se najčeške postavlja kao ispravno....a time dobiješ upravo ono protiv čega se ti, koliko sam shvatio, boriš...ali nije niti to toliko tragično, koliko činjenica da ta tvoja sumnja - jednom postavljena kao opravdana/ispravna jednostavno blokira istinu. To je slučaj svih religija. Ja sam jednom bio u tome, hvala, više nebi.Tvoji stihovi;
Ali čitati ju bez predrasude da je to jedina i isključiva Riječ Božja.
potvrđuju ovo o čemu sam ti pisao.Istinu ti govorim, kada kažem da ja nisam znao, a niti vjerovao da je ona, citiram; "jedina i isključiva" Istinita Riječ Božja, dok nisam upoznao Boga, i Spasitelja Isusa Krista.I za kraj, rekao si da se Pavao i Jakov proturječe...i to doista i je istina, ali kome?
--------------------------------------------------------------------
Jedan drugomu.Krivo si shvatio, ja postavljam pitanje kome (u čijim očima) si to Pavle i Jakov proturječe, a ne dali si oni međusobno proturječuju. A kontekst pitanja ti je dan, al objasnit ću: Biblija se tumaći na dva naćina: 1.onako kako je i pisana, Duhom Božjim, (On osobno ti otkirva znaćenje) ILI 2.kako god ja/ti/xy hoće/shvati/vjeruje/vidi. Zbog ovog drugog ti vidiš proturječje. Mogućnost da Bog sam sebi proturječi je NEMOGUĆA! Ti sad možeš reći da baš zato nevjeruješ bibliji, međutim ja bih to prije ovako rekao: tvoje/moje (ne)razumjevanje Božje riječi nema APSOLUTNO nikakvoga značenja/utjecaja u Istinitost iste. Sada misliš da to nije tako, međutim naše mišljenje također nema efekta na nju (Istinu). Ona je stvorila nas, ne mi nju!

Ona = Riječ Božja. A tko/što je Riječ Božja, odgovor na to mogu dati samo za sebe. Jedno sam siguran, SVI čemo saznati.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by miskec4096 on uto stu 10 2009, 03:36

vega je napisao/la:Vidiš, to se desi kada izdovojiš stih iz konteksta, i onda daš pravo svojoj sumnji da nadvlada mogućnost objašnjenja odgovra u kontekstu u kojemu je pisan, time (ne)svjesno postavljaš zid toj mogučnosti, tako da ako objašnjenje i postji, nema nikakvoga prodora u tvoje već kreirano shvaćanje koje se najčeške postavlja kao ispravno....a time dobiješ upravo ono protiv čega se ti, koliko sam shvatio, boriš...ali nije niti to toliko tragično, koliko činjenica da ta tvoja sumnja - jednom postavljena kao opravdana/ispravna jednostavno blokira istinu. To je slučaj svih religija. Ja sam jednom bio u tome, hvala, više nebi.

Ne, pa ja sam pročitao Bibliju u cijelosti, i nisam vadio stvari iz konteksta. No ja sam kršćanstvo i napustio zbog temeljnih proturječja (Bog je dobar i sve nas voli, ali će nas suditi i iskušava nas i općenito nam baca klipove pod noge i otežava nam put do spasenja, iako nas je sam natjerao u grijeh) i religijskog ekskluzivizma. Uvidio si ti i sam da je problem svih religija blokiranje pogleda na istinu. Iako su abrahamske religije ovdje ponajviše odmakle s vjerom u autoritet svojih svetih knjiga.

Istinu ti govorim, kada kažem da ja nisam znao, a niti vjerovao da je ona, citiram; "jedina i isključiva" Istinita Riječ Božja, dok nisam upoznao Boga, i Spasitelja Isusa Krista.

Jesi li pročitao, bez predrasuda:

Kur'an
Bhagavad Gitu
Tippitaku
Tao Te Ching
Talmud
Avestu
?

Većina onih koji su "upoznali Spasitelja" nije upoznala nijednu drugu religiju osim kršćanske, nego su obično bili ateisti ili skeptici, koje je prvi susret s duhovnošću gurnuo u kršćanstvo. Ja sam s druge strane bio kršćanin, ali sam propitkivao stvari i istraživao i druge vjerske tradicije. Pa sam shvatio da put k Bogu nije kroz religiju, nego kroz osobnu vjeru i osobni odnos s njime. A tada su ti svi spisi jednako (i)relevantni.

Krivo si shvatio, ja postavljam pitanje kome (u čijim očima) si to Pavle i Jakov proturječe, a ne dali si oni međusobno proturječuju. A kontekst pitanja ti je dan, al objasnit ću: Biblija se tumaći na dva naćina: 1.onako kako je i pisana, Duhom Božjim, (On osobno ti otkirva znaćenje) ILI 2.kako god ja/ti/xy hoće/shvati/vjeruje/vidi. Zbog ovog drugog ti vidiš proturječje. Mogućnost da Bog sam sebi proturječi je NEMOGUĆA!

Naravno. Ista dogma kao i s Kur'anom. Pa se onda islamski teolozi dovijaju na stotine načina kako dokinuti očita proturječja u Kur'anu.
Može se naravno to rješiti i drugačije - tako da Biblija nije Božja riječ, odnosno, da nije nadahnuta OD Boga, već jer nadahnuta Bogom (tj. Bog je poslužio kao inspiracija za tekstove, ali ih nije autorizirao).

Ti sad možeš reći da baš zato nevjeruješ bibliji, međutim ja bih to prije ovako rekao: tvoje/moje (ne)razumjevanje Božje riječi nema APSOLUTNO nikakvoga značenja/utjecaja u Istinitost iste. Sada misliš da to nije tako, međutim naše mišljenje također nema efekta na nju (Istinu). Ona je stvorila nas, ne mi nju!

To sve vrijedi, osim u slučaju da ne vrijedi. Znači, ako vjerujem u Bibliju, onda vjerujem da je ona Riječ Božja. Ali ja ne vjerujem u Bibliju kao Riječ Božju, prema tome, čak i da u njoj piše da je to Riječ Božja, to nema nikakvu težinu, jer isto piše i u Kur'anu. U koji također ne vjerujem kao Riječ Božju.

