Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Stranica 6 / 9. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by miskec4096 on pet stu 27 2009, 04:13

amos je napisao/la:Pazi nije u pitanjuu zasluga i to je ono što je najlepše.U pitanju je milost koja se pruža onome ko je želi i prihvata.Stvari su postavljene tako da nikako ne možeš zalužiti da budeš sa Bogom.Nego ti želiš da budeš sa Bogom i pitaš Ga da ti da tu milost da budeš sa Njim.U tebi mora da bude nešto što čezne za tim da bude sa Bogom, nešto unutar tebe i mene što želi nešto više od onoga što se može videti.To je seme posejano u nas, Božije seme koje viče kao Bogu i On odgovara na tu viku.

Ovo mi se već mnogo više sviđa. Dakle, taj neki impuls koji nas vuče da osvijestimo tu svoju povezanost s Bogom, koju smo raskinuli uslijed našeg gubitka svijesti o tome.
No i dalje me zanima zašto bi se to uspostavljanje poveznice nužno moralo odigrati u teološkim okvirima kršćanstva. Odnosno, ne bi li pojedine religije trebale biti tek različiti oblici izražavanja iste težnje, težnje za nadilaskom odvojenosti? Da pokušam to ilustrirati: mi kažemo "sir", Englezi kažu "cheese", Francuzi kažu "fromage". Ali svi mi mislimo na istu stvar, isti nam je koncept koji imamo kada govorimo o tome. Isto tako, netko će do Boga doći kroz kršćanstvo, netko kroz budizam, netko kroz islam. Nama se na površini čini da postoje velike razlike među tima religijama - no to je isto kako se i riječi "cheese" i "fromage" razlikuju: tek površinska razlika. To su tek putokazi, no koncept je jednak. Osjećaj kada se stopiš s Bogom je jednak. A rasprava o tome što je rekao Isus, ili što je rekao Allah Muhamedu i da zato trebamo odabrati jedino kršćanstvo ili islam, ostalo sve vodi u propast - meni se čini da je to kao da netko objašnjava da riječ za sir mora u sebi imati glas r, jer u protivnome nećeš dobiti točno istu stvar, a to je nonsens.

Bog je Duh kaže reč Božija.Njega niko nikada nije video jedinorođeni Ga je objavio.Taj večni nevidljivi Bog je Jahve.Ti to nazivaš vrhovna sila konačna stvarnost.

Da, budući da bih ga volio razgraničiti od starozavjetnog Jahve, koji je previše humanoidno opisan, što se osjećaja i slabosti tiče.
Premda riječ Jahve - koja bi se mogla prevesti kao "bitak" (radi se o participu imperfekta glagola "biti") - dobro opisuje prirodu Boga.

Sada se postavlja pitanje ko je Isus? U Ivanovom evanđelju na samom početku on ga naziva logos, odnosno reč Božija.

Valja isto tako znati da se riječ "logos" u grčkoj filozofiji upotrebljava i za tzv. "svjetski zakon", odnosno red po kojem se stvari odvijaju (slično konceptu Taa). Dakle, Otac je "bitak", Sin je "red stvari".
Mislim da treba ići za tim značenjem grčke riječi "logos", ne za ovim konkretnim.

Dakle nevidljivi Bog je učinio nešto, on se objavio tako što je nešto rekao.Zato imamo u starom zavetu stalno koncept Čuj Izraele! Bog se objavljuje kroz reč.I svaki put kada Bog nešto kaže to je Isus reč Božija.Konačno u punini vremena Bog odlučuje da napravi sebi savršeno mesto gde može da nastani puninu svoje reči, ali da bi bila punina mora da bude bezgrešno, tu dobijamo osobu Isusa iz Nazareta.U Isusu se nastanjuje Bog u punini, tako da kada se klanjamo Isus klanjamo se Bogu u njemu.To se poklapa na neki način sa onim što si rekao bit u meni.E sada kada jedna osoba se odazove na taj unutrašnji glas koji vapi u njoj za Bogom, i pozove Bog odgovori tako što se nastani u čoveku, što se poklapa s završnom tvojom rečenicom o svakom pojedincu.

U redu, iako bih ja izbacio iz ovoga ovu dogmu o Isusovoj bezgriješnosti naspram griješnosti drugih. Naime, ja grijeh doživljavam ne kao djelo koje treba otplatiti, kao nekakav dug, već u smislu djela koje te koči na tvom putu razvitka. Kazna za grijeh je duhovna stagnacija. Prema tome, svatko tko radi na svom duhovnom razvitku, tko postiže kontinuirani progres, on je bezgriješan. Svatko tko zbog svoje lijenosti i nediscipline stagnira, prianja za sitna i kratkotrajna zadovoljstva, on je griješan.
Uostalom, pa i riječ za "grijeh" koja se upotrebljava u Novom zavjetu znači "promašivanje cilja". Cilj je povratak k Bogu, a grijeh je sve ono što gubi taj cilj iz vida.

Nemamo kontadikciju, već je samo put kojim se treba ići precizno iscrtan.Milost je u tome što taj put uopšte postoji, i ljubav je u tome da je On umro za nas dok smo još bili grešnici.Ali On određuje pravila ne mi.

Opet zaboravljaš jednu premisu s kojom se ne slažem. Naime, priča o Adamu i Evi, koju dijele židovi i kršćani, tumači se na posve dva različita načina u tim dvjema religijama. U kršćanstvu, zmija je personifikacija Đavla, ona navodi čovjeka da sagriješi i bude neposlušan Bogu, a kazna toga je smrt i Bog nije nikako u stanju oprostiti taj grijeh, već se taj grijeh mora okaljati, savršenom žrtvom. U židovstvu, zmija je (kao i u svim ostalim mitološkim tradicijama) simbol mudrosti. Naime, pogledajmo što Bog kaže: od svega drveća u Vrtu možete jesti, samo od ovoga drveta ne. U dan kada s njega okusite ploda, zacijelo ćete umrijeti. E sad, što mu znači to "zacijelo ćete umrijeti"? Hoće li ili neće? "Zacijelo" znači "najvjerojatnije, ali možda ipak ne". Druga stvar: ako su Adam i Eva besmrtni, i smrt uopće ne postoji, onda njima uopće nije jasno čime im to Bog prijeti. Oni nemaju svijest o postojanju smrti, ne znaju što to znači. Ništa dotada još nije umrlo. Zašto bi se onda bojali? Treća stvar: jesu li Adam i Eva doista bli besmrtni? Naime, kada oni jedu s drveta, što Bog kaže? "Gle, čovjek postade kao jedan od nas, razlikujući dobro i zlo. Da ne bi sada jeo i s Drveta života, pa živio dovijeka." To zapravo znači da je u vrtu postojalo drugo drvo, Drvo života, i tek je jedenje s toga drveta davalo besmrtnost. A to pak znači da Adam i Eva nisu jedenjem s Drveta spoznaje izgubili besmrtnost - nisu je nikada ni imali.
Naposljetku, zmija je u pravu: nećete umrijeti (i nisu - u smislu "onoga dana kad okuse ploda"), bit ćete kao bogovi, razlikovat ćete dobro i zlo. Zmija doista JEST simbol mudrosti, naspram autoritativnoga Boga, koji kaže "ne možete i točka".
To je svojevrsna alegorija u kojoj se prikazuje čovjekov život: u djetinjstvu on je slijepo pokoran svojim roditeljima, roditelji znaju najbolje, dijete ni ne pita zašto ne smije nešto raditi. Onda dolazi pubertet (drvo spoznaje), u kojem tinejdžer propituje opravdanost roditeljevih tvrdnji. Neke prihvaća, neke odbacuje kao zastarjele. Naposljetku, kroz niz ispravnih odabira, taj tinejdžer jednoga dana postaje poput vlastitih roditelja (postaje poput Boga).
Zato je meni židovsko shvaćanje te priče puno životnije od kršćanskoga, u kojem se nije puno promišljalo: zmija je Đavao, čovjek je proklet, prihvati Isusa i spasi se. Ali takvo mi tumačenje pušta na sve strane.

Pazi Bog iako je apsolutna milost i apsolutna ljubav je i apsolutna pravda i sudija.I sada se tu javlja problem da Bog nikako ne može da bude nepravedan, ali ako opravda krivca on je nepravedan zar ne?

Zaboravljaš OPROST. Ako mi oprostimo krivcu, onda ga Bog nema zašto kazniti. Čitava ideja pravednosti proizlazi iz povrijeđenosti oštećene strane. "A zašto on nije nikako zakinut?"

Pazi zamisli da su u sudnici zločinac koji je ubio celu jednu porodicu, i samo otac te porodice preživeo.I sada sudija donosi presudu:
Ja sam jako dobar i pun ljubavi, ustvari ja sam jedan jako milostiv sudac i zbog toga evo ja te oslobađam, zar nebi tada on bio nepravedni sudija, jer onaj čovek bi skočio i rekao bi pa ti nisu osudio ubicu moje porodice, rekao bi nepravda i žalio bi se svuda dok nebi postigao pravdu.Ali ne bog je pravedan i on po toj liniji pravde mora osuditi krivca.

Pazi, taj krivac, koji je ubio čitavu obitelj, čak i ako ne završi u zatvoru, imat će jednu kaznu - proganjat će ga njegova vlastita savjest, proganjat će ga čin koji je napravio, bit će svjestan da tako nešto netko drugi može napraviti njemu ili njegovoj obitelji. Taj osjećaj, života s grizodušjem, nešto je mnogo gore od bilo kakve kazne u vidu zatvora, usudio bih se čak reći i u vidu smrtne kazne, jer tu je stvar brzo gotova, a ovdje to traje, dok je god čovjek živ.
Osim u slučaju psihopata, naravno, ali to su bolesni ljudi, a, ironično, takve ljude obično i ne osude, nego im odrede liječenje zbog neuračunljivosti.

