Cyber ovisnost - uzroci - opasnosti rješenje

Go down

Cyber ovisnost - uzroci - opasnosti rješenje

Postaj by Gost on pon lip 02 2008, 10:52

Molimo vas za mišljenje i prijedloge -
Što traže djeca na ekranima?
Zašto?
Posljedice - pozitivne - negativne?
Rješenje?
Novi moralni poredak?
-hvala.


'Moje je dijete na liječenje morala odvesti policija' Piše: Ivana Rimac


ZAGREB - Mladića iz Đakova u zagrebačku je dnevnu bolnicu dječje psihijatrije dovela policija. On je jedan od 14-ero djece koliko ih se godišnje u Hrvatskoj liječi od ovisnosti o kompjutorima.

- Kad sam opazila da to postaje ozbiljno, pokušali smo ga odvojiti od računala isključivanjem interneta, no tada bi izgubio kontrolu, prijeteći da će se odseliti ili učiniti ono najgore. Budući da je odbijao svaki pokušaj stručne pomoći, morala sam poduzeti najteži korak u svom životu i - odvesti ga na liječenje u pratnji policije. Dok sam gledala kako ga prisilno odvode, jer se tome opirao, srušio mi se cijeli svijet - ispričala je majka mladića.

Međutim, bijes, agresija i demoliranje stvari uobičajena su reakcija ovisnika o kompjutorskim igrama i s takvim napadajima sve može završiti vrlo tragično, objašnjava psihijatar Enes Kušmić, voditelj Dnevne bolnice zagrebačke Psihijatrijske bolnice za djecu i mladežKušmić.

- Kada roditelji pokušaju isključiti kompjutor, dolazi do napadaja bijesa koji mogu rezultirati razbijanjem kompjutora, kućnih stvari, a može doći i do samoozljeđivanja, primjerice rezanja oštrim predmetima. Svaki peti učenik u Hrvatskoj za kompjutorom dnevno provede dva, tri i više sati, djeca pred TV ekranom provedu 1100 sati godišnje, a ovisnost o kompjuterskim igrama sve je češća dijagnoza, pokazuju posljednja domaća istraživanja čiji je rezultat u skladu sa svjetskim brojkama i podatak koji zabrinjava stručnjake.

- To su vrlo teški, ozbiljni i komplicirani poremećaji. Pacijenti dolaze uglavnom iz dvije skupine; djeca koja imaju poremećaj ponašanja i hiperaktivna djeca vrlo su često ovisni o kompjuteru. Ovisnost se javlja već u dobi od sedam, osam godina.

Djeca obično dolaze u školu neispavana i kasne na prve sate zato što ne mogu prekinuti igrati igricu, kasne na sat i onda nam budu upućeni zbog povećanog broja neopravdanih sati koji se u početku karakteriziraju kao markiranje - objašnjava Kušmić. Ovisnost o kompjutorima i računalnim igrama liječi se u dnevnoj bolnici, a ako su napadaji bijesa jako izraženi i nekontrolirani, objašnjava Kušmić, dijete se prima na bolnički odjel. Takav tretman primjenjuje se, kaže, kad je dijete opasno za sebe ili kad se počne suprotstavljati roditeljima fizički, pa čak i nožem.

Terapija za liječenje od ovisnosti o kompjutorima jest psihoterapija i antidepresivi. Riječ je o suvremenim antidepresivima, poput Prozaca, a psihoterapija nije individualna nego bračna i obiteljska te mora trajati najmanje šest mjeseci.

Uspjeh: 250 djece 10 dana bez zaslona
"To je izvrstan uspjeh!", pohvalio se direktor škole u Ziegelwasseru, na istoku Francuske, ne skrivajući zadovoljstvo zbog uspjeha svojih učenika u dobi od 6 do 11 godina. Akcija "deset dana bez zaslona" prva je takva u Europi.

Pokrenuli su je kanadski znanstvenici zbog činjenice da djeca 1200 sati godišnje provedu pred ekranom, a 800 u školi.