Ona = Riječ Božja. A tko/što je Riječ Božja, odgovor na to mogu dati samo za sebe. Jedno sam siguran, SVI čemo saznati.

Točno, odgovor možeš dati samo za sebe. I ja, kada ga doznam, moći ću ga dati za sebe. I Dalaj Lama također. I Jiddhu Krishnamurti. I Lao-ce. I Zaratustra.
Stoga pustimo da svatko kroči svojim putem.
avatar
miskec4096
poprilično aktivan korisnik
poprilično aktivan korisnik

Broj postova : 579
Age : 38
Localisation : trenutno - Debrecen
Registration date : 17.10.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by Gost on uto stu 10 2009, 11:54

miskec4096:

Ne, pokušat ću SPOZNATI kakav Bog uistinu jest, umjesto da vjerujem drugima. Ipak više vjerujem vlastitom neposrednom iskustvu, nego da unaprijed vjerujem Bibliji, Kur'anu, Bhagavad Giti ili bilo čemu drugome.

Što je nemoguće, jer si u tom traženju uvjetovan i svojom ograničenošću (spise koje si naveo u drugom postu, talmud itd., je nemoguće pročitati u punom smislu), ali i ljudskim posrednicima. Kako god postavio stvari, nikada to nije tvoje istraživanje, jer se uvijek ono nadovezuje na iskustva i rezultate drugih. Htio ti priznati ili ne, pod tuđim si utjecajem.
Iz donjeg se vidi, pod utjecajem određenih struja moderne egzegeze.
Ne.

Onda na temelju te rečenice ne možeš tvrditi da je Petar bio adopcionist, jer se tu krije jedna dublja istina vjere-postoji, naime razlika preduskrsnog i pouskrsnog Krista.

Teologija po kojoj je Isus umro za otkup grijeha čovječanstva i po kojoj je bio Božje utjelovljenje na zemlji isključivo je Pavlova. Isus o tome ne govori.
Da je Isus bio nedvosmislen o tome da je on Božji Jedinorođenac, onda ne bi bilo onih koji bi vjerovali da je on Mesija, ali čovjek. Dakle, smatram da je to bila ideja Pavlove struje koja je nadvladala, a ostale su struje jednostavno proglašene herezom i kao takve proganjane.

Što opet ne stoji, jer se slugu patnika koji umire za grijehe mnogih čekalo još od Izaije, ako Bog da, navesti ću uskoro neka židovska djela iz pretpavlovskog vremena, iz kojih se vidi da su izvjesne grupe židova iščekivale takvog Mesiju. I matej se referira na Izaiju, a njegovo evanđelje definitivno nije napisao Pavao.
Drugo, tko je koga proganjao u vrijeme kada je kršćanstvo kao cjelina bilo proganjano? U to vrijeme je kršćanstvo bilo u stanju borbe za opstanak. Ne radi se tu o Pavlovoj struji, Ivan naglašava Isusovo božanstvo npr., a i ostali, svaki na svoj način, izravno ili ne. Neizravna kristologija je u nekim stvarima žešća nego izravna.

Evanđelisti onog vremena nisu povjesničari, jer je dovoljno usporediti sva četiri evanđelja međusobno, pa da se uvidi da cilj tih djela nije bilo dati pravu faktografsku povijesnu sliku o Isusu, nego više prenijeti poruku duhovne prirode. Jer, da su evanđelja Isusove biografije, onda bi se valjda znalo točno koliko je godina propovijedao, koliko je puta bio u Jeruzalemu, što je točno radio na Posljednjoj večeri, i, što je najvažnije, gdje se sve pojavljivao, i koliko dugo, nakon uskrsnuća. Po nekima je to trajalo još nekoliko tjedana, po nekima je uzašao na nebo isti dan, u Jeruzalemu, drugi kažu da je otišao u Galileju...
Ili npr., kada je Isus boravio 40 dana u pustinji, odakle evanđelistima informacije za to? Čučali su iza grma? Ili im je Isus to sam ispripovijedio?

Ponekad mi se čini, kada razgovaram s nekim kršćanima, kao da postoje samo dvije mogućnosti: ili je Isus povijesna osoba, što znači da su evanđelja do zadnjeg slovca istinita, ili su evanđelja čista fikcija, a to onda znači da Isus nije postojao. Zašto ne bi mogao postojati čitav dijapazon međumogućnosti? Ne sumnjam da je Isus bio povijesna osoba, ne sumnjam ni da je činio čuda, ne sumnjam čak ni da je ustao od mrtvih - bilo koji jogi u stanju je napraviti sve to. Sumnjam samo u njegovu jedinorođenost i ono da je pod "nitko ne dolazi k Ocu, osim kroz mene" mislio "kroz Isusa iz Nazareta", a ne "kroz samog sebe".

Čitati Bibliju, svakako. Ali čitati ju bez predrasude da je to jedina i isključiva Riječ Božja. Uostalom, činjenica da postoji kanon pokazuje kolika je bila ljudska umiješanost u oblikovanje Biblije.

Mene žalosti da masa ljudi koja se kune u Bibliju nije nikada ni pokušala pročitati neki sveti spis neke druge vjere. Dapače, to ih uopće ne zanima. Već su ih a priori otpisali kao lažne, iako ne znaju ništa o njima. To je tunelski vid najgore vrste.