Dakle, nije nužno da ikoga osudi Bog, već je sam osjećaj koji itko od nas ima nakon laži, nakon krađe, nakon prevare supružnika, nakon seksualnog odnosa s nekim tko nam ništa ne znači, nakon povrijeđivanja prijatelja...dovoljno odvratan i sâm po sebi dovoljna kazna da to više nikad ne ponovimo. Naša je savjest mnogo stroži sudac od Boga.
avatar
miskec4096
poprilično aktivan korisnik
poprilično aktivan korisnik

Broj postova : 579
Age : 39
Localisation : trenutno - Debrecen
Registration date : 17.10.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by miskec4096 on pet stu 27 2009, 04:28

amos je napisao/la:Pa to i jeste istina da postoje dve realnosti.Čovek ne treba da bude paranoidan, i da sada se boji nečega, oni koji su slobodni od ovog sveta nemaju problem sa njim.Ali sa druge strane trebaš biti svestan kuda to sve vodi.Malo mi je nezgodno da sada ulazim u detalje svog života, ali dovoljno je da ti kažem da sam bio dugogodišnji ovisnik o heroinu.Sam sam sada jako konzervativan jer sam imao priliku da vidim i doživim neka mistična iskustva, to je doduše zanimljivo i može nas odvesti na mesta o kojima posle možemo satima i danima filozofirati i pričati, ali je u pozadini demonski uticaj.Ne mora nešto biti zlo na prvi pogled da bi bilo demonskog karaktera.

Drago mi je da si se uspio izvući iz toga, no opet, nisi mi ništa rekao o karakteru tih demonskih iskustava pa da bih ja iz toga mogao zaključiti je li posrijedi doista demonski utjecaj. Prije svega, ja ne vjerujem u demone, vjerujem u postojanje energije, a hoće li ona biti iskorištena za pozitivne ili negativne svrhe, ovisi o nizu faktora, o volji pojedinaca koji ju usmjeravaju, itd. Isto kako se dioba stanica može pretvoriti u rak, tako se i pozitivna energija može pretvoriti u negativnu.
Istina je da neka mistična iskustva i vizije mogu biti i posljedica obične psihopatologije mozga. Čuo sam slučaj jedne žene koja je imala razna mistična iskustva, pa su joj otkrili tumor na mozgu. Kada su joj ga uklonili, vizije su prestale. Dakle, tu ima svega.

Mislim da tvoje razočarenje u doktrine i ljude sa kojima se susrećeš te gura u taj način razmišljanja, i naravno ponešto što mnogo voliš a znaš da to Isus ne odobrava pa u ovim stvarima nađeš izgovor.

Moje razočarenje proizlazi iz činjenice da sam čitao spise drugih religija i da su one neusporedvo snažnije djelovale na mene od Biblije. Nakon svega toga, Biblija mi se činila naivnom.
Masa ljudi mi kaže da su im mnoge stvari u Bibliji bile na prvi pogled čudne. Ali čitali su i dalje, pa još, pa dublje...i onda im se odjednom otvorilo. Vjerujem da je sličan slučaj i s Kur'anom. Dapače, vjerujem da bi ti nakon dovoljno čitanja i telefonski imenik govorio o Bogu. Stvar je samo u tome - ako mi neka knjiga na prvo čitanje više sjedne od druge, onda ću tu knjigu smatrati duhovnijom.
No mnogi pruže šansu samo jednoj knjizi.

Ne mislim.Ali sam te pitao šta ti misliš.Doduše verujem da je Kain odabrao najbolje od onoga što je imao i da je to ponudio.Ali nešto je bilo drugačije.Šta misliš šta?I šta misliš zašto pitam u svetlu onog posta u kojem sam ti postavio pitanje?Pazi možeš i da promašiš nije problem, odkuda možeš znati šta se mota po mojoj glavi,ali me zanima šta ti misliš šta tu nije bilo uredu?

Pa u skladu s tim postom, ispalo bi da je Abel bio iskreniji prema Bogu, da je njemu podnošenje te žrtve značilo približavanje Bogu, dok je Kain to doživljavao kao obred, kao nešto što se tradicionalno radi. Abel se predavao srcem, a Kain tek umom.
avatar
miskec4096
poprilično aktivan korisnik
poprilično aktivan korisnik

Broj postova : 579
Age : 39
Localisation : trenutno - Debrecen
Registration date : 17.10.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by amos on pet stu 27 2009, 14:13

[quote="miskec4096"][quote="amos"]
Drago mi je da si se uspio izvući iz toga, no opet, nisi mi ništa rekao o karakteru tih demonskih iskustava pa da bih ja iz toga mogao zaključiti je li posrijedi doista demonski utjecaj. Prije svega, ja ne vjerujem u demone, vjerujem u postojanje energije, a hoće li ona biti iskorištena za pozitivne ili negativne svrhe, ovisi o nizu faktora, o volji pojedinaca koji ju usmjeravaju, itd. Isto kako se dioba stanica može pretvoriti u rak, tako se i pozitivna energija može pretvoriti u negativnu.
Istina je da neka mistična iskustva i vizije mogu biti i posljedica obične psihopatologije mozga. Čuo sam slučaj jedne žene koja je imala razna mistična iskustva, pa su joj otkrili tumor na mozgu. Kada su joj ga uklonili, vizije su prestale. Dakle, tu ima svega.[quote]
Sa naučne strane si potpuno upravu, ali postoji granica preko koje nauka ne može da pređ i jednostavno pipa mo mraku.Ali recimo ovako:Rak je maligni tumor, reč maligna znači da je to nešto zloćudno, dakle ima svoju narav i svrhu.Rak je oboljnje koje napada prvo one stvai u organizmu koje služe za zaštitu od njega samog i koristi kanale koji su već postavljeni da bi se širio kroz organizam, kana le kojima je bila prvobitna svrha baš zaštita od njega.Rak izpači te ćelije o onda se širi na sve strane kroz organizam.Ako pogledaš šta je sotona napravio od crkve za ove dve hiljade godina naćićeš istu taktiku.Njegov potpis svuda, izopačavam prvobitno i koristim za svoje svrhe.
avatar
amos
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 969
Age : 38
Registration date : 12.11.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by cito on pet stu 27 2009, 14:21

Sorry ljudi, al ja ne mogu slušati ovu Oprah teologiju od miškeca.

I ove Oprah izjave:

"Isto tako, netko će do Boga doći kroz kršćanstvo, netko kroz budizam, netko kroz islam"
- to je laž iz pakla i osnova Miškecovog pogleda na svjiet. NAravno izjava će biti točna ako rijeć BOGA zamijenima sa rijeć PAKLA i KRŠĆANSTVO sa rijeć KATOLIČANSTVO jer sve te tri vjere ionako imaju spasenje po djelima kao osnovu.

Pa onda, Christ concesness, secret, enlightement, new age, energija i sav taj riječnik miškeca mi toliko ide na živce, a na koji god temu odem, eto njega tamo da donese svoj kvas.

Miškec misli da se može svojim mišljenjem i razlučivanjem i razumom i djelima uspjet se do Boga, ako će dovoljno istraživati. Miškec je višnji sud što je dobro, a što zlo, pa tako kad Isus prokle smokvu, miškec to smatra zlim dijelom, ne shvaćajući da on taj koji je zao i iskvaren, pokušavajući razmišljati pokvarenim instumentom- umom palog čovjeka.

A vi ostali ne vidite da vas navlaći na svoju spiku sa izrazito glupim naslovom koji je sam po sebi kontradiktoran jer ispada da je Božja dobrota paradoks, a znamo da je jedino Bog dobar, a čovjek zlo.
I prca vas na vašem terenu na kojem predstavljate Boga samo kao ljubav, što On je, ali nije samo to. Ali Bog je i pravedan, milostiv, gnjevan, ljubomran. To su isto tako osobine Boga.

Mislim da bi se onima za koje Krist nije umro trebalo uglavnom prpovjedati ona osobina Boga koju će u najvećoj mjeri osjetiti, a to je bijes.

cito
početnik
početnik

Broj postova : 72
Age : 38
Registration date : 25.10.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by amos on pet stu 27 2009, 14:22

[quote="miskec4096"]

Moje razočarenje proizlazi iz činjenice da sam čitao spise drugih religija i da su one neusporedvo snažnije djelovale na mene od Biblije. Nakon svega toga, Biblija mi se činila naivnom.
Masa ljudi mi kaže da su im mnoge stvari u Bibliji bile na prvi pogled čudne. Ali čitali su i dalje, pa još, pa dublje...i onda im se odjednom otvorilo. Vjerujem da je sličan slučaj i s Kur'anom. Dapače, vjerujem da bi ti nakon dovoljno čitanja i telefonski imenik govorio o Bogu. Stvar je samo u tome - ako mi neka knjiga na prvo čitanje više sjedne od druge, onda ću tu knjigu smatrati duhovnijom.
No mnogi pruže šansu samo jednoj knjizi.[quote]

Slažem se sa tobom da postoje ljudi koji pruže priliku samo jednoj knjizi,ali ja nisam od tih ljudi.biblija je bila poslednja knjiga kojoj sam pružio priliku.Pre toga sam se zanimao za rad Alistera Kroulija, astrologiju, Jing-Jang filozofiju belo nebi bilo belo da nema malo crnog i obratno.No kada sam došao do reči Isusa Hrista shvatio sam da je to jedino realno.E sada kada je u pitanju čitanje biblije treba znati jednu važnu stvar, ne može bez Boga da se čita biblija.Ako čitamo On je taj koji je dao apostolima da razumeju pisma, kaže otvorio im je um.Dakle to je do otkrivenja Božijeg koje On daje kome i kako god on želi.Onaj koji nema to otkrivenje treba da bude zadovoljan sa merom koja mu je dana i da se u skladu sa tim otkrivenjem koje ima trudi da živi najbolje što može, ali treba biti svestan da istina nije određena našim saznanjem već Božijim otkrivenjem.Sada što se tiče priče o energiji, ona ne stoji iz jednog razloga:Ko je taj što izopačava energiju? Ako je čovek , zašto jedan izopačava a drugi ne? i koje su uopšte odrednice šta je dobro a šta loše, i ko ih je odredio i postavio im granicu?To su pitanja koja traže odgovore.
avatar
amos
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 969
Age : 38
Registration date : 12.11.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by amos on pet stu 27 2009, 14:37Pa u skladu s tim postom, ispalo bi da je Abel bio
iskreniji prema Bogu, da je njemu podnošenje te žrtve značilo
približavanje Bogu, dok je Kain to doživljavao kao obred, kao nešto što
se tradicionalno radi. Abel se predavao srcem, a Kain tek umom.

