Mariologija

Stranica 6 / 6. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6

Go down

Re: Mariologija

Postaj by Gost on pet lip 20 2008, 14:32

[quote="misliti"]

Vidim da se prestavljaš kao stručnjak pa imam par pitanja za tebe.
Objasni mi kontradikcije iz katekizma po pitanju zakona

nema kontradikcija u katekizmu


Katekizam str.539. TREĆA ZAPOVIJED “Spomeni se da svetkuješ dan subotnji. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Gospodinu, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi (Izlazak 20,8-10.)

stoji. zapazi, dan "šabata" počinkaKatekizam str.518.čl.2066. “Razdioba i nabrajanje zapovijedi mijenjalo se tijekom povijesti. Ovaj katekizam slijedi diobu sv. Augustina, koja je postala tradicionalna u Katoličkoj Crkvi. Nju su prihvatile luteranske crkve. Grčki su oci izvršili ponešto drugačiju razdiobu, koju nalazimo u pravoslavnim Crkvama i reformiranim zajednicama.”

točno. hebrejski tekst nema glava ni redaka, naslova ni podnaslova, tako da je svaki popis kroz povijest i danas interpretacija. štoviše, egzegetski gledano, postoje dva, potpuno različita dekaloga, svaki još u dvije varijante. uz tarjag micvotKatekizam str.519.čl.2072. “Budući da izriču osnovne čovjekove dužnosti prema Bogu i prema bližnjemu, Deset zapovjedi, u svom bitnom sadržaju, objavljuju teške obveze. One su u suštini nepromjenljive, i obvezuju uvijek i svagdje.”

zapazi: u bitnom sadržaju i u suštini. izričaj se mijenja, što nam pokazuje i povijest, uostalom , kako sam rekao, svaki oblik jest proizvoljna interpretacija.Katekizam str.519.čl.2069. “Dekalog je nerazdruživa cjelina. Svaka ‘riječ’ upućuje na svaku drugu i na sve skupa: one se međusobno uvjetuju. Dvije se ploče uzajamno osvjetljuju: tvore organsku cjelinu. Prekršiti jednu zapovjed znači povrijediti sve ostale...”

točno. naglašavam, u suštini obvezuju, ne u izričaju. ovdje se govori o skladu među zapovijedima.Katekizam str.516.čl.2058.2059. govore jasno da je Bog autor i pisac zapovijedi.

točnoKatekizam str.520.čl.2076. “Isus je svojim djelovanjem i propovjedanjem posvjedočio trajnu vrijednost Deset zapovijedi.”

točno, premda ih nigdje nije citirao u svom izvornom obliku, niti ih proglasio vrhovnim mjerilom. dapače, zakon ljubavi je vredniji, dekalog je samo tumačenje toga zakona. dakle njihov sržni dio:Bog, odnos prema čovjeku, sveti dan..vrijedi, ali u svjetlu novog zakona ljubavi.

Katekizam str.520.čl.2079. “...Prekršiti jednu zapovijed znači prestupiti sav zakon.”

točno, jer čovjek mora biti dosljedan u svom vjerskom životu, nemožeš kršiti jedno a držati drugo.

što je tu kontradiktorno?
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Mariologija

Postaj by Gost on pet lip 20 2008, 15:19

[quote="misliti"][quote="haim"]
misliti je napisao/la:


Molbe upučene svecima i Mariji tvrde da to nije istina, čak i svečenik ima posredničku ulogu kada ON prašta grijehe

te molitve nisu naređene nikome, ona su baština tradicije, svatko može oblikovati duhovni život kakav želi. varaš se ako misliš da se katolici mole samo svecima i Mariji. ne oprašta ON, nego KRIST, on je samo posrednik. formula odrešenja mijenjala se kroz povijest, postojale su razne tradicije glede toga.
Nisam baš siguran1. Svećenik može opraštati grijeh što ne može ni svetac ni anđeo

2. Jedina ruka koja ima pravo i moć da uvodi duše iz stanja grijeha u kraljevstvo milosti i svjetla jest ruka svećenika

3. Opraštanje za grešnika zavisi od svećenikove volje

4. Svećenik posvećen od Katoličke Crkve viši je nego svi sveci i anđeli Božji

5. Svećenik zaključuje mir između uvrijeđenog Boga i uvreditelja čovjeka

6. On je sudac

7. Svećenik... u ruci drži ključeve neba da u njega dovodi duše

8. On može otvoriti nebo i učiniti da na zemlju siđe Gospod nad vojskama jer ima vlast da tako kažemo i nad samim Bogom

9. Svećenik zapovijeda Bogu da siđe s neba

10. Sam se, dakle, Bog pokorava svećeniku te mu stavlja na raspolaganje svoje tijelo i krv, svega sebe

11. Moć se, pak, svećenika diže iznad zemlje i nad oblake, siže sve do neba

12. O neshvatljive li moći svećenika u okviru Katoličke Crkve, oduševljava se sv. Augustin

13. Što je svećenik? Namjesnik Božji opremljen svim Božanskim moćima

14. Kada svećenik oprašta grijehe u ispovijedi ne veli “Bog ti oprašta” nego “ja te odrešujem”. Kada u misnoj žrtvi pretvara kruh u tijelo, a vino u krv Isusovu, on ne veli “ovo je tijelo Isusovo”, nego ”ovo je tijelo moje... ovo je krv moja

15. Iza Boga svećenik je sve u životu svake duše.

što je ovdje sporno? podebljaj i objasni
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Mariologija

Postaj by John Coffey on pet lip 20 2008, 16:32

Ima jedna Salesianski samostan u Las Palmasu, na Kanarskim ostrvima i na zemljištu tog samostana u jednoj jami pronađeno je sedam leševa male djece. Svako bi se sledio da vidi ovakav prizor i pitanje koje se postavlja je kako su ta djeca poginula. Zanimljivo je kako je svako dijete imalo tri križa oko vrata, jedan križ na svakom dlanu i na obje noge, a na njihovim prsima su bila dva velika križa. Križ je izgledao kao Andrijin križ sa polukrugovima sa gornje lijeve idesne strane, što znači 'mir Kristov'

Ovakav prizor bi zbunio svakog čovjeka i bitno je da nađemo objašnjenje.

Ova mala deca su bila žrtvovana Mariji na isti način kao što su nekada deca bila žrtvovana Semiramidi. Ništa se nije promenilo. Križ koga su upotrebljavali na žrtvama nazivali su 'mir Kristov'. Jezuiti su pretvorili ovaj križ u jedan izopačen sotonski simbol za obožavanje Marije. Postoji jedno katoličko učenje da je Marija trpela isto toliko koliko je trpeo i Isus na križu, pošto je 'nož probio njenu dušu'. Da bi zadobili saosećanje Marije, katolici moraju nešto da žrtvuju. Svako treba da trpi za Mariju, da bi, navodno, mogao da dobije 'mir Kristov'. Ako opatica krvari rađajući sveštenikovo dete, uskraćuje joj se lečenje, tako da bi mogla da trpi za Mariju, pa ako treba, i da umre za nju! Malo dete je uvek prije žrtvovanja kršteno. Mnogo puta su mala deca mučena. Jezuiti uče da se bez žrtvovanja ne može zaraditi mir. Dakle, ne može biti mira s Kristom ako se prethodno ne žrtvuje Mariji. Oni kažu da će Marija izbaviti osobu koja trpi za njenog sina, i načiniti mir s Njime. To je razlog zbog kojeg se stavlja takav znak u obliku križa. Ovo učenje se ne nalazi u Bibliji. Rimokatolička Marija danas, nije ništa drugo nego Semiramida.