Nije biografija, ali to ne znači da nema biografskih elemenata, nisu znanstvena povijest, ali ne znači da nisu povijesna. Ne, nisu čučali iza grma, već su znali predajom od samoga Isusa. U židovstvu se predaja duhovnog učitelja učila striktno napamet, a ne prepričavala uz kavu na špici.
Ne, niti jedan yogi nije u stanju učiniti ono što je Isus učinio, jer Isusovo uskrsnuće je jedan veoma specifičan događaj, a ne reanimacija klinički mrtvog čovjeka.
Što se kanona tiče, čuj, možda sa protestantima to može proći, ali katolici i pravoslavni niti ne vjeruju da je Biblija sa neba pala-ona je djelo Crkve, tako da im tu ne otkrivaš ništa novo.
Ja sam čitao hrpu tuđih spisa (ne pročitao-reći da je pročitao Talmud može samo netko tko ga očito nije vidio nikad u životu). Međutim, tvrdim da je samo u Kristu Istina. Ona se može manifestirati u životu mnogih ljudi (što si ti krivo protumačio da KC "dozvoljava" spasenje svima)
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by miskec4096 on uto stu 10 2009, 13:13

haim je napisao/la:Što je nemoguće, jer si u tom traženju uvjetovan i svojom ograničenošću (spise koje si naveo u drugom postu, talmud itd., je nemoguće pročitati u punom smislu), ali i ljudskim posrednicima. Kako god postavio stvari, nikada to nije tvoje istraživanje, jer se uvijek ono nadovezuje na iskustva i rezultate drugih. Htio ti priznati ili ne, pod tuđim si utjecajem.

Nisi shvatio. Rekao sam da treba pročitati vjerske spise, čisto informativnosti radi, ali ja ionako vjerujem da se Boga spoznaje osobnim uvidom, a ne objavom u vidu ijedne knjige.

Što opet ne stoji, jer se slugu patnika koji umire za grijehe mnogih čekalo još od Izaije, ako Bog da, navesti ću uskoro neka židovska djela iz pretpavlovskog vremena, iz kojih se vidi da su izvjesne grupe židova iščekivale takvog Mesiju. I matej se referira na Izaiju, a njegovo evanđelje definitivno nije napisao Pavao.

Izvjesne grupe Židova, o tome je riječ. Nije bio općeprihvaćeni židovski stav da će Mesija biti Sin Božji. Upravo zato ne možemo generalizirati. Te struje su proturile svoje viđenje Isusa i izgurale ostala viđenja, jednostrano ih proglasivši herezom.

Nije biografija, ali to ne znači da nema biografskih elemenata, nisu znanstvena povijest, ali ne znači da nisu povijesna.

Ja ne negiram povijesnost Isusa Krista, ali to što je on povijesna osoba nema nikakve veze s njegovom metafizičkom prirodom. Npr., imaš ljudi koji vjeruju da je Sai Baba Bog, ima onih koji misle da je obični šarlatan. Ali Sai Baba postoji, to nije sporno.

Ne, niti jedan yogi nije u stanju učiniti ono što je Isus učinio, jer Isusovo uskrsnuće je jedan veoma specifičan događaj, a ne reanimacija klinički mrtvog čovjeka.

Kako znamo? Isus je umro na križu u petak navečer, u nedjelju ujutro grob je već bio prazan. Bio je dakle mrtav nekih 36 sati. Pojedini jogiji znaju biti u stanju autoinducirane kliničke smrti i po nekoliko tjedana, i onda se iz njega bude. Isusa nije pregledao mrtvozornik, da bi ustanovio njegovu smrt. Bilo je jasno da ako ne diše i ako mu ne rad srce da je mrtav.
Ali ako netko ima mogućnost levitacije (hodanje po vodi), transsubstancijacije (petvorba vode u vino), materijalizacije (kruh i ribe), iscjeljivanja dodirom pa čak i oživljavanja drugih ljudi na daljinu (Joramova kći), onda se očito radi o parapsihološkom fenomenu i osobi kakva se rodi vrlo rijetko u povijesti. U polju parapsiholoških sposobnosti, ako je Uri Geller neki član zagrebačke filharmonije, Isus je Mozart. Upravo zato ne treba sumnjati da bi takav netko mogao "ustati od mrtvih", tj. vratiti se iz autoinducirane kliničke smrti.

Međutim, tvrdim da je samo u Kristu Istina.

Tu se mogu složiti s tobom, pod uvjetom da je "Krist" naziv za ostvarenje božanske svijesti u ljudskoj osobi, a "Isus" naziv za samo jednu od tih osoba kroz povijest. Drugim riječima, svatko od nas je potencijalni Krist, samo je stvar rada na sebi - neki to dobe milošću, neki moraju raditi na tome.
avatar
miskec4096
poprilično aktivan korisnik
poprilično aktivan korisnik

Broj postova : 579
Age : 38
Localisation : trenutno - Debrecen
Registration date : 17.10.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by καιros on uto stu 10 2009, 16:48

Milim da ste odlutali od teme....tema je da li vjerujet u čistilište ili ne....

_________________
"Da, dolazim ubrzo!" Amen! Dođi, Gospodine Is
avatar
καιros
Admin
Admin

Broj postova : 1666
Localisation : u vremenu
Registration date : 21.11.2006

Korisnički profil http:// http://krscanski.motionsforum.com/

[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by Gost on uto stu 10 2009, 18:12

Jesi li pročitao, bez predrasuda:

Kur'an, Bhagavad Gitu, Tippitaku, Tao Te Ching, Talmud, Avestu?


Koje predrasude? Da nisu riječ božje, ili da jesu? Oboje su loše, a kao što sam ti rekao, ja sam saznao da je Biblija Božja objava čovječanstvu, kada sam upoznao Boga. Jedino što sam ja htio jest saznati dali ga ima ili ne, drugim riječima istinu. Kada sam postao krščanin, preciznije u trenutku obračenja sam dobio odgovor. Krščanstvo nije naćin života (religija), krščanstvo jest život! Drugim riječima: "tko ima Isusa ima život, tko nema Isusa nema života". Nadam se da ti je jasno da ova rečenica ima dublje i duhovno znaćenje, i kao takva se tako i objašnjava. Ali nije bezveze rečeno: "tko ima uho da čuje, neka čuje." Žalosna činjenica/istina je da mnogi ne žele ćuti. Ali, to je sloboda koju svatko od nas ima, I sloboda prema kojoj će nam vječnost biti određena. A to što mi mislimo, to je samo naše mišljene. Ko što rekoh, saznat čemo.
...tako da Biblija nije Božja riječ, odnosno, da nije nadahnuta OD Boga...
 
