Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Stranica 3 / 18. Previous  1, 2, 3, 4 ... 10 ... 18  Next

Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by RahatLokum on čet sij 24 2008, 23:10

Smijem li se malo ubaciti. Ne bih da ometam razgovore. Interesantno je da se u nekim zidovskim spisima o Izaku govori kao izabranom jagnjetu. Tu ne ometa ni onaj ovan kojim je iskupljen da ga tako nazivaju. Znamo da ovo izabrano janje (mislim na Izaka) nije zrtvovano po biblijskoj tvrdnji. Paraleliziramo li ovo sa Isusom kao jagnjetom dolazimo do zakljucka da naziv "jagnje" dolazi iz izabranosti za zrtvu a i ne kroz samo zrtvovanje. Jer vidimo da jagnje-Izak nije zrtvovan.

Stoga je do zrtve doslo samo sto je izabrano janje izbjeglo smrt u zadnji momenat. Da li je Isusa iskupila ona molitva da ga mimoidje taj cas? Kazu da je Bog Milostiv i da uslisava iskrenu molitvu. Da li je uslisao i Isusovu zelju da ga mimoidje casa?

I otisavsi malo dalje, pao je na zemlju i poceo se moliti da ga, ako je moguce, mimoidje taj cas. I dalje je rekao: "Abba, Oce, tebi je sve moguce; ukloni ovu casu od mene. Ali ne sto ja hocu, nego sto ti hoces." (Evandjelje po Marku 14:35,36)


A nisu ga ubili i nisu ga raspeli, nego
im se prièinilo; a uistinu, oni koji se o tome
razilaze, u sumnji su o tom. Nemaju oni o tom
nikakva znanja, samo slijede nagaðanja. A sigurno
ga nisu ubili! (Kur'an 4:157)

RahatLokum
aktivan korisnik
aktivan korisnik

Broj postova : 201
Age : 44
Registration date : 02.01.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by Sejfudeen on pet sij 25 2008, 00:05

I kurbanom velikim ga otkupismo."

Znas li zasto je uopce doslo do toga??
Zasto je dosla naredba Ibrahimu a.s. da zakolje sina Ismaila a.s.??

Sejfudeen
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 172
Age : 36
Registration date : 08.01.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by Jasmin(Jason) on pet sij 25 2008, 00:17

Rahat Lokum
Smijem li se malo ubaciti. Ne bih da ometam razgovore.
Samo naprijed,ništa ti ne ometaš.

Ne bih da ometam razgovore. Interesantno je da se u nekim zidovskim spisima o Izaku govori kao izabranom jagnjetu. Tu ne ometa ni onaj ovan kojim je iskupljen da ga tako nazivaju. Znamo da ovo izabrano janje (mislim na Izaka) nije zrtvovano po biblijskoj tvrdnji. Paraleliziramo li ovo sa Isusom kao jagnjetom dolazimo do zakljucka da naziv "jagnje" dolazi iz izabranosti za zrtvu a i ne kroz samo zrtvovanje. Jer vidimo da jagnje-Izak nije zrtvovan.

Stoga je do zrtve doslo samo sto je izabrano janje izbjeglo smrt u zadnji momenat.
Slažem se u potpunosti sa ovim što si naveo.
Bogu ne trebaju ljudske žrtve,a kao što vidimo nije ih ni bilo.
avatar
Jasmin(Jason)
aktivan korisnik
aktivan korisnik

Broj postova : 233
Age : 40
Localisation : Sarajevo
Registration date : 19.02.2007

Korisnički profil http://www.magazin.co.ba/index.php?sid=8faaf015ba62f9ddf75420a37

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by Gost on pet sij 25 2008, 19:12

Sejfudeen je napisao/la:I kurbanom velikim ga otkupismo."

Znas li zasto je uopce doslo do toga??
Zasto je dosla naredba Ibrahimu a.s. da zakolje sina Ismaila a.s.??
Ne stigoh odgovoriti ..Javljam vam se izdaleka..
Drago mi je da mozmo razgovarati kao braca o vaznim pitanjima koje je Bog povezao sa pitanjem opravdanja i spasenja, posebno u svezi zrtve..
Prije da odgovorim ugrubo na pitanje istocnog grijeha koje osobno ne drzim kao katolici.
Koji se oprvadase vjerom kao Abraham, i dalje su imali teskoce u radu i radjanju.
Po opravdanju ne dolazi odmah i preobrazenje tijela propasdljivog u tijelo slave, u tijelo neraspadnuca jer tek po zavrsetku suda, kada se zavrsi Dan pomirenja u Nebeskoj Svetinji, dolazi Krist i zivi pravednici kao i uskrsli pravednici se preobrazavaju t tijelo neuvjetne besmrtnosti, buduci je Isus ispunio uvjete vjecnog zivota za covjeka..
Zene ce i dalje radjati sa poteskocama ...Rad u danasnje vrijeme otudjuje covjeka do te mjere da covjek postaje sebi i drugima anticovjek..
No onima koji zive u vjeri ipak ide lakse jer zive u blagoslovima Bozje milosti.
Prvo ne cine ono sto ne zele da ljudi cine njima, a i preko toga cine ono sto navodi ljude na pokajanje od grijesnog zivota..
Primiti oprostenje prije zavrsetka nebeskog suda nije istovremeno primanje nerasopadnuca , uklanjanje smrti , boli, muke i stradanja..
No vfratimo se k uporedjenju Jagnjeta i Krista..
Uporedo cemo moci odgovoriti n apitanje cemu su uopce bile potrebne zrtve..Na osnovu kojeg zakona se proveo otkup i spasenje, oprostenje i dar milosti..
Za razumijevanje krscanskog poimanja oprostenja, posebno doktrine o opravdanju vjerom kakvu zastpaju adventisti sedmoga dana, ojasnjenje otkupljenja i spasenja po Kristu vazno je prikazati znacenje Svetinje i Zemaljskog svetista ..Sistem zrtava je prestao sa Kristovom smrcu i uskrsenjem te Njegovim ulaskom u Nebesku svetinju, u sluzbu oprostenja, u prvi dio svetinje dok ne pocne dan Pomirenja u drugom dijelu - u Svetinji nad svetinjom koja jos sada traje kao dio istraznog suda.
Da se podsjetimo znacenja krvi :
U Levitskom zakoniku 17,11 čitamo: "Jer je život [nefeš] živoga bića u krvi. Tu krv ja sam vama dao da na žrtveniku njome obavljate obred pomirenja za svoje živote [nefeš ]. Jer krv je ono što ispašta za život [nefheš ]." Bog je krvi žrtve namijenio funkciju pomirenja za narod, prihvaćajući je u zamjenu za život osobe. Ovo tumačenje obreda s krvlju važi za sve krvne žrtve r. 8. Pomirbena funkcija krvi kao života ograničena je u jedanaestom retku na uporabu na žrtveniku. Krv pripada isključivo Bogu i vraćanjem krvi žrtve Njemu na žrtvenik, grešnicima je bilo dopušteno da posredovanjem svećenika svoje grijehe prenesu u Svetište. Odnosno, za neko vrijeme Svetište je prihvatilo njihov grijeh i krivicu. Bog je prihvatio žrtvu kao zamjenu za grešnika. U očekivanju konačne žrtve za grijeh, posrednička krv je vršila pomirenje i okajanje za onoga koji ju je prinosio..