Djeci su u to vrijeme, umjesto televizije i videoigara, bile ponuđene različite aktivnosti, poput tečaja šivanja, kuhanja, vožnje bicikla i posjeta lokalnoj policijskoj postaji.
Pred ekranom četiri sata na dan
Djeca u Hrvatskoj godišnje pred TV-om provedu 1100 sati, a u to nije uračunato vrijeme za monitorom kompjutora

Djeca godišnje pred ekranom provedu 1200 sati, podatak je zbog kojega su kanadski znanstvenici pokrenuli projekt “10 dana bez zaslona”, a učenici iz škole na istoku Francuske probili su europski led i prvi odradili akciju. Hrvatski prosjek jednak je svjetskim i četvrtina školaraca u godinu dana pred tv ekranom provede 1100 sati.

Između jedan i dva sata dnevno televiziju gleda više od polovine hrvatskih učenika, pokazuju posljednje domaće brojke. Slobodno vrijeme u 68 posto slučajeva, provode upravo pred televizorom, a za razgovor s roditeljima odluče se u gotovo dvostru-ko manje prilika. Istraživanje autora Krešimira Mikića i Ante Rukavine, pokazuje i da četvrtina učenika dnevno pred ekranom računala provede tri i više sati. Većina ih, točnije, 63 posto, računalo najčešće koristi za kompjutorske igre. Čak 59 posto učenika izjavilo je da s roditeljima nikad nije razgovaralo ni o internetu. (Ivana Rimac)
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Cyber ovisnost - uzroci - opasnosti rješenje

Postaj by crusader on pon lip 02 2008, 14:46

Strasno!
avatar
crusader
senior
senior

Broj postova : 666
Age : 38
Localisation : North Baghdad
Registration date : 26.07.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Cyber ovisnost - uzroci - opasnosti rješenje

Postaj by Gost on pon lip 02 2008, 14:57

Da to je jedan veliki problem! Đavao je uspio nešto što nije bilo zamišljeno da šteti pretvoriti u alatku uništenja umova! Barem ja znam kako je to! Od 21 godine života dobrih 10 je izgorjelo za ekranom.... A da negovorim o mojoj duhovnosti i tjelesnom zdravlju tokom tih godina..... užas živi...... ali fala Bogu što mi je dao snage da sam uspio pobijediti samog sebe po tom pitanju! Danas mi pc služi čisto za posao i komunikaciju i ne palim ga ako stvarno nemam čvrsti razlog za to!!! Hvala. Obilje vam Božjih blagoslova i mir u Isusu Kristu Gospodinu našemu.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Cyber ovisnost - uzroci - opasnosti rješenje

Postaj by Gost on pon lip 02 2008, 20:03

Crusader:
Strasno!

