Papa Benedikt XVI se povlaci

Go down

Papa Benedikt XVI se povlaci

Postaj by καιros on pon vel 11 2013, 12:50

PAPA Benedikt XVI. povlači se s dužnosti 28. veljače ove godine, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSA. Tu je informaciju potvrdio i službeni Vatikan, a navodi se kako je Papa u kraćoj izjavi na latinskom naveo kako više nema snage za obnašanje papinske dužnosti.

Loše zdravstveno stanje Pape koji je već u poodmakloj životnoj dobi već je duže vrijeme tema razgovora. Svladale su ga godine i bolest, a zbog nemoći je poručio: "Iz tog razloga, svjestan ozbiljnosti ovog čina i potpuno svojevoljno i slobodno izjavljujem da napuštam dužnost rimskog biskupa, nasljednika svetog Petra".

Informaciju o ostavci Pape potvrdio je i njegov glasnogovornik, Federico Lombardi, ali nije detaljnije komentirao razloge Papinog odlaska s dužnosti.

Nakon objave vijesti o Papinom odlasku, službena internetska stranica Vatikana srušila se zbog prevelikog prometa.

85-godišnji Joseph Ratzinger postao je 265. papa po redu u travnju 2005. godine nakon smrti svog prethodnika, pape Ivana Pavla II. (Karola Wojtyle). Benedikt XVI. je bio šesti papa iz Njemačke u povijesti, prvi od 11. stoljeća.

"28. veljače 2013. u 20 sati, rimsko more, more Svetog Petra bit će prazno i konklava treba izabrati novog vrhovnog poglavara Katoličke crkve"

Radio Vatikan objavio je cijeli tekst Papine deklaracije. Papa u svojoj Deklaraciji navodi:

"Draga braćo,

pozvao sam vas na ovaj Konzistorij, ne samo zbog kanonizacije nego da vam priopćim odluku od velike važnosti za život Crkve. Nakon što sam nebrojeno puta preispitivao svoju savjest pred Bogom, došao sam do zaključka da moja snaga, zbog odmaklih godina, nije više odgovarajuća tome da budem Petrov nasljednik. Svjestan sam da ta dužnost mora biti obavljana ne samo riječima i djelima, nego i molitvom i trpljenjem. Za ovu dužnost važni su i um i tijelo ,ali i snaga koja me u posljednjih nekoliko mjeseci napušta do razine da sam morao priznati da više ne mogu u punoj snazi odgovarajuće ispunjavati svoj zadatak koji mi je povjeren. Iz ovog razloga, potpuno svjestan ozbiljnosti svog poteza, potpuno slobodan objavljujem da se odričem mjesta rimskog biskupa, nasljednika svetog Petra, dužnosti koje su mi kardinali povjerili 19. travnja 2005. godine.

28. veljače 2013. u 20 sati, rimsko more, more Svetog Petra bit će prazno i konklava treba izabrati novog vrhovnog poglavara Katoličke crkve.

Drago braćo,

zahvaljujem vam iskreno na ljubavi i vašem radu kojim ste me podržavali i tražim oprost za sve svoje propuste. Želim također naglasiti da ću nastaviti predano služiti Svetoj Crkvi kroz život posvećen molitvi", stoji u Papinoj deklaraciji.

Joseph Ratzinger - prvi papa Nijemac nakon 948 godina

Joseph Ratzinger rođen je 16. travnja 1927. godine u Marktlu u Bavarskoj, u tradicionalnoj bavarskoj obitelji. Otac mu je bio policajac. Većinu svog djetinjstva, Ratzinger je proveo u mjestu Traunsteinu, gdje je pohađao gimnaziju.

Ratzinger je, kratko vrijeme, poput većine njemačke djece, tijekom Drugog svjetskog rata bio član Hitlerjugenda. Ratzingerov biograf kaže da se kardinal Hitlerjugendu priključio 1941., kad je članstvo postalo obavezno. Sam Ratzinger tvrdi da zbog teške infekcije prsta nikad nije ...... oružje u kratkom vremenu koje je proveo u Hitlerovoj vojsci.

National Catholic Reporter objavio je 1999. godine da je 1943. godine bio raspoređen u protuzračnoj obrani tvornice BMW-a. Poslan je na austrijsko-mađarsku granicu, a zatim je prebačen natrag u Bavarsku gdje je dezertirao. Kada je Drugi svjetski rat završio, bio je američki ratni zarobljenik.

Od 1946. do 1951. studirao je na teološkom fakultetu u Freisingu, zatim i na sveučilištu u Muenchenu, a nakon toga se zaredio. 1957. godine je obranio doktorat iz teologije, a 1958. postao profesor na fakultetu u Freisingu. Bio je teološki savjetnik Drugog vatikanskog koncila, i smatran je liberalom, ali je nakon studentskih pokreta 1968. godine postao konzervativan, te počeo braniti vjeru od sekularizma.

Postao je kardinalom 1977. godine, a na tu ga je dužnost imenovao papa Pavao VI. Ratzinger je bio vodeći profesor teologije, zatim nadbiskup Muenchena i Freisinga, a od 1981. bio je pročelnik Kongregacije za nauk vjere. Na tom položaju naslijedio je hrvatskog kardinala Franju Šefera.

Ratzinger je, između ostaloga, glavni pisac i potpisnik Deklaracije "Dominus Iesus", objavljene 2000. godine. Katolička crkva u toj je Deklaraciji ponovila svoje gledište da je kršćanstvo jedina vjera od Boga, a Katolička crkva jedina koja tu vjeru čuva. Taj je dokument, koji je druge kršćanske crkve označio kao nedostatne, šokirao Anglikansku, Luteransku i Protestantsku crkvu koje su godinama održavale ekumenski dijalog s Rimom.

Najstariji je kardinal imenovan papom od Klementa XII., koji je također imao 78. godina kada je 1730. godine izabran za papu. Ratzinger je također prvi Nijemac koji je izabran za Papu od pape Viktora II. (1055-1057.), a sveukupno osmi papa Nijemac. 20 godina je bio savjetnik za teološka pitanja Ivanu Pavlu II.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/nema-vise-snage-papa-benedikt-xvi-se-povlaci-s-duznosti-28-veljace/661895.aspx

_________________
"Da, dolazim ubrzo!" Amen! Dođi, Gospodine Is
avatar
καιros
Admin
Admin

Broj postova : 1666
Localisation : u vremenu
Registration date : 21.11.2006

Korisnički profil http:// http://krscanski.motionsforum.com/

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.