Ni luksuz nije sto bilo

Go down

Ni luksuz nije sto bilo

Postaj by Gost on sri pro 12 2007, 14:28

Ni luksuz nije što je bioKlasični luksuz poput nakita, satova, odjeće ili jahti gubi na važnosti, a sve se više cijene 'nematerijalna luksuzna dobra' – etika, moral, poštenje, slobodno vrijeme i kvaliteta života.


"Razbacivanje" skupim statusnim simbolima sve je nepopularnije, a sve važniji postaje "individualni užitak u nematerijalnim luksuznim dobrima", zaključak je istraživanja što ga je u zemljama njemačkoga govornog područja, Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, provela njemačka savjetnička tvrtka za strategiju marketinga Brand:Trust.

Istraživanje je pokazalo da su među stanovnicima Njemačke, Austrije i Švicarske Austrijanci najsretniji i da se njihov osjećaj sreće najbrže razvija u smjeru nematerijalnog luksuza.

Brand:Trust je zaključio da novi trendovi u osjećaju sreće i odnosi prema luksuzu počivaju na demografskim kretanjima, globalizaciji i povratku društvu znanja i kreativnosti.

U novim životnim okolnostima nastaju nove potrebe koje izazivaju nove želje i čežnje, tvrde istraživači.

Na pitanje: "Što želite sljedeće kupiti?", 35 Austrijanaca je odgovorilo da su sretni i da nemaju posebnih želja. Taj isti odgovor dalo je 33 posto ispitanih Nijemaca i 30 posto Švicaraca.

Austrijancima su iznadprosječno važna dobra kao što su zdravlje i održavanje psihofizičke kondicije.

Stanovnici Austrije imaju "shvaćanje luksuza koje je najpravičnije i najviše u skladu s okolišom", zaključili su autori istraživanja.

Na drugoj strani, istraživači su Nijemce opisali kao one koji su u usporedbi sa stanovnicima drugih dviju zemalja najviše okrenuti materijalnim dobrima.

Sjaj i raskoš luksuza najradije pokazuju stanovnici Istočne Europe i Azije, dok na zapadu Europe statusni simboli gube na važnosti.

Dvije trećine ispitanika u zemljama njemačkog govornog područja čeznu za nematerijalnim luksuzom: više vremena, više samoodređenja, više kvalitete života.

Najviše onih koji žele više slobodnog vremena nalazi se među akademski obrazovanim građanima.

Prvo mjesto na popisu materijalnih luksuznih dobara zauzimaju putovanja. Klasična luksuzna dobra poput nakita, satova, odjeće ili jahti sve su manje važna, a postotak onih koji ih uopće žele pao je ispod deset posto.

Građani se žele osamostaliti i ne slijediti aktualnu modu, zaključili su autori istraživanja.

Etika, moral i poštenje dobili su na važnosti, a naraštaji rođeni nakon 1955. vrlo su skloni očuvanju okoliša. Pripadnici tih naraštaja koriste ekološke tehnlogije i nastoje "u malom mijenjati svijet".

Brand:Trust upozorava da nastanak novih segmenata luksuza donosi priliku za pozicioniranje poduzeća.

Donedavno su se robne marke u područjima zdravlja, namirnica, obrta, okoliša, odmora, jela i kulture teško probijale među vodeće, a sada sve više dobivaju na važnosti.

Za razliku od njih, etablirane luksuzne robne marke koje u prvom redu ciljaju na vanjštinu, "teško će i nadalje ostati poželjne", izjavio je direktor Brand:Trusta Klaus-Dieter Koch.
avatar
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Ni luksuz nije sto bilo

Postaj by mirjam on čet pro 13 2007, 17:44

Interesantno...
jer luksuz koji je u prošlosti smatran pod luksuzum, sada je zadovoljio želje ljudi, a one prave vrijednosti su se izgubile i manje se cijene, jer svako teži samo za materijalnim stvarima
pa stvarno možemo reći da u današnjem društvu, zdravlje može biti "luksuz".
avatar
mirjam
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 191
Age : 29
Registration date : 06.12.2006

Korisnički profil

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.