Bog je iskušao Abrahama kad je tražio da prinese Izaka na žrtvu paljenicu (rr. 1.2). Tako je Abraham imao priliku pokazati pravu snagu svoje vjere. Bog se umiješao i Izaku spasio život te time završio kušnju. No izvještaj ovdje ne završava. Bog se postarao za ovna kojega će žrtvovati umjesto Izaka. Da bi se sačuvao Izakov život i zajednica između Boga i Abrahama bila je potrebna smrt žrtve. Postanak 20 i 21 opisuje Abrahama kao čovjeka koji nije uvijek hodio neporočno pred Gospodinom. Lagao je tvrdeći da mu Sara nije žena Post 12,10-20; 20,1-18 i nije čekao da Gospodin ispuni obećanje o sinu (Post 21,1-7). No Bog je od njega tražio da se pomoli za kralja i preko Sare dao mu sina. Činilo se da Bog tolerira Abrahamov grijeh. Nesuglasje između Boga koji osuđuje grijeh, a ipak se kao oruđem služi čovjekom koji je prekršio savez, riješeno je u Postanku 22. Bog je bio spreman povući svoje obećanje patrijarhu; time bi ga ostavio bez budućnosti i savezu bi bio kraj. No kad je Abraham svojom vjerom pokazao da mu je stalo do obnove zavjetnog odnosa s Bogom, Gospodin se postarao za žrtvu potrebnu za okajanje njegova grijeha i obnovu njegove budućnosti (Post 22,15-19). Kasnije je na brdu Moriji, gdje je žrtva prinesena, sagrađen hram. Brdo je simbolično nazvano "Jahve proviđa" (r. 14) kao svjedočanstvo onoga što je Bog učinio za Abrahama. Biblijski pisac dodaje: "Zato se danas veli: 'Na brdu Jahvina proviđanja'", što pokazuje da je narod Abahamovo iskustvo primijenio na sebe. Kad god su uzlazili na to Jahvino brdo i oni su vjerovali da će se pobrinuti za njihovu zamjenu. Razumjeli su da spasenje dolazi od Gospodina koji donosi izbavljenje zamjeničkom žrtvom ..
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by Sejfudeen on pet sij 25 2008, 20:16

Kako ba Ishak a.s.??
Ibrahimu a.s. je bilo naredjeno da zrtvuje sina jedinca- Ismaila a.s.

Posebno me pogadja potvora na Ibrahima a.s.,ali kada se razmisli o onome koji je to napisao jasno je zasto je napisao.

Sejfudeen
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 172
Age : 36
Registration date : 08.01.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by RahatLokum on pet sij 25 2008, 23:11

Bog se postarao za ovna kojega će žrtvovati umjesto Izaka. Da bi se sačuvao Izakov život i zajednica između Boga i Abrahama bila je potrebna smrt žrtve.

Ne mislim da je tako. Ovo su samo tumacenja nekih krscana. Znaci Bogu ljubavi (kako ga inace mnogi krscani prikazuju) potrebna je trampa necijom smrcu. Djeluje mi vrlo surovo. Sta vise Bog mi po tome izgleda kao trgovac. Potsjeti me na onu legendu o ladjaru kojem je potrebno dati novcic da bi se presla rijeka. Ne trebaju Bogu ni nasi novci ni nicije ovce.

Sama rijec zrtva sama govori za se. Zrtva ili pozrtvovanje tj. trud nas Bog ispituje.

ti ces, o covjece, koji se mnogo trudis, trud svoj pred Gospodarom svojim naci (Kur'an 84:6)

Na neki nacin svakom radnjom koju cinimo radi Boga je zrtva. Post je zrtvovanje nasih udobnosti, Dzihad je zrtvovanje od nasih zivota. Zekat zrtvovanje od naseg imetka itd. Kurban po islamu kolju samo oni koji imaju. Ne svi muslimani. I sirotinja ima svoj kurban koji nije od imetka.

E po ovome vidimo sta je Bog od Ibrahima zahtijevao. Kusao ga je da bi se pokazalo da li je Ibrahim spreman da uradi sto je najveci imetak vecini ljudi. Sin jedinac. Mnogi bi i svoj zivot dali i sami se popeli na bilo kakav krst samo da mu se u to ne dira. Krscani su, mislim iz ovoga razradili da Bog ima sina te je on sam svoga sina zrtvovao samome sebi. Ne vidim ovdje nikakve logike. Da bi se potkrijepila logicnost dodalo se da je (citiram gore receno) potrebna smrt žrtve.

Da ova zrtva nije potrebna Bogu kome (citiram Isusa iz biblije) je sve moguce, govori i sam biblijski tekst geneze (poglavlje 22)koji cu navesti:


1.Poslije toga htjese Bog okusati Abrahama, pa mu rece: Abrahame! A on odgovori: evo me.
2.I rece mu Bog: uzmi sada sina svojega, jedinca svojega miloga, Izaka, pa idi u zemlju Moriju, i spali ga na zrtvu tamo na brdu gdje cu ti kazati.

Dakle radi se o iskusavanju Abrahamove vjere u Boga. Receno je da zrtvuje svog sina jedinca. Biblija je naglasila i "miloga" jer to i jest poenta zrtve jer treba dati od onog najboljeg sto najvise volimo. Da nastavim sa nekim djelovima iz 22. poglavlja geneze:

7. Tada rece Izak Abrahamu ocu svojemu: oce! A on rece: sto sine! I rece Izak: eto ognja i drva, a gdje je jagnje za zrtvu?
8. A Abraham odgovori: Bog ce se, sinko, postarati za jagnje sebi na zrtvu. I idjahu obojica zajedno.

