Besmrtnost duše

Stranica 4 / 25. Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 14 ... 25  Next

Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by Daniel on sri sij 17 2007, 01:28

dragi Krizostom i Jevrejin, u proročanstvima koja ja prevodim Bog
govori mnogo puta o vječnoj muci i vječnom paklu za one koji se ne
pokaju, isto tako Pavao govori da je bolje da ostane U TIJELU za
Filipljane nego da ode da bude s Kristom....


1:23 Pritiješnjen sam od ovoga dvoga: želja mi je otići i s Kristom biti jer to je mnogo, mnogo bolje;
1:24 ali ostati u tijelu potrebnije je poradi vas.
1:25 U to uvjeren, znam da ću ostati i biti uz vas sve, za vaš napredak i na radost vjere,

Daniel
team member
team member

Broj postova : 975
Age : 35
Registration date : 04.01.2007

Korisnički profil http://bozjeprorocanstvo.com/

[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by Daniel on sri sij 17 2007, 01:40

evo naišao sa na jedno proročanstvo koje govori kakvo je zapravo Nebo iliti Raj....super je...http://www.prophecy.org/1689pro.htm

Daniel
team member
team member

Broj postova : 975
Age : 35
Registration date : 04.01.2007

Korisnički profil http://bozjeprorocanstvo.com/

[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by καιros on sri sij 17 2007, 08:37

"Otići i s Kristom biti" (DF).

U pismu Filipljanima Pavao kaže. "Želja mi je otići i s Kristom biti jer je to
mnogo, mnogo bolje; ali ostati u tijelu potrebnije je poradi vas." (Fil 1,23.24)
Dualisti ovaj tekst smatraju najjačim dokazom da smrću duša spašenih odlazi
neposredno pred Krista. Na primjer, Robert Morey tvrdi: "Ovo je najjasniji tekst u Novom zavjetu koji govori da vjernik poslije smrti odlazi da bude s Kristom na nebu. Sam kontekst govori o Pavlovoj želji da napusti zemaljski život u zamjenu za nebeski s Kristom. U ovom ulomku nema spomena ni aluzije na uskrsnuće."[50]

Osnovni problem s ovim tumačenjem je propust prepoznati Pavlovu izjavu: "Želja mi je otići i s Kristom" kao relacijsku a ne antropološku tvrdnju. Time želim reći da je ovo izjava o odnosu koji postoji i nastavlja postojati između vjernika i Krista tijekom smrti, a ne izjava o "stanju" tijela i duše između smrti i uskrsnuća.

Helmut Thielicke ispravno ističe da se Novi zavjet ne bavi "stanjem" koje postoji između smrti i uskrsnuća, već odnosom koji vlada između vjernika i Krista za vrijeme smrti. Ovaj odnos "biti s Kristom" smrt ne prekida, pošto vjernik koji spava u Kristu nije svjestan proticanja vremena. Kako to objašnjava Thielicke: "Uklanjanje osjećaja vremena za one koji se bude znači da je duga noć smrti reducirana na matematičku točku i zbog toga je izostavljena iz života."[51]

Pokušaji da se u Pavlovoj izjavi nađe podrška za vjerovanje u prijelaz duše na nebo nakon smrti, nisu opravdani jer, kako to Ray Anderson s pravom primjećuje, "Pavao nije smatrao da bi pitanje stanja čovjeka između smrti i uskrsnuća bilo pitanje za razmatranje".[52]
Razlog tomu je što za Pavla oni koji su "umrli u Kristu" zapravo "usnuše u Kristu" (1 Kor 15,18; 1 Sol 4,14 – DF). Njihov odnos s Kristom je neposredan, jer nisu svjesni proticanja vremena između smrti i uskrsnuća. Ono što doživljavaju mogli bismo nazvati "vječnim vremenom". Ali za one koji nastavljaju živjeti u ovom zemaljskom prolaznom vremenu, nema intervala između smrti i uskrsnuća. Problem je u tome što ne možemo sinhronizirati sat vječnog vremena sa satom našeg prolaznog vremena. Upravo je pokušaj da se to učini doveo do nesretnih nagađanja i sukoba oko razdoblja između smrti i uskrsnuća.

Izražavanjem želje da ode i bude s Kristom, Pavao nije izlagao doktrinu o tome što se zbiva smrću. On jednostavno izražava svoju želju da vidi kraj životu prepunom nevolja i bude s Kristom. Tijekom stoljeća iskreni su kršćani izražavali istu težnju, a da zbog toga nisu očekivali da će u trenutku smrti izići pred Krista. Pavlovu izjavu moramo tumačiti imajući u vidu njegovo jasno učenje o vremenu kad će se vjerni sjediniti s Kristom.

_________________
"Da, dolazim ubrzo!" Amen! Dođi, Gospodine Is
avatar
καιros
Admin
Admin

Broj postova : 1666
Localisation : u vremenu
Registration date : 21.11.2006

Korisnički profil http:// http://krscanski.motionsforum.com/

[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by ziger on sri sij 17 2007, 10:15