jel to predpostavka, predrasuda, osobni zaključak/vjerovanje, ili činjenica?? ako nije činjenica, kao takva nema nikakvu veću/manju vrijednost od moje izjave da sam upoznao Spasitelja, i da me je on osvjedočio o Istini.
Milim da ste odlutali od teme....tema je da li vjerujet u čistilište ili ne....
Nevjerujem.
Pozdrav.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by miskec4096 on uto stu 10 2009, 18:43

vega je napisao/la:Koje predrasude? Da nisu riječ božje, ili da jesu? Oboje su loše, a kao što sam ti rekao, ja sam saznao da je Biblija Božja objava čovječanstvu, kada sam upoznao Boga. Jedino što sam ja htio jest saznati dali ga ima ili ne, drugim riječima istinu. Kada sam postao krščanin, preciznije u trenutku obračenja sam dobio odgovor. Krščanstvo nije naćin života (religija), krščanstvo jest život! Drugim riječima: "tko ima Isusa ima život, tko nema Isusa nema života". Nadam se da ti je jasno da ova rečenica ima dublje i duhovno znaćenje, i kao takva se tako i objašnjava. Ali nije bezveze rečeno: "tko ima uho da čuje, neka čuje." Žalosna činjenica/istina je da mnogi ne žele ćuti. Ali, to je sloboda koju svatko od nas ima, I sloboda prema kojoj će nam vječnost biti određena. A to što mi mislimo, to je samo naše mišljene. Ko što rekoh, saznat čemo.

Kako rekoh, dobivam osip na izjave poput "kršćanstvo nije religija", jer to svatko misli za svoju religiju. Stav da je Biblija superiornija ili istinitija od drugih svetih knjiga ne razlikuje se previše od stava da je arijevska rasa superiornija ostalima. A znamo da je takav stav opsan i donio je mnogo zla čovječanstvu. Netko može reći da se našao u Bibliji, ali to vrijedi za tu osobu. Generalizacija i monopolizacija istine jednostavno je u suprotnosti s čovjekoljubljem i pluralizmom mišljenja.
Ja sam npr. bio kršćanin. Ali kad sam pročitao Bibliju, s iskustvom čitanja i drugih vjerskih spisa, s iskustvom studija antropologije, hrpe drugih pokupljenih informacija iz povijesti i kulture, kritičkim mišljenjem, moj je zaključak bio "Nije mi jasno kako itko tko je pročitao Bibliju, a zna išta o bilo kojoj drugoj religiji, može vjerovati da je ovo jedina istina."

jel to predpostavka, predrasuda, osobni zaključak/vjerovanje, ili činjenica??

Činjenica. Bibliju nije pisao Bog. Pisali su ju ljudi koji su ili uvjereni da su u Božjem zanosu.
Isto kako je Samov sin bio uvjeren da mu njegov pas naređuje da ubija.

ako nije činjenica, kao takva nema nikakvu veću/manju vrijednost od moje izjave da sam upoznao Spasitelja, i da me je on osvjedočio o Istini.

Ta izjava vrijedi za tebe. Ja to mogu shvatiti kao duhovno iskustvo. Ali naravno da smatram da si ti duhovno iskustvo odjenuo u ruho kršćanstva, jer imaš taj terminološki aparat.

Ja duhovno iskustvo nisam imao i dok ga ne steknem neću nijednu religiju stavljati u superiorniji položaj baš zato da mi se ne dogodi da, ako ga doživim, to bude zamagljeno predodžbom određene religije.

Po mom osobnom mišljenju onaj tko tvrdi da se prosvijetlio i spoznao Boga, a onda mrtav hladan kaže da su sve religije osim kršćanstva u krivu, nije nimalo prosvjetljen, već vrlo zatucan.

Imaš na forumu slučaj dečka koji je bio ministrant, redovno se molio, tragao za Bogom i na kraju se našao u budizmu. Zašto bi tvoje iskustvo bilo superiornije njegovom?

Inače, da i ja odgovorim na temu: dok sam bio kršćanin, vjerovao sam u čistilište. Onda sam neko vrijeme vjerovao samo u raj i čistilište, jer mi ideja pakla nije bila povezljiva s Bogom koji je vječna ljubav. Na kraju sam shvatio da su i raj i pakao duhovna stanja koja nemaju veze ni s Bogom ni s Vragom, već s osobom samom. Budući da ne vjerujem u Sud, ne vjerujem ni u čistilište. Ali ne vjerujem ni u vječni pakao.
avatar
miskec4096
poprilično aktivan korisnik
poprilično aktivan korisnik

Broj postova : 579
Age : 38
Localisation : trenutno - Debrecen
Registration date : 17.10.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by καιros on uto stu 10 2009, 19:03

Pa neću sto puta opominjati...otvorio sam temu New Age u forumu "Crkva" i tamo pišite o ovome....

_________________
"Da, dolazim ubrzo!" Amen! Dođi, Gospodine Is
avatar
καιros
Admin
Admin

Broj postova : 1666
Localisation : u vremenu
Registration date : 21.11.2006

Korisnički profil http:// http://krscanski.motionsforum.com/

[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by miskec4096 on uto stu 10 2009, 19:09

Kakve veze unitarijanski univerzalizam ima s New Ageom?
avatar
miskec4096
poprilično aktivan korisnik
poprilično aktivan korisnik

Broj postova : 579
Age : 38
Localisation : trenutno - Debrecen
Registration date : 17.10.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by Gost on uto stu 10 2009, 19:29

Činjenica. Bibliju nije pisao Bog. Pisali su ju ljudi koji su ili uvjereni da su u Božjem zanosu.

Ti to znaš iz osobnog iskustva? Vidiš ja znam iz osobnog iskustva da je Bog korz njih rekao sve što trebamo znati. Iz te perspektive je onda činjenica da je biblija ipak Božja Riječ. Samo mi nije jasno zašto si to zamotao u "činjenicu"? Ja sam pitanje postavio objektivno ne subjektivno. A ti si subjektivno odgovrio da imaš dokaze da su oni bili uvjereni?!? Tako gledano muslimanu je činjenica da je alah bog....