Dragi prijatelji vi vjerujet u nešto što ne razumijete i s čime niste upoznati (u bibliji se Mariji ne pridaje posebna važnost što sam objasnio tekstovima u prošlom postu). U ciju da sotona progura svoje ideje on ljudima skriva riječ Božju i okreče ih tradiciji, razumu i osjećajima. Ako vi svakodnevno ne proučavate i istražujete bibliju nećete imati božju zaštitu od sotone. Proučavanjem biblije Sveti Duh će vam otkriti nevjerojatne istine, ali prvo treba biti iskren i ponizan jer tek sa takvim stavom Bogu ostavljate prostor da vam se otkrije.
avatar
John Coffey
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 18
Age : 32
Registration date : 18.06.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Mariologija

Postaj by Gost on pet lip 20 2008, 16:53

[quote="John Coffey"]

Ima jedna Salesianski samostan u Las Palmasu, na Kanarskim ostrvima i na zemljištu tog samostana u jednoj jami pronađeno je sedam leševa male djece. Svako bi se sledio da vidi ovakav prizor i pitanje koje se postavlja je kako su ta djeca poginula. Zanimljivo je kako je svako dijete imalo tri križa oko vrata, jedan križ na svakom dlanu i na obje noge, a na njihovim prsima su bila dva velika križa. Križ je izgledao kao Andrijin križ sa polukrugovima sa gornje lijeve idesne strane, što znači 'mir Kristov'

Ovakav prizor bi zbunio svakog čovjeka i bitno je da nađemo objašnjenje.

Ova mala deca su bila žrtvovana Mariji na isti način kao što su nekada deca bila žrtvovana Semiramidi.

gdje su dokazi?

Ništa se nije promenilo. Križ koga su upotrebljavali na žrtvama nazivali su 'mir Kristov'. Jezuiti su pretvorili ovaj križ u jedan izopačen sotonski simbol za obožavanje Marije. Postoji jedno katoličko učenje da je Marija trpela isto toliko koliko je trpeo i Isus na križu, pošto je 'nož probio njenu dušu'.

ovo s probijanjem duše ti je citat iz Biblije ako nisi znao.


Da bi zadobili saosećanje Marije, katolici moraju nešto da žrtvuju. Svako treba da trpi za Mariju, da bi, navodno, mogao da dobije 'mir Kristov'.

Biblija zabranjuje laganje, "biblijski" "kršćanine"


Ako opatica krvari rađajući sveštenikovo dete, uskraćuje joj se lečenje, tako da bi mogla da trpi za Mariju, pa ako treba, i da umre za nju!

izvrsno, a sad sve to dokaži!Cool

Malo dete je uvek prije žrtvovanja kršteno. Mnogo puta su mala deca mučena.

ako imaš dokaze, prijavi to policiji


Jezuiti uče da se bez žrtvovanja ne može zaraditi mir.Dakle, ne može biti mira s Kristom ako se prethodno ne žrtvuje Mariji. Oni kažu da će Marija izbaviti osobu koja trpi za njenog sina, i načiniti mir s Njime. To je razlog zbog kojeg se stavlja takav znak u obliku križa. Ovo učenje se ne nalazi u Bibliji. Rimokatolička Marija danas, nije ništa drugo nego Semiramida.

oni koji tvrde ovakve stvari, trebaju stručnu medicinsku pomoćCool

Dragi prijatelji vi vjerujet u nešto što ne razumijete i s čime niste upoznati (u bibliji se mariji ne pridaje posebna važnost što sam objasnio tekstovima u prošlom postu). U ciju da sotona progura svoje ideje on ljudima skriva riječ Božju i okreče ih tradiciji, razumu i osjećajima. Ako vi svakodnevno ne proučavate i istražujete bibliju nećete imati božju zaštitu od sotone. Proučavanjem biblije Sveti Duh će vam otkriti nevjerojatne istine, ali prvo treba biti iskren i ponizan jer tek sa takvim stavom Bogu ostavljate prostor da vam se otkrije.

ne, nego ti iznosiš nešto što ne razumiješ, Biblija je i nastala iz tradicije, a pošto ima bezbroj "biblijskih" Crkava, automatski Duha proglašavaš lašcem, jer jedne nadahnjuje ovako, druge onako.

ovo je još jedan u nizu povijesnih bezuspješnih pokušaja da se okleveće KC, jer ovakvi postovi nisu ništa drugo nego izljevi mržnje, i raspirivanje mržnje na vjerskoj osnovi, što zabranjuje i Ustav RH, i međunarodne norme i kršćansko učenje, i pravila ovog foruma.
prvo i osnovno, KC ne zahtijeva žrtvovanje djece, pa ovaj post zahtijeva ispriku njegovog autora.
drugo, ako je tko to učinio, to su zločini pojedinaca, kojih ima svagdje neovisno o vjeri, i za njih postoje policija i pravosuđe s državne, a crkvene kazne s crkvene strane.
treće, ovdje nije ništa dokazano, tko je to učinio, već se radi o proizvoljnim pretpostavkama.
između Marije i Semiramide nema ništa, huliš na Bibliju.

svetost KC je neosporna, ona je pravo Tijelo Kristovo. ako su samog Krista sotonizirali, i nju će, no jer je božanska, neuništiva je.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Mariologija

Postaj by misliti on pet lip 20 2008, 19:05

[quote="haim"]
John Coffey je napisao/la:

Ima jedna Salesianski samostan u Las Palmasu, na Kanarskim ostrvima i na zemljištu tog samostana u jednoj jami pronađeno je sedam leševa male djece. Svako bi se sledio da vidi ovakav prizor i pitanje koje se postavlja je kako su ta djeca poginula. Zanimljivo je kako je svako dijete imalo tri križa oko vrata, jedan križ na svakom dlanu i na obje noge, a na njihovim prsima su bila dva velika križa. Križ je izgledao kao Andrijin križ sa polukrugovima sa gornje lijeve idesne strane, što znači 'mir Kristov'

Ovakav prizor bi zbunio svakog čovjeka i bitno je da nađemo objašnjenje.

Ova mala deca su bila žrtvovana Mariji na isti način kao što su nekada deca bila žrtvovana Semiramidi.

gdje su dokazi?

Mislim da smo u zadnje vrijeme vidjeli dokaza i više nego što želimo. Karitas i Jelena Brajša, katolički svečenici i zloupotrbljavanje djece (pedofilija). Ta ista Jelena Brajša je o nedjelji diskutirala kao veliki stručnjak.

Ništa se nije promenilo. Križ koga su upotrebljavali na žrtvama nazivali su 'mir Kristov'. Jezuiti su pretvorili ovaj križ u jedan izopačen sotonski simbol za obožavanje Marije. Postoji jedno katoličko učenje da je Marija trpela isto toliko koliko je trpeo i Isus na križu, pošto je 'nož probio njenu dušu'.

ovo s probijanjem duše ti je citat iz Biblije ako nisi znao.
Svaki pismeni krščanin to zna


Da bi zadobili saosećanje Marije, katolici moraju nešto da žrtvuju. Svako treba da trpi za Mariju, da bi, navodno, mogao da dobije 'mir Kristov'.