Mrvek je napisao/la:Da to je jedan veliki problem! Đavao je uspio nešto što nije bilo zamišljeno da šteti pretvoriti u alatku uništenja umova! Barem ja znam kako je to! Od 21 godine života dobrih 10 je izgorjelo za ekranom.... A da negovorim o mojoj duhovnosti i tjelesnom zdravlju tokom tih godina..... užas živi...... ali fala Bogu što mi je dao snage da sam uspio pobijediti samog sebe po tom pitanju! Danas mi pc služi čisto za posao i komunikaciju i ne palim ga ako stvarno nemam čvrsti razlog za to!!! Hvala. Obilje vam Božjih blagoslova i mir u Isusu Kristu Gospodinu našemu.
Što i tko Te naputio da razmisliš i ostaviš cyberu da Te ne splete svezicama paklenim?Potraži mlade kojima možeš pomoći kako da Cybera upotrebljavaju kao alatku sticanja duhovnih i tjelesnih snaga radi svoje sreće..?!
Sjećam se moje omiljele igre - pravljenje luka i strijela, mnoge su letjele i preko nogometnog igrališta i preko krovova.., bilo je svakavih nezgoda ..no bio sam na zraku , upoznao vrste drveta i tetiva..Strelićarenje je korisno u ovladavanju karakterom..Potrebno je djeci izići iz naselja i biti manje opterećenim strahom pred budućnosti..oni vide društvene razlike , imaju strah za svoje roditelje..upadaju u apatiju itraže izlaz u virtualnosti a ne u korjenitim promjenama odnosa među ljudima..Nije dovoljno samo razvijati etiku interneta već i odgajati vjernike za svladavanje suvremenih prepreka ka ostvarenju nade u bolje ..
Što ima tako privlaćnije u igricama od na pr. pastirskih igara..?
Vidiš , rad još nije igra , još je uvijek mnogima težak, mnogi ga nemaju jer društvena sredstva nisu iskorištena kao investicije u radna mjesta, kapitalizacija nije oslobođena od mafijotizma - rijetki su koji rade iz zadovoljstva i neovisno o zaradi..Opasna je i teško lječiva bolest izbjegavanje rada kao pomoćne sudbine čovjekove slobode..Ali ropski posao u kojem je čovjek čovjeku vuk okvir je za opći društveni mobing protiv kvalitetne demokracije u kojoj je istina suverena snaga naroda koja se iskazuje u moći odlučivanja o svojoj sudbini..Prijetnja bijedom i bijeg od bijede su sredstvo držanja većine u pokornosti ispod slobode građanske svijesti..Kada mladi vide kako se gazi ljudsko dostojanstvo tada traže izlaz kao nojevi glavom u pijesak..No, glavni nojevi društva uživaju u perju dok im u srca mladeži lucifer sije sjeme zla..Što više zla to im ljepše perje..Teško narodu kada mu knezovi rano jedu , nema utvare i rasipa se narod..Djeca traže viziju..Kakvu imaš Ti viziju , jesi li je našao..?
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Cyber ovisnost - uzroci - opasnosti rješenje

Postaj by Gost on pon lip 02 2008, 21:42

Jesam ! Obitavati u Kristovoj blizini kroz cijelu vječnost!!! zajedništvo
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Cyber ovisnost - uzroci - opasnosti rješenje

Postaj by Gost on uto lip 03 2008, 21:47

Mrvek je napisao/la:Jesam ! Obitavati u Kristovoj blizini kroz cijelu vječnost!!! zajedništvo


Čija je ruka dohvatila mlade preko cyberovisnosti?:


U kojoj su koljevci bili i u čijoj će koljevci biti njihova djeca:

Ne radi se samo o igri Cyber Naciji koja mlade odvaja od realnosti povijesnosti stvarne nacije i u virtualnom geoprostoru podstiće takmičarski duh oblikovanja supermoćnog mega kraljevstva..radi se i o znanstvenim kibernetskim virtualnostima koji su usmjereni na novu etiku koja odobrava na pr. kloniranje tj biogenetska istraživanja i eksperimente..Ipak čovjek takve znanosti privlači mlade sa svojim neohumanizmom sintetičkog života koji je na horizontu..Cyber ovisnost je složen fenomen u kojemu se mješaju negativni i pozitivni sadržaji traženja rješenja za krizu humanizma i rezignaciju prema abrahamovskim religijama...Netko se igra sa sudbinama mladeži preko Cyber ovisnosti..Poznata li Vam je reakcija mladih prema kolonizaciji svemira:


Kakva li je njihova budućnost kloniranja virtualnog i realnog defekta
Human-Cow Hybrid Embryos:avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Cyber ovisnost - uzroci - opasnosti rješenje

Postaj by Gost on sri lip 04 2008, 07:52

Opće je poznata stvar da je Cyber ovisnost jedno od najvećih đavolskih obmana! Sama tehnologija je čovjeku dana da si olakša svakodnevni život ali je nečisti uspio i taj dio života totalno iskvariti i svoje obmane tako lijepo zapakirati da se današnja djeca čak i potiću da se bace u te vode! Al isve to upućuje da je posljednje vrijeme! Totalan otpad od Boga na svim razinama! Tako nam pomogao Bog i dao nam snage da ne posustanemo te da nikad ne izgubimo ljubav i revnost za njega i za ljude koji se nalaze u tami!!!Obilje vam Božjih blagoslova i mir u Isusu Kristu Gospodinu našemu.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Cyber ovisnost - uzroci - opasnosti rješenje

Postaj by Gost on sri lip 04 2008, 22:54

Je li ovisnost o igricama bolest?