Kada kažem: "Krščanstvo nije naćin života (religija), krščanstvo jest život!" ja to doista i mislim. Jer to što mi je katoličanstvo bilo nametnuto, to ne znači da sam ja po defalut-u bio krščanin. A to što ti dobiješ ospice, to je samo dokaz da je tebi krščanstvo ono što ljudi nazivaju krščanstvom. Drugim riječima, ti Boga procjenjuješ i promatraš kroz ljude, i ono što oni zovu Bogom. Žalosno je to što onda to uzimaš za osobno mišljenje i stav O BOGU! Vidiš, meni je to također bilo nametnuto, ali me prestalo zanimati jer po onome što biblija kaže i po onome što ljudi kažu, nešto nije štimalo; ili sa biblijom, ili sa ljudima. Ja sam istinu htio za sebe, ne za univerzalu. I nisam ju dobio kroz bibliju, nego kroz svjedočanstvo. Zato i stoji; "i bit čete mi svjedoci". A jednom osvjedočen sam okusio/vidio/saznao da je Božja Riječ živa i djelotvorna! 

Vrlo vjerovatno ćeš i ovdje naći nešto što tebi ne odgovara, ali što se mene tiče, ja sam rekao ono što sam trebao.
Bez uvrede, Pozdrav. 
P.S. Sorry admine, al glupo mi je sad ovo postat tamo, a vamo je razgovor započeo. Ovaj mi je zadnji. 
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by Gost on uto stu 10 2009, 19:46

miskec4096:

Nisi shvatio. Rekao sam da treba pročitati vjerske spise, čisto informativnosti radi, ali ja ionako vjerujem da se Boga spoznaje osobnim uvidom, a ne objavom u vidu ijedne knjige.

Ne, talmud, i većinu ostalih spisa, već zbog jezika i opsega, ne možeš ni informativno pročitati. Ali opet, ako tražiš osobni put prema Bogu, nemoguće ti se poslužiti time, jer taj put je, kako vidimo, manjkav.

Izvjesne grupe Židova, o tome je riječ. Nije bio općeprihvaćeni židovski stav da će Mesija biti Sin Božji. Upravo zato ne možemo generalizirati. Te struje su proturile svoje viđenje Isusa i izgurale ostala viđenja, jednostrano ih proglasivši herezom.

Nisi li ti jednostran dok pišeš ovako? S jedne strane, pobijaš mogućnost iščekivanja Mesije patnika jer se radi o "izvjesnim grupama", s druge strane, odbacuješ tumačenja Velike Crkve, i odgovore tražiš u heretičkim apokrifima. Zatim, bez obzira je li riječ o većim ili manjim grupama, otpada mogućnost da se radilo o Pavlovoj tvorevini, jer je postojalo davno prije Pavla, a pokazao sam da je ideja o tome postojala još kod Izaije.

Ja ne negiram povijesnost Isusa Krista, ali to što je on povijesna osoba nema nikakve veze s njegovom metafizičkom prirodom. Npr., imaš ljudi koji vjeruju da je Sai Baba Bog, ima onih koji misle da je obični šarlatan. Ali Sai Baba postoji, to nije sporno.

Ima itekako, jer ga nitko do islama u 7.st. nije držao sasvim običnim čovjekom.

Kako znamo? Isus je umro na križu u petak navečer, u nedjelju ujutro grob je već bio prazan. Bio je dakle mrtav nekih 36 sati. Pojedini jogiji znaju biti u stanju autoinducirane kliničke smrti i po nekoliko tjedana, i onda se iz njega bude. Isusa nije pregledao mrtvozornik, da bi ustanovio njegovu smrt. Bilo je jasno da ako ne diše i ako mu ne rad srce da je mrtav.
Ali ako netko ima mogućnost levitacije (hodanje po vodi), transsubstancijacije (petvorba vode u vino), materijalizacije (kruh i ribe), iscjeljivanja dodirom pa čak i oživljavanja drugih ljudi na daljinu (Joramova kći), onda se očito radi o parapsihološkom fenomenu i osobi kakva se rodi vrlo rijetko u povijesti. U polju parapsiholoških sposobnosti, ako je Uri Geller neki član zagrebačke filharmonije, Isus je Mozart. Upravo zato ne treba sumnjati da bi takav netko mogao "ustati od mrtvih", tj. vratiti se iz autoinducirane kliničke smrti.

Neodrživo, jer je priroda njegova mučenja bila takva da je to gotovo nemoguće preživjeti, pogotovo ako uzmemo u obzir posljednje probadanje kopljem. Ako dodamo apsolutnu zamotanost, nemoguće da nije umro. No, činjenica je da će svaki yogi umrijeti, prije ili kasnije, Krist neće. Njegovo uskrsnuće nije oživljavanje, već prelazak na višu razinu postojanja. Naposljetku, moralni nauk koji je Krist ostavio, superiorniji je bilo kojem drugom.

Tu se mogu složiti s tobom, pod uvjetom da je "Krist" naziv za ostvarenje božanske svijesti u ljudskoj osobi, a "Isus" naziv za samo jednu od tih osoba kroz povijest. Drugim riječima, svatko od nas je potencijalni Krist, samo je stvar rada na sebi - neki to dobe milošću, neki moraju raditi na tome.

Životno iskustvo nas uči da je to nemoguće-bez milosti na ovaj ili onaj način nema ništa. Niti ti ne bi uopće tražio Boga da ti netko nije dao ideju o njemu. S druge strane, svi moraju raditi na tome-vara se onaj koji misli da ne mora.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by miskec4096 on uto stu 10 2009, 20:07

Odgovorit ću vam obojici na onoj drugoj temi.
avatar
miskec4096
poprilično aktivan korisnik
poprilično aktivan korisnik

Broj postova : 579
Age : 38
Localisation : trenutno - Debrecen
Registration date : 17.10.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by Sofia on pet pro 04 2009, 11:04

Sve što je napisano, napisano je pod pomazanjem Duha, jedino tako se može ISPRAVNO tumačiti, bez pomazanja Duha, biblija je upravo ono što Duh za nju kaže: "On nas osposobi za poslužitelje novoga Saveza, ne slova, nego Duha; jer slovo ubija, a Duh oživljuje." - ubija jer biblija nije mrtvo slovo na papiru, več Riječ Božja, ona će te spasiti, i ona će te osuditi.