Tako je, ali ko je naučio Avelja da se tako predaje? U čemu je razlika između njih dvojice? Jedan je razumeo, a drugi nije.
Postoje tri kategorije vernika:

1. Rob, rob je osoba koja nema pravo na svoju volju i čini stvari zato što je obavezna i iz straha od kazne.Takav vernik čini ili ne čini stvari zato što se boji boga i to je prva faza.
2.Najamnik, najamnik je osoba koja je slobodna da ode kada god hoće ali bira da ostane jer od toga ima koristi.Stoga vernik koji je u toj fazi čini ili ne čini jer očekuje nagradu.
3. Sin, sine ima već sve i ne boji se i nema potrebu da zarađije kada je već sve njegovo i čini ili ne čini stvari iz ljubavi prema Ocu jer želi da Mu udovolji.Vernik koji ima otkrivenje posinjenja čini i ostaje sa Bogom iz ljubavi prema Njemu, ne iz straha jer nema razloga da se boji Boga, ne iz nagrade jer je već svakao njegovo, već iz ljubavi i zahvalnosti jer ima razumevanje da mu je već sve darovano.

Postoje i ljudi koji pokušavaju kopirati sve te stvari i unose konfuziju jer unutra ne žive nijednu od ta tri doba hrišćanske zrelosti, i kada se ove tri izmešaju, pa se doda i ova četvrta onda to izgleda poprilično čudno.Zato je ličan odnos sa Bogom neophodan da bi se probili kroz sve te ideje i zrelosti vernika.
Ono što je bitno još da jedan vernik treba i uvek počne od tačke straha i trebalo bi da završi na tački posinjnja, no neki se zaglave na tom putu, a neku pokušavaju činiti preko reda, pa kažu mi smo sinovi i radimo šta god hoćemo.Ali ne prvo rob, pa najamnik pa teko onda sin, i onda sin ima pravo razumevanje i ponašanje.Isto tako period roba je period izražen legalizmom te ti ljudi plaše sve oko sebe i zahtevaju svašta da radiš da bu udovoljio Bogu, to je lepa faza, taj pozitivan strah tera u posvećivanje i pripremanje za sledeću fazu najamnika.Najamnička faza obećava nagrade i lep život nekada i na zemlji i na nebu, budi sa Bogom jer je to dobro i korisno za tebe.No ta faza je super posle ove prve legalističke okolina se malo odmori od te osobe, i doživi konačno neki pozitivizam u toj veri koju zastupa.
Ali sin, i kćer Božija, oni jednostavno žive sa Bogom, i odlaze da budu sa Bogom kao Enoh.
avatar
amos
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 969
Age : 38
Registration date : 12.11.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by amos on pet stu 27 2009, 15:26

cito je napisao/la:Sorry ljudi, al ja ne mogu slušati ovu Oprah teologiju od miškeca.

.....

Sorry Cito ma kako se ne slažem sa Miskecom, ne mogu se složiti ni sa tovojim stavom. Miskec samo iznosi ono što misli da je ispravno, naravno to nije ništa novo za mene jer imam prijatelja koji koristi apsolutno iste izraze i argumente kao i on, no ipak je taj moj prijatelj jedan čovek viskoih moralnih standarda i u mnogim stvarima ja kao čovek učim od njega kako se treba vladati i ponašati, i uopšte mi nije problem da provodim vreme sa njim iako se ne slažemo u verskim pitanjima.Naravo upravu si kada kažeš da miskec zastupa new age varijantu, ali to nije razlog za one koji tvrde da predstavljaju živoga Boga da se ponašaju i izražavaju tako kao što se ti izražavaš.Zašto dopuštaš da budeš izvučen napolje iz pristojnosti pa da te posle ismeva zbog ponašanja.
Mi jesmo Hrišćani samo ako se tako i ponašamo.
Pozdrav i nadam se da se nećeš uvrediti zbog ove moje opaske, nadam se da ćeš je doživeti kao prijateljsku opomenu.
avatar
amos
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 969
Age : 38
Registration date : 12.11.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by miskec4096 on pet stu 27 2009, 15:33

amos je napisao/la:Sa naučne strane si potpuno upravu, ali postoji granica preko koje nauka ne može da pređ i jednostavno pipa mo mraku.Ali recimo ovako:Rak je maligni tumor, reč maligna znači da je to nešto zloćudno, dakle ima svoju narav i svrhu.Rak je oboljnje koje napada prvo one stvai u organizmu koje služe za zaštitu od njega samog i koristi kanale koji su već postavljeni da bi se širio kroz organizam, kana le kojima je bila prvobitna svrha baš zaštita od njega.Rak izpači te ćelije o onda se širi na sve strane kroz organizam.Ako pogledaš šta je sotona napravio od crkve za ove dve hiljade godina naćićeš istu taktiku.Njegov potpis svuda, izopačavam prvobitno i koristim za svoje svrhe.

Naravno, no tebi je to dokaz Sotone, meni je upravo dokaz da Sotone nema, već da stvari same po sebi imaju sklonost da se izvitopere.

E sada kada je u pitanju čitanje biblije treba znati jednu važnu stvar,
ne može bez Boga da se čita biblija.Ako čitamo On je taj koji je dao
apostolima da razumeju pisma, kaže otvorio im je um.Dakle to je do
otkrivenja Božijeg koje On daje kome i kako god on želi.Onaj koji nema
to otkrivenje treba da bude zadovoljan sa merom koja mu je dana i da se
u skladu sa tim otkrivenjem koje ima trudi da živi najbolje što može,
ali treba biti svestan da istina nije određena našim saznanjem već
Božijim otkrivenjem.

Vidiš, u tom slučaju evangelizacija nema nikakvog smisla, jer ispada da uvijek Bog nađe čovjeka, a čovjek može tražiti kolikogod hoće, i neće ga naći. Mi ne možemo prisiliti Boga da nam se objavi.

Iako ću ja i dalje tvrditi da neki musliman može tvrditi da se Kur'an može čitati samo s Allahovim vodstvom - i ja ću mu i opet dati za pravo. Nema "prave" i "krive" religije - ona ovisi o pojedincu. Nekomu više odgovara kršćanstvo, nekomu budizam. Problem je u apsolutizaciji jedne religije - a tu čovjek uzima sebi za pravo da čita Božje misli. Tko smo mi da tvrdimo da će hinduisti u pakao ili samo kršćani u raj?
Ima jedan vic na u temu - na Sudnjem danu ljudi stoje u redu i čekaju raspodjelu. Dolaze pred Boga i on ih pita "Koje si vjere?" - "Hinduist." "Soba 4, i budi tiho kad prolaziš kraj sobe 2. Koje si ti vjere?" - "Musliman." "Soba 3, i budi tiho kad prolaziš kraj sobe 2. Koje si ti vjere?" - "Židov." "Soba 1, i ne buči dok ulaziš, da te ne čuju ovi iz sobe 2." Na kraju netko upita tko je to u sobi 2. "Ma tamo su kršćani, a oni žele misliti da su sami u raju."

Sada što se tiče priče o energiji, ona ne stoji iz jednog razloga:Ko je
taj što izopačava energiju? Ako je čovek , zašto jedan izopačava a
drugi ne? i koje su uopšte odrednice šta je dobro a šta loše, i ko ih
je odredio i postavio im granicu?

Pa postoji impuls sebičnosti, koji uzrokuje da netko parazitira na toku energije. Druga je stvar traženje vanjskog uzroka zla. Bi li rekao da je rak zlo? Ne, rak je anomalija. Isto tako, zlo je posljedica toga da netko koristi druge za svoje sebične interese, tj. više uzima nego što daje.

Glede ove tri kategorije - prava ljubav osobe treće kategorije može postojati jedino kada zna da se može i zamjeriti Bogu (nehotice, naravno), i da će mu Bog oprostiti. Voliš onoga za koga znaš da te neće kazniti, ili, ako te kazni, da će se za to brzo pokajati. Ako te vlastiti otac za lošu ocjenu u školi liši izlaska za vikend, ti sigurno tog oca nećeš voljeti. Možeš reći da je on učinio dobru stvar, no opet - ako ti nemaš u sebi osjećaj za ono što ti koristi, nikakva ti ga kazna neće usaditi.
avatar
miskec4096
poprilično aktivan korisnik
poprilično aktivan korisnik

Broj postova : 579
Age : 39
Localisation : trenutno - Debrecen
Registration date : 17.10.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by miskec4096 on pet stu 27 2009, 15:55

Cito, molim te, poštedi me svojih zabluda. Čovjek je kruna stvaranja, a čovjekov pad je nužna separacija iz idiličnog neznanja, koja kroz postupno osvješćivanje kulminira u svjesnosti božanstva. Bog nam je dao razum da pomoću njega spoznajemo stvarnost i tim bismo razumom morali moći spoznati i Boga, jer u protivnome je to sve mumbo-jumbo.