Istraživanja o opasnosti koju za zdravlje predstavljaju video i internet igre pozvala je američka zdravstvena udruga (AMA), koja je preporučila da se preispita postojeći sustav rangiranja video igara, ali je napomenula da će Udruzi američkih psihijatara ostaviti odluku o tome trebali ovisnost o takvim igrama proglasiti bolešću.
"Premda su potrebna dodatna istraživanja kako bi se razmotrila pitanja ovisnosti o igrama, AMA izražava svoju zabrinutost zbog bihevioralnih, zdravstvenih i socijalnih učinaka video-igara i pretjerane uporabe interneta", kazao je predsjednik AMA-e dr. Ronald Davis.
http://www.nacional.hr/articles/view/35776/

--
Svaka je neumjerenost šetna i sigurno vodi u bolest i bolesti..
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Cyber ovisnost - uzroci - opasnosti rješenje

Postaj by magdalena on sri lip 04 2008, 23:50

Virtualna crkva
Kategorija: Vjera, Iz svijeta

Autor/ica: I.S.
U
enciklopediji svetaca između Svetog Pije X i Svetog Polikarpa još
uvijek ne stoji ime Svetog Pixela, iako on trenutno vodi i upravlja
cijelom vjerskom zajednicom, i to onom internetskom. Možda će se Sveti
Pixel jednog dana spominjati u knjigama, no za sada je to izmišljeni
svetac, lik po kojem je nazvana virtualna crkva koja postoji samo u
cyber-prostoru (www.stpixels.com).