study Dragi prinče, počinjemo čitati Sv. Pismo!
Spreman si? Shocked Čistilište, to ne postoji, jer Biblija jasno govori o tomu.U Lk16:19-31- je priča o bogataču i Lazaru. Postoje samo raj i pakao.
Pogledaj 26 stih, ciramo ga:"K tome između nas i vas zjapi provalija golema te koji bi i htjeli prijeći odavde k vama, ne mogu, a ni odatle k nama prijelaza nema"
Da li ćemo ući u raj ne ovisi od naših dobrih djela nego od milosti Božje (vidi Ef2:8-9) Rim 3:23 kaže da smo svi sagriježili bez iznimke, a 24 stih nudi rješenje. citiramo:"...opravdani su besplatno, negovom milošću po otkupljenju u Kristu Isusu."
Tako zaključujemo dvije činjenice: čistilište ne postoji, a druga jeste: djela ne spađavaju već samo miliost Božja u Kristu Isusu.
U Lk23:42-43 Isus je okajanomu razbojniku rekao da direktno ide u raj, a nije mu rekao da će prvo malo u čistilište- direktno u raj.
Zato, povjeruj Isusu, obrati mu se u molitvi kajući se za svoje grijehe, a kada se okaješ moli:
"Gospodine Isuse trebam Te, hvala ti što si umro na križu za mene. Otvaram ti vrata svojega života, molim Te uđi u život moj život i načini ga onako kako Ti želiš. Amen."
Sada si djete Božje- Iv1:12
Imač vječni život: 1Iv5:11-12
Mnogi blagoslovi te čekaju ako si to učinio otvorena srca.
Slavi Gospodina sa svom braćom:lux:
Moli se, čitaj Bibliju i nađi zajedništvo s drugima koji upoznače Isusa i koji vjeruju u Pismo.
Zajedništvo:
www.cce.hr
www.krscanska-prorocka-crkva.hr
www.ecst.hr
Odgovori na pitanja:
http://www.gotquestions.org
www.siont.net
Gospodin te blagoslovio!
O.M.Ziger
avatar
ziger
aktivan korisnik
aktivan korisnik

Broj postova : 345
Age : 32
Registration date : 10.01.2007

Korisnički profil http://istina.editboard.com

[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by ziger on sri sij 17 2007, 10:29

Krizostome,
u Lk16:19-31 u priči o bogatašu i Lazaru piše kako su direktno otišli- Lazar u raj, a bogataš u pakao.
U Lk23:42-43 Isus je okajanom razbojniku rekao:"Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju" Obrati pažnju na ono što kače, kaže DANAS.
Da, želja je Pavlu bila, ali on je i znao da ako umre da će vidjeti Isusa i biti s njim.
Poslao sam ti privatnu poruku u kojoj sam ti obrazložio neke stvari malo opširnije. Ovo pišem da i drugi koji ne vjeruju u besmrtnost duče, ne povjeruju u taj nauk koji nije Biblijski.
Od pravovjerja ovisi spasenje t.j. od prave SPOZNAJE BOGA (Iv17:3).
Gospodnji blagoslov!Wink
http://www.gotquestions.org
www.siont.net
Zajedništvo:
www.cce.hr
www.ecst.hr
www.krscanska-prorocka-crkva.hr
Kršćanski web site na hrvatskom:
www.inet.hr/krscanstvo
Ovdje možete naći mnoštvo linkova koji će obogatiti važ duhovni život
avatar
ziger
aktivan korisnik
aktivan korisnik

Broj postova : 345
Age : 32
Registration date : 10.01.2007

Korisnički profil http://istina.editboard.com

[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by Daniel on sri sij 17 2007, 10:37

Krizostom je napisao/la:"Otići i s Kristom biti" (DF). U pismu Filipljanima Pavao kaže. "Želja mi je otići i s Kristom biti jer je to mnogo, mnogo bolje; ali ostati u tijelu potrebnije je poradi vas." (Fil 1,23.24) Dualisti ovaj tekst smatraju najjačim dokazom da smrću duša spašenih odlazi neposredno pred Krista. Na primjer, Robert Morey tvrdi: "Ovo je najjasniji tekst u Novom zavjetu koji govori da vjernik poslije smrti odlazi da bude s Kristom na nebu. Sam kontekst govori o Pavlovoj želji da napusti zemaljski život u zamjenu za nebeski s Kristom. U ovom ulomku nema spomena ni aluzije na uskrsnuće."[50] Osnovni problem s ovim tumačenjem je propust prepoznati Pavlovu izjavu: "Želja mi je otići i s Kristom" kao relacijsku a ne antropološku tvrdnju. Time želim reći da je ovo izjava o odnosu koji postoji i nastavlja postojati između vjernika i Krista tijekom smrti, a ne izjava o "stanju" tijela i duše između smrti i uskrsnuća. Helmut Thielicke ispravno ističe da se Novi zavjet ne bavi "stanjem" koje postoji između smrti i uskrsnuća, već odnosom koji vlada između vjernika i Krista za vrijeme smrti. Ovaj odnos "biti s Kristom" smrt ne prekida, pošto vjernik koji spava u Kristu nije svjestan proticanja vremena. Kako to objašnjava Thielicke: "Uklanjanje osjećaja vremena za one koji se bude znači da je duga noć smrti reducirana na matematičku točku i zbog toga je izostavljena iz života."[51] Pokušaji da se u Pavlovoj izjavi nađe podrška za vjerovanje u prijelaz duše na nebo nakon smrti, nisu opravdani jer, kako to Ray Anderson s pravom primjećuje, "Pavao nije smatrao da bi pitanje stanja čovjeka između smrti i uskrsnuća bilo pitanje za razmatranje".[52] Razlog tomu je što za Pavla oni koji su "umrli u Kristu" zapravo "usnuše u Kristu" (1 Kor 15,18; 1 Sol 4,14 – DF). Njihov odnos s Kristom je neposredan, jer nisu svjesni proticanja vremena između smrti i uskrsnuća. Ono što doživljavaju mogli bismo nazvati "vječnim vremenom". Ali za one koji nastavljaju živjeti u ovom zemaljskom prolaznom vremenu, nema intervala između smrti i uskrsnuća. Problem je u tome što ne možemo sinhronizirati sat vječnog vremena sa satom našeg prolaznog vremena. Upravo je pokušaj da se to učini doveo do nesretnih nagađanja i sukoba oko razdoblja između smrti i uskrsnuća. Izražavanjem želje da ode i bude s Kristom, Pavao nije izlagao doktrinu o tome što se zbiva smrću. On jednostavno izražava svoju želju da vidi kraj životu prepunom nevolja i bude s Kristom. Tijekom stoljeća iskreni su kršćani izražavali istu težnju, a da zbog toga nisu očekivali da će u trenutku smrti izići pred Krista. Pavlovu izjavu moramo tumačiti imajući u vidu njegovo jasno učenje o vremenu kad će se vjerni sjediniti s Kristom.
Krizo ako ćeš nastaviti slušati te teologe koji misle da znaju sve a ne Duha Svetoga koji ti je dan, teško će ti biti u posljednim danima, i to ti je jedan veliki prijateljski savjet....Pavao tu izričito govori da hoće biti s Kristom a ne sa Filipljanima, da misli to tek poslije uskrsnuća, onda bi bio i sa Filipljnima sa Kristom, jer bi i ti Filipljani ionako onda bili sa Kristom zajedno možda sa nama i sa Pavlom! molim te Kriz, budi mudar i odvažan tražiti istinu, a ne onu koja ti se servira, mkar bila u crkvi za koju ti misliš da ima najviše istine....