Biblija zabranjuje laganje, "biblijski" "kršćanine"
Učenja crkve koja nisu Biblijski točna kako ti to nazivaš , da li i na njih primjenjuješ zapovijed ti nečeš lagati, i usput biblija ne zabranjuje već preporučuje ,savjetuje, upoznaj originalni prijevod


Ako opatica krvari rađajući sveštenikovo dete, uskraćuje joj se lečenje, tako da bi mogla da trpi za Mariju, pa ako treba, i da umre za nju!

izvrsno, a sad sve to dokaži!Cool
Želiš li kazati da do današnjeg dana nijedna opatica nije legla sa svečenikom i začela dijete te posljedice toga sakrila

Malo dete je uvek prije žrtvovanja kršteno. Mnogo puta su mala deca mučena.

ako imaš dokaze, prijavi to policiji
Joši ne shvačaš da čovjek citira Alberta Riveru bivšeg jezuitskog svečenika iz njegove knjige o događajima u Španjolskoj. On tvrdi da je taj slučaj bio prijavljen policiji i na taj način došao u javnost, nemože se baš sve zataškati


Jezuiti uče da se bez žrtvovanja ne može zaraditi mir.Dakle, ne može biti mira s Kristom ako se prethodno ne žrtvuje Mariji. Oni kažu da će Marija izbaviti osobu koja trpi za njenog sina, i načiniti mir s Njime. To je razlog zbog kojeg se stavlja takav znak u obliku križa. Ovo učenje se ne nalazi u Bibliji. Rimokatolička Marija danas, nije ništa drugo nego Semiramida.

oni koji tvrde ovakve stvari, trebaju stručnu medicinsku pomoćCool
Dali je doktor Alberto Romero Rivera dobio stručnu psihijatrijsku pomoć to mi doista nije poznato, pogledaj na netu

Dragi prijatelji vi vjerujet u nešto što ne razumijete i s čime niste upoznati (u bibliji se mariji ne pridaje posebna važnost što sam objasnio tekstovima u prošlom postu). U ciju da sotona progura svoje ideje on ljudima skriva riječ Božju i okreče ih tradiciji, razumu i osjećajima. Ako vi svakodnevno ne proučavate i istražujete bibliju nećete imati božju zaštitu od sotone. Proučavanjem biblije Sveti Duh će vam otkriti nevjerojatne istine, ali prvo treba biti iskren i ponizan jer tek sa takvim stavom Bogu ostavljate prostor da vam se otkrije.

ne, nego ti iznosiš nešto što ne razumiješ, Biblija je i nastala iz tradicije, a pošto ima bezbroj "biblijskih" Crkava, automatski Duha proglašavaš lašcem, jer jedne nadahnjuje ovako, druge onako.

Jedan Bog ,jedna vjera, i samo jedna Biblijska crkva. Za Duha Svetoga kaže u Bibliji da če "nas uvesti u svu istinu". Svi oni koji odbacuju, svjesno, učenje Biblije na putu su da pohule na Svetoga Duha. Usput izvođenje zaključka nije preporučljivo

Ta Welhausenova teorija 1883 o četri predaje pod utjecajem Hegela i Darvina mnogima je neprihvatljiva

ovo je još jedan u nizu povijesnih bezuspješnih pokušaja da se okleveće KC, jer ovakvi postovi nisu ništa drugo nego izljevi mržnje, i raspirivanje mržnje na vjerskoj osnovi, što zabranjuje i Ustav RH, i međunarodne norme i kršćansko učenje, i pravila ovog foruma.
prvo i osnovno, KC ne zahtijeva žrtvovanje djece, pa ovaj post zahtijeva ispriku njegovog autora.
drugo, ako je tko to učinio, to su zločini pojedinaca, kojih ima svagdje neovisno o vjeri, i za njih postoje policija i pravosuđe s državne, a crkvene kazne s crkvene strane.
treće, ovdje nije ništa dokazano, tko je to učinio, već se radi o proizvoljnim pretpostavkama.
između Marije i Semiramide nema ništa, huliš na Bibliju.

Ono što je evidentno da ti cjelo vrijeme klevečeš Bibliju i njen sadržaj koristeći riječ crkva. Ali svakako da ti nisi crkva . Po duhu koji iskazuješ pokušavajući zaplašiti ljude koji citiraju određene pisce koji ti očito ne pašu, izgleda da moramo zatvoriti internet . Izgleda da ti nisu dovoljno pet međunarodnih ugovora več bi ti proveo političke restrikcije za one koji ne vjeruju kao i ti .

svetost KC je neosporna, ona je pravo Tijelo Kristovo. ako su samog Krista sotonizirali, i nju će, no jer je božanska, neuništiva je.

.Imaš pravo na svoja uvjerenja ovo je ipak demokratsko društvo ,bar zasad. Prag tolerancije ti je prilično nizak.
avatar
misliti
početnik
početnik

Broj postova : 81
Age : 39
Registration date : 04.06.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Mariologija

Postaj by Gost on pet lip 20 2008, 19:54

Svima zelim Bozji blagoslov u disputaciji..

Istrazivackim odnosom prema tradiciji i sola scriptura koji nastojim slijediti nastojim ispitati antropologiju Eve i antropologiju Marije u odnosu na ulogu Novog Adama u Prvosvecenickoj sluzbi i Njegovog mesijanskog odnosa prema sluzbi Marije kao SU-pomocnice u planu otkupljenja sa stanovista soteriologije Originalnog Svetista Nebeske svrtinje gdje sada sluzbuje Krist..
Kultni, tj ceremonijalni zakon je bio jedan dio nebeskog uciteljstva uz moralni zakon koji je vodio buduce sunasljednike do dolaska vjere sjemena nepropadljivog - koje je Krist..
Zato ne mozemo odsjecati Stari Zavjet od razumjevanja ostvarenja ulaska milosti po Novome Adamu u one koji uzvjeruju a i na one koji su zajedno s njima bili zatvoreni pod vjeru do direktnog odnosa sa Spasiteljem ...

Božji zahtjev za izgradnju svetišta među Izraelcima došao je nakon njihova izlaska iz Egipta i saveza koji su učinili s Bogom Izl 25,8. To nagovještava da pristupu Svetišta prethodi otkupljenje, jer samo otkupljeni koji su stupili u zavjetni odnos s Bogom mogu u potpunosti uživati zajednicu s Njim. Svetište je u izvjesnom smislu pokušaj obnove edenskog stanja prisne zajednice s Bogom.

Prema Izlasku 25,9 Svetište je bilo sagrađeno po "uzorku" (tabnit) koji je Gospodin pokazao Mojsiju na gori Sinaju (usp. r. 40). Ovaj koncept zahtijeva proučavanje jer osvjetljava pravu narav izraelskog Svetišta. Imenica tabnit izvedena je od glagola banah, "sagraditi". U Starom zavjetu tabnit se odnosi na strukturu (Ps 144,12), uzorak ili model za građevinu -2 Kr 16,10; 1 Ljet 28,11-19-, sliku nečega Pnz 4,16.18; Ps 106,20; Iz 44,13: Ez 8,10; 10,8 ili repliku Još 22,28. Obično opisuje trodimenzionalni predmet i u većini slučajeva pretpostavlja postojanje originala. Ovaj nebeski hram, sastajalište za Boga i Njegova stvorenja, jeste i središte bogoštovlja. U njemu Ga Božji anđeli, Njegove nebeske vojske, i "sva djela njegova, na svakome mjestu vlasti njegove" hvale kao Gospodina ustoličenog na nebesima (Ps 103,19-22).
Tu im On otkriva i svoju volju, koju oni slušaju i izvršuju (rr. 20.21). Nebeski zbor Ga veliča jer je neusporediv Ps 89,6-8. Iz nebeskog Svetišta Bog kontaktira sa svojim narodom na zemlji, ne samo slušajući njegove molitve, već i silazeći i izbavljajući ih od njihovih nevolja i tlačenja njihovih neprijatelja Ps 18,7.15-20; 20,3.7). Što je još važnije, iz svog prebivališta na nebu Bog daje oproštenje svom narodu 1 Kr 8,30.34.49.50 i uči ga valjanom putu (r. 36).