Postati
vjernikom u ovoj internet crkvi znači izabrati kako će izgledati
avatar, odnosno lik tog vjernika: frizura, oblik nosa, boja kože,
odjeća, hoće li nositi naočale ili čak pušiti lulu. Jednom kad se uđe u
internet-crkvu, posjetitelji mogu razgovarati jedni s drugima, ulaziti
u različite virtualne sobe, sudjelovati u Biblijskoj školi ili slušati
službu praćenu ilustracijama. Vjerske službe u prosjeku traju samo 10
minuta a članovi sami mogu sudjelovati ubacivanjem svojih molitvi ili
komentara velikim slovima. Nakon expres-službe korisnici odlaze u
crkveni kafić, gdje uz sliku pića u rukama produbljuju poznanstva.
Namjera crkve Sv.Pixela je uskoro stvoriti i 3D okruženje gdje će
pikselizirana bića moći hodati okolo po crkvi.
Crkva Sv. Pixeli ima 1500 registriranih korisnika a
više od 600 različitih ljudi logira se svaki dan na stranicu. Članovi
sebe opisuju različito: kršćani, agnostici, tradicionalni, radikalni,
mladi, stari, a neki su čak i dio vodstva u tradicionalnim crkvama.
Glavni sponzor, oslonac i pomoć virtualnoj crkvi je Metodistička crkva
u Velikoj Britaniji, koja uza svu danu potporu ipak nije vlasnik
Sv.Pixela. Također, stranica ima podršku internacionalne ekumenske
kršćanske zajednice.
Dave Shanley, jedan od pristalica internetskog
slavljenja Boga, kaže kako konvencionalne crkvene službe u Velikoj
Britaniji imaju stigmu da su staromodne i zagušljive. On smatra da
slavljenje Boga treba biti zabavno i puno života, da klepetanje starog
organa i stenjanje u pjesmama nije privlačno mladoj populaciji.
Suprotno tome, internetska crkvena zajednica čini se zanimljiva, s
kratkim vjerskim službama i ne zahtjeva od korisnika da izađu iz
vlastitog kauča udobnosti.
Mogli bi reći da su takvu potragu modernog čovjeka
za intenzivnim crkvenim sadržajem potaknule i same crkve. Bez pravog
zajedništva, ako ne slave na biblijski način („Radujem se i kličem tebi, pjevam imenu tvome, Svevišnji!“ Psalm 9:3)
i ne propovijedaju živu Riječ, tko će očekivati da će ljudi sa
zanimanjem ostati i tražiti Krista? Suvremen čovjek provodi veliki dio
vremena za kompjuterom i potrebno je evangelizaciju usmjeriti tamo gdje
se on nalazi, a ne očekivati da se sam pojavi u praznoj crkvi. Ipak
gledajući cijelu sliku, taj isti moderan čovjek sve više ima tendenciju
skratiti, smanjiti i uskladiti Boga sa svojim brzim načinom života, pa
ga i usput „odraditi“ preko interenta.
Najsnažniji argument pobornika online-crkve (a
tako i svih drugih virtualnih zajednica) je zajedništvo koje imaju
jedni s drugima a koje nisu bili u stanju postići s čovjekom koji bi
sjedio do njih u tradicionalnoj crkvi. Potraga za „osjećajem
pripadanja“ u 21. stoljeću je dosegla vrhunac, a chatovi i virtualne
zajednice kreiraju baš taj specijalan osjećaj (površne) pripadnosti
koji ljudima nedostaje. Ipak, to je samo - osjećaj - a ne stvarno
pripadanje koje uključuje utrošeno vrijeme za druge ljude, trud oko
izgradnje odnosa, pomaganje čovjeku u njegovim potrebama, razumijevanje
onoga koji je drugačiji od nas i više tolerancije za tuđe osobine. Sve
to nije potpuno ugodno kad se sami moramo mijenjati, žrtvovati se i
učiti, raditi, sebe smanjivati da bi drugi rasli. A ljubiti drugoga -
jeste kršćanstvo. „Jer ovo je navještaj koji čuste od početka: da
ljubimo jedni druge. Dječice, ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom
i istinom.“ (1 Ivanova 3:11,18).
U vrtlogu internetske „vjere“ od nedavno je na webu dostupno i par stranica na kojima je moguć ispovijed grijeha: od katoličkih www.pretionline.it do protestantskih: www.mysecret.tv i www.ivescrewedup.com.
Crkve kažu da im nije bila namjera zamijeniti klasičnu ispovijed
grijeha Bogu s običnom web stranicom. Internet stranica im se čini kao
najbolje mjesto za javno priznanje grijeha, koje navode, ima istinski
terapeutski učinak. U pitanju je anonimnost koja omogućava čovjeku da
izrazi sebe i detalje iz svoje intimnosti bez straha otkrivanja
identiteta. Budući kočnica nema, takvo ponašanje često prijeđe granice
dobrog ukusa i vodi u jačanje predrasuda a primjer tome su razni
vjerski, crkveni, pa i kršćanski forumi koji završe u kaosu.
Razne crkve utrkuju se za pažnjom suvremenog
čovjeka. Mnoge crkve se kroz internet žele približiti svijetu i sebe
predstaviti suprotno onome što je Dave Shanley navodi na početku
teksta: da nisu staromodne i pod stigmom. A možda bi se prvenstveno
trebale okrenuti ka izgradnji zajedništva u crkvi s naglaskom na
čovjeka, koji je u potrazi za pripadanjem. Baš zbog tog čovjeka od krvi
i mesa, kojemu dajemo sebe i svoje vrijeme, Isus je došao, sa tim
čovjekom dijelio sve što ima iz dana u dan u izravnom odnosu i na koncu
za njega je Isus i umro.

Preuzeto sa:Riječ života
avatar
magdalena
Mod
Mod

Broj postova : 277
Age : 47
Registration date : 15.05.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Cyber ovisnost - uzroci - opasnosti rješenje

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.