Stop nasilju nad ženama!

Go down

Stop nasilju nad ženama!

Postaj by Gost on sri stu 25 2009, 22:15

Stop nasilju nad ženama!


Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama - u Hrvatskoj je svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, između 10 i 50 posto žena iskusilo je neki oblik fizičkog nasilja od partnera. Između 12 i 25 posto žena podvrgnuto je pokušaju ili samom prisilnom seksualnom odnosu, a rasprostranjenost prisilne prostitucije i trgovine ženama iz godine u godinu raste.
Riječ je samo o jednom malom dijelu službeno registriranih kaznenih djela, jer nasilje koje trpe većina žena prešućuje, piše Večernji.hr
U Hrvatskoj je, u prvih šest mjeseci ove godine policija podnijela 7815 prekršajnih prijava protiv počinjitelja nasilja u obitelji, a prošle godine djelovalo je 16 skloništa za žrtve nasilja.
Koliko je nasilje nad ženama ukorijenjeno i teško uklonjivo iz hrvatskog društva pokazat će i današnja ulična akcija "Silovana“ na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića. Postavit će se lutke na kojima će biti ispisana kaznena djela koje žene svakodnevno trpe od svojih bračnih i izvanbračnih partnera, muških članova obitelji pa čak i prijatelja.

Izvor: Večernji.hr
http://www.ordinacija.hr/novosti/stop-nasilju-nad-zenama/


Zadnja promjena: Dina; ned stu 29 2009, 11:40; ukupno mijenjano 1 put.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Stop nasilju nad ženama!

Postaj by Gost on sri stu 25 2009, 22:28

1999. godine Ujedinjene Nacije su službeno potvrdile 25. studeni kao Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama.
U Hrvatskoj je nasilje prema ženama, posebice fizičko, najčešće u obiteljskoj zajednici, koja bi za žene i djecu trebala biti najsigurnije okruženje. O nasilju nad ženama u Hrvatskoj prvi su put prije 15 godina progovorile i na njega reagirale ženske nevladine udruge osnutkom SOS telefona. Nakon toga osnovale su i skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, te postavile zahtjev za njihovom zakonskom zaštitom.

I danas ženske udruge, kao što su B.A.B.E. (Budi aktivna, budi emancipirana) i Autonomna ženska kuća Zagreb - Žene protiv nasilja nad ženama, pokušavaju pridonijeti boljoj zakonskoj zaštiti i jačanju društvene svijesti o tom problemu o nasilju nad ženama i djecom u obitelji i društvu.
Ljudi uopće ne znaju koliko je nasilja i kako je ono dramatično, kažu u udruzi B.A.B.E. Iako u daleko manjoj mjeri, i muškarci su žrtve nasilja u obitelji, napominju predstavnice spomenutih udruga.
Zakon nedovoljan
Nasilje nad ženama više je rasprostranjeno no što se misli. Ističu da zakonska zaštita, iako dragocjena, nije dovoljna. Zakon predviđa privremeno udaljenje nasilnika iz obitelji, ali tek nakon presude, što u hrvatskom pravosuđu može i te kako potrajati, a nasilnika treba iz obitelji udaljiti odmah nakon počinjenog nasilja, kažu predstavnice tih udruga. Upozoravaju također da hrvatsko zakonodavstvo ne poznaje institut zabrane pristupa žrtvi, poznat i učinkovit u više zapadnoeuropskih država i u SAD-u.
Svakih 15 minuta - zlostavljana jedna žena
Nasilje nad ženama događa se u raznim aspektima; od ženskog i obiteljskog pa do društvenog života. Ono obuhvaća narušavanje građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava žena. Činjenica da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana po jedna žena, govori dovoljno o ozbiljnosti problema. Od svih kriminalnih djela u Velikoj Britaniji četvrtina je ona nad ženama. U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, a u SAD-u svaka šesta.
Neregistrirano nasilje
Ti podaci su samo djelomični, jer većina nasilja ostaje neregistrirana. Nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura, od intelektualaca, radnika do dobro situiranih građana i političara. Većina pravnih sustava smatra nasilje u obitelji kriminalnim djelom koje podliježe sankcijama. Ti mehanizmi ponekad se nedovoljno koriste, stoga su se u mnogim zemljama žene samoorganizirale i otvorile skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji. Skloništa su organizirale građanke po načelima ženske podrške, suodgovornosti i međusobne suradnje. U skladu sa svime navedenim, građanska je obaveza da se pridruži ovoj kampanji koja ne traži ništa drugo osim prava na život bez nasilja, promoviranja kulture nenasilja i međusobnog poštivanja spolova. Ravnopravnost spolova je demokratski zahtjev, a prava žena su, odgovaralo to nekome ili ne, ljudska prava.

Izvor www.plivazdravlje.hr
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Stop nasilju nad ženama!

Postaj by Gost on ned stu 29 2009, 07:52

avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Stop nasilju nad ženama!

Postaj by stranac on ned stu 29 2009, 08:13

bizarno i prestrašno, što je đavao u stanju usaditi u ljudsko srce, a čovjek provesti. nažalost, u našoj naciji tradicijski je prihvatljivo "disciplinirati" ženu pokojom pljuskom, mnogi muškarci u pijanom stanju zlostavljaju svoje žene, ali i trijezni, zakonska zaštita ne funkcionira, uzalud su u većini slučajeva prijave, sve je to samo na prekršajnoj razini, umjesto na krivičnoj, a onda kad zlo eskalira i dođe do ubojstva čitamo u novinama članke kako su svi znali za to, policija je pedeset puta dolazila na uviđaj, a zlostavljaš drugo jutro već bio kod kuće i sve iznova.

stranac
aktivan korisnik
aktivan korisnik

Broj postova : 280
Age : 47
Registration date : 17.03.2009

Korisnički profil http://www.rijec-istine.com

[Vrh] Go down

Re: Stop nasilju nad ženama!

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.