Ako je nebesko služilo kao model za zemaljsko, onda mora postojati neka vrst strukturalne veze između ova oba Svetišta. Ovu sličnost ne treba definirati izrazima veličine ili materijala rabljenog u gradnji zemaljskog Svetišta, već kao arhitektonski koncept građevine. Arhitektonski koncept može biti različitih oblika i veličina, ali osnovni koncept ostaje neprimijenjen. Dvodjelna struktura zemaljskog Svetišta ukazuje ne samo na dvodjelno nebesko Svetište, već i na dvije faze Kristove službe na tome mjestu. Naravno, nebesko Svetište je beskrajno slavnije od zemaljskog. To se i očekuje od mjesta u svemiru koje sjedinjuje konačno s beskonačnim, Stvoritelja s Njegovim stvorenjima.. Kultni propisi odnosili su se na suprotstavljene polove svetosti i nečistoće. Svetost je strana ljudima i stvorenju općenito; ona pripada isključivo Bogu. On posvećuje predmete, mjesta, vrijeme, a na poseban način posvećuje svoj narod (Lev 22.9.26). Rezultat nedoličnog kontakta između svetog i običnog je oskvrnjenje; kontakt između svetog/čistog i nečistog dovodi do zagađivanja. Nečistoća praktički prijeti svemu: čak i čisto može doći pod njenu vlast (Lev 11,39).

Teološki rečeno "nečistoća" je bila metaforma kojom je iskazana otuđenost Boga i ljudskih bića. Nečista osoba nije smjela doći u doticaj s drugim ljudima i bila je isključena iz Svetišta. Takva osoba nije mogla održavati važne odnose i zbog toga je za društvo bila mrtva. Na ovaj je način Levitski zakonik nečistoću povezivao sa smrću i bolešću (Bro 6,6.7.11; Lev 13; 14).

Nečista osoba zapravo je ulazila u područje smrti. Lišena društvenog kontakta sa zavjetnom zajednicom, kao i pristupa Gospodinu u Svetištu, postala je izopćenikom iz zavjetnog odnosa. Ovakvo razumijevanje nečistoće daje slutiti da su grijeh i nečistoća u biti sinonimi. Oboje nehotičnim ili hotimičnim kršenjem zakona Saveza prekidaju zavjetni odnos. Rješenje problema grijeha među Izraelcima u biti se nije razlikovalo od onoga koje je postojalo u patrijarhalnom vjerskom sustavu. Bog je svom narodu želio oprostiti grijeh i to je pokazao žrtvenim sustavom. Svetište je osiguravalo oproštenje (Lev 4,20) i očišćenje Lev 12,8 potrebno grešniku koji se kajao. Da bi im bilo oprošteno, oni koji su nosili svoje grijehe prinjeli su žrtvu Gospodinu (Lev 5,5.6). Žrtveni sustav funkcionirao je u okviru određenom otkupljenjem i pravdom, u kome se ozbiljno pristupalo svakom kršenju Saveza. U tom okviru je oproštenje bilo božanski dar, slavno očitovanje Božje ljubavi. U biti je izraelski žrtveni sustav bio Božji dar ljubavi narodu Saveza. Bog je Izraelcima dao mogućnost da krv žrtve uporabe kao sredstvo pomirenja (Lev 17,11). U svojoj milosti dao je svećeništvo Aronu i njegovim sinovima Bro 18,7. Leviti, izabrani da pomažu Aronu, bili su Božji dar svećenicima

Službe u Svetištu ilustrirale su način na koji je Gospodin rješavao problem grijeha. Ove su se službe sastojale od dva dijela: dnevnih obreda i godišnje službe na Dan pomirenja. Njihovo istraživanje pružit će bolje razumijevanje Božjeg plana za konačno rješenje problema grijeha preko Krista.

Ima smisla u činjenici da prijenos grijeha, povezan sa svakodnevnom žrtvom, nije oskrvrnuo žrtvu, svećenika ili Svetište. Nezakonito kršenje svetosti Svetišta predstavljalo je oskvrnuće, no u tom slučaju grešnik je morao umrijeti (usp. Lev 15,31; 20,2.3; Bro 19,13). Grijeh se prenosio na žrtvu, na svećenika i na Svetište, ali su svi i dalje ostali sveti. Ovdje se susrećemo s paradoksom. Osoba koja je uzela meso žrtve zbog grijeha izvan tabor da je spali, morala je prije povratka u tabor oprati odjeću i okupati tijelo Lev 16,27.28. A ipak je tijelo žrtve, opisano kao "presveto" (Lev 6,22), bilo izvor oskvrnuća. Pepeo crvene junice (Br 19,1-10) miješao se s vodom kojom se škropilo za čišćenje osobe koja je dotakla mrtvo tijelo (rr. 11-13). No oskvrnula se osoba koja je škropila (r. 21). U ovom su obredu bili zajedno čistoća i nečistoća. Nešto se slično događalo s krvlju: u nekim je slučajevima bila izvor nečistoće (Lev 12,7), a u drugima sredstvo čišćenja.

Pomoću svakodnevne žrtve priznati grijesi grešnika koji su se pokajali prenošeni su u Božje Svetište. Grijehu i nečistoći bilo je dopušteno da dođe pred samoga Boga samo da se za njih izvrši pomirenje. No ni grijesi za koje je učinjeno pomirenje nisu beskonačno mogli ostati u Božjem svetom stanu. Dokle god su tu ostali, rješenje problema grijeha nije bilo konačno. Dan pomirenja objavio je da svetost i grijeh, čistoća i nečistoća, nemaju ništa zajedničko. Grijeh i nečistoća bili su strani elementi koje je Bog privremeno pustio u svoju blizinu da bi sačuvao one koje je ljubio. No u odgovarajućem trenutku Bog će ispred sebe ukloniti njih i one koji su se odlučili poistovjetiti s grijehom/nečistoćom.

Pavao u Hebrejima slijedi uzorak iz knjige Izlaska: otkupljenje, Savez i Svetište.
Svetište novog Saveza je bolje jer je nebeskog podrijetla Heb 8,12; 9,24. U tome se poslanica Hebrejima oslanja na Izlazak 25,9.40., smatrajući ovaj tekst ukazivanjem na Božje istinsko nebesko Svetište koje je starije od zemaljskog. Nebesko Svetište je služilo kao uzorak za zemaljsko, pa bismo ga mogli nazvati antitipom, praslikom (Heb 9,24 – DF, grčki antitypos). Budući da je šator od sastanka bio kopija originala, on je slabiji, opisan kao "sjena" nebeskog Svetišta. Kao kopija i sjena, zemaljsko Svetište ukazivalo je na nebesko i tako svjedočilo o svojoj prolaznosti..

Novi sustav je, zahvaljujući Kristu, donio ostvarenje novog Saveza što ga je Jeremija najavio Jr 31,31-34; Heb 8,8-12. Novi je Savez moćniji od staroga jer je njegov posrednik Sin Božji Heb 8,6; 9,15. On, ljudskog Heb 2,5-18 i božanskog podrijetla (Heb 1,1-4) u stanju je povezati Boga i ljude u zajednicu Saveza. On je i žrtva čijom je krvlju Savez potvrđen - Heb 12,24; 9,15-18. Krist je nazvan "jamac boljega Saveza" (Heb 7,22), jer jamči trajnost novoga Saveza. Suprotnost između dva Saveza navodi apostola na raspravu o Svetištima vezanima uz svaki od Saveza -Heb 8,9.

U kultnoj strukturi prijenosa grijeha ne nalazimo Supomocnika..Zasto?