Daniel
team member
team member

Broj postova : 975
Age : 35
Registration date : 04.01.2007

Korisnički profil http://bozjeprorocanstvo.com/

[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by hrvoje hrki on sri sij 17 2007, 10:38

vidim da se stalno nešto protura kao katolički nauk je sav pogrešan , neutemeljen itd
evo jedna dobra knjiga pa tko hoće istinski istražiti neka osnovna pitanja koja ga muće, a KC prihvaća

Gdje je to u Bibliji?

Brojne crkve, sekte i svakovrsni religiozni pokreti do te su mjere izobličili sliku o Katoličkoj Crkvi te mnogi neupućeni vjeruju kako se njezin nauk i vjerovanje uopće ne temelje na Bibliji. Istodobno pripadnici tih sljedbi tvrde da su samo oni autentični kršćani, koji jedini ispravno tumače Sveto pismo.
Ova knjiga precizno, sažeto i konkretno odgovara na te predodžbe. Ona svima koji traže istinu pomaže upoznati biblijski temelj katoličke vjere, uključujući i ona najosporavanija vjerovanja (čistilište, papinstvo, kipovi, slike i relikvije, štovanje Blažene Djevice Marije i svetaca...),
istovremeno otkrivajući nebiblijski karakter mnogih naučavanja samozvanih kršćana 12 x 19,5 cm, 175 str. Meki uvez. Cijena: 50 kn
avatar
hrvoje hrki
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1359
Age : 49
Registration date : 12.01.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by καιros on sri sij 17 2007, 11:43

Ne trebam biti teolog, kad iz ovih stihova mogu iščitati da se nagrada i kazna primaju kad Isus dođe, a ne poslije smrti...

Inače se besmrtnost duše prvi puta spominje u Platonovu dijalogu Fedon. Eto odakle je ušla ta dogma u kršćanstvo iz poganske filozofije. Nagradu primamo kad naš Gospod Isus dođe po drugi puta, a ne nakon smrti.
"Kad odem te vam pripravim mjesto, vratit ću se da vas uzmem k sebi i
da vi budete gdje sam ja" IVAN 14,3. "Dolazi naime čas, kada će svi
koji počivaju u grobovima ČUTI NJEGOV GLAS (misli se na njegov dolazak)
te izići iz njih, koji su činili dobro, na uskrsnuće - na život; koji su činili zlo, na uskrsnuće - na propast" IVAN 5,28.29.

"Pazi! Dolazim uskoro i sa sobom nosim plaću da svakome platim prema njegovu djelu"
OTKRIVENJE 21,12. Glavna nada kršćana leži u uskrsnuću. Ako su ljudi
odtišlli u raj ili pakao odmah nakon smrti, zašto uskrsnuće. Zamislite
vi uživate u raju, Krist dolazi da uskrsne mrtve, hop odjedanput se iz
raja premjestite u grob i onda uskrsavate. Ovo je nada koju čekamo,
Krista. "Jer kao što u Adamu, svi umiru, tako će u Kristu svi oživjeti.
Svaki u svom redu: prvenac Krist, potom u VRIJEME NJEGOVA DOLASKA, KRISTOVI PRIPADNICI" 1 Kor 15,22.23

"Jer će sam Gospodin sa zapovjedničkim zovom, s glasom arkanđela i sa zvukom trube Božje sići s neba i najprije će uskrsnuti umrlli u Kristu. Zatim
ćemo mi živi, mi preostalibiti skupa s njima odneseni u zrak na
oblacima u susret Gospodinu. I tako ćemo ZAUVIJEK BITI S GOSPODINOM.
Stoga tješite jedan drugoga tim riječima" 1 Sol 4,16-18. Stoga mrtvi,
snivajte u prahu do dolaska našega Gospodina Isusa Krista! Amen!!!

_________________
"Da, dolazim ubrzo!" Amen! Dođi, Gospodine Is
avatar
καιros
Admin
Admin

Broj postova : 1666
Localisation : u vremenu
Registration date : 21.11.2006

Korisnički profil http:// http://krscanski.motionsforum.com/

[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by Anonymou on sri sij 17 2007, 13:27

ziger je napisao/la:Krizostome,
u Lk16:19-31 u priči o bogatašu i Lazaru piše kako su direktno otišli- Lazar u raj, a bogataš u pakao.
U Lk23:42-43 Isus je okajanom razbojniku rekao:"Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju" Obrati pažnju na ono što kače, kaže DANAS.