Zbog ovoga sto je Abraham rekao moralo je doci do zrtve, a ne zbog ikakve potrebnosti smrti zrtve. Radi se o iskusenju Abrahama i krvna zrtva nije potrebna vec "srcana", ali Abraham je izgovorio da ce se Bog postarati za jagnje te je nekakvo jagnje i moralo biti zrtvovano.

Da su vrlo bitne ove Abrahamove rijeci: "Bog ce se postarati", govori i sljedeci navod:

14. I nazva Abraham ono mjesto: Jehova ce se postarati. Zato se i danas kaze: na brdu, gdje ce se Jehova postarati.

Dakle ovan nije bio iskupljenje za sina vec za Abrahamove rijeci koje je izgovorio. Stoga je do zrtve moralo doci.

Dalje se govori kako Bog daje obecanje Abrahamu zbog svog cina sto je bio spreman na sve samo za Boga. Medjutim, to je sve bila jedna velika kusnja. Otuda i veliki kurban.


A sigurno cemo vas iskušavati, malo
strahom i gladju i gubljenjem imetaka i duša i
plodova; a obraduj strpljive, (Kur'an 2:155)

RahatLokum
aktivan korisnik
aktivan korisnik

Broj postova : 201
Age : 44
Registration date : 02.01.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by RahatLokum on pet sij 25 2008, 23:26

Shvatate li poentu? Svak se za se treba zrtvovati a ne neko za tebe da se zrtvuje. Krv Bogu ne treba za otkup vec tvoja vjera i odanost. Pokornost Bog trazi. Islam!

RahatLokum
aktivan korisnik
aktivan korisnik

Broj postova : 201
Age : 44
Registration date : 02.01.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by Alem on sub sij 26 2008, 18:04

Sejfudeen je napisao/la:Kako ba Ishak a.s.??
Ibrahimu a.s. je bilo naredjeno da zrtvuje sina jedinca- Ismaila a.s.

Posebno me pogadja potvora na Ibrahima a.s.,ali kada se razmisli o onome koji je to napisao jasno je zasto je napisao.To što navodiš je mit iz Islama, koji je zaživio sa pokušajem da se privole Hebreji koji su tu živjeli, te da se uvjere ostali da je to što Muhamed govori ispravno.

Mislim da nemaš nikakve podloge za to, osim izjava pojedinih muslimanskih apologetičara.(prvenstveno Dedata)

Provjeri pravo prvog sina, molim te izdigni se iznad izjava tipa "pa prvi se rodio"- iako je prvi po redosljedu po hebrejskom zakonu krvana srodnost je primarna, pa onda ako nema nekoga iz te grupe onda je dozvoljeno iz grupe "ostali." (tj. od drugih žena koje je imao) Prilikom provijere, koristi i istraži malo o životu ranih Hebrejskih i srodnih zajednica, pa ćeš vidjeti da si u krivu.

Prema tome Išmael nije kvalifikovan po pitanju prvosinstva.
avatar
Alem
početnik
početnik

Broj postova : 76
Age : 43
Localisation : SArajevo
Registration date : 15.02.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by Alem on sub sij 26 2008, 18:25

Jasm[quote:9595]in(Jason) je napisao/la:U Starom zavjetu ,u knjizi "Ezekiel" se kaže:

A njegov otac, koji je nemilice tlačio i pljačkao bližnjega, čineći u narodu što ne valja, zbog svojega će grijeha umrijeti. Onaj koji z griješi, taj će i umrijeti. Sin neće snositi grijeha očeva, ni otac grijeha sinovljega. Na pravedniku će biti pravda njegova, a na bezbožniku bezbožnost njegova. Ako se bezbožnik odvrati od svih grijeha što ih počini, i bude čuvao sve moje naredbe i vršio zakon i pravdu, živjet će i neće umrijeti. Sva njegova nedjela što ih počini bit će zaboravljena: zbog pravednosti što je čini, živjet će. (Ezekiel 18:18-22)

Ovdje se jasno tvrdi da će grijeh biti oprošten svakom grešniku ako se pokaje.

Kako onda da ne bude oprošten Adamu?

U Starom zavjetu se Adamu reklo:

17. ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo! U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti!"(Postanak 2:17)

Da Bog nije oprostio Adamu i Evi njihova smrt kojom im je zaprijećeno bila bi momentalna i neizbježna u trenutku kada su okusili zabranjene plodove-zar ne?

Međutim njima je Bog oprostio i nakon toga im načinio i odjeću:

21. I načini Jahve, Bog, čovjeku i njegovoj ženi odjeću od krzna pa ih odjenu.(Postanak 3:21)

Pomenuta odijeća je bila izrađena od kože ovnova,koju su očito Adam i Eva prinijeli kao žrtvu i molitvu za iskupljenje Bogu.

Još dosta dokaza se može navesti da je ovo vjerovanje u naslijeđivanje grijeha besmisleno a nevest ću još neke:

1.Bog je primio žrtvu prinesenu od Abela ,jer je bio iskren u svojoj namijeri ,a odbio da primi od Kajina ,jer je bio pakostan.
Prema tome,da Bog nije oprostio Adamu,kazna za oba njegova sina bila bi ista.

2.Drugi dokaz je potapanje nevjernika i spas vjernika u Noino(Nuhovo a.s) u Postanku 6 i 7.Čak i da je grijeh postojao ,svi griješnici i nevjernici su u Nojino doba bili potopljeni,a vjernici spašeni.Pošto su tada potopljeni svi griješnici,nasljedni grijeh ,sve da je i postojao ,morao je nestati sa njima!

Islam nas uči da je Allah oprostio Ademu a.s i potvrdio da se ljudi rađaju bez grijeha.O ovome Isus a.s kaže:

14. Nato će im Isus: "Pustite dječicu i ne priječite im k meni jer takvih je kraljevstvo nebesko!"(Matej 19:14-15)
Prema tome po Isusu dijeca su bila čista i bezgriješna!?

Kur'an je jasan po ovom pitanju kada nas uči:

"Svaki čovijek je odgovoran za ono što je uradio.(Kur'an 74:38 )

6. A kažem vam: za svaku bezrazložnu riječ koju ljudi reknu dat će račun na Dan sudnji. 37. Doista, tvoje će te riječi opravdati i tvoje će te riječi osuditi."(Matej 12:36-37)

Ovo potvrđuje i Stari zavjet:

16. Neka se očevi ne osuđuju na smrt zbog sinova ni sinovi zbog očeva; neka svatko za svoj grijeh gine.(Ponovljeni zakon 24:16,)Prema tome po nama nema nikakve zdrave logike takvo što danas tvrditi.
Niko nas ne može očistiti od nečega -prvo što nismo počinili (Adamov grijeh),a niti iskupiti jer svako nosi svoje grijehe i to je prirodno i normalno.
Bog nam je mogao oprostiti sve i da je bilo nekog grijeha ,a nije imao potrebe da salje Isusa među nas kako bi ga ubio na križu da bi nama oprostio.