Takodjer isti SU- ne nalazimo u posalnici Hebrejima..Proces opravdanja je kompaktan i u Novom sustavu u kojem nam je dusa doprla tja iza zavjese..putem Kristove krvi...Teologija euharistije u kojoj bi bila antropoloski smjestena Marija u odnosu na Novog Adama sigurno se ne moze osloniti na stari kultni sustav..Sada susrecemo u novom sustavu Prvosvecenicke sluzbe zivu spasiteljsku milost za kojom je vapila Eva..

Srž poruke u Hebrejima je da "imamo takva velikog svećenika koji sjede s desne strane prijestolja Veličanstva na nebesima" 8.1. Na samom početku Poslanice najavljena je Kristova svećenička služba (1,3); ona se spominje u svakom sljedećem poglavlju do punog tumačenja u 7,1-28.Poslanica Hebrejima pokazuje da je Isus osnovne zahtjeve za levitsko svećeništvo zadovoljio mnogo bolje od svećenika po Aronovoj liniji. Tipološko značenje njihova svećeništva u Njemu je našlo antitipsko ispunjenje (prasliku).

Zahtjevi za visokog svećenika

Aronsko svećeništvo

1. Mora biti čovjek (Heb 5,1).

2. Mora biti imenovan od Boga (r. 4).

3. Mora suosjećati s grešnicima savlađujući sebe (r. 2; metriopatheo, "primjereno suosjećati" – .

4. Mora imati nešto što će prinositi: životinjsku krv (rr. 1.2).

5. Mora služiti u Svetištu: zemaljskom (Heb 9,1-7).

Kristovo svećeništvo

1. Krist je bio ljudskog (Heb 2,14), ali i božanskog podrijetla (1,1-3).

2. Krista je imenovao Otac (5,5.6).

3. Krist suosjeća (sympatheo) s grešnicima (4,15).

4. Krist je prinio samoga sebe (7,27).

5. Krist služi u nebeskom Svetištu -8,2.Dok je aronsko svećeništvo bilo predslika Kristove svećeničke službe, Novi zavjet ne ostavlja sumnje da će novo svećeništvo ukloniti staro. Stari će Savez biti nadomješten novim, tipske žrtve bit će nadomještene pravom, a levitsko će svećeništvo ustupiti mjesto Melkisedekovu redu Heb 7,11.12.18.19; 8,13; 10,3-10. Kristovo svećeništvo tako ne samo što je bilo antitip aronskom svećeništvu, već i ispunjenje mesijanskog proročanstva iz Psalma 110,4 u svjetlosti kojega poslanica Hebrejima istražuje Postanak 14,17-20. U raspravi o Melkisedekovom svećeništvu prikazana je nadmoć Kristovog svećeništva Heb 7,1-28. U biti Isus Krist je jedini pravi svećenički posrednik između Boga i ljudskog roda. Aronovo i Melkisedekovo svećeništvo služe samo kao modeli Kristove djelotvorne službe. "Jer jedan je Bog, jedan je posrednik između Boga i ljudi: čovjek Krist Isus koji dade samog sebe kao otkup mjesto sviju – to što je u svoje vrijeme objavljeno." (1 Tim 2,5.6)

Superiornost Kristova svećeništva temelji se na božanskoj zakletvi. Ono je nadmoćno i zato što je "neprolazno svećeništvo, jer ostaje zauvijek". (Heb 7,24) Zato je Njegovo svećeništvo nepromjenjivo. Na kraju, Krist je superiorniji svećenik jer je bezgrešan i ne mora prinositi žrtve za svoje vlastite grijehe (rr. 26.27). Svoju službu vrši u potpunosti za druge

Kristovo posredničko djelo u nebeskom Svetištu temeljito je dokumentirano biblijskim učenjem. Prigodom svog uzašašća Krist je otpočeo svećeničku službu primjenjujući na vjernike zasluge svoje posredničke smrti na križu. Kristovo je djelo imalo dva vida. Prvi je prikazan svakodnevnim službama u zemaljskom Svetištu i otpočeo je uzašašćem. U njemu Krist posreduje u prenošenju Božje velike milosti svom narodu kojega predstavlja pred Bogom. Drugi vid Kristova svećeništva prikazan je djelovanjem velikog svećenika u Svetinji nad svetinjama na Dan pomirenja. O ovoj dimenziji Kristove službe govori Poslanica Hebrejima; Otkrivenje pokazuje Isusa u vršenju službe u oba dijela..

.. Haime, kazes da sustavno svecenstvo nije izvedeno u Bibliji..Naravno da nije u obliku skripte Crkveni oci nisu istraživali pojedinosti Kristovog svećeničkog djelovanja na nebesima. Najviše su naglašavali Kristovo svećeničko djelo na križu kad je sebi prinio kao žrtvu (Origen, Komentar na Ivan 1,40 Atanazije je prepoznao kontinuitet između Kristove žrtve na križu i Njegove svećeničke službe na nebu, gdje je Krist obavljao djelo pomirenja, otkupljenja, posvećenja i suda (Discourse Against the Arians, 1.
11. 41; 2. 14. 7 [NPNF-2, sv. 4, str. 330.351]), a to je učinio i Augustin oko 354.–430; Sermons, 8. 1; 87. Međutim crkva je uvela i druge posrednike po kojima je vjernicima bilo pruženo oproštenje grijeha. Među najvažnijima su bili svećenici (Origen, Homily on Leviticus, 2. 4; Homily on 1 Chorinthians,24). Tome su dodani posredovanje svetaca i apostola na nebu (Origen, Exhortation to Martyrdom, 30; On Prayer, 11. 2; Homily on Numbers, 10. 2).

U patrističkoj literaturi stvarnost postojanja nebeskog Svetišta praktično je zanemarena. Grčki dualizam spriječio crkvene oce da prihvate stvarnost nebeskog Svetišta. Postojala je tendencija da se mističnim ili alegorijskim pristupom nagađa o značenju izraelskog Svetišta. Čak i oni koji su pisali o Poslanici Hebrejima nebeske su elemente proglašavali duhovnima (Hrizostom, Homily on Hebrews, 14. 3 [NPNF-1, sv. 14, str. 433]), dok su ga drugi najčešće poistovjećivali sa crkvom (Augustin, Enchiridion, 56; Metodije [umro 311.], Banquet of the Ten Virgins, 5.
7 ANF, sv. 6, str. 328.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Mariologija

Postaj by misliti on pet lip 20 2008, 20:10

ČUDA KAO DOKAZ ISTINITOSTI DOKTRINE U ODSUTNOSTI BIBLIJSKIH DOKAZA
Glas koncila br. 16/775 od 16. travnja 1989.MARIJIN ZNAK NA ZASTAVI UJEDINJENE EUROPE

Najnoviji brojevi francuskih i talijanskih marijanskih listova Notredames des temsnouveax od siječnja i Madre de dio od travnja ove godine donose vijest u kojoj svećenik Pierre Saillon opisuje događaje u Karmelu u Lisixu u kolovozu 1987. Kada mu se približio čovjek i rekao: "Iz Strazburga sam. Povjeren mi je da načinim nacrt zastave Ujedinjene Europe. Bogo nadahnut narisao sam plavu zastavu s dvanaest žutih zvijezda s čudotvorne medarice iz pariške ulice. Dubacdie se bezgriješno ukazala Katarini Laboure. Tako je zastava ujedinjene Europe zapravo Gospina zastava. Nacrt zastave prihvaćen je na najslužbeniji mogući način. Glasovale su sve članice. Engleska se suzdržala. Nitko nije znao porijeklo ideje. Na kraju su svi potpisali.Slobodna dalmacija, petak 27.prosinca 1996.