P.S. Sorry admine, al glupo mi je sad ovo postat tamo, a vamo je razgovor započeo. Ovaj mi je zadnji.


Very Happy aj nek ti još jedan bude zadnji ,pa da se maknemo,ok?

Obrati pozornost na istaknuto...
Biblija jeste mrtvo slovo,sem ako ne dođe Duh Sveti da ti sve pojasni
Cool
Kao što kažeš da je napisana-tako ja dodam da se tako i čita!
Jedino pomazanjem Duha !!!

Svi kažu-Vidimo! ,kad čitaju,a to im se samo učini.
A vid ovo -Riječ božja će te spasit,il osudit...
ISTINA!

Al pitam te koja - ?
Dal knjiga tih slova,il Reč božja osobno?

Sofia
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 134
Age : 41
Registration date : 28.11.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by Gost on pet pro 04 2009, 12:41


Al pitam te koja - ?
Dal knjiga tih slova,il Reč božja osobno?Pa ako uzmeš ovo; "Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega." tada te knjiga osuđuje, jer u njoj je to zapisano, samo što je malo ćudno izdvajat Bibliju kao knjigu od Biblije kao Riječi Božje. Zato sam i rekao da nije obično slovo na papiru, več Riječ - zapisana, ali i dalje ima potpunu istinitost i težinu kao i kada je bila izgovorena. Stoga te ona - Riječ/biblija osuđuje (na koncu, pa u njoj se i nalazi zakon koji nas osuđuje pred Bogom, i Onaj tko nas opravdava od zakona).
A ako uzmeš ovo; "I ne obazirući se na vremena neznanja, nutka sada Bog ljude da se svi i posvuda obrate jer ustanovi Dan u koji će suditi svijetu po pravdi, po Čovjeku kojega odredi, pred svima ovjerovi uskrisivši ga od mrtvih." tada će On osobno suditi, ali ja bih prije rekao donositi presudu, po kriterijima koje je rekao u bibliji - Riječi svojoj.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by καιros on pet pro 04 2009, 12:46

No, vratimo se temi...tu govorimo o čistilištu, jehovini svjedoci i neke druge zajednice govore da će grešnici imati neku drugu šansu....no Biblija jasno uči, kako si proživio život tako će ti biti suđeno....Isus uskoro dolazi i donosi platu sa sobom....iskoristi svoju šansu tako što ćeš za ovoga života prihvatiti Krista i kada on dođe odvesti te u stan koji je pripremio za tebe....

_________________
"Da, dolazim ubrzo!" Amen! Dođi, Gospodine Is
avatar
καιros
Admin
Admin

Broj postova : 1666
Localisation : u vremenu
Registration date : 21.11.2006

Korisnički profil http:// http://krscanski.motionsforum.com/

[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by Gost on pet pro 04 2009, 13:10

još jednom amen!

jedino čistilište koje postoji je u našoj glavi (kako čijoj, da se nebi tko našao uvrjeđen) a tamo postoji iz jednog vrlo jednostavnog razloga - našega straha da nečemo biti "dovoljno dobri". Mislim da je to jako važna tema al naravno sve je pitanje iskrenoče, 1. sa Bogom, 2. sa samim sobom. Također mislim da su ljudi zamjenili strah Božji sa strahom od pakla, pa su zato i napravili čistilište, a sve to je iz nerazumjevanja/nezdravog odnosa sa Bogom osobno. U tome je početak problema, ali utješno, i kraj istog. A na nama samima je da taj odnos "popravimo".  - drugim riječima, da se vratimo Bogu.

Sa druge strane, ja kada bih i vjerovao u čistilište, opet bi težio/trudio se da se nađem u Njegovoj prisutnosti, a ne u čistilištu. Jer, zamisli da se nađeš u čistilištu, a ono dođe kraj svjeta? šta onda? tko če se onda molit za tebe? koji onda smisao čistilište ima? Kad ljepo stoji da če smrt i podzemlje bit bačeni u vječnu propast. Dali onda ima razlike između čistilišta i pakla?

***********************************************************************************************************************************
Osobni komentar, ne odnosi se na temu, i neče biti odgovaran, ali smatram da je koristan da se kroz njega malo razmisli preko ovoga što sam gore napisao.Mene čudi koliko ljudi, i kako i zašto ne razmišljaju malo o tim stvarima, več sljepo sljede nauku - pa zar nevidite da su farizeji ti koji su najviše i najispravnije sljedili nauku, pa im je Krist rekao da su okrečeni grobovi. A bili su najreligijozniji i "najpobožniji" (u očima svijeta) ljudi svoga vremena. I dođe Krist i kaže; "nebude li vaša pravednost veča od pravednosti farizeja, nečete uči u kraljevstvo Božje". Možete li zamislit šok koji je potresao te ljude, i zavist/ljutnju/srđbu i ljubomoru koja je preplavila farizeje - "najpobožnije" među njima. Bojim se da je danas ista slika, samo drugačije boje.Mir Kristov
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by kaleb on čet sij 14 2010, 20:25

čistilište?
pa to je bajka ljudi moji. otvorite oči!
čistilište samo po sebi obezvrjeđuje Kristovu krv i njegovu žrtvu na križu. zbog čega je onda Krist uopće došao?
u Prvoj Ivanovoj 1:5-9 piše:
A ovo je navještaj koji smo čuli od njega i navješćujemo vama: Bog je svjetlost i tame u njemu nema nikakve! Reknemo li da imamo zajedništvo s njim, a u tami hodimo, lažemo i ne činimo istine. Ako u svjetlosti hodimo, kao što je on u svjetlosti, imamo zajedništvo jedni s drugima i krv Isusa, Sina njegova, čisti nas od svakoga grijeha. Reknemo li da grijeha nemamo, sami sebe varamo i istine nema u nama. Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde.
u Kološanima 1:22 piše:
sada u ljudskom tijelu Kristovu, po smrti, sa sobom izmiri da vas k sebi privede svete, bez mane i besprigovorne.