Mislim da stvari totalno vadiš van konteksta.
Bilo bi dobro da razvrastaš tipove tekstova, te tipove literature u bibliji.
Nemožeš je tretirati isto kao i Qur'an. Primarno, jer su stilovi pisanja, načini korištenja stilskih oblika, te sama primarna svrha ta dva teksta je različita.

Kontekst je jedina bitna stvar kada je tumačenje Biblije u pitanju.
Odredi kontekst (širi, uži, premosti vremenski postavljene jazove između tebe i teksta, odredi se jeli nešto istoriski zapis, ili zapovjed, ili je samo informativni navod, odredi svhu teksta koji koristiš, pokušaj razumjeti tekst kao oni kojima je primarno namjenjen, pa tek onda pokušaj da ga interpretiraš, pa tek tada bi adekvatno mogao da ge koristiš kao argumet, i da kritikuješ njegovu aplikaciju) Tada ga nećeš vaditi van konteksta.

Citiraš tekstove kako bi ti želio da se oni redaju, gubiš iz vida da su neki od njih napisani prije, a neki kasnije, u različitim periodima istorije Hebreja, (EZEKIEL - vrijeme Babilonskog progonstva / Pon, Zakon - prije osvajanja Kanana / MATEJ - 400 godina nakon "kraja" starozavjetnog perioda) Zar ne misliš da to ne utiče (pored ostalih, gore već navedenih razloga) na kontekst i samo značenje, te interpretiranje, i na kraju aplikaciju tekstova?

Osim toga, način na koji ti koristiš ove tekstove po sistemu automatizacije bilo kojoj drugoj strani dozvoljava da koristi iste metode kada je Qur'an u pitanju.
Bilo bi dobro da malo pazimo kako iznosimo argumente.
avatar
Alem
početnik
početnik

Broj postova : 76
Age : 43
Localisation : SArajevo
Registration date : 15.02.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by Gost on sub sij 26 2008, 21:15

Da li je Abrahamu bastina dana po Zakonu ili po obecanju?
Kada mu je dana - ne li tada kada mu se vjera uracunala u pravdu
/A sto mu se uracunalo u pravdu kada je bio grijesan?
Spremnost da poslusa Boga da mu predaje sina na zrtvu paljenicu - obecanog da vrati Bogu..
Tako i danas - odreci se sebe po pozivu tvorca sustinski je dio uvjerenosti u nasljedstvo po obecanju dano Abrahamu koji je vjerovao onome koji je provjerio vrijednost vjere..zivot se ne moze primiti po nasoj pravednosti jer nas je pismo sve zatvorilo pod grijeh..Tako smo bili pod zakonom svi do dolaska vjere, a kada dodje onaj koji je mogao dati nasoj vjeri svoje djelo otkupljenja - vise nismo pod Zakonom vec pod miloscu kako bi u nama njegova pravda krtaljevala kroz vjeru za zivot koji nam se obeca po ocu vjere Abrahamu, kome se djelo Isusovo uzelo kao osnovu opravdanja - po buducem zavjetu krvi..ako vjerujemo u Otkupitelja..
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by Sejfudeen on ned sij 27 2008, 09:18

Alem je napisao/la:
Sejfudeen je napisao/la:Kako ba Ishak a.s.??
Ibrahimu a.s. je bilo naredjeno da zrtvuje sina jedinca- Ismaila a.s.

Posebno me pogadja potvora na Ibrahima a.s.,ali kada se razmisli o onome koji je to napisao jasno je zasto je napisao.To što navodiš je mit iz Islama, koji je zaživio sa pokušajem da se privole Hebreji koji su tu živjeli, te da se uvjere ostali da je to što Muhamed govori ispravno.

Mislim da nemaš nikakve podloge za to, osim izjava pojedinih muslimanskih apologetičara.(prvenstveno Dedata)

Provjeri pravo prvog sina, molim te izdigni se iznad izjava tipa "pa prvi se rodio"- iako je prvi po redosljedu po hebrejskom zakonu krvana srodnost je primarna, pa onda ako nema nekoga iz te grupe onda je dozvoljeno iz grupe "ostali." (tj. od drugih žena koje je imao) Prilikom provijere, koristi i istraži malo o životu ranih Hebrejskih i srodnih zajednica, pa ćeš vidjeti da si u krivu.

Prema tome Išmael nije kvalifikovan po pitanju prvosinstva.

Prvo:Otkud tebi uopste to da je Ibrahim a.s. bio zidov??
Drugo:Ti otvoreno govoris da je Kur´an -laz,a nikakve dokaze ne donosis.
Po svim zakonima ako nesto govoris bez dokaza tvoj govor nije prihvatljiv,
a oni koji ustrajavaju u svojim tvrdnjama i to bez dokaza,a predocen im je dokaz da nisu u pravu-takve ljude mozemo slobodno nazvati-lazovi.
Takvima kao sto si ti Allah dz.s. preko Musaa a.s. razna cuda pokaza, pa ipak oni zlatno tele prihvatise.
Isa a.s. je Allahovom(dz.s.) voljom mrtve dizao,bolesne lijecio,hranu umnozavao-pa opet su ga pokusavali u laz utjerati.
Cekali su zidovi i Iliju i Mesiju i proroka,a sada cekaju samo proroka.
Docice vama "prorok",vi znate, a i mi znamo,ali docice i Isa a.s.
Mi ne vjerujemo u ono sta vi vjerujete,niti ste vi poklonici onoga kome se mi klanjamo.Zato cekajte vi,a i mi smo od onih koji cekaju.

