Umjetna oplodnja - da ili ne?

Go down

Umjetna oplodnja - da ili ne?

Postaj by καιros on pon tra 16 2012, 20:09

HRVATSKI vjerski vođe u zajedničkoj izjavi su se usprotivili donošenju Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji po hitnom postupku u Saboru.

Pozvali su se na izjavu ministra zdravlja Rajka Ostojića koji je kazao da zakon ide u žuran postupak kako bi se već počeo primjenjivati u svibnju. "Povodom takvih i sličnih najava izražavamo svoju bojazan i zabrinutost, budući da su u najavama naznačeni termini blizu, a javnosti još uvijek nije obznanjen službeni tekst ni nacrt prijedloga Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji te ni vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj dosad nisu bile u mogućnosti razmatrati njegov sadržaj niti se, budu li držale potrebnim, argumentirano uključiti u javnu raspravu", napisali su u zajedničkoj izjavi vjerski vođe.

"Zakon zadire u institucije braka i obitelji"

Smatraju kako svaka vlast dužna "pri donošenju izmjena zakona ove vrste u redovitim okolnostima osigurati redovitu proceduru i javnu raspravu i uzimati u obzir sve građane". "Osobito kada se neki zakon tiče prava na život ljudskoga bića i zadire u stožerne ustanove društva: brak i obitelj", piše u izjavi.

Smatraju kako nema razloga da ovaj Zakon ide u žurni postupak te da se uskrati pravo javnosti na javnu raspravu, "tim više što je važeći Zakon o medicinskoj oplodnji iz 2009. već usklađen s odgovarajućim direktivama Europskoga parlamenta i Vijeća Europe iz 2004. odnosno 2006. godine".

Ohrabrili vjernike da daju doprinos javnoj raspravi


"Svi pripadnici vjerskih zajednica kao građani ove zemlje imaju ustavno pravo biti aktivni sudionici javne rasprave te stoga opravdano očekuju od zakonodavca kao i od sredstava javnog priopćavanja da ih se ne isključuje nego da im se u hrvatskom javnom prostoru osigura ravnopravno mjesto bez diskriminiranja, etiketiranja i omalovažavanja njihovih stavova", pišu vjerski vođe.

"Ohrabrujemo sve vjernike naših zajednica da daju konstruktivan doprinos javnoj raspravi o ovoj značajnoj temi, a medije i sve druge čimbenike društvenog života da zajedno dosljedno gradimo kulturu dijaloga i uzajamnog uvažavanja radi boljitka zajedničkog nam hrvatskog društva", zaključuje se u izjavi predsjednika Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog mons. Vlado Košić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić, rabin Koordinacije židovskih općina u RH Luciano Moše Prelević, rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotel Da Don i još nekoliko čelnika vjerskih zajednica u Hrvatskoj.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatski-vjerski-vodje-zajedno-protiv-hitnog-donosenja-zakona-o-potpomognutoj-oplodnji/610101.aspx

_________________
"Da, dolazim ubrzo!" Amen! Dođi, Gospodine Is
avatar
καιros
Admin
Admin

Broj postova : 1666
Localisation : u vremenu
Registration date : 21.11.2006

Korisnički profil http:// http://krscanski.motionsforum.com/

[Vrh] Go down

Re: Umjetna oplodnja - da ili ne?

Postaj by piramida4 on sub svi 05 2012, 13:55

Da li si Kršćanin?

Da li vjeruješ u Boga?

Da li je Bog nekim razlogom zatvorio ženinu utrobu?

-----------------------------

Moli Boga,
ne doktora.

Može oko tebe biti 1000 doktora,
možeš sve novce dati na umjetnu oplodnju,
a da bude - ćorak.

Znam iz primjera prijetelja.
Oboje - sve OK,
ali ništa.
Onda umjetna više puta - ništa.

Na kraju - usvojenje.
---------------------------

Da li je Sara išla na umjetnu,
ili su ona i Abraham dali
povjerenje Bogu?
avatar
piramida4
senior
senior

Broj postova : 714
Age : 58
Localisation : Zg-Pu
Registration date : 14.02.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.