ako piše da nas Kristova krv čisti od svakoga grijeha čemu onda čistilište? možda za one koji nisu zaslužili direktan ulaz u raj? pa lijepo piše u Bibliji što je svaki čovjek zaslužio:
jer su svi sagriješili i lišeni su Božje slave Rim 3:23
jer plaća za grijeh je smrt Rim 6:23

što smrt uopće ovdje znači?
mi smo Bogu ugodan Kristov miris među onima koji se spasavaju i među onima koji propadaju; jednima miris što od smrti vodi u smrt, a drugima miris što od života vodi u život.
2.Kor 2:15-16
priča je o vječnoj smrti:
Kukavicama pak, nevjernima i okaljanima, ubojicama, bludnicima, vračarima i idolopoklonicima i svim lažljivcima udio je u jezeru što gori ognjem i sumporom. To je druga smrt. Otk 21:8
Izići će anđeli, odijeliti zle od pravednih i baciti ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi. Lk 13:49-50

pa ako smo zaslužili smrt kako onda uopće u raj?
dar Božji jest život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našem Rim 6 :23
ako li se u čistilištu naša duša čisti od grijeha čemu onda Krist? zašto je prolio svoju krv? kako bi imali vječni život!

Ako zbilja mrtvi ne uskršavaju, jedimo i pijmo jer sutra mremo! Kor 15:32
u 1.Kor 15:12-22 piše:
No ako se propovijeda da je Krist od mrtvih uskrsnuo, kako neki među vama govore da nema uskrsnuća mrtvih? Ako nema uskrsnuća mrtvih, ni Krist nije uskrsnuo. Ako pak Krist nije uskrsnuo, uzalud je doista propovijedanje naše, uzalud i vjera vaša. Zatekli bismo se i kao lažni svjedoci Božji što posvjedočismo protiv Boga: da je uskrisio Krista, kojega nije uskrisio, ako doista mrtvi ne uskršavaju. Jer ako mrtvi ne uskršavaju, ni Krist nije uskrsnuo. A ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je vjera vaša, još ste u grijesima. Onda i oni koji usnuše u Kristu, propadoše. Ako se samo u ovom životu u Krista uzdamo, najbjedniji smo od svih ljudi. Ali sada: Krist uskrsnu od mrtvih, prvenac umrlih! Doista po čovjeku smrt, po Čovjeku i uskrsnuće od mrtvih! Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Kristu svi biti oživljeni.

Prema tome, braćo moja ljubljena, budite postojani, nepokolebljivi, uvijek napredujte u djelu Gospodnjem znajući da trud vaš u Gospodinu nije uzaludan! 1.Kor 15:58

Pokajte se dakle i obratite da se izbrišu grijesi vaši Dj 3:19
Ja ne želim smrti nikoga koji umre - riječ je Jahve Gospoda. Obratite se, dakle, i živite! Ez 18:32

kaleb
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 2
Age : 30
Registration date : 01.11.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by resilina on čet sij 14 2010, 23:21

Osobno u čistilište ne vjerujem i slažem se sa prijašnjim mišljenjima da je to izmišljotina Crkve, odnosno LJUDI koji nažalost nisu imali veze s Bogom. Osobno sam rođen u katoličkoj obitelji i imam sve sakramente, ali do prije nekoliko godina Biblija mi uopće nije bila baš jasna i razmišljao sam slićno. Pa što ako malo kradem, pa što ako nekoga malo izlupam, pa što ako sam malo bezobrazan.... malo u čistilište i sve ok. Ima li to smisla? A Isus? Zašto je Bog poslao svoga sina i zašto je Isus prošao to što je prošao. Zato da idemo u čistilište??? Zamolite Duha svetoga da vam pomogne čitati Bibliju. Ne crkvene knjige. Čitajte Novi zavjet. Zamolite Duha svetoga da Vam pomogne razumijeti i iskreno zamolite Boga nešto. Vidjet ćete. Ostvariti će Vam se odmah. On je Vaš Otac. Pa tko će dati svome djetetu bolje i više od njegova oca. Zamolite i dobit ćete. Svima želim Božji blagoslov.

resilina
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 27
Age : 51
Localisation : Zagreb
Registration date : 30.08.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by Magic Master on sri tra 28 2010, 23:38

Ne znam za cistilista, ali sam cuo za price o Mitarstvima tj. "carinarnicama" na kojima dusa iskupluje grijehe ne bi li se mogla podici sa na visi nivo. U cistliste nisam vjerovao, ali mi je postalo interesantno porediti mitarsva i cistilise. Ima tu nesto...
avatar
Magic Master
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 35
Age : 29
Registration date : 10.10.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by katejohn on pon svi 03 2010, 14:41

Bok, ja sam novi došljak i nedavno razvioarticle directory, ArticleWorlddb Želim dodati neke dušu dira članaka u njega. Može bilo tko pomoć mene u tom pogledu?


Kate

katejohn
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 1
Age : 40
Registration date : 03.05.2010

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by 10 on pet sij 14 2011, 18:41

avatar
10
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 192
Age : 43
Registration date : 20.05.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by καιros on pet sij 14 2011, 20:48

10 je napisao/la:Nema (više) čistilišta, šta kažete sad???

http://www.vecernji.hr/vijesti/cistiliste-je-nama-a-ne-prostor-utrobi-zemlje-clanak-239068

Ne znam što li je slijedeće na redu, poslije limba i čistilišta. Možda obožavanje svetaca. I tako jednog dana katolici postanu protestanti.


Zadnja promjena: Chrysostom; ned vel 13 2011, 22:06; ukupno mijenjano 1 put.