Sejfudeen
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 172
Age : 36
Registration date : 08.01.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by Alem on ned sij 27 2008, 23:45


  1. Prvo:Otkud tebi uopste to da je Ibrahim a.s. bio zidov??


  1. Drugo:Ti otvoreno govoris da je Kur´an -laz,a nikakve dokaze ne donosis.
Po svim zakonima ako nesto govoris bez dokaza tvoj govor nije prihvatljiv,
a oni koji ustrajavaju u svojim tvrdnjama i to bez dokaza,a predocen im je dokaz da nisu u pravu-takve ljude mozemo slobodno nazvati-lazovi.
Takvima kao sto si ti Allah dz.s. preko Musaa a.s. razna cuda pokaza, pa ipak oni zlatno tele prihvatise.
Isa a.s. je Allahovom(dz.s.) voljom mrtve dizao,bolesne lijecio,hranu umnozavao-pa opet su ga pokusavali u laz utjerati.
Cekali su zidovi i Iliju i Mesiju i proroka,a sada cekaju samo proroka.
Docice vama "prorok",vi znate, a i mi znamo,ali docice i Isa a.s.
Mi ne vjerujemo u ono sta vi vjerujete,niti ste vi poklonici onoga kome se mi klanjamo.Zato cekajte vi,a i mi smo od onih koji cekaju.[/quote]

1.?????????
2. Koje god dokaze iznesem, već tvoje odgovore znam, i oni su svi isti kod većine muslimana.
Mogu iznositi do sutra, ali to nevodi nikuda, niti ćeš se ti iskreno upitati, "da možda neme nešto u tome?" pa zašto onda da nekome kvarim temu?
avatar
Alem
početnik
početnik

Broj postova : 76
Age : 43
Localisation : SArajevo
Registration date : 15.02.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by Velikomucenik on pon sij 28 2008, 01:25

Sejfudeen kaze:

Uporedite Isusa sa: Dionisom,Herkulesom,Mitrasom,Ozirisom,Balom,itd..
O svima ili skoro svima se vjeruje:
Da su rodjeni na ili oko bozica
Da su ih rodile djevice
Da su patili za covjecanstvo
Da su nazvani imenima:donosilac svjetla,iscjelitelj,posrednik, izbavitelj
Da su ih pobjedile sile mraka
Da su otisli u pakao(ili podzemlje)
Da su prozivili i postali prvaci ljudima na nebu
Da su osnovali crkvu u koju se prima krstenjem
Oni se svi komemorisu pricesnim jelom
Najvaznija ceremonija im je bila simbolicno jedenje njegovog mesa i pijenje njegove krvi.

Kao odgovor prilazem dva veoma kratka teksta:

--Did Christianity originate from Greco-Roman cults?
http://www.house-church.net/original/luke.htm#roman

i

--The Salvation Myths of Ancient Cults
http://www.house-church.net/original/mythos.htm

Pozdrav.

Velikomucenik
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 42
Age : 49
Localisation : Ni tamo - ni tu
Registration date : 02.05.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by Jasmin(Jason) on pon sij 28 2008, 10:09

Alem
Mislim da stvari totalno vadiš van konteksta.
Bilo bi dobro da razvrastaš tipove tekstova, te tipove literature u bibliji.
Eh Aleme,prvo obećaš nešto da ćeš uraditi pa ne uradiš,nego me naprotiv,sastaviš kritikama!?
Pa nije to lijepo Aleme dragi smoki

Ali hajde dobro..., šta ja to izvadih iz konteksta molim te i u vezi čega-konkretno?

Pozdrav.
avatar
Jasmin(Jason)
aktivan korisnik
aktivan korisnik

Broj postova : 233
Age : 40
Localisation : Sarajevo
Registration date : 19.02.2007

Korisnički profil http://www.magazin.co.ba/index.php?sid=8faaf015ba62f9ddf75420a37

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by Sejfudeen on pon sij 28 2008, 10:22

Oni govore: "Budite jevreji, odnosno kršćani, i bićete na pravome putu!" Ti reci: "Ne, mi smo vjere Ibrahimove, koji je ispravno vjerovao; on nije nikoga Allahu ravnim smatrao."

Kako govorite:"I Ibrahim, i Ismail, i Ishak, i Jakub, i unuci su bili jevreji, odnosno kršćani?" Reci: "Znate li bolje vi ili Allah? Zar je iko gori od onoga koji skriva istinu znajući da je od Allaha? - A Allah motri na ono što radite."

O sljedbenici Knjige, zašto se o Ibrahimu prepirete, pa zar Tevrat i Indžil nisu objavljeni poslije njega? Zašto ne shvatite?
Vi raspravljate o onome o čemu nešto i znate, a zašto raspravljate o onome o čemu ništa ne znate? - Allah zna, a vi ne znate!
Ibrahim nije bio ni jevrej ni kršćanin, već pravi vjernik, vjerovao je u Boga jednoga i nije bio idolopoklonik.
Ibrahimu su od ljudi najbliži oni koji su ga slijedili, zatim ovaj vjerovjesnik i vjernici. - A Allah je zaštitnik vjernika.

Oni govore da će u Džennet ući samo jevreji, odnosno samo kršćani. - To su puste želje njihove! - Ti reci: "Dokaz svoj dajte ako je istina to što govorite!"

i kada ste uglas rekli: "O Musa, mi ti nećemo vjerovati dok Allaha ne vidimo!" - munja vas je ošinula, vidjeli ste.

Zar se vi nadate da će vam se jevreji odazvati i vama za ljubav vjernici postati, a neki među njima su Allahove riječi slušali pa su ih, pošto su ih shvatili, svjesno izvrnuli.


Reci: "Ako je u Allaha Džennet osiguran samo za vas, a ne i za ostali svijet, onda vi smrt zaželite, ako istinu govorite."
A neće je nikada zaželjeti zbog onoga što čine! - A Allah dobro zna nevjernike.
I naći ćeš ih, sigurno, da više žude za životom od svih ostalih ljudi, čak i od mnogobožaca; svaki bi volio poživjeti hiljadu godina, mada ga to, i kada bi toliko živio, ne bi od patnje udaljilo! - A Allah dobro vidi ono što oni rade.


Oni koji neće da vjeruju slični su stoci na koju se viče, ali ona čuje samo zov i viku. Gluhi, nijemi i slijepi - oni ništa ne shvaćaju!


Ti ne mozes iznijeti dokaze-zato sto dokaza nema.
A ako i kazes nesto,govoris direktno protiv Kur´ana.
Znaci prvo moras dokazati da je Kur´an laz,a kunem ti se Bogom Uzvisenim neces dokazati pa makar se svi zidovi udruzili a i krscani s njima,pa neka vam pomognu i oni u koje vjerujete.
Vec 1400 godina pokusavate pa nista.

Sejfudeen
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 172
Age : 36
Registration date : 08.01.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by Sejfudeen on pon sij 28 2008, 10:44

I kada meleki rekoše: "O Merjema, tebe je Allah odabrao i čistom stvorio, i boljom od svih žena na svijetu učinio.
O Merjema, budi poslušna svome Gospodaru i licem na tle padaj i sa onima koji molitvu obavljaju i ti obavljaj!"

ona reče: "Gospodaru moj, kako ću imati dijete kada me nijedan muškarac nije dodirnuo?" - "Eto tako" - reče - "Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo za to rekne: ’Budi!’ - i ono bude."