SUZE GOSPINA KIPIĆA NADNARAVNA SU STVAR

Rim

Krvave suze kipića međugorske Gospe u Civitavecchiji jesu čudo...Utvrđeno je da je riječ o ljudskoj krvi nekog muškarca.Globus, 3.sječnja 1997.Biskup Girolamo Grillo iz očiju kipića Gospe Međugorske po mojim je rukama pred nekoliko svjedoka tekla ljudska krv.Slobodna dalmacija, ponedjeljak 10. veljače 1997.Civitavecchia postaje veliko svetište. Međugorski kipić za novi Lourdes. Ali najinteresantnije u svemu tome je jedna tanjugova vijest pod naslovom "Neobične pojave uzbudile Burmance."Večernji list

BUDE KRVARE
Bankog

Mnogi očevici tvrde da su pagodama širom zemlje počelo događati nešto što nitko ne pamti. Likovi Bude izrađeni od drveta, mramora ili bjelokosti krvare i plaču i otiču na lijevoj strani grudi. Pitanje koje si nakon ovakvih članaka moramo postaviti je sljedeće: Kakve veze ima kršćanstvo sa budizmom i kakve veze imaju ta čuda osim da zavedu i prevare biblijski neupućene. Sve ukazuje na to da je inicijator tih čuda isti.
avatar
misliti
početnik
početnik

Broj postova : 81
Age : 39
Registration date : 04.06.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Mariologija

Postaj by Gost on ned lip 22 2008, 09:31

[quote="misliti"]

Mislim da smo u zadnje vrijeme vidjeli dokaza i više nego što želimo. Karitas i Jelena Brajša, katolički svečenici i zloupotrbljavanje djece (pedofilija). Ta ista Jelena Brajša je o nedjelji diskutirala kao veliki stručnjak.

oni svećenici koji su to počinili, za to trebaju odgovarati, kao i odgovorni ljudi Karitasa i bilo koje druge ustanove. nitko nema pravo generalizirati, jer bi se s te strane i o "biblijskim crkvama" dalo raspravljati.


Svaki pismeni krščanin to zna

onaj očito nije znao

Učenja crkve koja nisu Biblijski točna kako ti to nazivaš , da li i na njih primjenjuješ zapovijed ti nečeš lagati, i usput biblija ne zabranjuje već preporučuje ,savjetuje, upoznaj originalni prijevod

sva učenja Crkve su biblijski točna, što sam i dokazao na ovom forumu. u kontekstu cijele Biblije, zabranjena je jer dolazi od đavla Iv 8, 44 i nitko tko čini odurno i lažno neće ući u Božji grad Otk 21,27. prema tome, ne zabranjuje ni jedan grijeh? u velikoj si zabludi.

Želiš li kazati da do današnjeg dana nijedna opatica nije legla sa svečenikom i začela dijete te posljedice toga sakrila

ne nego sam rekao da dokaže to8) , ako imaš kakav dokaz, prijavi to.

Joši ne shvačaš da čovjek citira Alberta Riveru bivšeg jezuitskog svečenika iz njegove knjige o događajima u Španjolskoj. On tvrdi da je taj slučaj bio prijavljen policiji i na taj način došao u javnost, nemože se baš sve zataškati

stvar je u tome da to nije stav ni nauk Crkve nego zločini pojedinca, koji za to imaju odgovarati pred Bogom, Crkvom ali i pred državom. u čemu je problem?


Dali je doktor Alberto Romero Rivera dobio stručnu psihijatrijsku pomoć to mi doista nije poznato, pogledaj na netu

ako nije trebao je, jer nitko ne naučava da se žrtvuju djeca u Crkvi, ni jezuiti ni Crkva, to je bio zločin pojedinca, koji treba dokazati i procesuirati.

Jedan Bog ,jedna vjera, i samo jedna Biblijska crkva. Za Duha Svetoga kaže u Bibliji da če "nas uvesti u svu istinu". Svi oni koji odbacuju, svjesno, učenje Biblije na putu su da pohule na Svetoga Duha. Usput izvođenje zaključka nije preporučljivo

Bibliju je dala i kanonizirala Crkva, tko odbacuje ovu cjelinu kršćanstva, odbacuje Duha. u KC nitko ne odbacuje učenja Biblije.

Ta Welhausenova teorija 1883 o četri predaje pod utjecajem Hegela i Darvina mnogima je neprihvatljiva

tko ju je i spominjao? postoji bezbroj teorija, no jedno je sigurno: Biblija je na monoteistički i moralno pročišćen način prerečena drevna religija.


Ono što je evidentno da ti cjelo vrijeme klevečeš Bibliju i njen sadržaj koristeći riječ crkva. Ali svakako da ti nisi crkva . Po duhu koji iskazuješ pokušavajući zaplašiti ljude koji citiraju određene pisce koji ti očito ne pašu, izgleda da moramo zatvoriti internet . Izgleda da ti nisu dovoljno pet međunarodnih ugovora več bi ti proveo političke restrikcije za one koji ne vjeruju kao i ti .

ne, nego je kleveću oni koji tvrde "sola scriptura", što je nebiblijsko učenje. nisam Crkva, ali njezin ud jesam, ud sv.Tijela.
ja nikog ne zaplašujem nego reagiram na post, suprotno, ti mene pokušavaš zaplašiti, jer očito mnogima ovdje ne pašem.
ugovori? inače i druge Crkve su potpisale ugovore s državom, tako da KC tu nije privilegirana. nemoj glumiti žrtvu ako te nitko ne progoni.


.Imaš pravo na svoja uvjerenja ovo je ipak demokratsko društvo ,bar zasad. Prag tolerancije ti je prilično nizak.

ne, nego je mržnja na KC velika ovdje, no to me ne brine:Gospodin je to i predvidio, da će njegovu Crkvu Katoličku mrziti i progoniti. tako da je moj prag tolerancije visok, jer sam usprkos svim uvredama još ovdje. koja je svrha onakvih postova? kad je ponestalo teoloških argumenata protiv učenja KC, treba ju ocrniti i oklevetati, koristeći se leševima nedužnih žrtava?
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Mariologija

Postaj by Gost on ned lip 22 2008, 10:04

misliti je napisao/la:
ČUDA KAO DOKAZ ISTINITOSTI DOKTRINE U ODSUTNOSTI BIBLIJSKIH DOKAZA
Glas koncila br. 16/775 od 16. travnja 1989.MARIJIN ZNAK NA ZASTAVI UJEDINJENE EUROPE

Najnoviji brojevi francuskih i talijanskih marijanskih listova Notredames des temsnouveax od siječnja i Madre de dio od travnja ove godine donose vijest u kojoj svećenik Pierre Saillon opisuje događaje u Karmelu u Lisixu u kolovozu 1987. Kada mu se približio čovjek i rekao: "Iz Strazburga sam. Povjeren mi je da načinim nacrt zastave Ujedinjene Europe. Bogo nadahnut narisao sam plavu zastavu s dvanaest žutih zvijezda s čudotvorne medarice iz pariške ulice. Dubacdie se bezgriješno ukazala Katarini Laboure. Tako je zastava ujedinjene Europe zapravo Gospina zastava. Nacrt zastave prihvaćen je na najslužbeniji mogući način. Glasovale su sve članice. Engleska se suzdržala. Nitko nije znao porijeklo ideje. Na kraju su svi potpisali.Slobodna dalmacija, petak 27.prosinca 1996.