_________________
"Da, dolazim ubrzo!" Amen! Dođi, Gospodine Is
avatar
καιros
Admin
Admin

Broj postova : 1666
Localisation : u vremenu
Registration date : 21.11.2006

Korisnički profil http:// http://krscanski.motionsforum.com/

[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by 10 on sub sij 15 2011, 13:12

Krizostom je napisao/la:
10 je napisao/la:Nema (više) čistilišta, šta kažete sad???

http://www.vecernji.hr/vijesti/cistiliste-je-nama-a-ne-prostor-utrobi-zemlje-clanak-239068

Ne znam što li je slijedeće na redu, poslije limba i čistilišta. Možda obožavanje svetaca. I tako jednog dana katolici postanu protestanti.
10 imaš privatnu porukui.Ne znam gdje su sad svi oni koji su toliko žustro branili "čistilište", ali bih im preporučio da razmisle o sljedećem citatu;

“Nowhere in the Bible is it stated that worship should be changed from Saturday to Sunday...Now the Church...instituted, by God’s authority, Sunday as the day of worship. This same Church, by the same divine authority, taught the doctrine of Purgatory long before the Bible was made. We have, therefore, the same authority for Purgatory as we have for Sunday.” Martin J. Scott, Things Catholics Are Asked About, 1927 edition, p. 136.
avatar
10
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 192
Age : 43
Registration date : 20.05.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by sivko5 on uto stu 01 2011, 22:14

Prema Katoličkoj enciklopediji, Čistilište je »mjesto ili stanje vremenite kazne za one koji su ovaj život napustili u Božjoj milosti, ali nisu u potpunosti slobodni od lakih grijeha ili pak nisu u potpunosti platili za svoje prijestupe«. Da sažmemo, u katoličkoj teologiji Čistilište je mjesto na koje kršćaninova duša odlazi nakon smrti da bude očišćena od grijeha koji nisu bili u potpunosti očišćeni tijekom života. Je li doktrina o Čistilištu u skladu s Biblijom? Nipošto!

Isus je umro da plati kaznu za sve naše grijehe (Rimljanima 5,Cool. U Izaiji 53,5 piše: »Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna – radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše«. Isus je patio za naše grijehe da nas izbavi od patnje. Reći da i mi moramo patiti radi svojih grijeha znači zanijekati da je Isusova patnja bila dovoljna. Reći da moramo okajati naše grijehe čišćenjem u Čistilištu znači zanijekati dostatnost Isusove okajničke žrtve (1. Ivanova 2,2). Ideja da trebamo trpjeti radi naših grijeha nakon smrti suprotna je svemu što Biblija kaže o spasenju.

Najvažniji odlomak u Pismu koji katolici ističu kao dokaz za Čistilište jest 1. Korinćanima 3,15, gdje piše: »A onaj čije djelo izgori štetovat će. On sâm spasit će se, ali kao kroz vatru«. Taj odlomak (1. Korinćanima 3,12-15) kao ilustraciju koristi pronošenje predmeta kroz vatru kao opis prosudbe vjernikovih djelâ. Ako su naša djela dobre kvalitete »zlata, srebra, dragog kamenja«, kroz vatru će proći neoštećena, a mi ćemo biti nagrađeni zbog njih. Ako su naša djela loše kvalitete »drveta, sijena, slame«, vatra će ih progutati, a mi nećemo dobiti nagradu. Ovaj odlomak ne kaže da će vjernici proći kroz vatru, nego da će kroz vatru proći vjernikova djela. 1. Korinćanima 3,15 govori o vjernikovu »spašavanju ... kao kroz vatru«, a ne o njegovu »očišćenju vatrom«.

Poput mnogih drugih katoličkih dogmi, Čistilište se temelji na pogrešnom shvaćanju naravi Kristove žrtve. Katolici Misu / Euharistiju smatraju ponovnim uprisutnjenjem Kristove žrtve zbog toga što ne razumiju da je Isusova jednom zauvijek prinesena žrtva bila potpuno i savršeno dostatna (Hebrejima 7,27). Katolici smatraju da zaslužna djela doprinose spasenju, jer ne shvaćaju da Isusovu žrtvenom okajanju nije potreban dodatan »doprinos« (Efežanima 2,8-9). Isto tako, katolici Čistilište vide kao mjesto očišćenja kako bi se vjernik pripremio za Nebo jer ne shvaćaju da nas je Isusova žrtva već očistila, opravdala, donijela nam oproštenje, pomirila s Bogom i posvetila.

Sama ideja o Čistilištu, kao i doktrine koje se s njime često povezuju (molitve za mrtve, oproštajnice, zaslužna djela za mrtve itd.), ne prepoznaje da je Isusova žrtva bila dovoljna da plati kaznu za SVE naše grijehe. Isus, koji je bio utjelovljeni Bog (Ivan 1,1. 14), platio je beskonačnu cijenu za naše grijehe. Isus je umro za naše grijehe (1. Korinćanima 15,3). Isus je žrtva pomirnica za naše grijehe (1. Ivanova 2,2). Ograničiti Isusovu žrtvu na okajanje našega iskonskog grijeha, ili na grijehe koje smo počinili prije spasenja, napad je na Osobu i Djelo Isusa Krista. Ako moramo u bilo kojem smislu platiti, okajati ili trpjeti za naše grijehe, onda Isusova smrt nije bila savršena, potpuna i dostatna žrtva.

Što se vjernika tiče, smrt znači »otići iz ovog tijela i vratiti se (u domovinu) ka Gospodinu« (2. Korinćanima 5,6-8; Filipljanima 1,23). Zapazite da tu ne piše: »otići iz ovog tijela u Čistilište u vatru očišćenja«. Ne, jer zbog savršenstva, potpunosti i dostatnosti Isusove žrtve nakon smrti odmah odlazimo u Gospodinovo prisustvo, potpuno očišćeni, slobodni od grijeha, proslavljeni, usavršeni i potpuno posvećeni.
avatar
sivko5
Super Mod
Super Mod

Broj postova : 220
Age : 55
Registration date : 13.02.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by Roby Boby on sri stu 02 2011, 10:44

Ne vjerujem u čistilište jer se nigdje u Bibliji ne spominje,a Duh Sveti ne bi zaboravio to spomenuti.

Roby Boby
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 10
Age : 21
Registration date : 01.03.2010

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Da li vjerujete u čistilište?

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 27 / 28. Previous  1 ... 15 ... 26, 27, 28  Next

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.