Mi smo zavjet prihvatili i od onih koji govore: "Mi smo kršćani"- ali su i oni dobar dio onoga čime su bili opominjani zaboravili, zato smo među njih neprijateljstvo i mržnju do Sudnjega dana ubacili; a Allah će ih, sigurno, obavijestiti o onome što su radili.

Nevjernici su oni koji govore: "Bog je - Mesih, sin Merjemin!" Reci: "Ko može spriječiti Allaha da, ako hoće, uništi Mesiha, sina Merjemina, i majku njegovu, i sve one koji su na Zemlji? Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih; On stvara što hoće, i Allah sve može.

I jevreji i kršćani kažu: "Mi smo djeca Božija i miljenici Njegovi." Reci: "Pa zašto vas onda On kažnjava zbog grijehova vaših?" A nije tako! Vi ste kao i ostali ljudi koje On stvara: kome hoće On će oprostiti, a koga hoće, On će kazniti. Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih, i Njemu će se svi vratiti.

A kada Musa reče narodu svome: "O narode moj, sjetite se Allahove blagodati prema vama kada je neke od vas vjerovjesnicima učinio, a mnoge vladarima, i dao vam ono što nijednom narodu nije dao;

O narode moj, uđite u Svetu zemlju,* koju vam je Allah dodijelio, i ne uzmičite nazad, pa da se vratite izgubljeni"-

"O Musa," - rekoše oni - "dok god su oni u njoj mi nećemo u nju ulaziti! Hajde ti i Gospodar tvoj pa se bijte, mi ćemo ovdje ostati!"


Mesih, sin Merjemin, samo je poslanik - i prije njega su dolazili i odlazili poslanici - a majka njegova je uvijek istinu govorila; i oboje su hranu jeli. Pogledaj kako Mi iznosimo jasne dokaze, i pogledaj, zatim, njih kako se odmeću.

Kad Allah rekne: "O Isa, sine Merjemin, sjeti se blagodati Moje prema tebi i majci tvojoj: kada sam te Džibrilom pomogao pa si s ljudima, u bešici i kao zreo muž, razgovarao; i kada sam te pismenosti i mudrosti, i Tevratu i Indžilu naučio; i kada si, voljom Mojom, od blata nešto poput ptice napravio i u nju udahnuo, i kada je ona, voljom Mojom, postala ptica; i kada si, voljom Mojom, od rođenja slijepa i gubavca iscijelio; i kada si, voljom Mojom, mrtve dizao; i kada sam od tebe sinove Israilove odbio, kad si im ti jasne dokaze donio, pa su oni među njima koji nisu vjerovali - povikali: ’Ovo nije ništa drugo do prava vradžbina!’

A kada učenici rekoše: "O Isa, sine Merjemin, može li nam Gospodar tvoj trpezu s neba spustiti?" - on reče: "Bojte se Allaha ako ste vjernici."

"Mi želimo" - rekoše oni - "da s nje jedemo i da naša srca budu smirena i da se uvjerimo da si nam istinu govorio, i da o njoj budemo svjedoci."
Isa, sin Merjemin , reče: "O Allahu, Gospodaru naš, spusti nam s neba trpezu da nam bude blagdan, i prvima od nas i onima kasnijim, i čudo Tvoje, i nahrani nas, a Ti si hranitelj najbolji!"

"Ja ću vam je spustiti" - reče Allah -"ali ću one među vama koji i poslije ne budu vjerovali kazniti kaznom kakvom nikoga na svijetu neću kazniti."


A kada Allah rekne: "O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’" - on će reći: "Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to već znaš; Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš; Samo Ti jedini sve što je skriveno znaš.

Ja sam im samo ono govorio što si mi Ti naredio: ’Klanjajte se Allahu, i mome i svome Gospodaru!’ I ja sam nad njima bdio dok sam među njima bio, a kad si mi Ti dušu uzeo, Ti si ih jedini nadzirao; Ti nad svim bdiš.

Sejfudeen
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 172
Age : 36
Registration date : 08.01.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by Velikomucenik on pon sij 28 2008, 20:17

Sejfudeen citira Kuran i kaze:

A kada Allah rekne: "O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’" - on će reći: "Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to već znaš; Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš; Samo Ti jedini sve što je skriveno znaš.

Istina je da rani hriscani nikad nisu drzali/smatrali Mariju, Hristovu majku, kao Boga; kao nekog ko je ravan Hristu, odnosno Nebeskom Ocu. Takvo ucenje ( ..."Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’"...) je bilo totalno strano hriscanstvu prvih vekova, odnosno nije ni postojalo!

Imajuci tu cinjenicu na umu, dovodi se u pitanje verodostojnost Kurana i Muhameda, jer se tvrdi da su hriscani nesto verovali - a to nesto uopste nije postojalo u izvornom hriscanstvu (u prvim vekovima hriscanstva)! rool

Tu se, zapravo, vidi, da je Muhamed bio pod ustiskom onih koji su postovali Mariju, na nacin na koji je danas Rimokatolici postuju.

Pozdrav

Velikomucenik
apsolutni početnik
apsolutni početnik

Broj postova : 42
Age : 49
Localisation : Ni tamo - ni tu
Registration date : 02.05.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by RahatLokum on pon sij 28 2008, 21:35

1. Sta je bilo u prve vjekove hriscanstva smatram da kasni krscani slabo znaju jer tek se sada otkriva dosta toga o ranom krscanstvu sto kasniji krscani nisu znali.
2. Muslimani vjeruju da je Kur'an za sve vjekove od njegove objave te ukoliko je i istina da niko od krscana nije uzimao Mariju uz Isusa u to vrijeme to dokazuje muslimanima na posebnost Kur'ana jer bas se to i dogadja danas da neki krscani nazivaju Mariju majkom Bozijom. Nazvao bih u tom slucaju to jedno od cuda Kur'ana. Da je ovo tako pokazuje i sam ajet koji se odnosi na buduci dogadjaj desavanja nakon prozivljenja u vrijeme suda:

A kada Allah rekne: "O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’" - on će reći: "Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to već znaš; Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš; Samo Ti jedini sve što je skriveno znaš.

Znaci nakon svih desavanja na Zemlji i nakon svih tvrdnji krscana koji ce se desiti docice do Dana kad budemo prozivljeni, a kada Allah rekne: "O Isa, sine Merjemin.......

Zaista jedan od Kur'anskih dokaza, zar ne velikomucenice! Smile

RahatLokum
aktivan korisnik
aktivan korisnik

Broj postova : 201
Age : 44
Registration date : 02.01.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by Sejfudeen on sri sij 30 2008, 16:13

83:21,46,63,64,69,70.