SUZE GOSPINA KIPIĆA NADNARAVNA SU STVAR

Rim

Krvave suze kipića međugorske Gospe u Civitavecchiji jesu čudo...Utvrđeno je da je riječ o ljudskoj krvi nekog muškarca.Globus, 3.sječnja 1997.Biskup Girolamo Grillo iz očiju kipića Gospe Međugorske po mojim je rukama pred nekoliko svjedoka tekla ljudska krv.Slobodna dalmacija, ponedjeljak 10. veljače 1997.Civitavecchia postaje veliko svetište. Međugorski kipić za novi Lourdes. Ali najinteresantnije u svemu tome je jedna tanjugova vijest pod naslovom "Neobične pojave uzbudile Burmance."Večernji list

BUDE KRVARE
Bankog

Mnogi očevici tvrde da su pagodama širom zemlje počelo događati nešto što nitko ne pamti. Likovi Bude izrađeni od drveta, mramora ili bjelokosti krvare i plaču i otiču na lijevoj strani grudi. Pitanje koje si nakon ovakvih članaka moramo postaviti je sljedeće: Kakve veze ima kršćanstvo sa budizmom i kakve veze imaju ta čuda osim da zavedu i prevare biblijski neupućene. Sve ukazuje na to da je inicijator tih čuda isti.

netočno, kršćanska čuda nisu sama zbog sebe, nego privode Kristu i obraćenju. to je razlika, a što sotona imitira ta čuda, druga je stvar. ja sam ozdravio dva puta Marijinim zagovorom, i znam da je tamo Bog na djelu.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Mariologija

Postaj by Gost on ned lip 22 2008, 10:05

abrahame, odgovorit ću ti prvom prilikom, malo sam zatrpan trenutno. pozdrav!
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Mariologija

Postaj by Gost on ned lip 22 2008, 11:20

haim je napisao/la:abrahame, odgovorit ću ti prvom prilikom, malo sam zatrpan trenutno. pozdrav!

Do tada navodim sa Radio Vatikana vijest o završetku euharistijskog kongresa :
"

Riječi Benedikta XVI. sutra će zaključiti 49. međunarodni euharistijski kongres. Papa će putem satelita održati homiliju na svečanoj misi na Abrahamovoj zaravni u Québecu. Brojni su se govornici mijenjali pred 11 tisuća sudionika na kongresu koji razmišljaju o „Euharistiji, Božjem daru za život svijeta“.
Jedno pariško dijete, umno zaostalo, prima prvu pričest. Na svršetku mise, njegov stric, ujedno i kum, obraćajući se majci reče: „Koja predivna liturgija! Žalosno je što nije ništa razumio“. Čuvši komentar, suznih očiju dijete se okrene majci i reče: Ne brini, mama, Isus me voli ovakvoga kakav jesam“, s tim riječima je Jean Vanier, utemeljitelj zajednice Arca, koji je svoj život posvetio skrbi za osobe s invaliditetom, ganuo pozorne sudionike kongresa. To je dijete steklo mudrost kojoj stric nije bio dorastao: Euharistija je Božji dar u pravome smislu riječ – primijetio je Jean Vanier, opisujući pariškoga dječaka kao dokaz da osoba s invaliditetom, ponekad teškim, u pričesti nalazi život, snagu i utjehu. Zaključujući svoje izlaganje Vanier je poželio da međunarodni euharistijski kongres pomogne ponovno otkriti „dar Isusova prijateljstva nazočnoga u Euharistiji“, te da potakne sve da „stvarno budu nazočni uz slabe i odbačene osobe“.
O Euharistiji kao spomen-činu Isusove žrtve govorio je kardinal Dziwisz, krakovski nadbiskup, jedan od pedeset kardinala i više od 100 biskupa nazočnih na međunarodnome kongresu. Ja se spominjem, sjećam se, znači u euharistijskome smislu da nisam na bilo kojem mjestu, nego sam u centru Crkve, u ljudskome i Božjem srcu – ustvrdio je kardinal pozivajući vjernike da ne žive kao „puki gledatelji“ kalvarijskoga spasenjskoga događaja. Spominjem se – istaknuo je kardinal – znači da sada i ovdje uprisutnjujem ovo otajstvo, stoga sam slika i živi svjedok smrti i uskrsnuća Gospodina našega. Nezahvalni smo prema Euharistiji ako je ograničimo samo na oltare čitavoga svijeta – primijetio je kardinal i pozvao kršćane da uđu u euharistijsko otajstvo.
Osvrnuvši se na rezultate međunarodnoga euharistijskog kongresa u razgovoru za našu radio postaju kardinal Claudio Hummes, pročelnik Zbora za kler, rekao je kako svaki međunarodni euharistijski kongres ima veoma snažan učinak jer utvrđuje u istinskoj vjeri. To je uvijek prvi veliki rezultat, koji ne vidimo niti ga možemo izmjeriti, ali je zaista neizostavan. Društvo, gledajući sve ovo, ponovno si postavlja velike upite. Ponekada se misli da je društvo sasvim ravnodušno, ali nije tako. Narod se pita zašto tolike osobe vjeruju, zašto su radosne, zašto mole i zašto se okupljaju? Kongres je uvijek prigoda za mnoge, koji su se možda udaljili od vjere, ili je izgubili, da ponovno ispitaju savjest. Uvjeren sam i ne umaram se isticati da je to veliki rezultat sadašnjega rada pape Benedikta XVI. Brojni su mislili, i među intelektualcima, da su izvjesni vjerski upiti prošlost, a sada su se uvjerili da nisu i ponovno razmišljaju o njima. Papa se svako toliko vraća na razumnost vjere, kako se u Bogu može razumjeti sve, da je Bog Svjetlo, Riječ, jedini koji može dati smisao stvarima, a da je Ljubav duboki smisao koji osvjetljava sve stvari. Euharistija nije ništa drugo doli otajstvo ljubavi koja ujedinjuje osobe u veliku Božju obitelj, gdje se braća okupljaju oko obiteljskoga stola. Euharistija je dakle kvasac jedinstva čovještva. A veliki san čovještva jest postati jedna obitelj, okupiti se oko obiteljskoga stola – zaključio je kardinal Hummes."

Dobro je pročitati za razmatranje odnosa Marija -Euharistija i ovaj dokument:Sacramentum Caritatis: Post-Synodal Apostolic Exhortation on the Eucharist as the Source and Summit of the Church's Life and Mission (February 22, 2007)
[Byelorussian, Dutch, English, French, German, Hungarian, Latin, Italian, Polish, Portuguese, Spanish]
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Mariologija

Postaj by otpadnik on ned lip 22 2008, 11:35

Ujedno, kako kipovi mogu plakati? I to lijuci neku ljudsku krv?

Ma da nije sotona u sve to umesan?
avatar
otpadnik
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 174
Age : 63
Registration date : 09.05.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Mariologija

Postaj by Medeni on pon lip 23 2008, 09:46

otpadnik je napisao/la:Ujedno, kako kipovi mogu plakati? I to lijuci neku ljudsku krv?

Ma da nije sotona u sve to umesan?

Sve je to od demona i ništa više.Jedino rješenje je pretvoriti kipove u prašinu ili ih baciti ovdje:

Medeni
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 930
Age : 51
Registration date : 17.09.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Mariologija

Postaj by matej24 on pon lip 23 2008, 13:22

Medeni je napisao/la:
otpadnik je napisao/la:Ujedno, kako kipovi mogu plakati? I to lijuci neku ljudsku krv?

Ma da nije sotona u sve to umesan?