Ti možeš vjerovati u štogod hoćeš, no tvoja će djela pokazati da si zatucan i da ti ni sto Isusa ne bi pomoglo da razviješ toleranciju prema drugačijem mišljenju. Ako ništa drugo, dokazuješ, barem za sebe, tezu da je čovjek zlo.

Da bih vjerovao u Božji bijes, prvo bih morao prihvatiti intervencionističkog Boga, koji je odvojen od svoje tvorevine, ne?
A Bog koji je sposoban ljutiti se na nekoga tko propituje njegovu prirodu očito je vrlo tašt. Ja ne želim podilaziti njegovoj taštini, jer mi je u takvoj perspektivi sasvim svejedno hoću li gorjeti u paklu ili pak dovijeka hraniti Božji ego. I jedno i drugo je vječna muka.

Ako ti ova tema smeta, a ti ju zaobiđi. Mogla bi povrijediti tvoje kvazikršćanske osječajčiće. No ja sam ju otvorio, i ovdje želim rasvijetliti jedan od paradoksa kršćanske teologije.
avatar
miskec4096
poprilično aktivan korisnik
poprilično aktivan korisnik

Broj postova : 579
Age : 39
Localisation : trenutno - Debrecen
Registration date : 17.10.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by amos on pet stu 27 2009, 15:59

Opet zaboravljaš jednu premisu s kojom se ne slažem. Naime, priča o Adamu i Evi, koju dijele židovi i kršćani, tumači se na posve dva različita načina u tim dvjema religijama. U kršćanstvu, zmija je personifikacija Đavla, ona navodi čovjeka da sagriješi i bude neposlušan Bogu, a kazna toga je smrt i Bog nije nikako u stanju oprostiti taj grijeh, već se taj grijeh mora okaljati, savršenom žrtvom. U židovstvu, zmija je (kao i u svim ostalim mitološkim tradicijama) simbol mudrosti. Naime, pogledajmo što Bog kaže: od svega drveća u Vrtu možete jesti, samo od ovoga drveta ne. U dan kada s njega okusite ploda, zacijelo ćete umrijeti. E sad, što mu znači to "zacijelo ćete umrijeti"? Hoće li ili neće? "Zacijelo" znači "najvjerojatnije, ali možda ipak ne". Druga stvar: ako su Adam i Eva besmrtni, i smrt uopće ne postoji, onda njima uopće nije jasno čime im to Bog prijeti. Oni nemaju svijest o postojanju smrti, ne znaju što to znači. Ništa dotada još nije umrlo. Zašto bi se onda bojali? Treća stvar: jesu li Adam i Eva doista bli besmrtni? Naime, kada oni jedu s drveta, što Bog kaže? "Gle, čovjek postade kao jedan od nas, razlikujući dobro i zlo. Da ne bi sada jeo i s Drveta života, pa živio dovijeka." To zapravo znači da je u vrtu postojalo drugo drvo, Drvo života, i tek je jedenje s toga drveta davalo besmrtnost. A to pak znači da Adam i Eva nisu jedenjem s Drveta spoznaje izgubili besmrtnost - nisu je nikada ni imali.
Naposljetku, zmija je u pravu: nećete umrijeti (i nisu - u smislu "onoga dana kad okuse ploda"), bit ćete kao bogovi, razlikovat ćete dobro i zlo. Zmija doista JEST simbol mudrosti, naspram autoritativnoga Boga, koji kaže "ne možete i točka".
To je svojevrsna alegorija u kojoj se prikazuje čovjekov život: u djetinjstvu on je slijepo pokoran svojim roditeljima, roditelji znaju najbolje, dijete ni ne pita zašto ne smije nešto raditi. Onda dolazi pubertet (drvo spoznaje), u kojem tinejdžer propituje opravdanost roditeljevih tvrdnji. Neke prihvaća, neke odbacuje kao zastarjele. Naposljetku, kroz niz ispravnih odabira, taj tinejdžer jednoga dana postaje poput vlastitih roditelja (postaje poput Boga).
Zato je meni židovsko shvaćanje te priče puno životnije od kršćanskoga, u kojem se nije puno promišljalo: zmija je Đavao, čovjek je proklet, prihvati Isusa i spasi se. Ali takvo mi tumačenje pušta na sve strane.

Čuj postoji još učenja na temu Edena i šta se tamo zaista dogodilo.Kao prvo zmija nije đavo.Zmija je životinja koja je bila u Edenskom vrtu u koju je ušao đavo i poveo razgovor sa Evom.
Ono što je bio greh u Edenu nije bio sam postupak uživanja "zabranjenog voća" već to što su se odlučili da veruju radije reči nekog drugog a ne Boga.
Što se tiče mudrosti naspram reči Božije tu si potpuno upravu, i to je isto novozavetno učenje samo ti nisi naleteo na to, čak šta više mudra i lukava zmija jeste donela to da su im se otvorile oči i spoznali su nešto.Najveća laž ikada izrečena ima 99 % istine a samo jedan posto laž. No ako ćemo pratiti tu liniju mudrosti slažem se sa tvojim razumevanjem Hrišćanstvo naspram znanja.
1 korincanima 1.18 Uistinu, besjeda o križu ludost je onima koji propadaju, a nama spašenicima sila je Božja.19 Ta pisano je: Upropastit ću mudrost mudrih, i odbacit ću umnost umnih.20 Gdje je mudrac? Gdje je književnik? Gdje je istraživač ovoga svijeta? Zar ne izludi Bog mudrost svijeta?21 Doista, kad svijet u mudrosti Božjoj Boga ne upozna mudrošću, svidjelo se Bogu ludošću propovijedanja spasiti vjernike.22 Jer i Židovi znake ištu i Grci mudrost traže,23 a mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost,24 pozvanima pak - i Židovima i Grcima - Krista, Božju snagu i Božju mudrost.25 Jer ludo Božje mudrije je od ljudi i slabo Božje jače je od ljudi.26 Ta gledajte, braćo, sebe, pozvane: nema mnogo mudrih po tijelu, nema mnogo snažnih, nema mnogo plemenitih.27 Nego lude svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake;28 i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest,29 da se nijedan smrtnik ne bi hvalio pred Bogom.30 Od njega je da vi jeste u Kristu Isusu, koji nama posta mudrost od Boga, i pravednost,i posvećenje, i otkupljenje,31 da bude kako je pisano: Tko se hvali, u Gospodu neka se hvali.
Ne zaboravi da je apostol Pavle bio Jevrej od Jevreja i da je razumevanje Edenske priče koju je imao bila na neki način takva kao što je vidiš.Svakako je mudrovanje najveća prepreka vere, jer vera se zagleda u nevidljivo, a ono što je zemaljsko prirodno to jednostavno ne može videti.Zaboravljaš OPROST. Ako mi oprostimo krivcu, onda ga Bog nema zašto kazniti. Čitava ideja pravednosti proizlazi iz povrijeđenosti oštećene strane. "A zašto on nije nikako zakinut?"
Bog je zakinut kada mi odlučimo da živimo van načina na koji nam je On odredio, tako da se slažem sa tezom promašiti cilj, ima tu nešto još dublje.Jedini način da pogodimo cilj je da se podredimo Njegovoj volji da nas On dovede do cilja.Pazi, taj krivac, koji je ubio čitavu obitelj, čak i ako ne završi u zatvoru, imat će jednu kaznu - proganjat će ga njegova vlastita savjest, proganjat će ga čin koji je napravio, bit će svjestan da tako nešto netko drugi može napraviti njemu ili njegovoj obitelji. Taj osjećaj, života s grizodušjem, nešto je mnogo gore od bilo kakve kazne u vidu zatvora, usudio bih se čak reći i u vidu smrtne kazne, jer tu je stvar brzo gotova, a ovdje to traje, dok je god čovjek živ.
Osim u slučaju psihopata, naravno, ali to su bolesni ljudi, a, ironično, takve ljude obično i ne osude, nego im odrede liječenje zbog neuračunljivosti.

Dakle, nije nužno da ikoga osudi Bog, već je sam osjećaj koji itko od nas ima nakon laži, nakon krađe, nakon prevare supružnika, nakon seksualnog odnosa s nekim tko nam ništa ne znači, nakon povrijeđivanja prijatelja...dovoljno odvratan i sâm po sebi dovoljna kazna da to više nikad ne ponovimo. Naša je savjest mnogo stroži sudac od Boga.

Slažem se po pitanju savesti, ali ko je autor savsesti i koji su to moralni zakoni upisani u našu savest.Nisu li to zapovesti Božije? Dali ih iko može držati do kraja svojom snagom?Ako prestupimo zakon savesti nismo li osuđeni.Jer apostol Pavle kaže da ako radimo stvari dvoumeći se zakon savesti nas osudi, greh nam je:
Rimljanima 14.22 Ti imaš uvjerenje. Za sebe ga imaj pred Bogom. Blago onomu tko samoga sebe ne osuđuje u onom na što se odlučuje!
23 Jede li tko dvoumeći, osudio se jer ne radi iz uvjerenja. A sve što nije iz uvjerenja, grijeh je.
avatar
amos
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 969
Age : 38
Registration date : 12.11.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by miskec4096 on pet stu 27 2009, 16:01

I po 867. put - ja ne zastupam new age. Ljudi znate li vi razliku između new agea i unitarijanskog univerzalizma?

Cito je primjer onoga o čemu sam govorio - osobe koja zabrije da je primila Isusa. Ali ljudi koji STVARNO prime Isusa, ti ljudi shvaćaju da nema razlike u duhovnim putevima, da svi duhovni putevi vode jednome, da postoji samo ljubav, a ne pakao i kazna. Odnosno, da je pakao stanje duha u kome se nalaze ljudi koji teže elitizmu, koji smatraju da je njihova vjera jedina istinita.