Bismillahi-rrahmani-rrahim

21. Ittebi´u men la jes´elukum edzren
ve hum muhtedun.

46. Ve ma te´tihim min ajetin min ajati rabbihim
illa kanu anha mu´ridin.

63. Hazihi dzehennemu-lleti kuntum tu´adun.

64. Islevhe-l´jevme bima kuntum tekfurun.

69. Ve ma´allemnahu-ssi´re ve ma jenbegi
lehu in huve illa zikrun ve kur´anun mubin.

70. Li junzire men kane hajjen ve jehikka -l´kavlu
´ale-l´kafirin.

Nesto smo zastali,pa sam ovo napisao.
Neka neko drugi prevede da se ne pomisli da sam ja ovo izmislio.

Sejfudeen
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 172
Age : 36
Registration date : 08.01.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by apostol on čet sij 31 2008, 22:03

Sejfudeen napisa:
Kako ba Ishak a.s.??
Ibrahimu a.s. je bilo naredjeno da zrtvuje sina jedinca- Ismaila a.s.

Posebno me pogadja potvora na Ibrahima a.s.,ali kada se razmisli o onome koji je to napisao jasno je zasto je napisao.
Molim objasnjenje zasto te pogadja potvora, i što je tu potvora?
Kako se razmislja o onome koji je to napisao?
I kako proizilazi zasto je napisao?
avatar
apostol
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 167
Age : 55
Registration date : 31.12.2006

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by apostol on čet sij 31 2008, 22:21

Sejfudeen je napisao/la:83:21,46,63,64,69,70.

Bismillahi-rrahmani-rrahim

21. Ittebi´u men la jes´elukum edzren
ve hum muhtedun.

46. Ve ma te´tihim min ajetin min ajati rabbihim
illa kanu anha mu´ridin.

63. Hazihi dzehennemu-lleti kuntum tu´adun.

64. Islevhe-l´jevme bima kuntum tekfurun.

69. Ve ma´allemnahu-ssi´re ve ma jenbegi
lehu in huve illa zikrun ve kur´anun mubin.

70. Li junzire men kane hajjen ve jehikka -l´kavlu
´ale-l´kafirin.

Nesto smo zastali,pa sam ovo napisao.
Neka neko drugi prevede da se ne pomisli da sam ja ovo izmislio.
Jel ovako:
u r a LXXXIII


V a r a l i c e


U ime Boga: Onog koji čini milosrđe, Milosrdnog.


1 Nesretne varalice! 2 Kad kupuju nešto, oni od ljudi traže punu mjeru; 3 kad oni pak mjere ili važu za njih, oni varaju. 4 Ne misle li oni da će biti uskrsnuti 5 jednog strašnog Dana, 6 na Dan kad će ljudi stojati uspravno pred Gospodarem svijeta?
7 Ne!… Knjiga razvratnika je Sidjin; 8 – kako bi ti mogao razumjeti što je to Sidjin? – 9 to je jedna napisana knjiga.
10 Nesretni tog Dana, oni koji optužuju za laž; 11 oni koji drže za laž Dan Suđenja.
12 Samo prijestupnik pun grijeha može ovo proglasiti za laž!
13 Kad se izgovaraju naši redci pred njim, on kaže: « To su priče Predaka! »
14 Ne!… Njihova su se srca stvrdnula onim što su uradili.
15 Ne!… Oni će biti, tog Dana, odvojeni od svog Gospoda, 16 potom će pasti u Pećnicu. 17 Tad će im biti rečeno: « Evo što ste vi proglašavali lažju! »
18 Ne!… Knjiga čistih je Iliđun; 19 – kako bi ti mogao razumjeti što je to Iliđun? – 20 to je jedna napisana knjiga. 21 Oni koji su bliski Bogu tome su svjedoci.
22 Da, čisti će živjeti u slastima; 23 opruženi na svečanim ležajima, oni će gledati uokolo sebe. 24 Ti ćeš na njihovim licima vidjeti sjaj blaženstva.
25 Njima će biti dano rijetko vino da piju, zapečačeno 26 pečatom od mošusa – oni koji ga žele mogu ga žudjeti – 27 i pomiješano s vodom iz Tasnima, 28 vodom koju piju oni koji su bliski Bogu.
29 Zločinci se sprdaju s vjerujućima; 30 oni namiguju jedni drugima kad pokraj njih prolaze 31 i šale se vraćajući se svojim obiteljima. 32 Oni kažu gledajući njih: « Evo zabludjelih! »
33 Danas se vjerujući sprdaju bezbožnicima: 34 polegnuti na svojim svečanim ležajima, oni gledaju 36 da li su bezbožnici nagrađeni za ono što su činili!
avatar
apostol
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 167
Age : 55
Registration date : 31.12.2006

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by Medeni on čet sij 31 2008, 22:54

Sejfudeen je napisao/la:
Prvo:Otkud tebi uopste to da je Ibrahim a.s. bio zidov??
Drugo:Ti otvoreno govoris da je Kur´an -laz,a nikakve dokaze ne donosis.
Po svim zakonima ako nesto govoris bez dokaza tvoj govor nije prihvatljiv,
a oni koji ustrajavaju u svojim tvrdnjama i to bez dokaza,a predocen im je dokaz da nisu u pravu-takve ljude mozemo slobodno nazvati-lazovi.
Takvima kao sto si ti Allah dz.s. preko Musaa a.s. razna cuda pokaza, pa ipak oni zlatno tele prihvatise.
Isa a.s. je Allahovom(dz.s.) voljom mrtve dizao,bolesne lijecio,hranu umnozavao-pa opet su ga pokusavali u laz utjerati.
Cekali su zidovi i Iliju i Mesiju i proroka,a sada cekaju samo proroka.
Docice vama "prorok",vi znate, a i mi znamo,ali docice i Isa a.s.
Mi ne vjerujemo u ono sta vi vjerujete,niti ste vi poklonici onoga kome se mi klanjamo.Zato cekajte vi,a i mi smo od onih koji cekaju.

U ovim dvjema rečenicama opisan je cijeli kuran Very Happy
(Lk 6,43-44)
Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci
grabežljivi.Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati.