Sve je to od demona i ništa više.Jedino rješenje je pretvoriti kipove u prašinu ili ih baciti ovdje:

Potpuno se slazem u ovome s tobom medeni jer imas pravo ionako ce svaki kip zavrsiti u ognju jer je pisano ovo:
Izaija 41:29 Svi zajedno ništa su, ništavna su djela njihova, vjetar i ispraznost njihovi kipovi.
i jos ovo:
Izaija 42:8 Ja, Jahve mi je ime, svoje slave drugom ne dam, niti časti svoje kipovima.
A jadni katolici svo vrijeme misle suprotno od ovoga da se cast moze dati kipu umjesto Bogu:
Izaija 57:13 Kad uzmeš vikati, nek` te izbave kipovi koje si skupila, sve će ih vjetar raznijeti, vihor će ih otpuhnuti. A tko se u me uzda, baštinit će zemlju i zaposjest će svetu goru moju.
A ovo ce se dogoditi svima koji stuju kipove umjesto pravaoga i zivoga Boga u Dudom i istinom.POzz svima
avatar
matej24
početnik
početnik

Broj postova : 60
Age : 30
Registration date : 28.02.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Mariologija

Postaj by Gost on pon lip 23 2008, 17:01

Medeni je napisao/la:
otpadnik je napisao/la:Ujedno, kako kipovi mogu plakati? I to lijuci neku ljudsku krv?

Ma da nije sotona u sve to umesan?

Sve je to od demona i ništa više.Jedino rješenje je pretvoriti kipove u prašinu ili ih baciti ovdje:

inače, čak i ateisti imaju poštovanja, ako zbog ničeg, onda zbog kulturne vrijednosti.
ovakve stavove imaju još samo talibani.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Mariologija

Postaj by Medeni on pon lip 23 2008, 18:57

haim je napisao/la:
Medeni je napisao/la:
otpadnik je napisao/la:Ujedno, kako kipovi mogu plakati? I to lijuci neku ljudsku krv?

Ma da nije sotona u sve to umesan?

Sve je to od demona i ništa više.Jedino rješenje je pretvoriti kipove u prašinu ili ih baciti ovdje:

inače, čak i ateisti imaju poštovanja, ako zbog ničeg, onda zbog kulturne vrijednosti.
ovakve stavove imaju još samo talibani.

Pa i ateisti brane svoje kipove,ne brini i njihovi će završiti na isti način.

Medeni
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 930
Age : 51
Registration date : 17.09.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Mariologija

Postaj by Gost on pon lip 23 2008, 20:53

Dobro je ne naći se u vatri kada je sve kasno..
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Mariologija

Postaj by Gost on sri srp 02 2008, 10:30

[quote="abraham"]

.. Haime, kazes da sustavno svecenstvo nije izvedeno u Bibliji..Naravno da nije u obliku skripte Crkveni oci nisu istraživali pojedinosti Kristovog svećeničkog djelovanja na nebesima. Najviše su naglašavali Kristovo svećeničko djelo na križu kad je sebi prinio kao žrtvu (Origen, Komentar na Ivan 1,40 Atanazije je prepoznao kontinuitet između Kristove žrtve na križu i Njegove svećeničke službe na nebu, gdje je Krist obavljao djelo pomirenja, otkupljenja, posvećenja i suda (Discourse Against the Arians, 1.
11. 41; 2. 14. 7 [NPNF-2, sv. 4, str. 330.351]), a to je učinio i Augustin oko 354.–430; Sermons, 8. 1; 87. Međutim crkva je uvela i druge posrednike po kojima je vjernicima bilo pruženo oproštenje grijeha. Među najvažnijima su bili svećenici (Origen, Homily on Leviticus, 2. 4; Homily on 1 Chorinthians,24). Tome su dodani posredovanje svetaca i apostola na nebu (Origen, Exhortation to Martyrdom, 30; On Prayer, 11. 2; Homily on Numbers, 10. 2).

U patrističkoj literaturi stvarnost postojanja nebeskog Svetišta praktično je zanemarena. Grčki dualizam spriječio crkvene oce da prihvate stvarnost nebeskog Svetišta. Postojala je tendencija da se mističnim ili alegorijskim pristupom nagađa o značenju izraelskog Svetišta. Čak i oni koji su pisali o Poslanici Hebrejima nebeske su elemente proglašavali duhovnima (Hrizostom, Homily on Hebrews, 14. 3 [NPNF-1, sv. 14, str. 433]), dok su ga drugi najčešće poistovjećivali sa crkvom (Augustin, Enchiridion, 56; Metodije [umro 311.], Banquet of the Ten Virgins, 5.
7 ANF, sv. 6, str. 328.

kultni zakon i njegovo ispunjenje stoji, no nebih rekao da je Crkva uvela neke druge posrednike: naime, ni sveci ni svećenici ne vrše posredništvo u svoje ime, niti su pridodani uz jednog Posrednika, oni su samo vidljiva forma vršenja Kristova posredništva.
Atanazije i Augustin koje si spomenuo, jako su dobro ovo opazili: Krist nije ušao u nebesko svetište, i ne vrši tamo službu tek tako, nego upravo po križu; bolje:po cijelom vazmenom otajstvu. prema tome, bio je potreban vidljivi, zemaljski čin ulaska, da bi se izvršio nebeski, nevidljivi, jednako tako treba pored nevidljivog, nebeskog "posredovanja, pomirenja, otkupljenja posvećenja i suda" postojati i zemaljsko, vidljivo-upravo to je svećeništvo, tako da svećenik ne odrešuje u svoje, nego u Božje ime, i nijedan čin ne vrši kao nekakva zasebna veličina, već upravo kao vidljiva forma nevidljivog Krista. kao što je SZ-no bilo odraz nebeskoga, tako je NZ-no još više.
ako je vidljivi čin, na zemlji, bio uz razne posrednike (uskrsnuće je svijetu javljeno po posrednicima, ozdravljenja su vršena po posrednicima, sve u NZ-u je vršeno po posrednicima, vlast opraštanja ili zadržavanja grijeha) zašto ti isti posrednici ne bi mogli participirati na Kristovoj službi na nebu, kada su tog na zemlji bili dostojni? štoviše, kad ćemo svi biti "sinovi Božji", i čak "anđelima suditi". dakle, današnje zemaljsko posredovanje Crkve, nije nešto nadodano Kristovom, već forma vršenja istog-ono što je u Bibliji naznačeno u konceptu, ovdje dobiva svoj oblik u praksi.
da li time negiramo, kao što protestanti tvrde, osoban odnos vjernika s Bogom, preko Krista, da li čovjeka otuđujemo od Boga, da li mu priječimo osoban odnos, na koji kao krštenik ima pravo? nipošto, naprotiv utvrđujemo ga, da se pavlovski izrazim. jer, osoban odnos s Bogom, putem Krista je nužan preduvjet za razmijevanje bilo kakvog vanjskog posredništva, vanjsko posredništvo je pečat na to. i tu dolaze neki praktični problemi u crkvi.
oprosti što si dugo čekao na odgovor.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Mariologija

Postaj by Gost on pet srp 04 2008, 11:36

Evo na ovom linku možete naći odgovor na funkciju Marije u kršćanskom životu.

http://www.adventisti.info/index.php?itemid=942&blogid=17

Hvala. Mir vam u Isusu Kristu.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Mariologija

Postaj by Gost on pet srp 04 2008, 14:18

pogledao sam, i upravo ono što sam nekad napisao: rušenje tradicije i mariologije ruši bit kršćanstva. autor ovoga je upao u nestorijanizam, zanijekao bogomajčinstvo, stvorio sliku kao da je Isus podvojena ličnost..kamo te odvede "biblijsko" kršćanstvo. nasreću, KC ima čvrst temelj na kome je sazdana.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Mariologija

Postaj by Gost on pet srp 04 2008, 15:20

Bit kršćanstva jest život Isusa Krista i značaj svega onoga što je učinio za pali ljudski rod iz ljubavi. Hvala. Mir vam u Isusu Kristu.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Mariologija

Postaj by aletheia on pet stu 27 2009, 14:43


aletheia
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 12
Age : 38
Registration date : 12.10.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Mariologija

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 6 / 6. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.