Zato će se Rumi i Meister Eckhart razumjeti mnogo bolje nego neki protestantski pastor i muslimanski hodža.
Osobno mi je veći kršćanin Dalaj lama, nego nekakav televanđelist koji grmi o paklu i nužnosti pokajanja.
avatar
miskec4096
poprilično aktivan korisnik
poprilično aktivan korisnik

Broj postova : 579
Age : 39
Localisation : trenutno - Debrecen
Registration date : 17.10.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by miskec4096 on pet stu 27 2009, 16:15

amos je napisao/la:Ono što je bio greh u Edenu nije bio sam postupak uživanja "zabranjenog voća" već to što su se odlučili da veruju radije reči nekog drugog a ne Boga.

Ali zašto se Bog boji empirijske provjere? Zašto Adam i Eva ne bi propitali tu činjenicu? Kako vidimo, Bog je lagao, zmija je govorila istinu - umrli nisu, ali su postali kao bogovi, razlikuju dobro i zlo.
Osnovna premisa je - što priliči Bogu, ne priliči čovjeku. A nije li čovjek savršeno biće, prvo do Boga?

Ne zaboravi da je apostol Pavle bio Jevrej od Jevreja i da je razumevanje Edenske priče koju je imao bila na neki način takva kao što je vidiš.

Točno, ali u to vrijeme židovstvo nije monolitno, nego ima ne znam koliko struja. Smatram da je Pavao pripadao jednoj od konzervativnijih, ekstremističkijih struja židovstva, i da je zato njegovo tumačenje SZ takvo.

Bog je zakinut kada mi odlučimo da živimo van načina na koji nam je On odredio, tako da se slažem sa tezom promašiti cilj, ima tu nešto još dublje.Jedini način da pogodimo cilj je da se podredimo Njegovoj volji da nas On dovede do cilja.

Vidiš, religiozni humanizam tvrdi - Bog je sve na nama stvorio sa svrhom. Zato se ne treba ustezati od stvari koje su prirodne.
Uzmimo primjer bludnosti i njezinog vrlo rigidnog stava u kršćanstvu. Mi znamo da muško tijelo nije u stanju zadržati sjeme dulje od nekoliko tjedana, i da će ga izbaciti, bilo spolnim odnosom, bilo masturbacijom, bilo noćnom polucijom. No, kršćanstvo odmah stavlja zabranu i na masturbaciju i na predbračni spolni odnos. Tu dakle kršćanstvo nije prilagođeno fiziologiji ljudskog tijela. To naravno ne znači da treba neprekidno masturbirati, imati bludne misli na tuđe partnere i slično, ali sama masturbacija, ili čak i odnos s osobom koju voliš, ali s kojom još nisi sklopio brak (jer u biblijsko doba ljudi su se ženili s 15, a danas to ne ide bez određenih preduvjeta - škola, posao, stan), nije grijeh - naše tijelo je dizajnirano da mora izbaciti sjeme. Dok god te to obogaćuje duhovno, dotle nije grijeh.

Naravno da ljudi posvećeni Bogu, poput nekih mistka, jogija i slično, mogu i to nadići, ali takvi su rijetki i tako nešto ne bi trebalo biti apsolutno pravilo za svakoga. Neki ne teže postati misticima.

Slažem se po pitanju savesti, ali ko je autor savsesti i koji su to moralni zakoni upisani u našu savest.Nisu li to zapovesti Božije?

Ne nužno. Savjest dolazi iz kolektivnog nesvjesnog. Druga je stvar što kolektivno nesvjesno može biti povezanost živih bića preko Boga, ali time se odmičemo od ovoga kršćanskog shvaćanja.
avatar
miskec4096
poprilično aktivan korisnik
poprilično aktivan korisnik

Broj postova : 579
Age : 39
Localisation : trenutno - Debrecen
Registration date : 17.10.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by amos on pet stu 27 2009, 16:32

miskec4096 je napisao/la:

Naravno, no tebi je to dokaz Sotone, meni je upravo dokaz da Sotone nema, već da stvari same po sebi imaju sklonost da se izvitopere.
Ok stvar uverenja, konačnica će nam us vakom slučaju progovoriti.No ja biram i verujem da je biblija po tom pitanju ipak upravu.Vidiš, u tom slučaju evangelizacija nema nikakvog smisla, jer ispada da uvijek Bog nađe čovjeka, a čovjek može tražiti kolikogod hoće, i neće ga naći. Mi ne možemo prisiliti Boga da nam se objavi.

Jako si blizu, ali Bog je odabrao da radi sa ljudima i kroz ljude.Ali dakako vrata milosti se neće zatvoriti dok poslednji ne uđe.Upravu si do jedne tačke kada je u pitanju evangelizacija, verujem da je prenaglašen danas u nekim slučajevima uticaj čoveka na obraćenje ljudi.Isus je rekao svi koji su moji meni će doći.To mu dođe ako mi ne radimo nešto ljudi će u pakao, ali zaboravljaju jednu važnu činjenicu:Spasenje je od Gospoda i mi trebamo govoriti o delima koje je Gospod učinio u našim životima, ali reklamiranje i manipulacije koje se danas u nekim mestima sprovode su skaradne i omalovažavaju Božiju silu.

Iako ću ja i dalje tvrditi da neki musliman može tvrditi da se Kur'an može čitati samo s Allahovim vodstvom - i ja ću mu i opet dati za pravo. Nema "prave" i "krive" religije - ona ovisi o pojedincu. Nekomu više odgovara kršćanstvo, nekomu budizam. Problem je u apsolutizaciji jedne religije - a tu čovjek uzima sebi za pravo da čita Božje misli. Tko smo mi da tvrdimo da će hinduisti u pakao ili samo kršćani u raj?
Ne tvrdimo to mi, u tome je problem.Bog je dao taj jedini put, mi se samo slažemo sa ponuđenim rešenjem.Ako bismo to mi tvrdili to bi bilo jako oholo sa naše strane.Ali pošto je Bog taj koji je to rekao, mi se ponizno slažemo sa Njegovim jedinim rešenjem.
Ima jedan vic na u temu - na Sudnjem danu ljudi stoje u redu i čekaju raspodjelu. Dolaze pred Boga i on ih pita "Koje si vjere?" - "Hinduist." "Soba 4, i budi tiho kad prolaziš kraj sobe 2. Koje si ti vjere?" - "Musliman." "Soba 3, i budi tiho kad prolaziš kraj sobe 2. Koje si ti vjere?" - "Židov." "Soba 1, i ne buči dok ulaziš, da te ne čuju ovi iz sobe 2." Na kraju netko upita tko je to u sobi 2. "Ma tamo su kršćani, a oni žele misliti da su sami u raju."
Ko će a ko neće biti u raju određuje Bog a ne ljudi, no nama je dano da govorimo ljudima o spasenju koje je On ponudio, ko Ga prihvati živeće a ko ne umreće.Mada je vic dobar za samopravedne tipove.Pa postoji impuls sebičnosti, koji uzrokuje da netko parazitira na toku energije. Druga je stvar traženje vanjskog uzroka zla. Bi li rekao da je rak zlo? Ne, rak je anomalija. Isto tako, zlo je posljedica toga da netko koristi druge za svoje sebične interese, tj. više uzima nego što daje.
Odakle taj impuls sebičnosti dolazi?

Glede ove tri kategorije - prava ljubav osobe treće kategorije može postojati jedino kada zna da se može i zamjeriti Bogu (nehotice, naravno), i da će mu Bog oprostiti. Voliš onoga za koga znaš da te neće kazniti, ili, ako te kazni, da će se za to brzo pokajati. Ako te vlastiti otac za lošu ocjenu u školi liši izlaska za vikend, ti sigurno tog oca nećeš voljeti. Možeš reći da je on učinio dobru stvar, no opet - ako ti nemaš u sebi osjećaj za ono što ti koristi, nikakva ti ga kazna neće usaditi.
Tu si upravu , sin ima otkrivenje o ocu.Znaš priču o izgubljenom sinu.Jel da da je onaj stariji brat bio izgubljeniji nego mlađi.Mlađi je poznavao kakav je otac i onda mu se i vratio.Za slučaj da ne znaš( mada sumnjam da ne znaš) nalazi se u Lukinom evanđelju 15.11-32 . Što se tiče zameranja Bogu mnogi proroci su zamerali Bogu, ali recimo najglasniji je bio po meni prorok Jona, jesi li čitao knjigu proroka Jone, kada kaže sa pravom sa besan do smrti.
Bog ga nije odbacio zbog toga, jeste ga disciplinovao i doveo do mesta gse treba.Bog svoje disciplinuje a ne odbacuje.Naravno ako je neko tvrdovrat na disciplinovanje i uporno odbija Boga, to samo pokazuje da nije Božiji, jer Bog je kadar svoje disciplinovati do kraja.
Rimljanima 11.31 Jer kad bismo sami sebe sudili, ne bismo bili suđeni.
32 A kad nas sudi Gospodin, odgaja nas da ne budemo sa svijetom osuđeni.
Ili :
Hebrejima 12.5 Pa zar ste zaboravili opomenu koja vam je kao sinovima upravljena: Sine moj, ne omalovažavaj stege Gospodnje i ne kloni kad te on ukori.6 Jer koga Gospodin ljubi, onoga i stegom odgaja, šiba sina koga voli.7 Poradi vašega odgajanja trpite. Bog s vama postupa kao sa sinovima: a ima li koji sin kojega otac stegom ne odgaja?8 Pa ako niste pod stegom, na kojoj su svi imali udjela, onda ste kopilad, a ne djeca. 9 Zatim, tjelesne smo oce imalio dgojiteljima i poštovali ih. Pa nećemo li se kudikamo više podlagati Ocuduhova te živjeti?10 Oni su nas doista nešto malo dana stegom odgajali kako se njima činilo, a On - nama na korist, da postanemo sudionici njegove svetosti.11 Isprva se doduše čini da nijedno odgajanje nije radost, nego žalost, ali onima koji su njime uvježbani poslije donosi mironosni plod pravednosti.12 Zato uspravite ruke klonule i koljena klecava,13 poravnite staze za noge svoje da se hromo ne iščaši, nego, štoviše, da ozdravi.
avatar
amos
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 969
Age : 38
Registration date : 12.11.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by cito on pet stu 27 2009, 16:44

To što ti pišeš to je just Bunch of crap. Ma meni ti je new age, islam, budhizam, i taj tvoj UU sve isto. Nema mesa. Niti spašava. Oprah teologija da bi se bolje osjećao. Poganstvo. U toj tvojoj religiji skoro pa ni nema grijeha.