Medeni
stručnjak
stručnjak

Broj postova : 930
Age : 51
Registration date : 17.09.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by Sejfudeen on pet vel 01 2008, 09:40

E,vidis apostol,namjerno nisam stavio ime sure,jos sam vam napisao da pitate nekoga ko zna.Zasto??
Da pokazem kako se ljudi olako prihvate necega bez razmisljanja.
Ti si napisao djelomicno tacan prevod sure
Al-Mutaffifun-Oni koji na mjeri zakidaju,sura ima 36 ajeta,a pazi,ono sto sam ja napisao ima 83,jos sam napisao:21,46,63,64,69,70-to je sura Ya-sin:

21. Ittebi´u men la jes´elukum edzren
ve hum muhtedun.
21.Slijedite one koji od vas nikakvu nagradu ne traze,jer su na Put pravi upuceni.

46. Ve ma te´tihim min ajetin min ajati rabbihim
illa kanu anha mu´ridin.
46. Ne dodje im ni jedno znamenje od znamenja Gospodara njihova,a da mu nisu ledja okrenuli.

63. Hazihi dzehennemu-lleti kuntum tu´adun.
63. Ovo je Dzehennem vama obecani.

64. Islevhe-l´jevme bima kuntum tekfurun.
64. Danas se przite u njemu zato sto niste vjerovali.

69. Ve ma´allemnahu-ssi´re ve ma jenbegi
lehu in huve illa zikrun ve kur´anun mubin.
69. Mi nismo Poslanika naucili poeziji niti mu je potrebna- ovo nije nista da Opomena i Kur´an jasni.

70. Li junzire men kane hajjen ve jehikka -l´kavlu
´ale-l´kafirin.
70. Zato da upozorava onoga u kome zivota ima i da se Rijec o nevjernicima obistini.

Sta me potaklo da napisem sta sam napisao?
Text velikomucenika i odgovor R.lokuma.
Toliko dokaza ima,a kada se neki od njih iznesu vecina glave okrece a mnogi i osporavaju.

Sejfudeen
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 172
Age : 36
Registration date : 08.01.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by Sejfudeen on pet vel 01 2008, 10:38

Sto se tice onoga koji se predstavlja kao Medo napomenuo bih mu da se Kur´an kao i Biblija pise velikim slovom.

Nema dobra stabla koje rodi zlim rodom,niti zla stabla koje rodi dobrim rodom.Svako se stablo prepoznaje po svome rodu.Ne beru se s trnja smokve,niti sa drace grozdje.
Luka 6:43,44. Ili:

Cuvajte se laznih proroka sto vam dolaze u ovcjem runu,a unutra su grabezljivi vuci.Prepoznat cete ih po njihovim rodovima.Zar se s trnja bere grozdje ili s drace smokve?
Tako svako dobro stablo radja dobrim rodom,a zlo stablo radja zlim rodom.Ne moze dobro stablo roditi zlim rodom a zlo stablo dobrim rodom.Svako stablo ako ne radja dobrim rodom sijece se i baca u oganj.Dakle,prepoznat cete ih po njihovim rodovima. Matej 7:15-21.

Primjeni ovaj text na Muhammeda s.a.w.s.
Dali je bio sasjecen u korjenu,ili je svoje ucenje prenjeo na 1,5 mil. ljudi?
Dali je napravio drzavu koja je zauzimala veci prostor nego Rimsko carstvo,i to za samo nekih 70-tak godina?
G.B.Shaw kaze:
Ako bi covjek kao Muhammed preuzeo zapovjednistvo modernog svijeta,on bi uspio u razrijesenju njegovih problema i donio mu mir i srecu.
Nedeljnik Time je objavio temu:Najvece vodje u istoriji
koji su osigurali dobrobit naroda,socijalnu organizaciju u kojoj se ljudi osjecaju sigurnim,osigurati ih odredjenim uvjerenjima.
I tko je bio na prvom mjestu??
Ponovo Muhammed a.s.,slicno njemu je uradio Mojsije.
Isus i Buda su bili samo u 3-oj kategoriji.

Konacni kriterij istinskog proroka je moralni karakter njegovih ucenja.
Pa procitajte Kur´an i uvjerite se sta uci.

Evo sta kazu Bizantinci,koje je Islamska vojska pokorila,i njih i mocnu Persiju:
Mi smo se uvjerili da je to narod ciji svaki pojedinac vise cijeni smrt od zivota,skromnost od isticanja,i nijednom od njih ovaj svijet ne pruza nikakve privlacnosti.Oni sjede na goloj zemlji,jedu samo na svojim koljenima.
Njihov je vojskovodja-emir kao i svaki drugi izmedju njih ,nema razlike izmedju nizih i visih,niti izmedju gospodara i roba.Kada dodje vrijeme molitve niko joj se ne uklanja svi peru svoje udove i ponizno obavljaju molitvu.
Znaci skromni,bez isticanja kao i njihov vodja Muhammed a.s.,a ko im je najslicni??-Isa a.s.

Kakvi su bili svjedoci i patrijah Sofronijus koji je obecao da ce kljuceve Jerusalema predati samo halifi Omeru ibn Hattab.
Ovaj se spremio i sa slugom dojahao u Jerusalem,imali su 1 kamilu pa su se citav put mijenjali u jahanju,na ulasku u grad jahao je sluga.
Omer r.a. im je garantovao slobodu ispovjedanja vjere, sloboda raspolaganja imovinom,naravno i zastita.
Zabranio je rusenje krscanskih bogomolja.

To je ukratko opis Muhammedovih a.s. prvih nasljednika, naravno vecina danasnjih muslimana je takva,izroda ima kao u svakoj vjeri,ali gleda se vecina.
Na forumu nas je troica,i rado cemo odgovoriti na svako pitanje,naravno da cemo demantovati svaku laz-sa valjanim dokazima.

Sejfudeen
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 172
Age : 36
Registration date : 08.01.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by Sejfudeen on pet vel 01 2008, 11:07

Ya-sin

1. Ya-sin
2. Ve-l´kur´ani-l´hakim
2. Kunem se Kur´anom mudrim.
3. Inneke le mine-l´murselin.
3. Uistinu si Muhammede Allahov poslanik.
4. Ala siratin mustekim.
4. Na pravom putu.
5. Tenzile-l´azizi-rrahim.
5. Po objavi Mocnog,Samilosnog.
6.Li tunzire kavmen ma unzire
abauhum fehum gafilun.
6. Da opominjes narod,ciji blizi preci nisu bili opominjani,pa je ravnodusan i nemaran.


16. Kalu rabbuna ja´lemu inna ilejkum le murselun.
16. Gospodar nas zna da smo vam zaista poslani,rekose poslanici.
17. Ve ma ´alejna ille-l´belagu-l´mubin.
17. I na nama je da vam samo jasno priopcimo.

Sejfudeen
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 172
Age : 36
Registration date : 08.01.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 3 / 18. Previous  1, 2, 3, 4 ... 10 ... 18  Next

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.