Zigere, vidim da je po tebi raj i nebesa isto. Gdje je Krist otišao nakon što je umro? Gdje je otišao nakon što je uzašao?
avatar
Anonymou
Gost


[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by Daniel on sri sij 17 2007, 13:49

Krizostom je napisao/la:Ne trebam biti teolog, kad iz ovih stihova mogu iščitati da se nagrada i kazna primaju kad Isus dođe, a ne poslije smrti...Inače se besmrtnost duše prvi puta spominje u Platonovu dijalogu Fedon. Eto odakle je ušla ta dogma u kršćanstvo iz poganske filozofije. Nagradu primamo kad naš Gospod Isus dođe po drugi puta, a ne nakon smrti."Kad odem te vam pripravim mjesto, vratit ću se da vas uzmem k sebi ida vi budete gdje sam ja" IVAN 14,3. "Dolazi naime čas, kada će svikoji počivaju u grobovima ČUTI NJEGOV GLAS (misli se na njegov dolazak)te izići iz njih, koji su činili dobro, na uskrsnuće - na život; koji su činili zlo, na uskrsnuće - na propast" IVAN 5,28.29. "Pazi! Dolazim uskoro i sa sobom nosim plaću da svakome platim prema njegovu djelu"OTKRIVENJE 21,12. Glavna nada kršćana leži u uskrsnuću. Ako su ljudiodtišlli u raj ili pakao odmah nakon smrti, zašto uskrsnuće. Zamislitevi uživate u raju, Krist dolazi da uskrsne mrtve, hop odjedanput se izraja premjestite u grob i onda uskrsavate. Ovo je nada koju čekamo,Krista. "Jer kao što u Adamu, svi umiru, tako će u Kristu svi oživjeti.Svaki u svom redu: prvenac Krist, potom u VRIJEME NJEGOVA DOLASKA, KRISTOVI PRIPADNICI" 1 Kor 15,22.23 "Jer će sam Gospodin sa zapovjedničkim zovom, s glasom arkanđela i sa zvukom trube Božje sići s neba i najprije će uskrsnuti umrlli u Kristu. Zatimćemo mi živi, mi preostalibiti skupa s njima odneseni u zrak naoblacima u susret Gospodinu. I tako ćemo ZAUVIJEK BITI S GOSPODINOM.Stoga tješite jedan drugoga tim riječima" 1 Sol 4,16-18. Stoga mrtvi,snivajte u prahu do dolaska našega Gospodina Isusa Krista! Amen!!!
zato što to Nebo se poslije Uskrsnuća zove prvo Kraljevstvo Božje na zemlji, poslije Novo Nebo i Zemlja....ali duhovno Nebo je samo sadašnje mjesto na koje odlaze duše umrlih u Kristu, kao i Pakao je samo sadašnje mjesto gdje odlaze ljudi umrli bez Krista....no taj sadašnjih duhovni pakao će biti pretvoren u Pakao koje je tjelesno mjesto (Ognjeno Jezero) poslije uskrsnuća......nije sve isto u dohvnom svijetu kao što je u materijalnom moj Krizostome....

Daniel
team member
team member

Broj postova : 975
Age : 35
Registration date : 04.01.2007

Korisnički profil http://bozjeprorocanstvo.com/

[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by καιros on sri sij 17 2007, 13:55

To što ti kažeš mi izgleda kao neka fantazija...to kršćanstvo ne uči...Isus je uskrsnuo u tijelu...on nije nikakav duh...Ilija je uznijet u tijelu...Mojsije je uskrsnut u tijelu...Juda 9...
nema nikakvih duhova na nebu...Mrtvi ništa ne znaju kad umru...još se spominju neki koji su uskrsnuli kad se zavjesa pokidala prilikom Kristove smrti...i oni su uzneseni...za ostale Biblija ništa ne govori...što kažu Djela 2...Davidov je grob među nama i David nije uzišao na nebesa...čovjek kad umre duh se vraća Bogu, a to nije svjesna cjelina...ne spominje se nikakva duša...duša je cijeli čovjek...Postanak 2,7...

_________________
"Da, dolazim ubrzo!" Amen! Dođi, Gospodine Is
avatar
καιros
Admin
Admin

Broj postova : 1666
Localisation : u vremenu
Registration date : 21.11.2006

Korisnički profil http:// http://krscanski.motionsforum.com/

[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by Daniel on sri sij 17 2007, 14:01

ne, nije fantazija...Ilija i Mojsije ionako nisu mogli biti na Nebu dok Isus ne uskrsne sam, isto tako i ljudi koji su uskrsnuli nakon Isusovog uskrsnuća.......no Biblija govori o tome da su duhovi bili u tom mjestu pakla zvanom Raj ili Abrahamovo Krilo, i vjerojatno je i duh Davida tamo otišao poslije njegove smrti....zar i Pavao ne govori da zna "čovjeka" koji je uznesen na treće nebo bez tijela, ili sa tijelom to ne zna....? 

Daniel
team member
team member

Broj postova : 975
Age : 35
Registration date : 04.01.2007

Korisnički profil http://bozjeprorocanstvo.com/

[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by καιros on sri sij 17 2007, 14:05

Lazar nije znao za zagrobni život.
I Lazarov je doživljaj značajan jer je u grobu proveo četiri dana. To nije bio
doživljaj bliske smrti, nego stvarna smrt. Da duša prigodom smrti napušta tijelo
i odlazi na nebo, kako se vjerovalo, onda bi Lazar mogao govoriti o neobičnom
iskustvu koje je doživio provodeći četiri dana u raju. Vjerske vođe i narod
poduzeli bi sve kako bi iz Lazara izvukli što više informacija o nevidljivom
svijetu. Kako to opisuje Robertson Nichol: "Da je [Lazar]
išta saznao o svijetu duhova, moralo je procuriti."[56]


Takva bi informacija predstavljala važan odgovor na pitanje života poslije
smrti, o kojem se tako žučno debatiralo među saducejima i farizejima (Mt
22,23.28; Mk 12,18.23; Lk 20,27.33).