Mene osobno kod tebe smeta što relavitiziraš istinu. Iz Biblije uzimaš što ti se sviđa, a odbacuješ što ti se ne sviđa.

Logičan nastavak toga je da govoriš da sve religije vode do Boga, a sad još tvrdiš da Bog ne iskazuje svoj bijes.ccc

Ti pali čovječe, ti ćeš suditi Bogu jeli dobar? tko si ti? Bog mrzi grijeh i zašto bi tolerirao bilokakav grijeh. Bi li to bio pavedan Bog? Bog je živi Bog, osoban Bog.

Ja možda nemam takta, ali fakat netko ti mora reći da je bog kojeg ti tražiš tvoja tvorevina. Mislim, ova tema će trajati dok se Amos ne složi s tobom.

cito
početnik
početnik

Broj postova : 72
Age : 38
Registration date : 25.10.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by cito on pet stu 27 2009, 17:05

Al fakat ovo je unitarijanski univerzalizam, pliz sve pročitajte:
Beliefs


[edit] General beliefs of Unitarian Universalists


Unitarian Universalists (UUs) believe in complete and responsible freedom of speech, thought, belief, faith, and disposition.
They believe that each person is free to search for his or her own
personal truth on issues, such as the existence, nature, and meaning of life, deities, creation, and afterlife. UUs can come from any religious background, and hold beliefs from a variety of cultures or religions.
Concepts about deity are diverse among UUs. Some believe that there is no god (atheism); others believe in many gods (polytheism). Some believe that God is a metaphor for a transcendent reality. Some believe in a female god (goddess), a passive god (Deism), an Abrahamic god, or a god manifested in nature or the universe (pantheism). Many UUs reject the idea of deities and instead speak of the "spirit of life" that binds all life on earth. UUs support each person's search for truth and meaning in concepts of spirituality.
[edit] Principles and purposes


Deliberately without an official creed or dogma (per the principle
of freedom of thought), Unitarian Universalists instead typically agree
with the Principles and Purposes suggested by the Unitarian Universalist Association.
As with most actions in Unitarian Universalism, these were created in
committee, and affirmed democratically by a vote of member
congregations, proportional to their membership, taken at an annual
General Assembly (a meeting of delegates from member congregations).
The full Principles, Purposes and Sources can be found in the article on the Unitarian Universalist Association. The Principles are as follows:

We, the member congregations of the Unitarian Universalist Association, covenant to affirm and promote

 • The inherent worth and dignity of every person;
 • Justice, equity and compassion in human relations;
 • Acceptance of one another and encouragement to spiritual growth in our congregations;
 • A free and responsible search for truth and meaning;
 • The right of conscience and the use of the democratic process within our congregations and in society at large;
 • The goal of world community with peace, liberty and justice for all;
 • Respect for the interdependent web of all existence of which we are a part.[17]

Unitarian Universalism is often referred to by its members as a living tradition,
and the principles and purposes have been modified over time to reflect
changes in spiritual beliefs among the membership. Most recently, the
last principle, adopted in 1985 and generally known as the Seventh Principle,
"Respect for the interdependent web of all existence of which we are a
part", and a sixth source (adopted in 1995), "Spiritual teachings of
earth-centered traditions which celebrate the sacred circle of life and
instruct us to live in harmony with the rhythms of nature" were added
to explicitly include members with Neopagan, Native American, and pantheist spiritualities.[18]
Unitarian Universalists tend to promote beliefs of a person that are
based on their individual thoughts, and can range from a strict
monotheistic belief to more of a philosophical view of things.
PoliticsA Unitarian Assembly located in Louisville, Kentucky.[28]

Historically, Unitarian Universalists have often been active in political causes, notably the civil rights movement, the gay rights movement, the social justice movement, and the feminist movement. In the 19th century, Unitarians and Universalists were active in abolitionism, the women's movement, the temperance movement
and other social reform movements. The second woman's rights convention
was held at the First Unitarian church in Rochester, NY.
Susan B. Anthony, a Unitarian and Quaker, was extremely influential in the women's suffrage
movement. Unitarian Universalists and Quakers still share many
principles, notably that they are creedless religions with a
long-standing commitment to social justice. It is therefore common to
see Unitarian Universalists and Quakers working together.
UU's were and are still very involved in the fight to end racism
in the United States. John Haynes Holmes, a minister and social
activist at The Community Church of New York – Unitarian Universalist
was among the founders of both the National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) and the American Civil Liberties Union (ACLU), chairing the latter for a time. James J. Reeb, a minister at All Souls Church, Unitarian, in Washington, D.C. and a member of the Southern Christian Leadership Conference, was clubbed in Selma, Alabama on March 8, 1965, and died two days later of massive head trauma. Two weeks after his death, Viola Liuzzo,
a Unitarian Universalist civil rights activist, was murdered by white
supremacists after her participation in the protest march from Selma to
Montgomery, Alabama. Reeb and approximately 20% of UU ministers marched
with Martin Luther King in the three marches from Selma, Alabama, to Montgomery.[citation needed] The Selma to Montgomery marches for voting rights are best known as Bloody Sunday, although technically that refers only to March 7, the most violent day of the three.
The past head of the Unitarian Universalist Association, Rev. William G. Sinkford, was African-American,
making Unitarian Universalism one of the first traditionally white
denominations to be headed by a member of a racial minority.
While political liberals
make up a clear majority of Unitarian Universalists, the UU movement
aspires to diversity, and officially welcomes congregants regardless of
their political views. Politically conservative Unitarian Universalists
point out that neither religious liberalism nor the Principles and
Purposes of the UUA require liberal politics. Like the beliefs of
Unitarian Universalists, politics are decided by individuals, not by
congregations or the denomination.
Many congregations have undertaken a series of organizational and practical steps to be acknowledged as a "Welcoming Congregation,"
a congregation which has taken specific steps to welcome and integrate
gay and lesbian members. UU ministers have been performing same-sex unions since at least the late 1960s,[citation needed] and now same-sex marriages where legal (and sometimes when not, as a form of civil protest). On June 29, 1984, the Unitarian Universalists became the first major church "to approve religious blessings on homosexual unions."[29]
Unitarian Universalists have been in the forefront of the civil rights
work to make same-sex marriages legal in their local states and
provinces, as well as on the national level. Gay men and lesbians are
also regularly ordained as ministers. In May 2004, Arlington Street Church
was the site of the first state-sanctioned same-sex marriage in the
United States. The official stance of the UUA is for the legalization
of same-sex marriage – "Standing on the Side of Love." In 2004 UU
Minister Rev. Debra Haffner of The Religious Institute on Sexual Morality, Justice, and Healing published An Open Letter on Religious Leaders on Marriage Equality to affirm same-sex marriage from a multi-faith perspective.
Many congregations are heavily involved in projects and efforts aimed at supporting environmental causes and sustainability. These are often termed "seventh principle" activities because of the seventh principle quoted above.

cito
početnik
početnik

Broj postova : 72
Age : 38
Registration date : 25.10.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by cito on pet stu 27 2009, 17:08

The following information is from
WIKIPEDIA.com...


"Unitarian
Universalism
(UU or UUism) is a theologically liberal,
inclusive belief system. The name resulted from the consolidation of the

Unitarian
and

Universalist
denominations in 1961...

The

Unitarian Universalist Association
(UUA), founded
in 1961 as a consolidation of the


American Unitarian Association
and the

Universalist Church in America
, is headquartered
in Boston, Massachusetts, and serves churches in North America. It is the
largest public expression of the religion in the world. The UUA represents
more than 1,000 member congregations that collectively include more than
217,000 members." -
SOURCE


Unitarian Universalism is a False
Religion!


"The lack of formal
creed has been a cause for criticism among some who argue that Unitarian
Universalism is thus without religious content. In May 2004, Texas
Comptroller Carole Keeton Strayhorn ruled that Unitarian Universalism was
not a "religion" because it "does not have one system of belief," and
stripped the Red River Unitarian Universalist Church in Denison, Texas of
its tax-exempt status. However, within weeks, Strayhorn reversed her
decision." -
SOURCE

Unitarian Universalism is a scam! How can
any organization claim to follow God, when they have NO set beliefs? Is
God undefined? To say such a thing is to throw away the Word of God
(which defines God). It is extremely odd for any religion to claim to
believe nothing as a group. The only thing agreed upon is that
anything goes. Tragically, you can believe anything you want. To
no surprise, 18%
of all Unitarian Universalists profess to be Atheists
! Put forth as
a religion, the Unitarian Universalist Association is nothing more than
a SOCIAL CLUB for anyone who wants to join. On the
homepage of the First Unitarian
Universalist Society of San Francisco
, we read the following statements...


"Sunday
Worship Service at 11am every Sunday

Since 1850 Unitarian Universalists have
been a prophetic and progressive voice within the city. Our church is a
place where individuals are free to explore the ultimate questions in a
community of other seekers and find their own answers.

We are...


 • Christians,
  Jews, Humanists, Agnostics, Pagans, Buddhists, Taoists, Hindus, Muslims,
  and many other faith traditions


 • straight, gay,
  couples, singles, young, and old


 • bound together
  not by dogma, but by shared values, social concerns, common
  interests, and friendshipWe invite you to learn about our beliefs
and activities by exploring this site, visiting us in person, and getting
involved in our community."