Ali
Lazar nije imao što reći o životu poslije smrti, jer je tijekom ta četiri dana
koja je proveo u grobu spavao nesvijesnim smrtnim snom. Ono što se može reći za
Lazara, može se reći i za šest drugih osoba koje su uskrsnule od mrtvih: udovičin sin (1 Kr 17,17-24;
Šunamkin sin (2 Kr 4,18-37), sin udovice iz Naina (Lk 7,17-24; Jairova kćerka
(Lk 8,41.42.49-56), Tabita (Dj 9,36-41) i Eutih (Dj 10,9-12). Svaka od njih
ustala je iz smrti kao da je čvrsto spavala, s istim osjećajem i osobnošću, ali
bez izvješća o zagrobnom životu.

Ne
postoje indikacije da bi Lazarova duša ili duša bilo koje od šest uskrslih osoba
otišla na nebo. Nijedna od njih nije imala što pričati o "nebeskom doživljaju".
Razlog tome je što nijedna nije uzašla na nebo. Ovo potvrđuje i Petrovo
spominjanje Davida u govoru održanom na Pedesetnicu: "Braćo, nek mi je slobodno
da vam otvoreno rečem za patrijarha Davida: umro je i pokopan je i grob mu se
nalazi među nama do današnjeg dana." (Dj 2,29) Neki su mogli reći da je u grobu
bilo Davidovo tijelo, a ne duša koja je otišla na nebo. No takvo tumačenje
opovrgavaju Petrove izričite riječi: "David nije uzišao na nebo." (r. 34)
Prijevod Duda-Fućak glasi: "David nije bio uznesen na nebesa." Prema
Bibliji ono što spava u grobu nije samo tijelo, već čitava osoba koja čeka
buđenje uskrsnuća.

_________________
"Da, dolazim ubrzo!" Amen! Dođi, Gospodine Is
avatar
καιros
Admin
Admin

Broj postova : 1666
Localisation : u vremenu
Registration date : 21.11.2006

Korisnički profil http:// http://krscanski.motionsforum.com/

[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by Anonymou on sri sij 17 2007, 14:11

Daniel je napisao/la:ne, nije fantazija...Ilija i Mojsije ionako nisu mogli biti na Nebu dok Isus ne uskrsne sam, isto tako i ljudi koji su uskrsnuli nakon Isusovog uskrsnuća.......no Biblija govori o tome da su duhovi bili u tom mjestu pakla zvanom Raj ili Abrahamovo Krilo, i vjerojatno je i duh Davida tamo otišao poslije njegove smrti....zar i Pavao ne govori da zna "čovjeka" koji je
uznesen na treće nebo bez tijela, ili sa tijelom to ne zna....?

Kakve veze ima jedno s drugim, zaista ne razumijem ove argumente. Ako je David u raju ili abrahamovom krilu ili šeolu, da li po tebi znači da se preselio na nebo nakon Isusovog uskrsnuća?
avatar
Anonymou
Gost


[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by hrvoje hrki on sri sij 17 2007, 14:11

Daniel je napisao/la:ne, nije fantazija...Ilija i Mojsije ionako nisu mogli biti na Nebu dok Isus ne uskrsne sam, isto tako i ljudi koji su uskrsnuli nakon Isusovog uskrsnuća.......no Biblija govori o tome da su duhovi bili u tom mjestu pakla zvanom Raj ili Abrahamovo Krilo, i vjerojatno je i duh Davida tamo otišao poslije njegove smrti....zar i Pavao ne govori da zna "čovjeka" koji je uznesen na treće nebo bez tijela, ili sa tijelom to ne zna....?

Danijel, možeš li mi reći (noviji sam, možda si i ranije rekao) , iz koje si ti reform . ili prot.crkve- ja sam rimokatolik?
avatar
hrvoje hrki
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 1359
Age : 49
Registration date : 12.01.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by Daniel on sri sij 17 2007, 14:11

David nije uznesen na nebesa naravno pošto Isus nije uskrsnuo još...no što se tiče "priča iz zagrobnih života" Lazara i ostalih, to su samo puke pretpostavke o "neprocurivanju" informacija koje nemaju nikakve veze sa Biblijom...ima danas mnogo slučajeva "kliničke smrti" i njihovih doživljaja pa informacije rijetko cure o tome, jedino od ljudi koji žele osvjedočiti nešto ili pak žele biti poznati ili pak lažu...Biblija govori o BOŽJOJ MOĆI uskršavanja u tim dijelovima, a ne o osobnim iskustvima Lazarovog duha....

Daniel
team member
team member

Broj postova : 975
Age : 35
Registration date : 04.01.2007

Korisnički profil http://bozjeprorocanstvo.com/

[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by Daniel on sri sij 17 2007, 14:12

Feba je napisao/la:
Daniel je napisao/la:ne, nije fantazija...Ilija i Mojsije ionako nisu mogli biti na Nebu dok Isus ne uskrsne sam, isto tako i ljudi koji su uskrsnuli nakon Isusovog uskrsnuća.......no Biblija govori o tome da su duhovi bili u tom mjestu pakla zvanom Raj ili Abrahamovo Krilo, i vjerojatno je i duh Davida tamo otišao poslije njegove smrti....zar i Pavao ne govori da zna "čovjeka" koji je uznesen na treće nebo bez tijela, ili sa tijelom to ne zna....?
Kakve veze ima jedno s drugim, zaista ne razumijem ove argumente. Ako je David u raju ili abrahamovom krilu ili šeolu, da li po tebi znači da se preselio na nebo nakon Isusovog uskrsnuća?
da

Daniel
team member
team member

Broj postova : 975
Age : 35
Registration date : 04.01.2007

Korisnički profil http://bozjeprorocanstvo.com/

[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by Anonymou on sri sij 17 2007, 14:13

Daniel je napisao/la:
Feba je napisao/la:
Daniel je napisao/la:ne, nije fantazija...Ilija i Mojsije ionako nisu mogli biti na Nebu dok Isus ne uskrsne sam, isto tako i ljudi koji su uskrsnuli nakon Isusovog uskrsnuća.......no Biblija govori o tome da su duhovi bili u tom mjestu pakla zvanom Raj ili Abrahamovo Krilo, i vjerojatno je i duh Davida tamo otišao poslije njegove smrti....zar i Pavao ne govori da zna "čovjeka" koji je uznesen na treće nebo bez tijela, ili sa tijelom to ne zna....?
Kakve veze ima jedno s drugim, zaista ne razumijem ove argumente. Ako je David u raju ili abrahamovom krilu ili šeolu, da li po tebi znači da se preselio na nebo nakon Isusovog uskrsnuća?
da

A gdje to vidiš?
avatar
Anonymou
Gost


[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by καιros on sri sij 17 2007, 14:13

Bogataš i Lazar.
Riječ hades javlja se i u prispodobi o bogatašu i Lazaru, ali s drukčijim
značenjem. Dok deset tekstova koje smo upravo ispitali govore o grobu ili
boravištu mrtvih, hades u ovoj prispodobi označava mjesto kažnjavanja
bezbožnih (Lk 16,23). Razlog za ovaj izuzetak ćemo ubrzo objasniti. Očito
dualisti koriste ovu prispodobu da potkrijepe ideju o svjesnom postojanju
bestjelesnih duša u razdoblju između smrti i uskrsnuća (Lk 16,19-31). Zbog
važnosti koju pridaju ovoj prispodobi, moramo je temeljito
ispitati.

Prvo, potražimo glavne elemente ove priče. Lazar i bogataš umiru. Njihova se situacija nakon smrti stubokom mijenja.
Kad Lazar umire, "anđeli ga prenesoše u krilo Abrahamovo" (r. 22), dok bogataš dolazi u had gdje se muči u strašnom plamenu (r. 23). Premda ih razdvaja bezdan, bogataš je mogao vidjeti Lazara u Abrahamovu krilu. Zato je molio Abrahama da pošalje Lazara na dva zadatka: prvo, "pošalji Lazara neka namoči vrh prsta vodom da mi rashladi jezik" (r. 24), i drugo, da ga pošalje njegovoj obitelji kako bi je opomenuo da ne bi i oni bili jednako kažnjeni. Prvo je bilo nemoguće, jer je veliki bezdan spriječio Lazara da mu pomogne (r. 26), a drugo, jer njegova obitelj "ne sluša(ju) Mojsija i Proroka, [pa] neće vjerovati ni ako tko od mrtvih uskrsne" (r. 31).

Prije nego što se posvetimo ovoj prispodobi, moramo se sjetiti da nasuprot alegorije kao što je Put kršćanina (Pilgrim's Progress John Bunyana), u
kojoj se uzima u obzir svaka pojedinost, detalji u ovoj prispodobi ne moraju
sami po sebi imati neko značenje, osim što služe kao "rekviziti" za priču.
Prispodoba je zamišljena tako da iznese neku temeljnu istinu, a pojedinosti
nemaju doslovno značenje, ukoliko na to ne ukazuje sam kontekst. Iz ovog načela proizlazi drugo, naime, samo se temeljna pouka prispodobe, potvrđena općim učenjem Svetog pisma, može legitimno uzeti za definiranje
doktrine.

Na nesreću ova dva temeljna načela zanemaruju oni koji uzimaju pojedinosti
prispodobe da bi potkrijepili svoja gledišta. Na primjer, Robert Peterson uzima pouku iz svake glavnije karakteristike ove prispodobe. "Prvo, kao Lazaru, oni kojima Bog pomaže poslije svoje smrti bit će uzeti k Bogu… Drugo, kao bogataš, nepokajani će doživjeti drukčiju sudbinu. Zli će također nadživjeti smrt, ali samo zato da trpe 'muke'… Treće, u cijelom Svetom pismu Bog otkriva sebe i svoju volju, tako da se nitko tko za nju ne mari ne može buniti zbog sudbine koja ga
snalazi."[39]

Petersonov pokušaj da u ovoj prispodobi nađe tri pouke zanemaruje činjenicu da je glavna pouka prispodobe dana u posljednjoj znakovitoj rečenici: "Ako zaista ne slušaju Mojsija i Proroka, neće vjerovati ni ako tko od mrtvih uskrsne." (Lk 16,31) To je glavna pouka ove prispodobe, naime, ništa i nitko ne može nadmašiti osvjedočavajuću snagu otkrivenja koje nam je Bog dao u svojoj Riječi. Tumačiti Lazara i bogataša kao predstavnike onoga što će se dogoditi sa spašenima i nespašenima neposredno poslije smrti, znači izmusti iz prispodobe pouke koje su strane njezinoj izvornoj nakani.


Zadnja promjena: ; sri sij 17 2007, 14:24; ukupno mijenjano 1 put.

_________________
"Da, dolazim ubrzo!" Amen! Dođi, Gospodine Is
avatar
καιros
Admin
Admin

Broj postova : 1666
Localisation : u vremenu
Registration date : 21.11.2006

Korisnički profil http:// http://krscanski.motionsforum.com/

[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by Daniel on sri sij 17 2007, 14:13

hrvoje hrki je napisao/la:
Daniel je napisao/la:ne, nije fantazija...Ilija i Mojsije ionako nisu mogli biti na Nebu dok Isus ne uskrsne sam, isto tako i ljudi koji su uskrsnuli nakon Isusovog uskrsnuća.......no Biblija govori o tome da su duhovi bili u tom mjestu pakla zvanom Raj ili Abrahamovo Krilo, i vjerojatno je i duh Davida tamo otišao poslije njegove smrti....zar i Pavao ne govori da zna "čovjeka" koji je uznesen na treće nebo bez tijela, ili sa tijelom to ne zna....?
Danijel, možeš li mi reći (noviji sam, možda si i ranije rekao) , iz koje si ti reform . ili prot.crkve- ja sam rimokatolik?
ja ti nemam neke bazirane crkve, ali mislim da bi moje vjerovanje bilo jednako evangeličkim crkvama....