The above statements are ANTI-Christian in every
sense. The Word of God is Truth (John 17:17). According to the
Word of God, anyone who denies that Jesus is the Christ is a liar (1st
John 2:22). Thus, the Bible condemns Muslims, Pagans, Humanists,
Agnostics, Taoists, Hindus, and all other's who deny that salvation is
found in Jesus Christ alone. John 14:6 plainly states, "Jesus
saith unto him, I am the way, the truth, and the life: no man cometh unto the
Father, but by me.
" Jesus Christ is the the only way to
Heaven!

Furthermore, the Bible condemns homosexuality as
a horrible sin (Leviticus 20:13; Jude 7).

Please do NOT be deceived, religion never saved
anyone. ONLY through the blood of Jesus Christ can anyone be saved...


"Forasmuch as ye know that ye were not
redeemed with corruptible things, as silver and gold, from your vain
conversation received by tradition from your fathers; But with the
precious blood of Christ
...
" -1st Peter 1:18,19

Belonging to a social club is NOT going to bring
you any closer to the Truth of God's Word. The following words are
quoted from the Unitarian
Universalist Church of Nashua
...


"Do you
believe in God?We do not have a defined doctrine of God.
Members are free to develop individual concepts of God that are meaningful
to them. They are also free to reject the term and concept altogether.

Most of us do not believe in a
supernatural, supreme being who can directly intervene in and alter human
life or the mechanism of the natural world. Many believe in a spirit of life
or a power within themselves, which some choose to call God."

Shockingly, they hypocritically call themselves a
church, while admitting that MOST of their members don't believe in a
Divine God. The gods they worship are self (Philippians 3:19), and Satan
(2nd Corinthians 4:4).

Jesus plainly stated in John 4:24, "God is a
Spirit: and they that worship him must worship him in spirit and in truth.
"
If people don't have the truth, then they can't worship God. This is why
Jesus said in Mark 7:7, "Howbeit in vain do they worship me, teaching for
doctrines the commandments of men.
" Yet, the Unitarian Universalists
teach (which is a doctrine) that they fully accept the traditions of men as
being equal with the Word of God. The Unitarians and Universalists are
unsaved, bound for Hell if they don't repent of their unbelief and turn to
Jesus Christ for salvation. Acts 16:31 tells us how to be saved, "Believe
on the Lord Jesus Christ, and thou shalt be saved...
" It's as simple
as that.

Heresies of Unitarian Universalism
Concerning Jesus Christ, they teach...

Do you
believe in Jesus?We do not believe that Jesus Christ was
born of a virgin, performed miracles and was resurrected from death.

According to 1st John 2:22, they are antichrists.
2nd Thessalonians 1:8 condemns them to Hell...


"In flaming fire taking vengeance on them
that know not God, and that obey not the gospel of our Lord Jesus Christ.
"

Concerning miracles, they teach...

"Do you
believe in miracles?We do not believe in miracles in any
supernatural way since our ideas of God generally do not include a deity who
has the ability to alter the workings of the natural world." -SOURCE

Concerning the Word of God, they teach...

"How do you
regard the Bible?We regard the Bible as one of many
important religious texts but do not consider it unique or exclusive in any
way. We do not interpret it literally. We think some parts of it offer more
truth and relevance than other parts. Although UUs respect the Bible and
regard some of its content as great literature, it is not a central document
in our religion."

What a contrast to the claims of the Word of
God...


"But he answered and said, It is written,
Man shall not live by bread alone, but by every word that proceedeth out of
the mouth of God.
" -Matthew 4:4

"All scripture is given by inspiration of
God, and is profitable for doctrine, for reproof, for correction, for
instruction in righteousness.
" -2nd Timothy 3:16

For any professed "Church" to deny the deity of
Christ, deny the existence of a Divine God, and deny the Authority of God's
Word is Satanic! Satan loves religion without God, Churchianity without
Christianity. The few professed "Christians" which are members of the
Unitarian Universalist Alliance
(UUA) are imposters. No Biblical
Christian, who is indwelt by the Holy Spirit of God, would "worship" in such a
godless and immoral group. Listen to the warning given by the Word of
God...


"For they being ignorant of God's
righteousness, and going about to establish their own righteousness,
have not submitted themselves unto the righteousness of God. For
Christ is the end of the law for righteousness to every one that believeth.
"
-Romans 10:3,4

I plead with you to please leave the false
religion of Unitarian Universalism, and instead believe upon the Lord Jesus
Christ as your personal Saviour.

cito
početnik
početnik

Broj postova : 72
Age : 38
Registration date : 25.10.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by amos on pet stu 27 2009, 17:41

[quote="miskec4096"]

Ali zašto se Bog boji empirijske provjere? Zašto Adam i Eva ne bi propitali tu činjenicu? Kako vidimo, Bog je lagao, zmija je govorila istinu - umrli nisu, ali su postali kao bogovi, razlikuju dobro i zlo.
Osnovna premisa je - što priliči Bogu, ne priliči čovjeku. A nije li čovjek savršeno biće, prvo do Boga?[quote]
Pa ne boji se, ne zaboravi da je baš On i postavio to drvo.

Točno, ali u to vrijeme židovstvo nije monolitno, nego ima ne znam koliko struja. Smatram da je Pavao pripadao jednoj od konzervativnijih, ekstremističkijih struja židovstva, i da je zato njegovo tumačenje SZ takvo.
To je tačno, Pavle je pripadao najekstremnijoj struji, farizejima.

Vidiš, religiozni humanizam tvrdi - Bog je sve na nama stvorio sa svrhom. Zato se ne treba ustezati od stvari koje su prirodne.
Uzmimo primjer bludnosti i njezinog vrlo rigidnog stava u kršćanstvu. Mi znamo da muško tijelo nije u stanju zadržati sjeme dulje od nekoliko tjedana, i da će ga izbaciti, bilo spolnim odnosom, bilo masturbacijom, bilo noćnom polucijom. No, kršćanstvo odmah stavlja zabranu i na masturbaciju i na predbračni spolni odnos. Tu dakle kršćanstvo nije prilagođeno fiziologiji ljudskog tijela. To naravno ne znači da treba neprekidno masturbirati, imati bludne misli na tuđe partnere i slično, ali sama masturbacija, ili čak i odnos s osobom koju voliš, ali s kojom još nisi sklopio brak (jer u biblijsko doba ljudi su se ženili s 15, a danas to ne ide bez određenih preduvjeta - škola, posao, stan), nije grijeh - naše tijelo je dizajnirano da mora izbaciti sjeme. Dok god te to obogaćuje duhovno, dotle nije grijeh.
Ovde si pogrešio jer ne mora izbaciti, znam iz ličnog iskustva.Ali i izbacivanje noćno je pojava opisana u bibliji, i postoji način kako se to rešava.No opet ponavljam ne mora tako biti.Hrišćanstvo jeste prilagođeno fiziologiji, i stvari su se nekada drugačije odvijale, no novije doba je donelo mnoga iskrivljenja prirodnog u neprirodno, i dovelo do promena u telesnim fukcijama.No to se uz Božiju pomoć može i treba vratiti na originalnu poziciju.

Naravno da ljudi posvećeni Bogu, poput nekih mistka, jogija i slično, mogu i to nadići, ali takvi su rijetki i tako nešto ne bi trebalo biti apsolutno pravilo za svakoga. Neki ne teže postati misticima.
Ne bih sebe mogao nazvati nekim velikim mistikom, ili bilo kako posebnim, a opet sam nadišao taj problem.

Ne nužno. Savjest dolazi iz kolektivnog nesvjesnog. Druga je stvar što kolektivno nesvjesno može biti povezanost živih bića preko Boga, ali time se odmičemo od ovoga kršćanskog shvaćanja.
Mislim da grešiš, ispitivali su plemena koja nikada nisu čuli za Boga ili bibliju šta je to greh.I nepogrešivo su nabrojali moralni zakon Božiji, naravno ceremonijalni nisu jer se odnosio na židove, ali moralni nepogrešivo.
avatar
amos
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 969
Age : 38
Registration date : 12.11.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by cito on pet stu 27 2009, 18:03


cito
početnik
početnik

Broj postova : 72
Age : 38
Registration date : 25.10.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by cito on pet stu 27 2009, 18:09

FAKAT MORATE OVO VIDJETI, OVO JE TOČNO ŠTO MIŠKEC VJERUJE:
pročito sam te i prije nego si rekao što si ti. OPRAH RELIGIJA

https://www.youtube.com/watch?v=JW4LLwkgmqA&feature=player_embedded#

cito
početnik
početnik

Broj postova : 72
Age : 38
Registration date : 25.10.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by amos on pet stu 27 2009, 19:19

Ja možda nemam takta, ali fakat netko ti mora reći da je bog kojeg ti tražiš tvoja tvorevina. Mislim, ova tema će trajati dok se Amos ne složi s tobom.
Pa polako dođi do takta, to je Hrišćanska vrlina.
Ianče ako će ova ema trajati do momenta kada se složim sa miskecom, onda će trajato do uznesenja neveste Hristove, posle toga me neće mnogi ni zanimati.Zašto to kažem, pa eto ako imaš vremena pročitaj kojeg sam stava kada je u pitanju mnogo puteva do Boga, to ti je na ovom linku:
http://izaija95.lolbb.com/apologetika-f1/krsaanstvo-jedini-put-spasenja-t1633.htm
Inače to je tema koju sam pokrenuo baš da bi se odupirao nauci koja se polako uvlači u Hrišćanstvo, postoje i drugi putevi.
Pozdrav cito, i čuvaj živce trebaće ti.
avatar
amos
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 969
Age : 38
Registration date : 12.11.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by stefani on pet stu 27 2009, 19:29

Kako vidimo, Bog je lagao, zmija je govorila istinu - umrli nisu, ali su postali kao bogovi, razlikuju dobro i zlo.
Nije tema , ali biblija nas uči da je kod Boga jedan dan hiljadu godina. Adam je umro sa svojih 930 godina, umro je u tom danu kao što je Bog i rekao. Sory, za upadanje.

stefani
aktivan korisnik
aktivan korisnik

Broj postova : 326
Age : 38
Registration date : 29.11.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by cito on pet stu 27 2009, 19:49

Naravno da postoji samo jedan put do Boga. Nisam sad sve čitao do kraja, ali niti mi sami možemo vjerovati u Boga, već samo ako nas Bog pozove.