Daniel
team member
team member

Broj postova : 975
Age : 35
Registration date : 04.01.2007

Korisnički profil http://bozjeprorocanstvo.com/

[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by καιros on sri sij 17 2007, 14:14

Problem doslovnog tumačenja.

Oni koji ovu prispodobu tumače kao doslovni prikaz stanja spašenih i nespašenih poslije smrti, suočavaju se s nepremostivim problemima. Ako je ova priča stvarni opis stanja između smrti i uskrsnuća, onda mora biti činjenično istinita i dosljedna u pojedinostima. No ako je ova prispodoba slikovita, onda nas se tiče samo moralna istina koju prenosi. Doslovno tumačenje priče raspada se pod težinom vlastiti apsurdnosti i proturječnosti, što pažljivim promatranjem
postaje očigledno.

Zastupnici doslovnog tumačenja pretpostavljaju da su bogataš i Lazar bili bestjelesni duhovi, lišeni tijela. No za bogataša je rečeno da ima "oči" kojima gleda i "jezik" kojim govori, kao i da traži olakšanje od Lazarova "prsta" – što su sve dijelovi stvarnog tijela. Prikazani su kao da fizički postoje, unatoč činjenice da je tijelo bogataša bilo pokopano u grobu. Je li njegovo tijelo greškom odneseno u had zajedno s dušom?

Bezdan razdvaja Lazara na nebu (Abrahamovo krilo) od bogataša u hadu. Bezdan je suviše širok da bi ga itko mogao prijeći, ali dovoljno uzak da im omogući razgovor.
Uzet doslovno, znači da su nebo i pakao na govornoj i vizualnoj udaljenosti tako da se sveti i grešnici mogu uzajamno vidjeti i razgovarati. Razmislimo na treneutak o slučaju roditelja koji su na nebu i gledaju svoju djecu kako se čitavu vječnost muče u hadu. Ne bi li takav prizor uništio svaku radost i mir na nebu? Nezamislivo je da bi spašeni za svu vječnost preko bezdana gledali svoje drage koji nisu spašeni i s njima razgovarali.

Sukob s biblijskim istinama.

Doslovno tumačenje ove prispodobe suproti se nekim temeljnim biblijskim
istinama. Ako je priča doslovna, onda je Lazar primio nagradu, a bogataš kaznu neposredno poslije smrti, a prije sudnjeg dana. No Biblija jasno uči da će do nagrade i kazne, kao i razdvajanja spašenih od nespašenih doći prigodom Kristova dolaska: "Kad Sin Čovječji dođe sa svojim sjajem… tada će se pred njim skupiti svi narodi, a on će ih razlučiti jedne od drugih." (Mt 25,31.32) "Pazi! Dolazim uskoro i sa sobom nosim plaću da svakome platim prema njegovu djelu." (Otk 22,12) Pavao je očekivao da će dobiti "vijenac pravednosti" kad se pojavi Krist
(2 Tim 4,Cool.

Doslovno tumačenje ove prispodobe
suprotno je i zajedničkom svjedočanstvu Starog i Novog zavjeta da umrli,
pravedni i nepravedni, leže bez riječi i bez svijesti mrtvi do dana uskrsnuća
(Prop 9,5.6; Job 14,12-15.20.21; Ps 6,6; 115,17). Doslovno tumačenje se također protivi dosljednoj uporabi hadesa u Novom zavjetu, jer je njime označen grob ili boravište mrtvih, a ne mjesto kažnjavanja. Ustanovili smo da je u deset od jedanaest slučajeva had izričito povezan sa smrti i grobom. Izuzetna uporaba ovog izraza u ovoj prispodobi kao ognjenog mjesta mučenja, proistječe, kako ćemo za koji trenutak vidjeti, ne iz Svetog pisma, već iz onovremenog židovskog vjerovanja koje je nastalo pod utjecajem grčke mitologije.


Zadnja promjena: ; sri sij 17 2007, 14:21; ukupno mijenjano 1 put.

_________________
"Da, dolazim ubrzo!" Amen! Dođi, Gospodine Is
avatar
καιros
Admin
Admin

Broj postova : 1666
Localisation : u vremenu
Registration date : 21.11.2006

Korisnički profil http:// http://krscanski.motionsforum.com/

[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by καιros on sri sij 17 2007, 14:14

Židovska shvaćanja onog vremena.

Na sreću, za naše istraživanje imamo židovske spise koji osvjetljavaju prispodobu o bogatašu i Lazaru. Posebno je zanimljiva "Propovijed Grcima o hadu" Josipa Flavija, poznatog židovskog povjesničara koji je živio u novozavjetno vrijeme (umro je oko 100. godine).
Njegovo izlaganje jako je slično priči o bogatašu i Lazaru. U njemu Josip
Flavije objašnjava da je "had podzemno područje u koje ne prodire svjetlo ovoga svijeta… Ovo je mjesto određeno za čuvanje duša, u njemu su anđeli postavljeni čuvarima koji im dijele vremenske kazne, u skladu s njihovim ponašanjem i postupcima."[40]

Međutim, Josip Flavije ističe kako je had podijeljen u dva područja. Jedno je "područje svjetla" u koje anđeli dovode duše pravednih, mjesto "koje nazivamo Abrahamovo krilo."[41]
Drugo je područje stalne tame" u koje "anđeli dodijeljeni za kažnjavanje" silom odvlače bezbožne.[42]
Ovi anđeli vuku bezbožne "u blizinu samoga pakla", tako da mogu vidjeti i osjetiti vrelinu plamena.[43]
No oni nisu bačeni u sam pakao, nego tek nakon posljednjeg suda. "Između njih postoji bezdan, dubok i širok, preko kojega pravednik koji bi im se smilovao, ne bi mogao prijeći, niti bi to mogao učiniti nepravedni, kad bi bio dovoljno odvažan da pokuša."[44]

Sličnost između Josipova opisa hada i prispodobe o bogatašu i Lazaru je očita. U oba izvještaja imamo dva područja koja razdvajaju pravedne od bezbožnih, Abrahamovo krilo kao prebivalište pravednih, veliki bezdan kojega ne mogu prijeći i stanovnike jednog područja koji mogu vidjeti one u drugom
području.

Opis hada Josipa Flavija nije jedinstven. Slične opise možemo naći u drugoj židovskoj literaturi.[45]
A to znači da se Isus poslužio popularnim razumijevanjem stanja mrtvih u hadu, ne zato da podrži takva gledišta, već da istakne važnost potrebe da u ovom životu poštujemo učenja Mojsija i Proroka, jer to određuje blaženstvo ili bijedu budućeg svijeta.

Kako je Isus rabio onovremena vjerovanja.

U ovom trenutku na mjestu je upitati: "Zašto je Isus ispričao prispodobu
zasnovanu na onovremenim vjerovanjima koja netočno prikazuju istinu iznesenu na drugim mjestima u Svetom pismu i u Njegovom vlastitom učenju?" Odgovor glasi: Isus je ljudima prilazio na njihovom terenu, služećise onim što je njima bilo poznato, da bi ih podučio važnim istinama. Mnogi među Njegovim slušateljima vjerovali su u svjesno stanje postojanja između smrti i uskrsnuća, premda je takvo vjerovanje strano Svetom pismu. Ovo pogrešno vjerovanje prihvaćeno je tijekom razdoblja između oba zavjeta kao dio procesa helenizacije judaizma i u Isusovo vrijeme postalo je njegovim dijelom.

U ovoj prispodobi je Isus upotrijebio popularno vjerovanje, ne zato da ga podrži, već da u misli svojih slušatelja utisne važnu duhovnu istinu. Trebamo
primijetiti da je već u prethodnoj prispodobi o nepoštenom upravitelju (Lk
16,1-12), Isus upotrijebio priču koja baš točno ne predstavlja biblijsku istinu.
Nigdje Biblija ne podržava postupak nepoštenog upravitelja koji na polovicu
smanjuje dug dužnika da bi od njih izvukao osobnu korist. Pouka te prispodobe je "stecite sebi prijatelje" (Lk 16,9), a ne nakana da uči nepoštenom
poslovanju.

John Cooper priznaje da nam prispodoba o bogatašu i Lazaru "ne mora govoriti što su Isus ili Luka vjerovali o posmrtnom životu, niti pruža čvrstu osnovu za učenje o stanju između smrti i uskrsnuća, jer, moguće je da Isus jednostavno koristi popularne slike da bi iznio neku etičku istinu. On nije morao podržavati te slike. Nije morao sam vjerovati u njih, jer je znao da su lažne."[46]

Cooper zatim postavlja pitanje: "Što nam ovaj ulomak govori o stanju između smrti i uskrsnuća?" Zatim odgovara otvoreno i pošteno: "Odgovor može biti: 'Ništa.'
Ideja dualizma se ne može oslanjati na ovaj tekst kao glavni dokaz."[47]
Razlog što ga on navodi jeste da je vrlo teško stvoriti zaključke na temelju slikovitosti same prispodobe. Na primjer, Cooper pita: "Hoćemo li biti tjelesna bića [u tom razdoblju između smrti i uskrsnuća]? Hoće li se blagoslovljeni i prokleti moći međusobno gledati?"[48]

_________________
"Da, dolazim ubrzo!" Amen! Dođi, Gospodine Is
avatar
καιros
Admin
Admin

Broj postova : 1666
Localisation : u vremenu
Registration date : 21.11.2006

Korisnički profil http:// http://krscanski.motionsforum.com/

[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by Daniel on sri sij 17 2007, 14:19

Feba je napisao/la:
Daniel je napisao/la:
Feba je napisao/la:
Daniel je napisao/la:ne, nije fantazija...Ilija i Mojsije ionako nisu mogli biti na Nebu dok Isus ne uskrsne sam, isto tako i ljudi koji su uskrsnuli nakon Isusovog uskrsnuća.......no Biblija govori o tome da su duhovi bili u tom mjestu pakla zvanom Raj ili Abrahamovo Krilo, i vjerojatno je i duh Davida tamo otišao poslije njegove smrti....zar i Pavao ne govori da zna "čovjeka" koji je uznesen na treće nebo bez tijela, ili sa tijelom to ne zna....?
Kakve veze ima jedno s drugim, zaista ne razumijem ove argumente. Ako je David u raju ili abrahamovom krilu ili šeolu, da li po tebi znači da se preselio na nebo nakon Isusovog uskrsnuća?
da
A gdje to vidiš?
logički je zaključiti...4:6 Zato je i mrtvima naviješteno evanđelje da osuđeni doduše po ljudsku, u tijelu, žive po Božju - u duhu.

Daniel
team member
team member

Broj postova : 975
Age : 35
Registration date : 04.01.2007

Korisnički profil http://bozjeprorocanstvo.com/

[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by Daniel on sri sij 17 2007, 14:24

a ove teološke propvjedi mogu i ja naći desetina na internetu koje govore suprotno o vječnosti duha...tak da malo mi je blesavo sada svaki odlomak objašnjavati

Daniel
team member
team member

Broj postova : 975
Age : 35
Registration date : 04.01.2007

Korisnički profil http://bozjeprorocanstvo.com/

[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by Anonymou on sri sij 17 2007, 14:29

Ako su umrli već na nebu koji su to mrtvaci koji će ustati nakon što Krist dođe po svoju crkvu. Zar ne kaže Pavao da će tada i oni živi i oni umrli u Kristu, otići s njime. Ako su ovi već na nebu, da li će se vratiti da bi opet otišli? scratch
avatar
Anonymou
Gost


[Vrh] Go down

Re: Besmrtnost duše

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 4 / 25. Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 14 ... 25  Next

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.