Nitko ne može doći k meni, ako ga ne povuče Otac, koji me posla. I ja ću ga uskrsnuti u posljednji dan.

a kako ćemo onda preko lažnih bogova, kad ne možemo niti sami od sebe?

cito
početnik
početnik

Broj postova : 72
Age : 38
Registration date : 25.10.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by cito on pet stu 27 2009, 20:02

Da i dodao bi da oni koji nisu čuli za Boga ili im se nije objavio nisu i ne mogu biti spašeni.Ipak je Božja volja da evanđelje nije stiglo do njih kao jedno od sredstava milosti. Kao što svi susjedi Izrela nisu bili spašeni jer nisu bili izabrani od Boga, a rijetko i tko od njih. Ali isto tako evanđelje ne spašava samo po sebi već Bog. Jer ne obraćuju ljudske rijeći i Biblija već Bog. Propovjedanje i Biblija su isto tako sredstva milosti.

cito
početnik
početnik

Broj postova : 72
Age : 38
Registration date : 25.10.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by miskec4096 on sub stu 28 2009, 11:09

Samo ukratko, buduci da sam trenutno u Beogradu, pa nemam bas vremena,
glede Bozjeg odnosa prema grijehu Adama i Eve, odnosno zasto se
pravedni Bog nece ljutiti na njih.

Naime, kada ti netko nesto zabrani, ti u nacelu imas tri mogucnosti.
Mozes prihvatiti zabranu, i vjerovati da je druga osoba u pravu. To je
slijepo povjerenje. Mozes se ne obazirati na zabranu i krsiti ju. To je
prkos i gazenje zabrane. A mozes i biti neposlusan samo jednom, kako bi
empirijski provjerio je li zabrana na mjestu.

Recimo, ako ti otac kaze da ne diras vrucu pec, ti ju mozes ne dirati,
ili ju dirati, pa se opeci. Na taj nacin ti si kaznjen za neposluh, ali
si dobio vrijedno iskustvo - otac je bio u pravu.
S druge strane, pretpostavimo da doma imas vrijednu violinu koju je
svirala tvoja pokojna prabaka. Tvoj ti otac ne da da ju diras, jer se
boji da ju ne ostetis. No jednoga dana ti uspijes uzeti violinu i, na
opce odusevljenje, izgleda da imas talenta. Potom te upisu u glazbenu
skolu i ti na koncu postanes violinisticki virtuoz. Tu je dakle
neposluh bio dobar za tebe, jer ti je pomogao da otkrijes svoj skriveni
talent, a otac nije bio u pravu.
Dakle, sve treba provjeriti. Ako si poslusan, tebi se nece dogoditi
nista zlo - ali niti mnogo toga dobrog. Da bi dosao do neceg dobrog, do
napretka, ti moras riskirati. Moras biti neposlusan, jer samo na taj
nacin dolazis do spoznaje.
Dakle, Bog kojemu je bilo bitnije da su mu Adam i Eva poslusni, zapravo
je Bog koji nije htio da Adam i Eva napreduju. Uostalom, nije li Bog
stvorio covjeka da vlada zemljom? Kako bi covjek to bio u stanju ako ne
zna razlikovati dobro i zlo? Covjek je morao jesti s tog drveta, jer u
protivnome bi zivio u idilicnom ogranicenom svijetu. Bio bi upravitelj
bez kvalifikacija. Bio bi marioneta.

Druga stvar, sve da i prihvatimo da je Biblija do zadnjeg slovca
istinita (sto je tesko, s obzirom na kontradikciju Knjige Postanka sa
znanoscu), i da Bog doista jest takav autoritativni suveren - ja velim,
ja se ne mogu prisiliti da volim takvog tiranina. Bog zna sto je u mom
srcu, a u mom je srcu otpor prema autoritetu koji ne dopusta
propitkivanje. I ja se tada nikako ne mogu spasiti.
Pazi, govorimo da treba postovati Boga. To je u redu, ali postovanje je
reciprocan cin. Ako je Bog autoritativan, onda on ne postuje nijedno od
svojih stvorenja, vec provodi svoju volju apsolutisticki. Zasto ga onda
postovati? Samo zato jer nas moze zgromiti? Postuju li u vojsci
podredeni svoje pretpostavljene? Ne, oni ih slusaju, ali ih vecinom
mrze.
Mogu postovati Boga koji je partner covjeku. Koji suraduje s covjekom i
dopusta i covjeku inicijativu. Jahve u Edenu to nije. Kasnije zidovstvo
vec uvodi takve elemente, pa se Abraham, Lot i Mojsije cjenkaju s
Bogom. Dogadaj Potopa uvodi jos jedan vazan element - Bog uvida da moze
pogrijesiti (pokaja se Jahve i odluci da vise nikad nece unistiti
zemlju).

Samo jos jedna misao koja mi pada na pamet - je li Bog stvorio zlo?
Mnogi ce unisono reci "ne". A ja onda pitam - tko je stvorio viruse,
metilje, trakavice? Metilj je bice koje u svom zivotnom ciklusu
promijeni tri domacina, i sve iskoristava, bez icega zauzvrat. Potpuni
parazit. Zasto ga je Bog stvorio? Ili se on izvitoperio? Ali onda
morate prihvatiti evoluciju, jer metilj se sastoji samo od usta i
probavnog sustava. Dakle, on je posve ureden za parazitski zivot.
Nikakve druge organe nema.

Prije svega, ja ovdje govorim o stvarima koje su mene kao krscanina
mucile. Pitanja na koja si nisam mogao dati odgovor ako sam se slijepo
i monolitno drzao Biblije. A zasto bih? Zasto Bibliju ne promatrati kao
spis u kojem u nekim dijelovima autor dobro naslucuje ideju Boga, a u
nekim dijelovima posve promasuje. Pa zamislite samo da Amos, Cito i ja
zivimo pred 4000 godina i svaki pisemo po jedan dio Biblije. Pa kakvu
bismo mi sliku Boga ostavili?
avatar
miskec4096
poprilično aktivan korisnik
poprilično aktivan korisnik

Broj postova : 579
Age : 39
Localisation : trenutno - Debrecen
Registration date : 17.10.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by miskec4096 on sub stu 28 2009, 12:25

amos je napisao/la:
Ne nužno. Savjest dolazi iz kolektivnog nesvjesnog. Druga je stvar što kolektivno nesvjesno može biti povezanost živih bića preko Boga, ali time se odmičemo od ovoga kršćanskog shvaćanja.
Mislim da grešiš, ispitivali su plemena koja nikada nisu čuli za Boga ili bibliju šta je to greh.I nepogrešivo su nabrojali moralni zakon Božiji, naravno ceremonijalni nisu jer se odnosio na židove, ali moralni nepogrešivo.

Pa nije li to upravo dokaz da je moralni kodeks univerzalan, i da nije vezan uz Bibliju, vec su Zidovi u Bibliji zapisali te univerzalne stvari, plus jos neke striktno zidovske obredne prakse?

Zar ti doista mislis da je ljudima Jahve na Sinaju morao na kamenim plocama reci da su ubojstvo i krada losi, inace oni nikad ne bi na to nadosli? Pa kazem ti, ljudi su kroz osobno iskustvo sebicnosti dosli do zakljucka da je sebicnost losa i beskorisna i da je bolje biti kooperativan. Mislim, pa i stakori u pokusima dolaze do takvih zakljucaka, gdje nece ljudi.

Ako ti odes na neki otok u Polineziji i tamo vidis da je krada takoder losa, ali da s druge strane oni ne poznaju instituciju zabrane predbracnog seksa, onda ces zakljuciti da je ovo s kradom ocito univerzalno, a da je ustroj braka i seksualnog zivota odraz specificne zidovske kulture.

Ti cinis gresku da uzimas kao aksiom da je Biblija dosla od Boga. Mislim, to sto u Bibliji pise da je to rijec Bozja, to jos uvijek ne dokazuje da ona JEST rijec Bozja. Ona je kompilacija zidovskih spisa o Bogu. E sad, Zidovi kazu da su oni odabrani narod. To nije nista cudno - etnocentrizam je uobicajena pojava. Problem je kada netko uzima zdravo za gotovo da Zidovi doista JESU odabrani narod, a npr. kada to Srbi kazu za sebe, onda se svi podsmijevaju. A posrijedi je ista logika.
Vec sam ti rekao da ne mozemo nista dokazivati na temelju autoreferencijalne petlje. Imamo li mi ikakav vanjski dokaz da su Zidovi odabrani narod? Pogotovo kada znamo da je kod Zidova etnicitet do 19. stoljeca povezan s vjerom, pa je tako genetski dokazano da Askenazi nemaju nikakvu vezu sa Zidovima iz Palestine. Drugim rijecima, i Zidovi su u jednom dobu bili prozeliti. I onda neki Slaven u 9. stoljecu konvertira na judaizam i 1000 godina kasnije njegovi se potomci busaju da vuku porijeklo od kralja Davida.
avatar
miskec4096
poprilično aktivan korisnik
poprilično aktivan korisnik

Broj postova : 579
Age : 39
Localisation : trenutno - Debrecen
Registration date : 17.10.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 6 / 9. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.